Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czerwona sukienka

facet zagadka

Polecane posty

Proszę nakierujcie mnie bo już sama nie wiem co mam myśleć :( Od jakiegoś czasu spotykam się z bardzo ciekawym, acz tajmeniczym facetem. Jest nam ze sobą naprawdę b. dobrze. Jednak od jakiegoś czasu zaczeły mnie niepokoić różnorakie sygnały. Otóż: chłopak ten nie jada mięsa, a dokładniej wołowiny, jada np. mięso drobiowe, nie chciał jak do tej pory na ten temat mówić, powiedział kiedyś, że jak uzna, ze nadszedł odpowiedni moment to mi o tym powie, po drugie brata ma w Izraelu i jest zafascynowany tym krajem. Był już tam kilka razy i zrobiło to na nim ogromne wrażenie. Ja też nigdy nie pytałam skąd ten jego brat się tam wziął. Po trzecie i to wzbudziło moją ciekawość: wczoraj zapytałam go czy ma przede mną jakieś tajmenice.... powiedział, że ma ale boi mi się o tym powiedzieć bo nie chce mnie stracić :( Dodał też, że kiedyś jedna dziewczyna nie dała mu szansy się poznać... Myślę, że chodzi tu o jakieś przekonania, religię... Powiedzcie co na ten temat myślicie??

Gość on jest Żydem
:D:D:D

wiesz, ja mysle, że te jego przekonania nie będą miały znaczenia albo wpływu na nasze relacje. Bardzo mi na nim zalezy. Nie chce naciskać, wolałabym np. zaskoczyś go, że już coś na ten temat wiem...

Gość Peniz
a ma obrzezanego pytonga?? jesli tak to ta zagadka jest wyjaśniona :D chociaz troszkę się chyba pomylilaś bo zarówno żydzi jak i muzułmanie nie jedza wieprzowiny a wołowine jedzą

Gość to sekta
Lepiej uciekaj poki mozesz :O

Gość magik astral
sprawdz czy nie ma tatuazu w ksztalcie oka na lewej piecie

Gość mnie się wydaje
ze skoro wam ze soba dobrze to przeciez nie powinno miec znaczenia czy on jada mieso czy nie, ze nie je odgrzewanych potraw itp. co to za różnica? ja na przykład nie jadam botwinki ale jakos mojemu facetowi to nie przeszkadza... On z kolei nie jada ogórkowej, ale nigdy sie nie zastanawialam dlaczego...

Gość stary wiarus.. Czerwonej .....
Specyfiką kuchni żydowskiej jest koszerność. "Koszer" to po hebrajsku: "nadający się", "stosowny", "dobry". W potocznej mowie "koszerny" to tyle co "legalny", lub zgodny z przepisami. Odnosi się to zresztą nie tylko do jedzenia. Koszerne może być wszystko, co nie jest trefne, a więc wszystko, co jest słuszne, poprawne, a w szczególności zgodne z przepisami religijnego prawa żydowskiego. Gdyż - właśnie - źródło słowa "koszerny" wywodzi się od żydowskich zasad żywienia przedstawionych w Piśmie Świętym. To właśnie Prawo Mojżeszowe przedstawia szczegółową formułę koszerności polegającą na przestrzeganiu szczegółowych zasad przygotowywania określonych pokarmów w sposób rytualnie czysty, w odróżnieniu od tzw. "trefnego", czyli niezgodnego z żydowską tradycją. Przepisy religijne dotyczące jedzenia i picia nazywane są kaszrut. Jeśli coś nie jest koszerne, to jest trefne (hebr. "trefa", jidysz "treif"), a więc nieczyste. Formuła koszerności obejmuje całość przepisów dotyczących przyrządzania i przechowywania pokarmów, włączając w to zasady uboju bydła i drobiu. W rzeczywistości są to rozsądne reguły higieniczne, korzystne do stosowania w warunkach ciepłego klimatu, gdzie żywność szybko się psuje. Stosowanie tych reguł chroniło i chroni przed możliwością zatrucia pokarmowego.