Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem zalamana

jestem zalamana

Polecane posty

Gość jestem zalamana

mam PCO i nie umiem sobie z tym poradzic.poprostu odechciewa sie zyc.nie chce brac tabletek ale musze.chcialabym miec dzieci,nie dopuszczam do siebie mysli ,ze tak moze nie byc.jestemnerwowa ,rozdzazniona ,wiecznie zlai nie mam ochoty na sex.nachodza mnie mysli samobojcze.bylam u 7 ginekologow i kazdy z nich nie traktowal mojego problemu z nalezyta uwaga.chcialabym porozmawiac z kims kto ma podobny problem i tak jak ja nie ma z kim o nim porozmawiac.

Pco to bardzo trudne schorzenie i niestety dotyczy coraz większej liczby kobiet. Ja też to mam :( Nie trzeba się od razu załamywać! Do czasu aż nie będziesz chciała zajść w ciażę bierz tabletki anty, najlepiej Diane, dzieki nim oszczędzisz trochę swoje jajniki (w czasie brania tabletek na jajnikach nie tworzą się kolejne pęcherzyki) co zaowocuje w przyszłości. Im wcześniej zaczniesz leczenie tym lepsze rokowania na przyszłość! Ja też na początku byłam zła na lekarzy, że tylko hormony potrafią mi przepisywać i nic więcej, dopóki nie naczytałam się na temat pco. Tabletki anty to jedyne lekarstwo! Jeżeli źle się bedziesz czuła po Diane, to lekarz może przepisać Ci słabsze. Kidy będziesz chciała już zajść w ciążę, lekarz zmieni Ci leczenie na takie, które będzie indukowało owulację, co umożliwi zajście w ciążę. Jeżeli farmakologia nie pomoże, jest jeszcze laparoskopia i resekcja klinowa, które dają naprawdę dobre efekty. Ważne jest jednak, żebyś zdecydowała się na ciążę przed 25 rokiem zycia, bo po tym czasie płodność u kobiet z pco gwałtownie spada! Ja mam teraz 20 lat i ciążę planuję za 2 lata. Na pocieszenie napiszę Ci jeszcze, że po urodzeniu dziecka Twój organizm może normalnie funkcjonować bez hormonów, możesz mieć normalnie owulację, ale to nie oznacza, że pco już nie ma, bo jest to choroba nieuleczalna. Pozdrawiam! Głowa do góry :) Nie będzie tak źle :)

Gość jestem zalamana
dziekuje za odpowidz,mam skierowanie do endokrynologa,ktore przepisal mi lekarz ginekolog,prosilam go tez o recepte na diane bo mam juz ostatnie opakowanie.nie dal mi bo powiedzial ze do badan hormonow musze przerwac a i tak miesieczna przerwa to nic takiego.czy mial racje?diane dzial na mnie strasznie ,na jakie tabletki mozna je zmienic przy moim PCOS???????

Dobrze, że dostałaś skierowanie do endokrynologa, ale dobrze by też było, żeby to był ginekolog-endokrynolog (do takiego ja chodzę). Też brałam Diane i niezbyt się przy niej czułam- nerwowość, potliwość, libido bliskie zeru itp... Teraz dostałam od lekarza Logest (bardzo lekki hormon), ale jeszcze nie wiem jak to będzie, bo dopiero zaczęlam pierwsze opakowanie. Jak bardzo masz zaawansowane pco, od kiedy o nim wiesz i czy towarzyszy Ci przy nim hirsutyzm?

Gość malokko
co to jest pco??????????????

Gość Poradźcie mi
Mam 15 lat, okres mam nieregularny od 13 roku życia. Nigdy nie miałam jeszcze regularnie. Raz jest co 3 miesiące raz co pół roku. Nie chce iść do lekarza, boję sie, że będa badać przez dupę... Czy to ma szansę się unormować?

PCO jest to zespół policystycznych jajników i oznacza to, że na jajnikach odkładają się drobne torbielki w bardzo dużych ilościach zamiast pękać, co powoduje czasową bezpłodność. Objawy pco to: - brak owulacji - trądzik - nadmierne owlosienie typu męskiego (hirsutyzm) - otyłość typu męskiego (brzuch) - wypadanie włosów - nieregularne miesiączki Ale to, że ma się któreś z tych objawów nie oznacza od razu pco, żeby to zdiagnozować potrzebne jest badanie USG dopochwowe i badanie hormonalne. U jednej kobiety z pco nie musi to wszystko występować, ale może. U wielu kobiet dochodzi problem z wysokim poziomem prolaktyny. Ja pierwszą miesiączkę dostałam mając 11 lat i od samego początku nie była regularna i wtedy zaczęło się wszystko. Warto zatem iść do lekarza, bo im wcześniej zaczniesz leczenie, tym lepiej. Nie musisz być badana przez odbyt, tylko koniecznie powiedz lekarzowi, ze jesteś jeszcze dziewicą.

Gość lalllka
ja mam takie objawy...lokres tak co 42 dni otylosc brzucha czasem amm syfki an twrzy i lekkie wloski an tej lini bialej i wokol sutka...okres mam prawie od 3 lat...a od pol roku amm tak niereulrny...w lipcu gin nic nie wykryl u mnie...mam 16lat

Gość jestem zalamana
do markotki :od poczatku okres byl nieregularny ale nikt mi nie zdiagnozowal PCO,do lekarza poszlam i na nieregularne miesiaczki dal mi diane,ale o PCO nic nie wspomnial.nie mialam wtedy zadnych problemow z cera czy owlosieniem.bralam 3,5 roku i jedynym skutkiem ubocznym byly plamienia na poczatku i bole glowy ,pozniej nic.postanowilam odstawic,przez6 miesiecy tragedia poprostu wszystkie objawy tak jak pisalas.poszlam do innego gina a on po usg i badaniu prolaktyny stwierdzil PCO.no i znowu diane,biore juz 7 miesiac,ale teraz :zero ochoty na sex,jestem zla i podenerwowana przez caly czas.narazie wybiore sie do tego endokrynologa i moze wkoncu zrbi mi wszystkie badania hormonow,a pozniej szukam lekarza i zmieniam tabletki.co Ty o tym sadzisz???? pozdrawiam acha prolaktyna 150m IU/L jka sadzisz??

Gość jestem zalamana
odswiezam ,dziewczyny prosze odzywajcie sie ,ja sobie sama z tym poprostu nie radze

do jestem załamana - tez byłam, jak sie o tym dowiedziaam, ale pocieszę cię. miałam robiona laparoskopie, po której bez problemów zaszam w ciąże. Ciążę donosiłam, choć były niewielkie problemy, ale wywołane czym innym. Od laparoskopii minęło prawie 4 lata, a ja wciąż mam regularne miesiączki i nie muszę brać żadnych hormonów. Głowa do góry!

Gość jestem zalamana
do olki:dzieki za odpowiedz ,podnioslas mnie na duchu bardzo.powiedz czy za laparoskopie sie placi?

Gość jestem zalamana
odswiezam

Ja nie płaciłam za laparoskopię. Miałam ją robioną normalnie z kasy chorych. Dzis mam tylko dwa maleńkie ślady w dole brzucha i jeden koło pępka. Wygląda tak, że jak ktos nie wie, że to blizna, to się nie domyśli.

Gość jestem zalamana
odswiezam

Gość zabulencja
nie piszesz ile masz lat? jqa mam 20, od zawsze miałam nieregularny okres, ale dopiero kiedy sama zaczełam sie interesowac dlaczego i po co , chciałam dostac tabletki. bo z nieregularnym okresem, to po kazdym seksie dostawałabym zawału do nastepnego okresu, i musze ci powiedziec ze moje pco wyszło przypadkiem, własciwe to nie mam objawów typowych poza tymi niereg.okresami, ale moja lekarka wogóle sie tym nie przejęła, powiedziała mi tylko ze z ciaza nie mozna za długo czekac, własciwe od niej niczego sie wiecej nie dowiedziałam, sama zaczełam czytac. Jak dla mnie nawet dobrze sie składa ze biore tabletki-bo to jets dobre rozwiazanie przy pco jak wiesz, (zamrozenie czynnosci jajników)nie mam skutków ubocznych bo tabletki dobrał mi lekarz bardzo dobre-tri minulet, tr.oj fazowe-dosc silne-jezeli mozna tak powiedziec o tabletkach takze nic sie nie martw-tylko idz po dobre tabletki-zeby ochota na seks i zycie wróciła!!!! pozdrawiam i chetnie dowiem sie jak sie sprawy u ciebie potoczą

Gość taka ja sobie...
wiecie co? ja mam jeden jajnik policystyczny a najlepsze jest to ze nie mialam zadnuych obiawow do pewnego dnia, kiedy to zauwazylam brazowa widzieline. podejrzenie "ciaza pozamaciczna" no ale po USG okazalo sie ze to jajnik moj jest nie taki jak powinien byc1 nie zalamuje sie mam nadzieje ze bedzie oki, biore tabletki anty. poza tym lekarz mowi ze teraz co druga mloda dziewczyna to ma i ze moznamiec dzieci po tym .tylko czasami leczy sie to przez cale zycie! ale badzmy dobrej mysli!!!

Gość taka ja sobie...
acha ja tez mam 20 lat :)

Gość jestem zalamana
fajnie ze sie odezwalyscie Dziewczyny.mam 22 lata i moje pco tez wyszlo przez przypadek,caly problem w tym ze nie umiem znalec dobrego lekarza.koncza mi sie tabletki teraz i na szybko bede szukac zeby dostac recepte.mialam skierowanie do endokrynologa i zgadnijcie co......mam dopiero wizyte 21 marca.paranoja poprostu.teraz nie wiem co robic:czy zalatwiac na szybko recepte na tabletki i przeczekac do marca, czy zainwestowac i na chybil trafil szukac jakiegos lekarza??????pozdrawiam ,dziekuje za wpisy i czekam na wiecej takich zagubionych w tej chorobie Dziewczynek:)

Gość taka ja sobie...
a prywatnie??? do marca to kupe czasu kurcze!!!

Gość jestem zalamana
nie stac mnie na prywatna wizyte u endokrynologa.narazie i tak musze zainwestowac w ginekologa,a wiecie to conajmniej 50 zl za wizyte plus usg i recepty.musze czekac do marca.jestem terz w kropce bo caly czas sie zastanawiam co robic dalej,zalatwiac na szybko recepte byle gdzie czy szukac dobrego lekarza?????jednak caly czas mam uprzedzenie czy kolejny gin tez nie potraktuje mnie powaznie ,acha bylam juz u 5 lekarzy i kazdy mnie olewal:(

Gość jestem zalamana
up up odswiezam

Gość taka ja sobie...
jeżeli nie masz kasy to chyba musisz poczekac! a nie masz jakiegos zaufanego gina? np. do ktorego chodza twoje znajome? przeciez musi bym jakis dobry lekarz

Gość jestem zalamana
wlasnie nie ma takiego gina ,ktory bylby wiarygodny.poszlam raz do takiego ,ktorego wszyscy chwalili i co?ostatnio byl program o nim na polsacie chyba INTERWENCJA moze widzialas.porazka,teraz ma prokuratora na karku i dobrze mu tak ,to on przez prawie 4 lata przepisywal mi diane 35 ot tak dla wuregulowania okresu.w zabrzu chyba nie ma normalnego ginekologa.teraz biore PANORAME FIRM i szukam na chybil trafil ,bo nic innego mi nie pozostalo.a tak przy okazji to moze zaglada tu ktos z zabrza i zna dobrego gina .pozdrawiam ,bardzo dziekuje za wpisy.jezeli ma ktos dobry pomysl jak mi pomoc to pisac,to mnie bardzo podnosi na duchu:)

Gość jestem zalamana
up up odswiezam

Gość zabulencja
no jak masz tremin na 21 marca, to odstaw tabsy do tej pory, nic sie nie stanie, idz do endokrunologa, a w miedzyczasie poszukaj dobrego ginia, najlepsi sa połoznicy którzy pracują normalnie w szpitalach, trudne warunki ich ucza wiela dobrego(hihihi).bo dobry giniu zrobi ci badania na poziom hormonów, zeby dobrac ci tabsy co bys po nich zle sie nie czuła,a do badan takich trzeba zrobic przerwe od hormonów, rozumiesz oczyscic organizm, zalecają 2 miesieczna przerwe, a tak na marginesie to nie trzeba miec kasy zeby chodzic do dobrego lekarza, owszem na usg, tak , bo osrodku sie długo czeka, na badania, równiez, nie sa drogie ok 18 zł, w krakowie poziom hormonów i próby wątrobowe,ja chodze do przychodni normalnie takiej z NFZ, bo nie mam kasy zeby płacic za kazde wypisanie recepty!!!a znalazłam taką przy szpitalną przychodnie, gdzie przyjmuja połoznicy, naprawde super, oni duzo wiedza!!! powodzenia

Gość jestem zalamana
dzisiaj szukam lekarza,tzn podzwonie i popytam ile kosztuja wizyty.mam nadzieje ze w koncu trafie na jakiegos dobrego.co do badan,to dostalam raz skierowanie od prywatnego gina na prolaktyne i zaplacilam 20 zl ,wiec wyobrazamsobie ile moga kosztowac inne badania.w przychodni u mnie przyjmuje;lekarz u ktorego bylam i wizyta razem z badaniem na fotelu trwala 5 moze 6 minut,zero zainteresowania,i baba lekarz herod do ktorej nie wroce za nic w swiecie.powiedziala mi tak: gdzie wypisac skierowanie? ,prosze sie szybko zastanowic bo nie mam czasu i tylko jeden kupon.bleeee.takze przychodnia odpada.zaczynam dzwonic.

Gość jestem zalamana
odswiezam up up up