Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chce wiedziec

jakie badania przed ciaza???prosze o pelna liste!!

Polecane posty

witam forumowiczki! sadze,ze jest to miejsce gdzie dowiem sie wszystkiego na temat planowania poczecia dzidziusia.Prosze o wpisanie listy niezbednych badan,ktore powinnam przeprowadzic zanim odstawie pigulki i zaczniemy starc sie o dzidziusia.pozdrawiam serdecznie z nadzieja na rozwiniecie watku

witaj :) przede wszystkim wybierz się do gienkologa, on na pewno powie Ci jak o siebie zadabć i jakie badania zrobić :) ale mogę Ci opowiedzieć, jak ja zaczęłam :) po odstawieniu tabletekj, ze staraniami czekałam ok. pół roku, do gina poszłam z badaniami krwi i moczu, które zrobiłam po odstawieniu tabletek, on zlecił mi jeszcze badania na toksoplazmozę i zrobił cytologię; po porozmawianiu ze mną i wypytaniu o różne choroby w rodzinie, odzywanie itp. sprawy stwierdził, że póki co żadnych innych badań robić nie musze :) polecił brac kwas foliowy i tyle :) pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego :)

A mój kazał zrobić badania ogólne krwi i moczu i zmierzył ciśnienie. Prócz tego wymaz z pochwy i cytologię. Kwas foliowy też zalecił :)

Gość elizabetha76
no coz czyli nie jest tak zle-szczerze mowiac juz bylam przerazona ze bede musiala pol roku po lekarzach chodzi.i coz ciekawi mnie jeszcze czy juz przerwac stosowanie tabletek anty,czy moze wstrzymac sie az bede miala podstawowe badania? pozdrawiam

Radzila bym ci juz przestac brac,nie bedziesz musiala pozniej tak dlugo czekac ,noi nie wiem jak to jest ale napewno bedziesz miala dokladniejsze wyniki badan jak nie bedziesz juz brala tabl.(mowie o badaniach nahormony,radzila bym zrobic)

Wydaje mi się, że badania powinnaś zrobić już po odstawieniu tabletek, zanim pójdziesz do lekarza. Po odstawieniu zacznij od razu łykać kwas foliowy. Oprócz badań podstawowych możesz zrobić sobie badanie na toksoplazmozę i przeciwciała różyczki (jeśli jej nie przeszłaś), albo poczekaj aż lekarz Cię na nie skieruje. Po odstawieniu tabletek warto poczekać chociaż 3 miesiące chociażby ze względu na uzupełnienie kwasu foliowego, po tabletki wypłukują go z organizmu. Powodzenia!

Gość elizabetha76
ok.dziekuje wobec tego koniec z tabletkami i chyba teraz najlepsze beda prezerwatywy........ w poniedzialek ide do apteki i kupie kwas foliwy i zaczynamy badania...... pozdrawiam wszystkie kobietki