Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Go艣膰 poirytowana
zeby to bylo takie proste jak mowisz...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 poirytowana
Zycze powodzenia, jesli sie zdecydujesz na ten zwiazek, naprawde.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my艣lisz ze masz problem
dzi臋ki. za ciebie te偶 trzymam kciuki 偶ebys wko艅cu dosz艂a do porozumienia z m臋偶em.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poirytowana
Dzieki, ja tez zycze powodzenia, odezwij sie czasem. Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my艣lisz ze masz problem
na pewno jeszcze tu zajrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poirytowana
Jeszcze nie spisz?Juz pozno?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PETYCJA
Witam sedecznie, jestem czlonkiem Stowarzyszenia Macierz, ktore organizuje akcje pt. DOSC PRZESLADOWANIA i OCZERNIANIA MNIEJSZOSCI WYZNANIOWYCH w POLSCE. Zbieramy podpisy pod przygotowana na naszej stronie internetowej petycji, ktora wysylana jest z kazdym podpisem do instytucji rzadowych i pozarzadowych. Zachecamy do wzi臋cia udzia艂u w tej akcji i podpisania petycji przez jak najwi臋ksz膮 liczb臋 oso贸b. link do petycji: http://www.macierz.org.pl/index.php?struct=432&view=full&id=9 Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alias12345
widze 偶e kto艣 tu za艂o偶y艂 grup臋 wsparcia :D a mo偶e tak osobny topic, przynajmniej ten nie b臋dzie odbiega艂 od tematu :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niekoniecznie odbiegaj膮c
Jestem ze SJ , mieszkamy razem i na co dzie艅 jeste艣my zwi膮zkiem wr臋cz idealnym. Jednak s膮 w roku takie dni kiedy nie chce mi si臋 budzi膰 , kt贸re wolalabym przespa膰. Czasem sytuacja jest na prawd臋 napi臋ta i boli nie tylko mnie i nie tylko jego , bo przecie偶 sa jeszcze nasi rodzice. Kogo艣 brakuje na wigilii, choinka nabiera calkiem innego wymiaru , zazdro艣cisz kazdej parze kt贸ra idzie razem do ko艣ciola - na codzie艅.Ale s膮 te偶 problemy wi臋ksze , co z dzie膰mi? Jakie b臋d膮 miay idealy skoro ka偶de z rodzic贸w chcialoby przekaza膰 wlasne warto艣ci? Jak si臋 zachowasz kiedy tw贸j SJ b臋dzie mial wypadek , kiedy bedziesz decydowa膰 o tym czy podac krew czy nie (bo przecie偶 w setkach rozm贸w udalo mu si臋 przekaza膰 ,偶e jego wol膮 jest "strzec si臋 od krwi")? Banal - dzie艅 dzisiejszy , scisly post ... Ale on przecie偶 wcale nie musi.... Wielki problem z kt贸rym borykam si臋 ju偶 kilkanascie lat. Przypuszczam 偶e gdybym miala na starcie tego zwi膮zku mozliwo艣c zobaczenia jak bedzie wygladalo to nasze 偶ycie , jak b臋d臋 prze偶ywa膰 ka偶de 艣wi臋ta , jak czlowiek mi tak bliski b臋dzie si臋 stawal daleki kiedy zapalaja si臋 lampki na choince zrezygnowalabym. Teraz ju偶 nie mog臋 - kocham. Chcialabym by膰 z nim zawsze , ale czasem milo艣膰 nie wystarcza ufam 偶e nam wystarczy. Milo艣c i odrobina kompromisu. przepraszam 偶e ta wypowied藕 jest dosyc chaotyczna ale ci臋zko mi o tym pisa膰 , zbyt emocjonalnie podchodz臋 do tej sprawy. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

PETYCJA--->Ja nie zauwazylam w Polsce jakiegos specjalnego przesladowania mniejszosci... A to, ze tu na kafe mozna sie spotkac z czyms takim to powszechne zjawisko i nie tylko religii dotyczy ;)

Udost臋pnij ten post

Zgodnie z obietnic膮 odpowiadam na pytanie. Dni ostatnie--> definicja --> U偶yte w Biblii wyra偶enie „dni ostatnie” oznacza ko艅cowy okres, kt贸rego punktem szczytowym jest postanowione przez Boga wykonanie wyroku w celu po艂o偶enia kresu jakiemu艣 systemowi rzeczy. Dni ostatnie 偶ydowskiego systemu rzeczy oraz 艣wi膮tyni jerozolimskiej, wok贸艂 kt贸rej koncentrowa艂o si臋 oddawanie czci Bogu, osi膮gn臋艂y punkt kulminacyjny w 70 r.n.e., gdy zosta艂a ona zniszczona. 脫wczesne wydarzenia daj膮 pewne wyobra偶enie o tym, co na znacznie wi臋ksz膮 skal臋 b臋dzie si臋 dzia艂o na ca艂ym 艣wiecie, kiedy wszystkie narody stan膮 w obliczu wyroku Bo偶ego. Dni ostatnie obecnego z艂ego systemu rzeczy, obejmuj膮cego ca艂y 艣wiat, rozpocz臋艂y si臋 w roku 1914. Co przemawia za tym, 偶e 偶yjemy w dniach ostatnich?--> W Biblii opisano wydarzenia oraz stosunki charakteryzuj膮ce 贸w znamienny okres. Stanowi膮 one „znak” z艂o偶ony z wielu szczeg贸艂贸w; a zatem pojawienie si臋 tego znaku wymaga, 偶eby wszystkie te szczeg贸艂y wyra藕nie wyst膮pi艂y w jednym okresie historii. R贸偶ne elementy owego znaku s膮 opisane w 24 i 25 rozdziale Mateusza, 13 rozdziale Marka i 21 rozdziale 艁ukasza; jeszcze inne mo偶na znale藕膰 w 2 Tymoteusza 3:1-5, 2 Piotra 3:3,4 oraz w Objawieniu 6:1-8. „Powstanie (…) nar贸d przeciw narodowi i kr贸lestwo przeciw kr贸lestwu” (Mat.24:7) Od tysi臋cy lat 艣wiat jest n臋kany przez wojny mi臋dzy pa艅stwami i wojny domowe. Jednak偶e w 1914 wybuch艂a I WOJNA 艢WIATOWA. Nie by艂 to zwyk艂y konflikt zbrojny jak dotychczas, w kt贸rym na polu bitwy stan臋艂y dwie armie. Po raz pierwszy w historii istnienia Ziemi uwik艂a艂y si臋 w wojn臋 WSZYSTKIE MOCARSTWA. Do wspierania dzia艂a艅 wojennych zmobilizowano ca艂e narody, w tym tak偶e ludno艣膰 cywiln膮. Jak si臋 ocenia, pod koniec tej wojny by艂o w ni膮 zaanga偶owane 93 % ludno艣ci 艣wiata !!!!!!!!!!! Jak to zosta艂o przepowiedziane w Objawieniu 6:4, „zabrano pok贸j z ziemi”. Dlatego od roku 1914 艣wiat jest w stanie ci膮g艂ego wrzenia. W latach 1939-1945 szala艂a II WOJNA 艢WIATOWA. Admira艂 w stanie spoczynku Gene La Rocque oceni艂, 偶e w latach 1945-1982 stoczono 270 jeszcze innych wojen, W XX wieku wojny poch艂on臋艂y ponad 100 milion贸w ofiar. Wed艂ug Word Military and Social Expenditures w roku 1982 w dzia艂aniach militarnych uczestniczy艂o po艣rednio lub bezpo艣rednio a偶 100 milion贸w ludzi. Czy do spe艂nienia si臋 tego szczeg贸艂u proroctwa potrzeba jeszcze czego艣 wiecej?! Zmagazynowano dziesi膮tki tysi臋cy g艂owic nuklearnych, w ka偶dej chwili gotowych do u偶ycia. Wybitni naukowcy orzekli, 偶e gdyby narody wykorzysta艂y cho膰by tylko cz臋艣膰 swego arsena艂u nuklearnego, oznacza艂oby to ZAG艁AD臉 CYWILIZACJI, je艣li nie ca艂ego rodzaju ludzkiego. Hiroshima i Nagasaki s膮 ofiar膮 tera藕niejszego systemu rzeczy, rozw贸j techniki jaki nast膮pi艂 po roku 1914 jest tak ogromny, 偶e ludzie kt贸rzy 偶yli w tamtych czasach oceniaj膮 dzisiejsze jak skok w kosmos. Co艣 co nieca艂e 100 lat temu by艂o tylko wymys艂em siens fictions (chyba tak si臋 to pisze) dzi艣 nie sprawia trudno艣ci w realizacji. Efektem tego rozwoju jest dzisiejszy efekt cieplarniany, kt贸rego my ju偶 nie umiemy powstrzyma膰. Wielkie trz臋sienia ziemi (艁uk.21:11) wg. Pa艅stwowego O艣rodka Danych Geofizycznych w Boulder w stanie Kolorado i uzupe艂nionych innymi opracowaniami naukowymi sporz膮dzono w roku 1984 tabel臋 obejmuj膮c膮 tylko te trz臋sienia ziemi, kt贸rych nat臋偶enie wynios艂o co najmniej 7,5 stopnia w skali Richtera i kt贸re spowodowa艂y straty materialne przekraczaj膮ce 5 milion贸w dolar贸w albo poci膮gn臋艂y za sob膮 艣mier膰 co najmniej 100 os贸b. Ustalono, 偶e w ci膮gu 2000 lat przed rokiem 1914 nast膮pi艂o 856 takich trz臋sie艅, za艣 w ci膮gu ZALEDWIE 69 LAT po roku 1914 by艂o ich 605, czyli przeci臋tna roczna od roku 1914 jest o 20 RAZY wi臋ksza. To tylko dwa przyk艂ady, a mo偶na by je mno偶y膰. Opieramy si臋 r贸wnie偶 na 藕r贸d艂ach naukowych, a nie na samych obserwacjach. To prawda, 偶e teraz wi臋ksza cz臋艣膰 ludzko艣ci jest 艣wiadoma takich kataklizm贸w z powodu dost臋pu do telewizji. Odpowiedzcie sobie jednak, czy sytuacja taka jak z 11 wrze艣nia 2003 by艂aby mo偶liwa przed stu laty (przecie偶 samoloty te偶 istnia艂y i terrory艣ci te偶), czy takie kataklizmy jak KATRINA kt贸ra zg艂adzi艂a Nowy Orlean by艂a kiedykolwiek a偶 tak pot臋偶na, czy Tsunami kiedykolwiek by艂o tak bezwzgl臋dne, czy 13 letnie dziewcz臋ta prostytuowa艂y si臋 po to aby mie膰 lepsze ciuchy, czy jakiekolwiek choroby zabija艂y wi臋cej ludzi ni偶 AIDS, nowotwory i inne, czy a偶 tyle matek co dzi艣 w kilka minut po urodzeniu w艂asnego dziecka wyrzuca艂y je do 艣mietnika? I czy cz艂owiek kiedykolwiek wymy艣la艂 lepsze sposoby na u艣miercanie milion贸w ludzi ni偶 komory gazowe. Czy plaga zwana narkomani膮 by艂a kiedykolwiek tak powszechna???????? Odpowiedzcie sobie na te kilka pyta艅 i powiedzcie mi ze szczerym sumieniem, czy dzi艣 nie jest gorzej???????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 obla di
jaki Pan Bog ma wedlug nas zamiary tego nie wie nikt. I zadne domysly i uogolnianie temu nie sprostaja. Dni ostatnie moga jeszcze trwac drugie 1000 lat. My mozemy tylko snuc domysly. Nawet w Pismie SW. Jest taka przypowiesc i z Pan przyjdzie wtedy gdy nikt nie bedzie sie tego spodziewal.

Udost臋pnij ten post

Ale ja nie zastanawiam sie kiedy, jak, nie rozgryzam planu Boga... Po prostu widze, ze ten swiat ma sie ku koncowi ;) Nie znam dnia, ani godziny ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 obla di
Orlico alez ja nie pisalm do Ciebie, pisalm tak ogolnie gdyz nie ma co snuc domyslow. Czy to zaczelo sie 1914 czy w w tysiac fefnastym, czy wogole sie jeszcze nie zaczelo. Nikt nie wie i wiedziec nie bedzie no chyba w tym ostatecznym dniu

Udost臋pnij ten post

---------- Jednak偶e w 1914 wybuch艂a I WOJNA 艢WIATOWA. Nie by艂 to zwyk艂y konflikt zbrojny jak dotychczas, w kt贸rym na polu bitwy stan臋艂y dwie armie. Po raz pierwszy w historii istnienia Ziemi uwik艂a艂y si臋 w wojn臋 WSZYSTKIE MOCARSTWA. Do wspierania dzia艂a艅 wojennych zmobilizowano ca艂e narody, w tym tak偶e ludno艣膰 cywiln膮. Jak si臋 ocenia, pod koniec tej wojny by艂o w ni膮 zaanga偶owane 93 % ludno艣ci 艣wiata !!!!!!!!!!! Lito艣ci, co to za bzdury! W艂os mi si臋 na g艂owie zje偶y艂. I wojna 艣wiatowa to przede wszystkim wojna pa艅stw europejskich, oraz w p贸藕niejszym okresie - Stan贸w i Japonii. A reszta 艣wiata gdzie??? Ameryka Po艂udniowa, Afryka, Australia, olbrzymia cz臋艣膰 Azji i Ameryki P贸艂nocnej (w tym przede wszystkim Kanada) - to ma by膰 te 7%, kt贸re si臋 nie zaanga偶owa艂y w wojn臋? W I wojnie zgin臋艂o ok. 10 mln ludzi. Prawda, to jest bardzo du偶o, ale inne konflikty zbrojne poch艂ania艂y tyle偶 b膮d藕 jeszcze wi臋cej ofiar. A gdzie wojna Trzydziestoletnia? Siedemnasty wiek! W wojna Chin z Mand偶uri膮? te偶 XVII stulecie. Wreszcie dziewi臋tnastowieczna rebelia w Chinach! Szacowana na ponad 20 mln ofiar! A wszystkie inne, mniejsze lub wi臋ksze konflikty zbrojne? Jak mo偶na twierdzi膰, 偶e I wojna zaanga偶owa艂a 93% ludzi, to jest jawne k艂amstwo. Czy wszyscy ju偶 powariowali?

Udost臋pnij ten post

bardzo proste ---> Nie bardzo wiem o co Ci chodzi... Licytujemy, ktora wojna jest \"lepsza\"?? I ktora pochlonela wiecej ofiar...?

Udost臋pnij ten post

masz racj臋 Orlico to wygl膮da na licytacj臋 bardzo proste--> Nie wzi臋艂膮艣 pod uwag臋, 偶e napisa艂膮m pod koniec wojny uczestniczy艂o 93% a to ze rozgrywa艂a si臋 na terenie Europy nie oznacza 偶e reszta 艣wiata trzyma艂a si臋 z daleka, bo zza morza przybywa艂y te偶 wojska do walki. We藕 podr臋cznik do historii i poczytaj. Pisa艂am, 偶e na wi臋ksz膮 skal臋 wci膮gu ostatnich 100 lat rozgrywa艂y si臋 te wyda偶enia. We偶 pod uwag臋 te wcze艣niejsze i policz 艣redni膮 do 1914 i od 1914, co ci wyjdzie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polarna
Ania i Orlica, dobrze wiecie, ze nie chodzi o licytacje, ktora wojna pochlonela wiecej ofiar a jedynie, ze informacje, jakie Ania przekazuje sa wyssane z palca...i w konsekwencji, jezeli tak sie nagina historie... wg woli i bezmyslnie co dopiero sie dzieje z danymi, ktorymi sprawdzic nie mozna? jak zwykle...to samo manipulacje dyskusja... pokazanie, ze nie o blad merytoryczny chodzi a jedynie, ze sie ludzie czepiaja... ech...dyskutantki ... zal mi was...

Udost臋pnij ten post

polarna ---> Z wypowiedzi wynikalo wlasnie, ze chcemy sie licytowac, ktora wojna itd... Ktore informacje sa wyssane z palca...?? Nie wchodzac w szczegoly: coraz wiecej kataklizmow, chorob, ofiar... (kiedys jak umarl 1 mln ludzi bardziej sie to zauwazylo niz teraz, ze wzgledu na liczebnosc populacji). Nie musi Ci byc mnie zal. Ja sie dobrze czuje :)

Udost臋pnij ten post

Dok艂adnie. Nie chodzi o licytacj臋, tylko o naginanie fakt贸w. Wyp艂yni臋cie kontyngentu wojsk z jakiego艣 kraju nie oznacza automatycznie, 偶e ca艂a ludno艣膰 tego kraju jest zaanga偶owana w wojn臋. Przyk艂ad z dzi艣 - aktualnie w Iraku przebywaj膮 polscy 偶o艂nierze. Nie wiem ilu dok艂adnie, nie mniej ni偶 kilkustet, nie wi臋cej ni偶 kilka tysi臋cy. Nie oznacza to wszak偶e, 偶e w woj臋 zaanga偶owa艂a si臋 ca艂a Polska, licz膮ca ok. 40 mln ludzi. Takie postawienie sprawy jest ewidentnym nagi臋ciem fakt贸w i takimi 艣rodkami mo偶na sobie stwierdzi膰 dowolny procent udzia艂u ludno艣ci Ziemi w wojnach.

Udost臋pnij ten post

Nieprawd膮 te偶 jest, 偶e jest coraz wi臋cej kataklizm贸w i chor贸b. Zw艂aszcza z chorobami - okresy pandemii by艂y, ale znacznie wcze艣niej, z czego najgro藕niejsze to ospa, d偶uma i cholera, wybuchy chor贸b poch艂aniaj膮ce dziesi膮tki i setki milion贸w ofiar w ci膮gu kilku lat. A kataklizmy? Domy艣lam si臋, 偶e chodzi g艂贸wnie o aktywno艣膰 sejsmiczn膮. Jest mniej wi臋cej sta艂a. Je艣li wydaje si臋 wi臋ksza (chocia偶 w zasadzie nie jest) to jest to g艂贸wnie zwi膮zane z mediami i szybko艣ci膮 przep艂ywu informacji.

Udost臋pnij ten post

A mo偶e popatrzmy dok艂adniej jak wygl膮da艂o 偶ycie przed 1914 rokiem i poszukajmy tego co wskazywa艂oby na to, 偶e 偶yjemy w dniach ostatnich. Czarna 艣mier膰 - wielka epidemia d偶umy, kt贸ra spustoszy艂a 艣redniowieczn膮 Europ臋 w XIV wieku, zabijaj膮c jak si臋 ocenia oko艂o 1/3 ludno艣ci tego kontynentu. Olbrzymia liczba zmar艂ych spowodowa艂a parali偶 gospodarczy Europy (w niekt贸rych jej rejonach zmar艂o nawet 80 % populacji). W niekt贸rych krajach nawet 1/3 ziemi le偶a艂a od艂ogiem. Gdyby teraz sie wydarzy艂a, na pewno nie tylko przez 艢.J uznana by zosta艂a za jaki艣 znak. W latach 1860 - 1914, 艣wiat nawiedzi艂o 9 wielkich g艂od贸w powoduj膮c prawie 24 miliony ofiar 艣miertelnych. Natomiast w latach 1915 - 1973 艣wiat nawiedzi艂o 13 wielkich g艂od贸w, ale ofiar by艂o mniej ni偶 w latach 1860 - 1914 - 20 milion贸w Zatem okres d艂u偶szy od poprzedniego o 5 lat, a o ok. 4000 000 ofiar mniej. A I Wojna 艢wiatowa nie spowodowa艂a w艣r贸d ludzko艣ci 偶adnych kl臋sk g艂odowych. A wi臋c fakty wyra藕nie pokazuj膮, 偶e rok 1914 nie jest jakim艣 punktem zwrotnym pod wzgl臋dem g艂od贸w. A teraz wojny. Sk膮d Anno bierzesz dane o ilo艣ci wojen po 1914 roku? W Stra偶nicy (1 V 1997 r str. 16) jest napisane, 偶e w latach 1945 - 90 stoczono 80 wojen na 艣wiecie. A w ksi膮偶ce „Prowadzenie rozm贸w......”, (str. 74) podana liczba wojen to 270, stoczonych w jeszcze kr贸tszym okresie, bo w latach 1945 - 82. A czyta艂a艣 ksi膮偶k臋 pt „Czy Biblia jest rzeczywi艣cie S艂owem Bo偶ym”, tam jest mowa o 300 konfliktach zbrojnych, w jeszcze kr贸tszym okresie - lata 1945 - 1967 (str. 114). A liczba ofiar? Stra偶nica (1 III 1992 r. str. 3) podaje, 偶e mi臋dzy rokiem 1945, a 92 \"stoczono ponad 150 mniejszych wojen, kt贸re poch艂on臋艂y z g贸r膮 19 milion贸w istnie艅 ludzkich.\" Natomiast ksi膮偶ka „B臋dziesz m贸g艂 偶y膰 wiecznie........, (str.150), dla tych samych 150 wojen podaje ju偶 inn膮 liczb臋 ofiar - 25 milion贸w. Stra偶nica (1 V 1997, str. 16) zawy偶a t膮 liczb臋 dla tego okresu (a nawet o 2 lata, kr贸tszego) do 30 milion贸w, zmniejsza jednak ilo艣膰 konflikt贸w zbrojnych, ze 150 do 80 ( Stra偶nica 1 IV 1991r str 5, kt贸ra podaje jeszcze inn膮 liczb臋 - 125 wojen, i 20 milion贸w ofiar 艣miertelnych) . Zatem mniej konflikt贸w, ale wi臋cej ofiar. Czy to mo偶na nazwa膰 rzetelnym informowaniem czytelnik贸w, 艢wiatk贸w Jehowy? Wszystkie pot臋gi 艣wiatowe prawie zawsze anga偶owa艂y si臋 w g艂贸wne wojny, tak偶e trudno tu wi臋c m贸wi膰 o I Wojnie 艢wiatowej jako jedynej w swoim rodzaju pod wzgl臋dem swego powszechnego zasi臋gu. Dane z ksi膮偶ki Gutenberga i Richtera: pt. Seismicity of the Earth (str. 119 - 141), z kt贸rych to danych wynika, 偶e 11 lat po roku 1914 - kiedy to ju偶 dysponowali艣my wiarygodnymi zapisami - nast膮pi艂 37 procentowy spadek aktywno艣ci sejsmicznej ziemi, wzgl臋dem 11 lat przed rokiem 1914. I tu nie chodzi o licytacj臋, ale o rzeteln膮 interpretacj臋 prawdziwych danych.

Udost臋pnij ten post

bardzo proste---> nie pisa艂am tego 偶eby was przekonywa膰 tylko po to aby przedstawi膰 nasz punkt widzenia, nie zale偶y mi aby艣cie uwierzy艂y w to co pisz臋, to by艂o WY艁膭CZNIE wyja艣nienie na zadane pytanie. Z reszt膮 pytanie zada艂a Aga i to g艂贸wnie dla niej jest ta odpowied藕. Pisa艂am, 偶e to tylko 2 aspekty, a jest ich jeszcze sporo, wi臋c bardzo prosz臋 zejd藕 ze mnie bo twoje wypowiedzi to typowe ataki. Jak kto艣 nie chce wierzy膰 to niech nie wierzy to wy艂膮cznie jego sprawa. Dlatego ja jestem 艢wiadkiem Jehowy, a ty katolicz膮 i nie chodzi mi o to by to zmienia膰.

Udost臋pnij ten post

Czajko, to i tak nie trafi. Te kataklizmy... Kto w Anglii, dajmy na to dwie艣cie lat temu wiedzia艂 o trz臋sieniu ziemi, kt贸re zniszczy艂o wie艣 gdzie艣 w Azji? Ma艂o kto. A dzi艣? Ka偶dy, kto ogl膮da wiadomo艣ci w telewizji. Nie tylko w Anglii, ale wsz臋dzie, gdzie uznano, 偶e ta wiadomo艣膰 jest godna uwagi.

Udost臋pnij ten post

Wiecie co... ja sie nie wspomoge zadnymi cytatami, danymi statystycznymi... Nie wiem czy sa prawidlowe czy nie... ale widze co sie dzieje... Kiedys na wojnach walczyli bronia drzewcowa, biala bronia, pozniej weszla ostra amunicja... a teraz... :O I wiadomo, ze kleski zywiolowe rowniez sie zdazaly!! I to nie o to mi chodzilo... W takim razie nie umiem Was przekonac, ze w moich oczach nasz swiat zmierza ku koncowi... ;) Ale ja tak czuje :)

Udost臋pnij ten post

Anno, nie mieszaj wiary z histori膮. \"Nie zale偶y mi aby艣cie uwierzy艂y w to co pisz臋\" - s艂usznie, bo historia i wiara to dwie r贸偶ne sprawy. Moje wypowiedzi to nie s膮 typowe ataki. Jak mo偶na m贸wi膰 o wierze w histori臋 albo biologi臋. Fakty s膮, jakie s膮. Wiara w to, 偶e by艂o inaczej nie zmieni ich istoty. Biblii nie mo偶na czyta膰 dos艂ownie. J臋zyk Biblii jest symboliczny i zawik艂any. Nie wiemy te偶, kt贸re fragmenty mo偶na odczytywa膰 jako prosty i dok艂adny przekaz historyczny, a kt贸re s膮 jedynie symboliczne. Najprostszy przyk艂ad - wed艂ug chronologii biblijnej stworzenie 艣wiata i cz艂owieka mia艂o miejsce jakie艣 4000 lat temu, dzi艣 wiemy przecie偶, 偶e historia ludzko艣ci, nie m贸wi膮c ju偶 o historii Ziemi, jest o wiele d艂u偶sza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polarna
kazda sekta oglasza koniec swiata, nic nowego. takich dat bylo wiele, ale najlepiej jest mowic "wkrotce". Najwiecej sekt czekalo na 1 stycznia 2000 roku. Rozumiem, ze swiadkowie Jehowy maja lepsze wiesci podajac date "wkrotce"... to takie wygodne. Moja babcia tez mowila, ze "za jej czasow bylo lepiej". Korzystanie z netu, telefonu komorkowego, najnowszych osiagniec medycyny to naturalnie element zblizania sie do konca swiata wg was jehowcow. Co do historii, lepiej byloby gdyby SJ poznali ja z ksiazek historycznych i podrecznikow niz z gazetek wydanych przez wspolwyznawcow.

Udost臋pnij ten post