Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Wioletta---
Idąc na wychowawczy tracisz swój dochód, tak więc on jest pomijany przy wyliczeniu, traktowany jako utracony.

Witaj, mam pewien problem, a mianowicie konczy mi sie zwolnienie ZUS w sumie 182 dni mijaja 12 wrzesnia. zaklad pracy ma dac mi jakies kwestionariusze,zeby zlozyc do zusu, ale ja osobiscie nie jestem w stanie tego zrobic, bo leze, a w pon jade do szpitala juz do konca ciazy, czyli na jakies 6 tygodni, czy powinnam ubiegac sie o jakas komisje?? pozdrawiam

Gość ewka.202
mój staż pracy to ponad 10 lat. pracowałam w tej firmie od 1 marca do 31

Gość kama22225555
witam, mam nastepujace pyt jezeli teraz zostane zatrudniona na 3/4 etatu na czas okreliony jakie beda mi przyslugiwac świadczenia i przez jaki czas?z gory dziekuje

Gość kamilCK
witam Wiola mam pytanie....... Jestem w urzedzie pracy zarejestrowany jako bezrobotny i ubezpieczam swoja zone, ktora tez jest bezrobotna. Wlasnie urodzilo nam sie dziecko, nie mamy zadnych dochodow, oczywiscie nieoficjalnie pracuje i zarabiam calkiem niezle. Za tyzien odbieram akt urodzenia i od czego mam z tym aktem zaczac zeby cos dostac od panstwa? Ico wogole nam sie nalezy?? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Gość Martyna27
Wiolettko ale od jakiego dnia liczony jest pierwszy tydzień? Jak lekarz liczy? Od pierwszego dnia ostatniej miesiączki? czy inaczej?

Gość Karuzela 3
Mam takie pytanie, bo chyba coś na granicy wychodzi mi dochód uprawniajacy do otrzymania dodatku do wychowawczego. W związku z czym mam takie pytanie, które dokładnie pozycie powinnam odjąć od zarobków brutto (poz. 34 na PIT 11)? Czy są to składki na ubezpieczenie społeczne (pozycja 75), zdrowotne (poz. 76), koszty uzyskania przychodu (poz. 35) i zaliczka na podatek (poz. 37)? Czy jakoś inaczej ustala się ten dochód netto na osobę? Będę bardzo wdzieczna za odpowiedź

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Rozala Musisz złożyc listownie, jeśli nie dasz rady osobiście, lub niech ktoś z bliskich Ci to załatwi, chodzi najprawdopodobniej o świadczenie rehabilitacyjne. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ewka.202 Tak więc należy Ci się 1/12 z26 tj 3 dni. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kama22225555 Nie wiem o co pytasz, w zasadzie wszystkie ze stosunku pracy. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kamilCK Przede wszytskim do urzędu miasta/gminy po 1000zł tzw becikowego, oni mają druk, który trzeba wypełnić, dostarczyc akt urodzenia. Potem można składać o zasiłek rodzinny 43zł/m-c, dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka 1 000zł jednorazowo. Potrzebny akt urodzenia, dowód osobisty, wypełniony druk, dochód – zaświadczenie z urzędu skarbowego i chyba wszystko. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Martyna27 Tak 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kafeteria.pl.pl Oczywiście, że jest taka możliwość, zależy oczywiście od stanu ciężarnej i charakteru pracy. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Karuzela 3 Społeczne, zdrowotne, podatek. Kosztów nie, bo koszty są potrzebne do wyliczenia podatku. A na osobę, to co Ci wyjdzie z pitu podzielić na 12, podzielić na osoby 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

wioletto! teraz w sierpniu wziełam ślub mamy juz synka chciałabym teraz wystąpić o rodzinne czy musze z urzedu skarbowego okazac swój dochód czy również męża za zeszły rok.

Gość Wioletta---
I swój i męża

Gość ewka.202
a więc 3 dni. Ale ja tych dni nie wykorzystałam i chodzi mi o to, ile pracodawca powiniem mi wypłacić ekwiwalentu za te dni. bo w końcu jest taki przepis, że za niewykorzystany urlop coś się należy...?

Gość Ryyba
To ja mam pytanie. Slyszalam ze jezeli zlozylam wnosek o zasilek dopiero w sierpniu(tzn, w lipcu ale musialam doniesc jeszcze pare dokumentow i donioslam je w sierpniu) to teraz we wrzesniu nie dostane wychowawczego tylko dopiero w pazdzierniku wyrownanie. Czy to prawda??? Z goey dziekuje za odpowiedz

Witam to znowu ja mam pytanie i nadzieję że mi pomożesz.Wykorzystałam przysługujące mi prawo do 182 dni chorobowego ale do planowanego terminu porodu pozostało mi prawie 1,5 miesiąca(12.10.2006) .Wiem że w takiej sytuacji mogę złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacykne dla kobiet w ciąży 100% wynagrodzenia podobnie jak chorobowe.Moje pytanie brzmi jakie trzeba spełnić warunki aby otrzymać to świadczenie i jak napisać taki wniosek?????Czekam na pomoc i radę z góry dziękuję.

Gość do kompetentnej Wioletty
Cześć, Wiolu mam pytanie, 6 kwietnia urodziłam dziecko, macierzyńsi już mi się skończył, do 3 października przebywam na urlopie, od 4 października chcę przejść na urlop wychowawczy. Pracuję w pańswowej firmie, moje zarobki "na rękę" 900zł, mój mąż "na rękę"3300, czy jeli przejde na urlop wychwawczy przysługuję mi jakiś zasiłek ??? Dziękuje z góry za odpowiedź

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ewka.202 za jeden dzień, średnia miesięczna dzielona bodajże na 21,08 (taki jest wskaźnik do ekwiwalentu) 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Ryba Prawdę powiedziawszy nie wiem na 100% jakie mają terminy, ale jest to możliwe Zobacz tutaj może cos znajdziesz http://www.mps.gov.pl/index.php?gid=6 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 alisse tak jak w e-mailu http://www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 do kompetentnej Wioletta Najprawdopodobniej nie, 3300/3 (jeśli to pierwsze dziecko) = 1100. Granica uprawniająca do zasiłku to 500 z hakiem. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość bienia ..
Pani Wioletto mam pytanie od poczatku ciąży jestem na zwolnieniu lekaskim i tak bedzie do konca ciazy(termin 19 luty)w firmie zatrudniona jestem na 3/4 etatu na czas nieokreslony, wynagrodzenie 680zł brutto.po urodzeniu dziecka chcialabym skorzystac z urlopu macierzynskiego i wychowawczego.chcialabym wiedziec ile w tej sutuacji moze wynosic zasilek macierzyski i wychowawczy ?

Gość pani jedna
witaj Wiolu.. chciałam zapytać - termin porodu mam na 8 września, zasiłek rehabilitacyjny został mi przyznany przez zus do 23 września; jak to wygląda formalnie jeśli urodzę np. 15 września? czy automatycznie z dniem porodu przechodzę na macierzyński mimo, że trwa zasiłek rehabilitacyjny?

Wioletto ja też mam pytanko obecnie zatrudniona jestem w dwóch firmach w jednej dostaje chorobowe z zusu a druga firma wypłaca mi sama bo ma więcej niż 20 pracowników na l4 jestem od maja a rodze w grudniu tak więc bedę składać wniosek a świadczenie rehabilitacyjne w związku z tym mam pytanko czy w obydwóch firmach muszę składać wniosek czy tylko w tej w której wypłaca mi zus? Z góry dziękuje za odpowiedż.

Gość mamusia33
Cześć Wioletto! Oto mój problem, może ktoś już poruszał taką sprawę ale chce mieć stu procentową pewnośc zanim zaczne rozmowe z pracodawcą. Jestem obecnie od kwietnia 2006r na urlopie wychowawczym.Jestem w 10tyg ciąży- termin przewidywany marzec-kwiecień 2007r.Złożyłam niestety dwa miesiące /zanim dowiedzialam sie o baby/temu wniosek o przedłuzenie urlopu wychowczago do końca roku2006r.Teraz chcę poprosić pracodawcę o przywrócenie mnie do pracy wzceśniej . np w listopadzie 2006r. Czy pracodawca może mi odmówić? Czy można w dniu powrotu bez żadnego pardonu wręczyć L4? Czy ZUS się nie czepia w takich wypadkach, że od razu po wychowawczym mam L4? Czy lepiej poprosić pracodawcę bym mogła przepracować trochę zanim pójdę na L4? Jak po okresie wychowawczego nalicza sie zasiłek chorobowy/ jeżeli od razu po wychowawczym poszłabym na L4?/ Czy bierze sie pod uwagę zarobki przed poprzednim zasiłkiem chorobowym na pierwsze dziecko?tzn.lipiec 2005-listopad 2005 byłam naL4 pierwsza ciąża, listopad2005-marzec 2006 urlop macierzyński marzec 2006-kwiecień 2006 urlopy wypoczynkowe kwiecień 2006r-obecnie-wychowawczy..Jak wtedy pracodawca i ZUS naliczają zasiłek?/pracodawca więcej zatrudnia osób niż 20 , umowa na czas niokreślony/Z góry dziekuje za odpowiedź....Bardzo dziekuję za odpowiedź

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 bienia .. Zasiłek macierzyński to jest mniej więcej wynagrodzenie, troszeczkę mniej wioletta powodu m.in. kosztów uzyskania przychodu, których w czasie macierzyńskiego nie ma. Co do wychowawczego to jako taki urlop jest nie płatny, można jednak starać się o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Jednym z kryterium http://www.mps.gov.pl/index.php?gid=796/#2 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 pani jedna tak, automatycznie, musisz organ wypłacający poinformować, że urodziłaś 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ania26poznań Świadczenie rehabilitacyjne jest wypłacane przez zus, tak więc trzeba złożyc wniosek w zusie z obu tytułów ubezpieczenia. Zasiłek obecnie jest Ci wypłacany w obu przypadkach z kasy zusu, pracodawca jedynie dokonuje rozliczenia tego świadczenia. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mamusia33 Urlop wychowawczy można przerwać w każdym czasie za zgodą pracodawcy, albo z miesięcznym wyprzedzeniem (tj jakby informujesz pracodawcę, że rezygnujesz) Jeśli zachorujesz bezpośredni po powrocie z wychowawczego zasiłek Ci przysługuje. Podstawą o chorobowego jest ostatnie 12 m-cy, jeśli w tym okresie nie było żadnego wynagrodzenia, wtedy kwota z umowy o pracę. A co zrobić, czy popracować czy nie to musisz sama zadecydować, wg mnie zależy od stanu zdrowia. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość anka....
ile wynosi zasiek rodzinny + dodatek na ucznia we wrzesniu??

Gość Szaraczek niemarkowy
Powiedz mi proszę, czy wypłacą mi zasiłek rodzinny wstecz. Tzn. obudziłam się dopiero teraz, że za cały okres od 01.09.05. do 31.08.06 przysługiwał mi zasiłek ( wcześniej był za wysoki dochód). Teraz od 01.09.06. też mi nie przysługuje ze względu na dochód. Ale co z tym zaległym?

Gość matasiak
witam ja bym chciala wiedziec jak beda m liczyc zasilek chorobowy. 30.07.2005 urodzilam coreczke do dnia porodu byma na zwolnieniu przez ok 6 miesiecy potem bym macierzynski i wypoczynkowy ok 70 dni pod rzad :) (tyle mialam zaleglego) wrocilam do pracy w sierpniu dostalam podwyzke teraz jestem w ciazy i pewnie znowu pojde na zwolnienie . czy ta podwyzka bedzie juz wliczana do zasilku chorobowego?? pozdrawiam

Witam Wiola! To znowu ja mam pytanie będąc na urlopie macierzyńskim skończy mi się umowa o pracę tj.31.12.2006 czy mój pracodawca ma obowiązek przedłużyć mi umowę?Czy jeżeli tak to była by moja 3 umowa w tej firmie czy może być ona nadal na czas określony ????Słyszałam że 3 musi być na stał czy to prawda? Dziękuję za pomoc pozdrawiam Alicja

Gość iwa197512
Mam pytanie. Od 3 lat przebywam na urlopie wychowawczym na dziecko niepełnosprawne.Wychowawczy moge pobierac jeszcze 3 lata. w tym roku moja córeczka poszła do przedszkola, ponieważ lekarz zalecił jej przedszkole ze względów terapeutycznych. Wiem już, ze w takim przypadku nie tracę prawa do zasiłku wychowawczego . Pozostaje kwestia-co ja mogę robić, gdy córeczka jest w przedszkolu? Czy wolno mi studiować na studiach stacjonarnych? Czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić tą kwestię?? Z góry dziękuję.

Gość misia misia pysia
właśnie rozpoczynam nową pracę i mam kilka pytań dot. tematu: 1. mam do wypełnienia druk dot. 2 dni opieki nad dzieckiem - czy chcę wykorzystać - mąż w swoim zakładzie pracy zrezygnowal z tych 2 dni. Czy ja w takim razie muszę z nich korzystać? 2. Świadczenie rodzinne - chciałabym złożyć łącznie z dokumentami do pracy i pobierać je łącznie z wypłatą. Jakie dokumenty muszę złożyć pracodawcy i czy mogę to załatwić przez zakład pracy czy sama w OPS? Pozdrawiam :)

Gość iwa197512
To znów ja! Przejrzałam wszystkie wypowiedzi i nic nie znalazłam na podobny temat, w ogóle nigdzie nie mogę znaleźć. Boję się, że jestem jedyną mamą, która chce rozpocząć studia na wychowawczym....A w związku z tym, pewnie i Ty, droga Wioletko, nie będziesz mogła mi pomóc....Gdybyś jednak orientowała się w mojej sprawie, proszę, odpisz mi. to ważne dla mnie!

Hej , nie wiem czy było ,al e prosze o pomoc ,przedstawiam moją sytuację Bo mąż mnie już męczy i męczy i kazał mi gdzieś poszukać czy przysługuje mi jakaś kasa?? mam 24 lata,byłam na studiach dziennych,których nie skończyłam, tj nie obroniłam się jeszcze mam zamiar zrobić to do grudnia, w związku z tym mam zachowane prawa studencjie do marca, a raczej bedę miała jak załatwię to czy przysługuje mi jakaś kurpniówka ,czy coś,ja wogóle się na tym nie znam, i kogo o to zapytać?? wiem że jakieś wychowawcze później albo co ,to musi być odpowiednio mało kasy na osobe więc to odpada. mąż pracuje, ja jestem w ciąży :):) i tyle ze mnie pożytku :D Dzięki za odpowiedzi

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 anka.... od 01-09-2006 44zł na dziecko do 5 roku życia 56zł 5-18 lat 65zł 18-24lat Dla ucznia chyba się nie zmieniło – 90zł 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Szaraczek niemarkowy Nie wypłacają zaległego. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 matasiak Niestety nie, będzie liczone z ostatnich 12 m-cy, okres urlopu wypoczynkowego może być podstawą wymiaru chorobowego 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 alisse 1-nie musi na macierzyńskim przedłużyć 2-3 umowy - liczone są podpisane po 01-05-2004 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 iwa197512 Przepisy prawa pracy mówią, że praca lub inne zajęcie nie może powodować zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, jesli nie powoduje wg mnie nie ma problemu. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 misia misia pysia 1. nie musisz, możesz jak chcesz 2. Świadczenie rodzinne niestety nie da rady – rodzinne od 01-09-2006 przechodzą (ku mojej radości) na urzędy gminy/miasta. Tam trzeba złożyć dokumenty. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 iwa197512 Jak wyżej, a co zamierzasz studiować? 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Selma jestem Kuroniówka, nie wiem. Aby mieć dodatek wychowawczy trzeba być zatrdunionym, jedyne co mi przychodzi do głowy, to, jeśli spełniacie kryteria dochodowe, rodzinne i becikowe 2*1000 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻