Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 megan117 1-400zł jesli nie przekracza się 504zł dochodu na osobę w rodzinie 2-urząd miasta/gminy 3-jest jeszcze dodatek dla matki samotnie wychowującej dziecko 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kana28 nie wiem dokładnie, ale wg mnie wychowawczy liczy sie normalnie do stażu 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 halinamalina Przykra odpowiedź, pani z okienka ma rację. Osoba prowadząca działalność jest zwolniona ze społecznych jesli ma inny tytuł – patrz umowa o pracę. W czasie wychowawczego nie ma z tego tytułu składek, tak więc trzeba odprowadzić z tytułu działalności. Jedyna rada – zawiesić działalność. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość mama-meg
mam pytanie: obecnie jestem na urlopie wychowawczym od listopada 2006 (urlop mam na rok) wiec w listpoadzie tego roku powinnam wrocic do pracy ale jak narazie to zdecydowana jestem przedłużyc urlop, teraz wypłacany jest mi zasiłek z tyt przebywania na urlopie wych ale na decyzji podany jest termin ze tylko do lipca bedzie on wypłacany. Stąd moje pytanie czy jesli przedłuze urlop to bede mogła przez cały jego okres korzystac z zasiłku i pytanie drugie dlaczego tylko do lipac bedzie mi wypłacany obecny zasiłek skoro pierwsza czesc mojego urlopu trwa do listopada. i jeszcze pytanko nr 3 kiedy powinnam złozyc podanie o przedłuzeniu mojego urlopu??

Gość mama-meg
dość haotycznie napisałam ale mam nadzieje ze zrozumiesz:) dzięki z góry za odp :)

Gość majcik1975
mam pytanie , od lutego tego roku jestem na macierzyńskim który konczy się w połowie czerwca.przedtem byłam na L4 od listopada 2006 .Chce iść na wychowawczy.Czy przed wychowawczym moge wykorzystac urlop za 2007 w całości czyli 26dni .Mam umowe na czas nieokreslony i pracuje juz ponad 10 lat w tej firmie.czy pracodawca może mi tego urlopu odmówic .dziękuję za odpowiedz i przepraszam że nie ma znaków zapytania ale mam zepsuta klawiature.

Witam mam pytanie gdyz jestem mloda przyszłą mamą mam 21lat(panna) i nie za bardzo sie orientuje w tym wszystkim. Zarabiam netto 1100,29 i chciałabym sie dowiedziec czy jakiekolwiek pieniążki bedą mi się nalezały tzn; -macierzynski -becikowe -rodzinne -wychowawczy -samotnie wychowujaca matka( dziecko z nazwiskiem ojca)

Gość taka jedna niewiedzaca
czy moze ktoras z was wie co sie bierze do naliczenia sredniej do zasilku porodowego? mam przed soba kwitki z urzedu skarbowego i sa tam 4 pozycje 1. dochod wyniosl....(i tu odsylacz jest u dolu przychod pomniejszony o koszt uzyskania przychodu bez pomniejszania o skaldki na ubezp. zdrowotne i sopleczne oraz nalezny podatek dochodowy) 2. podatek nalezny wyniosl... 3. skladki na ubezpieczenie zdrowotne odliczone od podatku wyniosly... 4. skladki na ubezpieczenie spoleczne odliczone od dochodu wyniosly... czy zeby obliczyc dochod na czlonka rodziny od 1 odejmuje pkt 2,3 i 4 dzielimy przez 12 miesiecy a pozniej przez czlonkow rodziny czy jakos inaczej? bede bardzo wdzieczna za wszelkie info i pomoc!!!!!!!

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mama-meg Nie dłużej niż przez 2 lata (kasa wychowawczy). Zaczyna się nowy okres zasiłkowy i trzeba ponownie ustalić prawo – czyli zaświadczenie z urzędu skarbowego. Jeśli już się zdecydowałaś to już złóż wniosek o urlop, w każdym razie 2 tygodnie wcześniej musisz. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 majcik1975 Tak, w całości. Nie może odmówić, bezpośrednio po macierzyńskim pracodawca ma obowiązek udzielić. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Jamajka_dream Poczytaj troszę a potem zadaj konkretne pytanie. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 taka jedna niewiedzaca 1. dochod wyniosl....(i tu odsylacz jest u dolu przychod pomniejszony o koszt uzyskania przychodu bez pomniejszania o skaldki na ubezp. zdrowotne i sopleczne oraz nalezny podatek dochodowy) MINUS2. podatek nalezny wyniosl...MUNUS3. skladki na ubezpieczenie zdrowotne odliczone od podatku wyniosly...MINUS4. skladki na ubezpieczenie spoleczne odliczone od dochodu wyniosly... czy zeby obliczyc dochod na czlonka rodziny od 1 odejmuje pkt 2,3 i 4 dzielimy przez 12 miesiecy a pozniej przez czlonkow rodziny czy jakos inaczej - TAK 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość ja też poproszę o pomoc
Obecnie jestem na zaległym urlopie wypoczynkowym, zaraz po nim mam zamiar wziąść wychowawczy do końca sierpnie br (czyli niecałe 3 miesiące) Urlop wypoczynkowy z tego roku mam zamiar wykorzystać po powrocie z wychowawczego, oczywiscie w zmiejszonym proporcjonalnie wymiarze. Moje pytanie - czy pracodawca moze mnie wysłać na urlop wypoczynkowy z tego roku przed urlopem wychowawczym, czyli w czerwcu? Z róznych powodów nie mogę być na wychowawczym w okresie wrzesień-grudzień, natomiast wypoczynkowy bardzo by mne wtedy urządzał ... Z góry dziękuję za pomoc

Gość Wioletta---
Urlop powinien być udzielony w terminie uzgodnionym z pracownikiem, sprawa nie jest oczywista, pracodawca powinien uwzględnic wnioski pracowników, ale jednocześnie uwzględnia własne potrzeby

Gość ja też poproszę o pomoc
Dziekuję bardzo :) czyli wszystko okaże się podczas rozmowy z szefem ... no coż, zobaczymy

HEJ WIOLETTA, JA TEZ MAM PYTANIE DO CIEBIE ODNOSNIE PRAWA PRACY OTOZ OBECNIE JESTEM W SIODMYM MIESIACU CIAZY - ZATRUDNIONA JESTEM NA UMOWE O PRACE OD 22-12-2005 - NA ZWOLNIENIU JESTEM OD 02-04-2007 (OCZYWISCIE 100%) - NA POCZATKU MIALAM 824 ZL NATOMIAST OD STYCZNIA 2007 MAM JUZ 1000 ZL BRUTTO - DZIS DOSTALAM WYPLATE - 566 ZL (WYPLACONA JESZCZE PRZEZ PRACODAWCE)- I TU ZACZYNAJA SIE WATPLIWOSCI GDYZ ZAMIERZAM BYC NA ZWOLNIENIU JUZ DO KONCA CIAZY I MAM PYTANIE CZY BEDE DOSTAWALA TAK MALO CO MIESIAC Z ZUSU?? I DLACZEGO TAKA MALO?? (NIE WIEM CZY TO BEDZIE MIALO JAKIS WPLYW ALE NA PRZELOMIE GRUDNIA I STYCZNIA BYLAM OK 10 DNI NA ZWOLNIENIU TEZ 100%)

Dziękuje za bardzo precyzyjną odpowiedź.....Widze że prosto sformuowane pytanie stwarza pani najwiekszy problem.Mysle ze szybciej sie wszystkiego dowiem jak osobiscie pojade do zusu.

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Edzia84 Średnia do wyliczenia zwolnienia to wynagrodzenie za ostatnie 12 m-cy, tak więc zmiana w styczniu będzie miała małe albo żadne znaczenie. Dodatkowa sprawa to – jeśli przerwa między zwolnieniami jest nie dłuższa niż 3 m-ce, podstawa jest ta sama co przy wyliczeniu poprzedniego zwolnienia. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 jamajka_dream Szkoda, że wolisz, żeby ktoś poświęcił swój czas niż wysilić się troszeczkę i poczytać coś na ten temat, temat był wałkowany przez te półtora roku co najmniej kilkanaście razy, dlatego niektóre Twoje pytania nie są zasadne. Iść na łatwiznę to bardzo proste, to takie naturalne dla nas. Musisz w swoim młodym życiu nauczyc się jeszcze dużo pokory, nie jestem od Ciebie aż tak dużo starsza, ale już życie mnie nauczyło, staram się z każdego doświadczenia wyciągać jakieś wnioski dla kształtowania siebie. Do zusu nie masz po co iść, bo poza macierzyńskim nic się nie dowiesz, rodzinnym zajmują się urzędy miasta/gminy Pracujesz na umowę o pracę? Jeśli tak to najprawdopodobniej macierzyński będzie się należał. Będziesz starała się o alimenty? Organy wypłacające tym uwarunkowują wypłatę świadczeń. Jeśli ojciec dziecka jest znany, żyje – urząd stara się sprawdzić czy nie jest on w stanie zapewnić utrzymania rodzinie, zamiast wypłacać pieniądze z budżetu państwa. Spotkałam się z różnymi interpretacjami. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami dotyczącymi świadczeń rodzinnych http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=26 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

dzis dzwonilam do kadr i pani w kadrach powiedziala ze pracodawca wyplacil mi za zwolnienie od 2 kwietnia do 23 kwietnia a reszte wyplaci mi zus. czy to mozliwe?? (na zwolnieniu jestem od 2 kwietnia i pozostane do porodu). myslalam ze zus placi dopiero kiedy mina te ustawowe 30 kilka dnia?? czy wlicza sie fakt ze w styczniu bylam 10 dni na zwolnieniu?? Wioletko powiedz mi czy to mozliwe?? moze powinnam pojechac do zusu i sie tego dowiedziec?? bo to chyba niemozliwe jezeli w ciagu ostatnich 12 miesiecy dostawalam netto ok.650 zl a teraz wyplacono mi tylko 560 ??

Gość majcik1975
Wioletko bardzo dziękuje za odpowiedż.

Gość Wioletta----
Edzia84 Możliwe, te w styczniu też sie wliczają do tych 33 dni płatnych przez zakład pracy Dostałaś mniej, ale z tego co piszesz nie jest to za cały miesiąc a do 23-go, resztę wyplaci Ci zus. Możesz sie dowiedzieć w zusie, może na początek spróbuj telefonicznie.

Gość beczka
Czy któraś z Was była kiedyś wezwana na komisję przez ZUS? Boję się, że będę miała kłopoty? Moja sytuacja wygląda następująco: Od 2 tyg. Ciąży miałam cały czas nudności, zawroty głowy, omdlenia itd. – objawy ciążowe były bardzo widoczne. Mój szef już od początku zaczął coś podejrzewać – jestem sekretarką. W 6 tyg. kiedy już byłam pewna ciąży, powiedziałam szefowi. Chciałam być uczciwa, tym bardziej, że przepracowałam tam już kilka lat ( to jest mój pierwszy zakład pracy ). Moja współpraca z szefem zawsze dobrze wręcz bardzo dobrze się układała. Niestety wszystko się zmieniło już od chwili, kiedy go poinformowałam, że jestem w ciąży, zareagował bardzo emocjonalnie i nie było to dla mnie miłe przeżycie - wróciłam do domu z płaczem. Każdy kolejny dzień był coraz gorszy, zaczęłam ze strachem chodzić do pracy. Mój gin. jak zobaczył (13 tyg. ) w jakim jestem stanie psychicznym, wypisał mi L-4 i zlecił co tyg. wizyty. W chwili obecnej mam dalej L-4, pomimo że z moim dzidziusiem jest już wszystko porządku, rozwija się prawidłowo itd. Dlatego boję się tego wezwania na komisję przez ZUS, co jeśli powiedzą, że mam wracać do pracy. Nie jestem wstanie nawet sobie tego wyobrazić! Boję się! Poza tym na moje miejsce jest zatrudniona już nowa dziewczyna. Szef poinformował młode dziewczyny z mojej firmy, że jeśli któraś pomyśli o ciąży to on znajdzie sposób, żeby je zwolnić dyscyplinarnie. Moja umowa kończy się miesiąc przed planowanym porodem, obawiam się że jeśli wrócę do pracy dostanę zwolnienie dyscyplinarne. Muszę jeszcze powiedzieć, że moja ciąża nie była planowana – byłam tym faktem tak samo zaskoczona jak mój szef.

Gość mam pytanie-
kiedy trzeba bedzie skladac wniosek o rodzinne w urzedzie miasta? czy to juz mozna w lipcu? bo nie wiem kiedy w urzedzie skarbowym zlozyc wniosek o dochody za 2006 rok dziekuje

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 beczka Przede wszystkim musisz się uspokoić, nic Ci nie grozi, trzeba rozsądnie i spokojnie podchodzić do wszystkiego. Nawet jeśli dostałabyś dyscyplinarne to zawsze możesz walczyć o swoje w sądzie i jest to coś strasznego, bardzo dużo osób rozwiązuje w ten sposób swoje sprawy. Komisja jak komisja, najlepiej zabrać dokumentację od lekarza prowadzącego, jeśli jesteś w zaawansowanej ciąży to sądzę, że nic Ci nie grozi. Przede wszystkim spokojnie i nic pochopnie. Odzywaj się, będzie dobrze 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mam pytanie- W sumie kiedy chcesz, im wcześniej tym lepiej, jesli masz dokumenty to można już, dochód za 2006 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość Mama Krzysia
Witam serdecznie, Mam pytanie czy pracodawca może się nie zgodzić na przedłużenie urlopu wychowawczego tzn. kończy mi się w czerwcu urlop ktory wzielam na rok a wiem , że w mojej firmie sa likwidowane stanowiska i kolezanka postraszyla mnie, ze oni nie beda chcieli przyjac mojego kolejnego podania na kontynukacje urlopu wychowawczegi i ze zamierzaja mnie zwolnic. A jeszcze jedno z jakim wyprzedzeniem najpezpieczniej jest zlożyc wniosek o urlop wychowawczy ? pozdrawiam

Gość Wioletta---
Mama Krzysia Przynajmniej 2 tygodnie wcześniej, najlepiej jeszcze wcześniej, żeby nie było wątpliwości. Muszą się zgodzić, wychowawczy można wykorzystywać w 4 częściach do ukończenia przez dziecko 4 lat.

Gość Mama Krzysia
Bardzo dziękuję za odpowiedz :-)

Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu. Jestem w 9 m-cu ciąży. Pracowałam w szkole jako nauczyciel przez kilka lat. Jak wiadomo nauczyciele dostali 5% podwyżkę w tym roku i wyrównanie od maja. Ja dostałam od ksiegowej informacje, że nauczycielom na zwolnieniach lekarskich nie przysługuje ten przywilej. Czyli w moim wypadku. Czay to prawda? I drugie pytanie Dostawałam zwolnienia ok 3 tygodniowe i systematycznie donosilam je do szkoły. Na początku tego miesiąca dostałam duzo mniejsza kwote ok 400 zl wypłaty. Pani w ksiegowości tłumaczyła mi coś mętnie o tym ,że nie było 30 dni zwolnienia i ze chodzi o okres rozliczeniowy. Nie rozumiem .

Gość Wioletta---
Podwyżka rzeczywiście nie będzie miała wpływu na wysokość zasiłku, ale to niepelne wynagrodzenie to jest cos nie tak, skoro zwolnienie było za pelny miesiąc, kasa nie powinna być mniejsza.

chcę zapytać o becikowe,słyszałam,że jeżeli dochód w rodzinie na jednego członka nie przekracza 504zł. to dostaje sie drugi tysiąc(czyli 2tys.) a jeżeli spodziewam się bliźniaków to dostane4 tys. proszę o odpowiedź.

Gość Wioletta---
tak

ok dzieki, a może wiesz jak to jest w krusie, czy te pieniądze dostaje sie niezależnie od tego czy jest to jedno czy dwoje? Wypłata liczy się za poród

Gość przeprowadzka
Witam w lipcu zwalniam sie z pracy, z powodu zmiany mie3jsca zamieszkania. mam pytanko: czy zasilek dostane bez okresu karencji?? bo tak gdzies slyszalam:P

Gość Somm
Droga Wioletto Mam pytanie, jestem teraz w 8 tyg ciąży, jak dotąd pracowałam na umowę o dzieło. W tym miesiącu ostatnia umowa mi się skończyła, niesety nie miałam szansy na etat. Teraz zamierzam zarejestrować się jako bezrobotna w urzędzie pracy, żeby mieć chociaż darmowe ubezpieczenie zdrowotne. Moje pytanie czy przysługuje mi jakikolwiek zasiłek? Czy mogę starać się o jakiś dodatek? Nie mam męża, więc mój dochód jest w tym momencie 0. Pozdrawiam serdecznie. =) Przeczytałam chyba z 20 stron odpowiedzi ale na podobny problem do mojego nie trafiłam.

Gość Somm
Sytuacja jest niewesoła, bardzo się martwię. Z drugiej strony zawsze można coś wykombinować i optymistycznie patrzeć w przyszłość. Czekam na odpowiedź, jak będziesz miała chwile wolnego.