Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troche zła

Traktowanie ubogich jak dziadów......

Polecane posty

Gość troche zła

Witam Opowiem wam coś, co mnie dziś łagodnie mówiąc w.....ło!!!!! Jestem osoba spokojna, ale co za dużo to....... Na poczatku grudnia zagadnęła mnie moja znajoma- nalezy do jednego z polskich Kosciołów ( nie podam nazwy, bo nie o to chodzi). Jako działaczka tegoż Kościoła organizuje paczki mikołajowe dla dzieci z ubogich rodzin.zapytała sie mnie, czy znam takie dzieci, którym rodzice nie beda w stanie zrobić paczki. ja z racji wykonywanego zawodu b. dobrze orientuje sie w syt. materialnej rodzin z mojej miejscowości.Ucieszyłam sie z propozycji, bo będe mogła zrobić niespodzianke paru dzieciom. Znajoma powiedziała, ze paczki beda zza granicy, a tam nie praktukuje sie samych słodyczy- w paczkach będą ubrania, zabawki w\g kategorii wiekowej. podałam sześcioro dzieci, paczi miały być do odebrania po świetach. Zapytałam sie znajomej, oczywiście, czy podarki nie będa zobowiazujące. zapewniła mnie, ze nie. Otóż dzis odebrałam te paczki dla dzieci i miałam je teraz roznieśc po domach...miałam, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam. z ciekawości zajrzałam, co jest w reklamówkach....Dla 5-cio letniego ziecka zapakowano 2 odrapane zabawki, spodnie używane i pare skarpet z dziurami na pietach. Dołaczono dropsy z terminem ważności do ....31 grudnia tego roku. Rozpakowałam inne reklamówki i co??? Używane ubrania, zabawi wybrakowane, kosmetyki z podejrzaną konsystencją i nawet grzebień... Czy zachód uważa nasze dzieci za dziady??? Jak tak można???? Jak niezamozny to co??

Gość troche zła
Nie zaniose tych paczek, bo mi poprostu wstyd!!!Tylko co powiem rodzicom tych dzieci???? Pytałam sie przeciez ich, czy moge podać ich nawiska do paczek, więc wiedzą o paczkach....ale sie wtopiłam z tą dobroczynnością.....ech.....

przykre. W Kanadzie to dopiero mają nas za dziadów! Jak u koleżanki zobaczyłam paczkę na święta od rodziny!!!! to aż mi się jej żal zrobiło. A jej wstyd. ma normalny dom, ma normalnych rodziców, wszystko co potrzebne to ma. No może nie ma basenu przed domem, nie ma 300 bluzek w szafie, ale ma normalnie, a paczkę dostała, jakby nie wiem jaka biedula była.

Gość niemcy
tylko mi nie mów ze to z niemiec :O

Gość troche zła
Nie wiem, z jakiego państwa, ale chyba nie z Niemiec. Naszywki na odieży (używanej) nie w j. niemieckim.

Gość oddaj te skarby
swojej znajomej, przecież widziała co pakuje :P niech sama rozda je tym dzieciom :P Ja bym sie spaliła ze wstydu dając takie śmieci, powiedz rodzicom prawdę a dzieciom na osłodę kup chociaż po czekoladzie :)

tak, zachód ma nas za dziadów. Pojęcie ludzi z zachodu o Polakach można porównać do pojęcia Polaków o np Rumunach. Tak wlasnie mysli sie o nas w bogatszych krajach:classic_cool: Bulwersujace? Zależy od punktu widzenia...

Gość ktośtam
Faktycznie paskudna sytuacja. Słuchaj, może zrzucicie się z tą znajomą i urozmaicie trochę te paczki? Wiem, że to dodatkowy wydatek, ale rzeczywiście wstyd obdarować dziecko używanymi skarpetami... Jest tyle promocji, słodycze są tanie...

Gość kama26
Po prostu czasami brak mi slow.To skandal!

Gość ja nie obwiniałabym tu tylko
"darczyńców" tych śmieci :P ale i tę kościelną instytucję, która przekazuje to dalej :P Tam powinna odbyc sie selekcja prezentów, oddaj to tym babom, niech sobie zatrzymają te skarby i zjedzą troche tych pyszności :P

Gość Staszek buła
skoro to koscielna instytucja to byc moze jacyś panowie w czarnych kieckcach co ciekawsze dary sobie wzieli??

Gość troche zła
Wiem, ze znajoma wie, co jest w paczkach- skoro to organizuje co rok :-( Druga sprawa to taka, ze nie stać mnie na robienie nowych paczek dla tych dzieci....nawet jeśli jest tyle teraz promocjii...sama mam dwójke dzieci...Jestem zawiedziona i wsciekła....bo Kościół tej znajomej taki dobry...tak pomaga ludziom.....az mnie trzęsie ze złosci... Moje córki powiedziały, zebym tego nie dawała tylko zaniosła tej znajomej, a szczególnie te dziurawe skarpetki.....i chyba tak zrobie!!!!!.

Nie jest wykluczone, ze paczki przyszly z zachodu OK... a ulegly modyfikacji w rekach maszych darczyncow (czyt. Kosciol). JA nie chce nikogo oskarzac... ale cos wiem na ten temat :(

Gość hehehehehehihiiih
tak zrób!!!

Gość troche zła
No, paczki nie całkiem zza granicy. Przejrzałam wszystkie paczki, znalazłam "peeling myjący" z Ziaja i polskie dropsy.....mazaki- wyschniete (nie piszą0 i gąbke do ciała- niestety używana..... powiem kto to rozdawał, bo chyba powinnam teraz. Kosciół Zielonoświątkowy, dla którego do dziś miałam nić sympatii jako katolik.

Paczki mogly byc z zagranicy. A produkty powymienianie w Polsce... Mnie tam nic nie dziwi :(

Jednak nic nie zmienia faktu, że zachód mówi o nas dziady. We włoszech kiedyś usłyszałem pytanie, czy my mamy telewizory, czy to tylko bogaci mają. W Hiszpanii mają chyba większe pojęcie, chociaż nie bardzo wiedzą gdzie dokładnie ta Polska.

moja siostra pracuje w szkole i w zeszlym roku przyjechala do tej szkoly delegacja zez Belgii no z tamtad co to kraj pedofilami slynacy. delegacja owa byla z mocy unii europejskiej przyjechali tu do najdrozszego hotelu i restauracji a w wolnej chwili przyszli zobaczyc ta wyznaczona szkole. i podarek przyniesli uwaga: dzem z nieokreslonej frukty wazny do a byl listopad do wrzesnia ub. roku. szt. dwa sloiczki. po kiego oni to przywiezli tu nikt nie oczekiwal nic a oni jeszczeby szczerzyli , ze sa tacy goscinni.

Gość oj nie moge
moze to byl specjalny dzem... zaczarowany :D buhahaha

Gość w mojej
miejscowości mieszkają `burżuje` na cele charytatywne -dają poczym ,mają zwrot pieniędzy do kieszeni ,np;sprzedają biednym ludziom przeterminowane produkty żywnościowe , załatwiają stare modele komputerów a faktury wystawiają na nowe wysokiej klasy , nazywają siebie elitą -- stwierdzam niskiej jakości ,organizacja nazywa się CIVITAS --błłłłeeeeeeee :P

Gość mnie kiedys
traktują nas jak dziady. jak byłam w danii to na wykładzie z dziennikarstwa pan spytał sie czy ktos ma w domu telewizor.nikt z wrazenia sie nie zgłosił...a teraz jak byłam w irlandii to juz nas inaczej postrzegali, naoglądali sie polakow i widza że w łachmanach nie chodzimy.