Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moreta

kiedy pierwsze USG ??

Polecane posty

Gość moreta

dziewczyny mam juz skierowanie na pierwsze usg, ale slyszalam ze lepiej isc troszke pozniej, doradzcie kiedy najlepiej, a moze tak jak "ustawa przewiduje" w 6 tygodniu.???

pierwsze usg mialam w 7 tygodniu, w sumie to nic nie bylo widac :-) ale lekarz ciaze potwierdzil :-)

To prawda lepiej iść później bo za wcześnie może nic nie być widać. W 6 tyg. nic nie było u mnie widać dopiero w 7 dzidzia miała 6mm.

ja pierwsze mialam w 6 tygodniu i troche zalowalam. lekarz ktory je robil nie widzial dzidziunka ale macica byla powiekszona i zobaczyl cyste na jajniku twierdzac ze to pozostalosc po poprzednim poronieniu (3 msc wczesniej). oczywiscie okazalo sie pozniej, ze malenstwo jest tam gdzie powinno byc a owa cysta byla tylko cialkiem zoltym, ktore pozostaje chwile po tym jak uwolni sie komorka jajowa. nauczona doswiadczeniem drugi raz zaczekalabym przynajmniej 2 tyg. zeby niepotrzebnie sie nie denerwowac. czesto lekarze daja tak szybko skierowanie na usg gdy podejrzewaja np ciaze pozamaciczna, ktora jest bardzo niebezpieczna. jednak jezeli czujesz sie dobrze, nic cie nie boli zaczekalabym troche na podgladanie kruszynki.

O rety, to jak to jest, że u mnie na usg zobaczył fasolkę w 5 tygodniu?

bo to zalezy od wielu czynnikow, od tego jak duzy jest pecherzyk ciazowy i gdzie sie umiejscowil, od sprzetu na ktorym wykonywane jest badanie i rzecz chyba najwazniejsza od umiejetnosci diagnostycznych osoby, ktora to badanie wykonuje. i jeszcze jedno, pamietaj ze wiek ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki a biorac pod uwage ze kobiety maja w roznym czasie owulacje i rozne dlugosci cyklu miesiaczkowego to jedna kobieta w piatym tygodniu ciazy bedzie zaledwie np tydzien od poczecia a inna trzy tygodnie. przyznasz ze roznica jest ogromna. wiec podtrzymuje to co powiedzialam poprzednim razem. poza tym dzidzis nie lubi jak sie go czesto podglada. podobno malenstwo czuje wtedy tak jak dorosly czlowiek gdy stoi na plycie lotniska a obok niego wlasnie startuje duzy samolot.

No z tym wiekiem ciąży to wiem... Ale jeden lekarz odejmie przykladowo 2 tyg (jak zrobił to moj drugi),a inny z kolei wezmie pod uwagę tę rezerwę. U mnie był to na 100% 5 tydzień..

Gość Laura7
U mnie pierwsze usg bylo wykonane po 7 tygodniach iciazy bylo juz widac raczki i nozki plodu, wiec chyba ma to sens. Mozna stwierdzic gdzie jest umiejscowienie i czy ciaza jest pojedyncza czy mnoga.

Gość popopo
ja pierwsze usg mialm w 12 tyg. bo wczesniej nie bylo terminow... przy pierwszej ciazy wszystko dobrze, ale jak w drugiej na usg dowiedzialm sie ze dzidzius nie zyje juz od 3-4 tyg., jakbym miala jescze pozniej usg--nie wiem jak by sie to skonczylo, moglam dostac krwotoku albo zakazenia przeciez...ale coz... publ. sluzba zdrowia,.. siostra w prywatnej klinice miala potwierdzona ciaze w 7-, tyg...wtedy jeszce jej powiedzial lekarz ze to bliznieta...bo byly dwa pecherzyki.. rozczarowala sie jak na nastepnym usg byl juz tylko jeden... jak widac i za wczesnie i za pozno tez nie dobrze...

Ja mialam robione usg dokladnie 5 tyg. po terminie ostatniej miesiaczki czyli po zaplodnieniu bylo okolo 3 tyg. bo mialam cykle 28-30 dniowe i lekarz juz potwierdzil ciaze. Dzidzia miala wtedy 17mm takze w miom przypadku bylo tak ale duzo zalezy od sprzetu i lekarza.

Gość /lączenie tematów/
Temat: Kiedy na usg mozna stwierdzic ciąże? 21:58 kalinka1985 jak wyzej bardzo ważne okres mialam 16.02 dzisiaj na usg widac bylo zaciemnienie lekarz powiedzial ze jeszcze za wczesnie musze poczkac 7 dni 22:00 jusiek u mnie stwierdzono w 5/6 tyg 22:00 bobo bobo z tego co mi wiadomo, to na usg mozna cos stwierdzin z pewnoscia kolo 4-6 tygodnia. Najbardziej wiarygodne jest badanie beta hcg robione z krwi, stwierdza juz ciaze w pierszych jej dniach

Gość mlodamamusia
ja ide teraz we wtorek 1 kwietnia na pierwsze usg prawdopodobnie bedzie to koniec siodmego poczatek osmego tygodnia ciekawa jestem co u mie bedzie widac pozdrawiam

a gdy jestem w ciąży po poronieniu(pół roku temu) to kiedy należy wykonać 1 usg??

Gość Irdi
Myślę że nie ma się co spieszyć. Jeśli nic nie dolega. Zazdroszczę Wam wszystkim tak bardzo chciałabym mieć dziecko, może te wszystkie lęki by mineły, niestety teraz nie mogę mieć maleństwa. Marzę żeby choć za rok zadać jakieś pytanie dotyczące ciązy :-)Gratuluje Paniom serdecznie. Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam

ja w 1 ciazy na usg polecialam dokladnie w 5 tygodniu i 3 dniu widzialam ledwo mikrskopijna kropeczke, ktra gin tez ledwo co widzial pozniej zalowalam, go gin mowil ze gdybym przyszla 2 tyg pozniej uslyszlalabym serduszko i moglby cos wiecej powiedziec o ciazy a tak to tylko zrobil 2 zdj, nawet karty mi nie zalozyl itp - bylam prywatnie w 2 ciazy poszlam pod koniec 7 tyg i tam bylo juz co ogladac, widzialam sama pikajace serduszko :)

Gość ja w 11 tyg tak najlepiej

Gość kitra
a ja z pierwszego usg wlaśnie wrócilam... Lekarz stwierdzil 24 tydzien ciązy... Moja Pani Doktor ginekolog caly czas powtarzala że jeszcze za wczesnie, a chodzilam do gina od samego początku...

Gość tak tylko
WY BABY TO JESTEśCIE WREDNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość bejbik
ja ostatnią miesiączkę mialam 02.05. a na jutro mam umowioną wizytę z położną, tutaj w UK nie ma ginekologów. robilam sobie test i wyszedł pozytywnie, nie rozumiem w ktorym tyg. jestem, czy to sie liczy od ostatniej miesiaczki, czy od zaplodnienie? z gory dziekuje za odp, pozdrawiam...

Gość do laury
laura ma racje, mozna juz w 7 tygodniu zobaczyc, raczki, nozki... to zalezy od wielu czynnikow, bo kazda ciaza jest indywidualna. a ty co piszesz " do Laury" to zal mi Cie, po co tyle agresji, ze laura sie naćpała. poprostu ci zal ze u ciebie nic nie widzialas - taka prawda

Gość ellaa
ja byłam w 5 tygodniu od ostatniej miesiączki bo 2 testy wyszły mi pozytywnie jednak lekarz powiedział mi że na razie ciąży nie widać były tylko 2 kropki które mogą być ciążą powiedział że może ciąża jest mniejsza i jeszcze nie widoczna albo... pozamaciczna, bardzo mnie wystraszły i zalecił badanie bhcg które ma coś wyjaśnić więc cierpliwie czekam i bardzo się denerwuję

Gość sabineczka
witam miłe panie, byłam wczoraj na pierwszym usg i moja położna zobaczyła tylko pecherzyk jestem w 10 tyg od ost miesiaczki a od zapłodnienia w 8 tyg , dzis mialam usg w szpitalu i dokładnie to samo macica powiekszona pęcherzyk jest ale nie widać nic, kolejne mam za 10 dni , wykończe sie , to dziecko to moja ostatnia nadzieja....prosze powiedzcie czy to mozliwe ze maleństwa jeszcze nie widać?

u mnie lekarz (i jak również) zobaczył maleństwo w 3-4 tygodniu ciąży (miał wtedy około 1mm). W 7 tygodniu byłam na kolejnym USG i wtedy przede wszystkim było widać bijące \"serduszko\".

Gość mona2000
witam.ja jestem w 7 tyg.(od ost.@).Za 2 dni idę na pierwszą wizytę.Obawiam się jej.nie wiem co zobaczę na usg.(chyba za dużo się naczytałam o pustych pęcherzykach itd).czy powinno być już widać serduszko?

Gość iwilka
Ja ostatnią miesiączkę miałam 23 marca i czekam, dzisiaj zrobiłam badanie krwi na HCG test mi wyszedł pozytywny ale nie moge iść narazie go ginekologa bo mi powiedział że stwierdzi badaniem ginekologicznym ciąże dopiero po 6 tygodniach a wy już o usg w 5 tygodniu mówicie czyli ginekolog mnie okłamał lub nie jest dobrym fachowcem stwierdził że na usg też jeszcze nic nie będzie widać

Gość beata55
dziś ide na pierwsze usg :) jestem prawdopodobnie w około 7 tygodniu ciąży ciekawe czy ja juz zobacze swojego dzidziusia :)))

ja bylam w z tygodniu.fakt-byla to tylko mala kuleczka-ale za to moja kuleczka.serduszko tak cudnie pukalo.warto...:)

Gość pestke82
witajcie ostatni okres niałam 6 maja jestem po 3 testach wyni pozytywny i po 1 wizycie u ginekologa nawet mnie nie zbadał nie założył karty ciązy nic mam iść za tydzięń 19 czerwca na usg i na badania sama nie wie czy nie waro iśc tydzień pózniej a jak znów nic nie będzie to dopiero ok 5 tydzeiń od @