Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waga ciężka

waga ciężka

Polecane posty

Gość waga ciężka

witam. jestem w 3 może 4 tyg.ciąży a na starcie ważę ok 72 kg (170 cm). mam tendencje do tycia. obawiam się , że dobiję do 90 albo i lepiej... :( jak to wyglądało, bądź wygląda u was? bardzo boję się wyglądać jak słonica, ale mam tak, że tyję już na samą myśl o jedzeniu. znam też przypadki, że mamusie są szczuplejsze w ciąży (prócz brzuch oczywiście), a już napewno po ciąży niż przed. mam nadzieję, że tak będzie i ze mną.

Gość nie panikuj tu grubaska
Witaj nie panikuj.. ja tez mam tendencje do tycia.. i ostatnio wlasnie nerwy jakie zaserwowaly mi studia spowodowaly ze dobilam do 90:( diety nie pomagaja bo wtedy jsama nabieram i jak tylko stresy sie koncza.. wszystko spada.. jestem w ciazy.. dopiero poczatki i co niektore forumowiczki pisaly ze maja juz po 4-5 kg na plecach wiecej.. a ja jak bylam na 1 badaniu bylam o pol kg w tyl i waga ta sie juz trzyma 2 miesiace... Wiec nie martw sie na zapas.. poza tym pamietaj ze to co nabierasz na wadze to nie tluszczyk ktory odklada ci sie na biodrach a przede wszytkim wody plodowe lozysko dziecko a wszytkiego jest gora 3 kg tkanki tluszczowej wiec nie doluj sie i nie przejmuj na zas... Wyczytalam w ksiazce dla ciezarnych ze jesli sie tyje po 36-38 tyg ciazy to to swiadczy ze tak brzydko powiem o obzarstwu... pozdrawiam zdrowej dzidzi zycze :D

Gość waga ciężka
dzięki. te szczuplejsze też zachęcam do dzielenia się doświadczeniami w w tej kwestii.

Gość powinnas mu powiedziec
Nie martw sie:) Moja kolezanka byla b. gruba, a po porodzie i do teraz(a uplynelo juz sporo lat)tak schudla, ze sama skora i kosci.. A tak w ogole, to gratuluje :-)

Nie przejmuj się, ale nie przesadzaj i nie jedz za dwóch :) Ja w całej ciązy przytyłam 9 kg i uważam, ze przy tym co jadłam to naprawdę niewiele. pozwalałam sobie na wszystko (bo kiedy jak nie teraz) Wiem, ze z tą wagą sobie poradzę, wierzę że uda sięte kg zrzucic :)

Witam - przed ciążą byłam w takiej samej sytuacji jak Ty - 170 wzrostu i 71 kg.... oczywiście z tendencjami do ekspresowego przybierania na wadze :P Teraz jestem na początku 8 miesiąca i przytyłam niecałe 13 kg ....oczywiście najprawdopodobniej do końca przekroczę 15 kg Ale musze Cie pocieszyć.... te 13 kg przybrałam bez żadnego ograniczania sie jeśłi chodzi o jedzenie - jak byłam głodna to jadłam...tłuso, słono, słodko.... jak miala ochotę :) Pocieszenie nr 2 - czasami jest tak ze po kobietach nie widac ze przytyły 15 czy 20 kg... to po prostu wtapia sie w ciążowa sylwetkę i wygląda bardzo ładnie ;) I pamiętaj że 12 kg wypada przybrać dla zdrowia dziecka... a te 12 kg to nie sadełko tylko dziecko i ciala jemu potrzebne ;)

no ja nale.że do tych szczupłych przed ciążą 48 teraz podobnie jak koleżnka mychka przytyłam 13 kg, ale z tego co mi wiadomo to szczupłe zazwyczaj więcej przybierają na wadze niż te pulchniejsze;) eh nie martw sie :) tylko sie nieobjadaj sie zanatto..tak jak ja :(

Gość MartuńkaM.
nie przejmuj sie...ja na poczatku ciazy schudlam chyba z 6 kg..teraz jestem w polowie 6tego miesiaca i waze o 8kg wiecej czyli 6ktore schudlam +2 dodatkowe... sama bylam w szoku ze w czasie ciazy jestem szczuplejsza niz normalnie.. :) mam nadzieje ze do konca ciazy dojdzie mi maksymalnie 5do 8kg..po porodzie nie bedzie problemu ze zrzuceniem...dodam ze mam ogromny biust i mam wrazenie ze to głownie biust mi rozrosl sie no i oczywiscie brzusio (\'pupa urosla\' tylko 4 cm) :] coreczka juz kopie wiec nie jem duzo ale czesto i to na co mam ochote...generalnie niewiele wiecej niz przed ciaza...zreszta nie bylabym w stanie sie opychac i jesc dwa razy wiecej...moja mama mnie nie terroryzuje zebym wiecej jadla bo skoro nie czuje potrzeby to nie powinnam...wyniki sa podrecznikowe i dzidzia rozwija sie dobrze...wiec nie martwie sie...tylko o siebie dbam....oczywiscie staram sie nie pochlaniac \'pustych kalorii\' ale czekolade gorzka czy deserowa zdarza mi sie zjesc cala w ciagu dnia...grunt zeby dieta byla zrozniocowana...organizm sam da znac co jest Ci potrzebne...i oczywiscie lekarz....pamietaj ze nerwy nie sluza ani Tobie ani malenstwu...moja rada na koniec: dbaj nie tylko o diete ale tez o swoj wyglad...ja regularnie chodze do fryzjera, maluje sie i zafundowalam kilka slicznych ciazowych rzeczy w ktorych wygladam fantastycznie i bardzo kobieco...odpowiednie spodnie (na zime warto) i bluzeczki - moj maz jest zachwycony...kobieta w czasie ciazy powinna sie czuc kobieca i atrakcyjna.... a nie tylko wielka i ciezka... Pozdrawiam :)

a ja przed ciążą ważyłam 55 kg, a tuż po porodzie 70 (przed porodem 75) - czyli przybrałam jakieś 15 kg gołego tłuszczu, a i tak chcę wrócić do swojej ulubionej wagi, czyli 50 kg. Tyłam strasznie szybko w ostatnich miesiącach, chociaż nie jadłam dużo, bo nie miałam specjalnie apetytu. Do zrzucenia całe 20 kilo. Na pocieszenie powiem, że na początku zrzuca się bardzo szybko. Po 6 tygodniach po porodzie miałam już 8 kg mniej. Nie wiem ile teraz ( 2 miesiące i tydzień), bo nie mam wagi, ale że chudnę to pewne, bo czuję po ciuchach. 3 tygodnie temu nie mogłam absolutnie wejść w spodnie, które nosiłam w 3-5 miesiącu ciąży, a wczoraj weszłam i nawet zapięłam bez wielkiego trudu :) Super jeszcze nie leżą, ale idzie ku lepszemu. Nie przejmuj się bardzo, nawet jak utyjesz dużo, to potem się to zrzuca.

Nie napisze ile wazylam przed ciaza, ale wiecej niz autorka topiku... W sumie w calej ciazy przybylo mi 7,5 kg, a po porodzie wazylam juz mniej niz przed ciaza... Musisz po porstu racjonalnie sie odzywiac (pamietaj jak wazne jest to dla dziecka!) i dbac o jakosc posilkow... Ja nie stosowalam jakiejs diety, samo tak wyszlo :)

Gość roztropny ratlerek
zrzuca się, zrzuca , bo w czasie karmienia jest duże zapotrzebowanie energetyczne - jakieś 3500 kalorii , a to aż trudno zjeść- więc spala się rezerwy. A obowiązki przy dziecku , spacery , niedospanie - to wszystko powoduje , że młode matki zwykle są chude jak szczapy - nawet jak w ciąży przytyją . Oczywiście są i wyjątki

W czasie ciąży przytyłam 17 kg. Przed ważyłam ok.55. Teraz nie iwem ile ważę, ale jestem szczuplejsza niż przed ciążą, widzę po ubraniach. W trakcie ciąży miałam takie ciśnienie na jedzenie, cały czas byłam głodna, jadłam za dwóch a może i trzech ;) Nie martw się macieżyństwo Cię \"wyszczupli\" :) Gratuluję!!!

Gość Hanulala
eeeeee no nie przesadzaj, nie taka z ciebie znowu waga ciężka! tylko dbaj o to żeby tak zostało, ale nawet jeśli utyjesz zbytnio to myślę, że dziewczyny mają rację- szybko zrzucisz. uszy do góry!

Gość nie tak strasznie
Ja przed zajściem w ciąże ważyłam 67kg. Przytyłam 20kg.Więc ważyłam 87kg.Wydawało mi się,że nigdy nie zrzucę tej wagi. Było inaczej.Otórz 6tyg po porodzie wróciłam do 67kg.Było to dwa lata temu i do tej pory trzymam tą wagę. Fakt,że dziecko urodziłam duże,bo 4500g i 58cm.

Gość To nie do końca prawda
Radzę ci nie słuchaj za bardzo tych dziewczyn, które są z natury szczupłe, jadły w ciąży za dwóch i szybko wróciły do dawnej wagi. Moje obserwacje wskazują, a najbardziej własne doświadczenie, że jak ktoś ma skłonności do tycia, w ciąży powinien baaardzo uważać. Ja przytyłam w ciąży około 21 kilo i w tej chwili ważę tylko 9 kilo mniej. Reszta mi została, pomimo karmienia piersią. Nie mogę sobie w tym naddatkiem poradzić. O drastycznej diecie na razie nie ma mowy, bo czytałam, że przy odchudzaniu dziecko może otrzymywać w mleku toksyny. Radzę trzymać się reguł racjonalnego odżywiania. Potem jest bardzo trudno schudnąć, jeśli przybrało się zbyt dużo. Poza tym był jeszcze jeden minus - niewiele było widać na usg... ;(

A ja przytyłam 26 kg, przy wadze wyjściowej 70 (wzrost 174cm). Tyle, że mam zaburzenia krążenia i żylaki, więc połowa tego \"przybytku\" to była opuchlizna, spowodowana zatrzymaniem wody w organizmie... :( Za to właściwie zaraz po porodzie straciłam 18 kg, a potem karmienie piersią, wstawanie w nocy, dużo obowiązków (dodam, że nie mam znikąd pomocy, żadnych babć itp, a mąż pracuje na 3 zmiany) - w efekcie obecnie ważę mniej niż przed ciążą. Ale to się wkrótce zmieni, bo czekam na następnego potomka :).

moja mama mimo iż przed ciążą była szprychą i ważyła z 50 kg ( 165 cm i bardzo duży biust), dobiła w ciąży do 90 i już niestety nigdy nie wróciła do \'panieńskiej\' wagi. w drugiej ciąży utyła znacznie mniej, ale gdy patrzę na jej rozstępy na brzuchu to aż mnie ciarki przechodzą. ale czego nie znosi się z miłości-w tym przypadku do dzieciątka :) ja jestem w 6 tyg i niestety nie mogę się pochwalić taką wagą jak mama, ale tez mam nadzieję, ze nie dobiję do dziewiędziesiątki jak ona ;)

Ja zaczelam ciaze wazac 70 kg. Teraz jestem w 21 tygodniu i waze ok 76 niestety. Przy czym przez pierwsze 12 tygodni przytyłam tylko 0,5kg. Potem w miesiec prawie 4 kg. Teraz przez 1,5 tygodnia tylko 400 gram, ale zaczelam inaczej sie odzywiac znaczy oszczedniej. Tez jestem przerazona jak bede wygladac zaraz po ciazy. Ech...

Dziewczyny nie panikujcie tak! Z moich obserwacji wynika ze kobiety szczuple tyja w ciazy duo a grubsze znacznie mniej. JA przed ciaza wazylam 52 kg a dzien przed porodem 77 tazke okragle 25 na +. I nie powiem ze sie objadalam jadlam normalnie jak zawsze z tym ze jadlam wiecej owocow a mandarynki to pochlanialam:-) Ale nie sadze zebym od nich tak przytyla. Poprostu od samego poczatku niesamowicie puchlam i z tego tez wgag byla tak wysoka. Dzien po porodzie mialam tylko 5,5 kg mniej takze zalamka. !7 kilo mniej mialam po miesiacu od porodu pozniej moze po 3 zostalo mi 4 kg a z 7 -cy po porodzie zrzucilam wszytsko teraz nawet waze moze z 1 kg mniej a corcia ma 9,5 miesiaca. Dla mnie koszmarek bylo tyle przytyc bo zawsze bylam szczupla. Teraz sie z tego smieje. A dodam jeszcze ze nie wiem co to rozstepy i cellulit. Pierwszy raz widzialam rozstepy 2 m-ce po porodzie jak bylam z Mala w szpitalu i byla dziewczyna z synkiem prztyla 15kg a rozstepy na brzuchu miala gigantyczne. JA nie uzywalam zadnych specyfikow tylko oliwke dla dzieci a jak praktykantki w szpitalu robily mi Ktg to nie mogly uwierzyc ze przy takiej wadze mam taki brzuszek bez niczego:-) Tera zprzyklad kolezanki. Przed pierwsza ciaza wazyla moz etak jak ja przytla prawie 30 kg pozniej udalo jej sie zrzucic tylko nie wsyztsko i zostalo jej moze z 10 albo wiecej a w drugiej ciazy przytla tylko 9. Po porodzie byla wrecz szczuplejsza jak przed. Takze glowa do gory nawet jak troszke przytyjecie to szybko wrocicie do swojej wagi a jeszcze karmienie w tym pomaga. Pozdrawiam i gratuluje mamusiom. Kurcze brakuje mi tego brzusia tak fajnie bylo czuc kopniaczki. Teraz patrze na kobiety w ciazy z sentymentem:-)

Gość dziewczyny napisałyście
bardzo pocieszająco również dla mnie, bo startowałam też z niemałej wagi 65 kg, przy 168 cm. Zaczynam 5 miesiąc i mam 1 kg na plusie, ważę 66, więc po tym co piszecie, mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Pozdrawiam