Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laktacja

Jak odstawić dziecko od piersi

Polecane posty

Gość laktacja

Z przyczyn odemni enie zaleznych musze przestć karmić piersią. Chciałabym sie dowiedzieć jak zatrzymać laktację.Słyszałam ze sa specjalne tabletki na zatrzymanie. Aha i czy któraś z was tez miała poczucie winy ze przestaje karmić piersią????? Jakie mleko podajecie swoim pociechom??

Gość Nicola79
Karmilam swoja coreczke piersia rok, mysle ze dla kazdej matki koniec karmienia jest trudny ja moja mala przyzwyczajalam stopniowo do butelki zeby niebylo klopotu z odstawieniem , pewnej nocy postanowilam ze niekarmie i jej poprostu juz niedalam mala nawet nieplakala rano dostala butelke z mlekiem (ja daje BEBIKO ) i tak zakonczylo sie nasze karmienie ( mialam szczescie bo moja coreczke byla naprawde dzielna kochana i wogole nieplakala). Najgorsze bylo przez pare dni dla mnie bo mialam pokarmu jak niewiem , czasami jak juz niemoglam wytrzymac to troszke odciagalam i pokarm szybko zanikl wiec tabletki wogole niesa potrzebne . Zycze powodzenia napisz jak Ci idzie :)

Gość laktacja
Rok to długo, ja mojego synka musze odstwić po 1,5 miesiąca Mam straszne wyżuty sumienia z tego powodu. Lekarka mi poleciła zebym na początku dała Nan Ha.Zobaczymy jak to pójdzie......

Ja karmiłam do półtora roku, pewnego dnia mój syn juz nie chciał i byłam najszczęśliwsza na świecie. Wtedy karmiłam juz symbolicznie, więc nie miałam kłopotów. Sa lekarstwa na zatrzymanie laktacji i nie zapominaj o starej dobrej kapuście! Niepotrzebnie masz wyrzuty sumienia. Przeciez nie przestajesz karmić dziecka dla swojego widzimisię czy wygody, ale sa inne ważne powody. Dzieci wychowane na butelce też są szczęśliwe i zdrowe!

Gość ja karmiłam
3 lata.To wspaniala sprawa -karmienie piersią.Współczuję ci ,że nie możesz karmić

Gość Nicola79
witam szkoda ze tak krociutko masz mozliwosc karmic mam nadzieje ze jest na to jakies sensowne wyjasnienie a nie jakis wymysl lekarza, mysle ze jak dzidzi jest takie male to powinno latwo pojsc z tym odstawieniem trzymam kciuki za Ciebie i dzidzi :))))

Gość Agnes79
U mnie wyszło to samo. Po prostu skończyła się u mnie odpowiednio wystarczajaca produkcja mleka. W sumie od razu uczyłam córeczke karmienia butelką. Chociaz na początku miałam tyle mleka, że mogłabym wykarmić cały oddział noworodków, to obecnie mleka praktycznie nie mama. Maja ma 8 miesięcy.

Gość Nicola79
DO AGNES79 - mleko nigdy samo sie nie konczy jak dziecko malo przystawiasz do piersi to wiadomo ze bedzie go mniej w dodatku jak dajesz jej butelke to dziecko sie przyzwyczaja bo mleko praktycznie samo leci a przy piersi trzeba sie bardziej nameczyc i dlatego masz mniej mleka !!!!!!!!!!

Gość mira30
moja Mala konczy rok i postanowilam z wielkim bolem ze przestaje karmic.Bylam wczoraj u lekarza i zapisal mi na zatrzymanie Bromergon i kazal scisnac piersi bandazem elastycznym i zyczyl powodzenia bedzie mi potrzebne bo Dzidzia bardzo placze o cycusia,ale mi Jej szkoda.

Gość livia1979
bez sensu po co szpikowac sie chemia jak przeciez pokarm i tak sie skonczy tak do 2 tyg jakis dziwny ten twoj lekarz , pare dni jest trudnych ale przeciez po tabletkach tez odrazu pokarm niezniknie :(

Gość mira30
w moim przypadku to nie takie proste ,przed ciaza mialam problemy z prolaktyna tzn bardzo wysoki poziom teraz mam ogrom pokarmu i wiem ze bez tabletek sobie nie poradze .

Witam , Chcąc odstawić dziecko od piersi, zmniejsz liczbę przystawień do piersi, wprowadzaj jednocześnie do diety malca nowe pokarmy, stosowne do wieku. Zamiast swojego pokarmu serwuj dziecku atrakcyjne posiłki.Gdy odzwyczajasz dziecko od karmienia piersią, na początek podawaj butelkę wtedy, gdy dziecko jest bardzo głodne, żeby chętniej chwyciło smoczek. Jeśli będzie kaprysił, wypróbuj kilka rodzajów smoczków i wybierz ten, który najbardziej mu odpowiada . Zanim jednak podejmiesz próby oduczenia dziecka karmienia piersią, skonsultuj się ze swoim pediatrą i zapytaj go o rodzaj mleka którym powinnaś zastąpić mleko naturalne. Pozdrawiam

Gość gość
temat sprzed 12 lat, po co wygrzebujesz?