Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

km

moja cukrzyca

Polecane posty

Gość ======================
=========================================================

skacze mi ten cukier :( w ogole sobie nie radze zaslablem na kolokwium :( chyba wole byc w szpitalu

Gość Co to znaczy ..............
że skaczą tobie wyniki ? (napisz jakie masz wyniki o jakiej porze dnia, o której godzinie bierzesz insulinę) Jak często badasz sobie poziomy cukru ? Musisz pamiętać, że cukrzyca to nie katar i czy chcesz czy nie musisz przestrzegać pewnych zasad. INNEGO WYBORU NIE MA. Pozdrawiam Miła :-D

km ----> jakoś koło sylwestra zostawiłam ci wiadomość na gg i mam nadzieje , że wszystko się ułoży i zaczniesz się powoli z tym wszystkim oswajać , wierzę , że ci się uda , ale wiem też - jak już ktoś wspomniał , że ta choroba jest nieuleczalna a to jest chyba najgorsze bo ja też strasznie boję się zastrzyków a co dopiero by było jakbym miała nakłuwać się codziennie :( jeszcze nie byłam robić badań bo się strasznie boję , ale pod koniec stycznia jadę do rodziców i tak właśnie będę musiała jednak zrobić bo moja mama też ma cukrzycę i też bardzo wysoko , ale jest na tabletkach bo jest po 40 - roku życia a wiem , że osoby młodsze są na insulinie :( mam nadzieje , że wszystko się ułoży i trzymam km kciuki mocno za ciebie !!!!!!!!!!!! wierzę , że ci się uda i mam nadzieje , że ze studiami napewno sobie poradzisz - najważniejsze teraz byś osowił się z tą chorobą.... pozdrawiam

km ----> jakoś koło sylwestra zostawiłam ci wiadomość na gg i mam nadzieje , że wszystko się ułoży i zaczniesz się powoli z tym wszystkim oswajać , wierzę , że ci się uda , ale wiem też - jak już ktoś wspomniał , że ta choroba jest nieuleczalna a to jest chyba najgorsze bo ja też strasznie boję się zastrzyków a co dopiero by było jakbym miała nakłuwać się codziennie :( jeszcze nie byłam robić badań bo się strasznie boję , ale pod koniec stycznia jadę do rodziców i tak właśnie będę musiała jednak zrobić bo moja mama też ma cukrzycę i też bardzo wysoko , ale jest na tabletkach bo jest po 40 - roku życia a wiem , że osoby młodsze są na insulinie :( mam nadzieje , że wszystko się ułoży i trzymam km kciuki mocno za ciebie !!!!!!!!!!!! wierzę , że ci się uda i mam nadzieje , że ze studiami napewno sobie poradzisz - najważniejsze teraz byś osowił się z tą chorobą.... pozdrawiam

Gość Do ...GRATKA 23
Wiesz twoja mama o ile ma cukrzycę i bardzo wysokie wyniki cukru to powinna iść do dobrego lekarza diabetologa i koniecznie zdecydować się na zastrzyki. Osoby starsze mogą brać tabletki, a twoja mama jest młoda, za młoda żeby tabletki dały efekt. Przy tabletkach trzeba koniecznie stosować dietę dla cukrzyków i nie ma mowy o tym żeby sobie pozwolić na coś słodkiego. Trzeba pamietać, że cukrzyca to choroba która NIE BOLI, ale w organiźmie robi ogromne nieodwracalne spustoszenia (oczy, nerki ...) Pozdrawiam :-D Miła PS Cukrzyca to choroba dziedziczna, na pewno jesteś w grupie większego ryzyka (nie zaszkodzi raz na pół roku kontrolowac sobie poziom cukru), ale nie jest powiedziane, że ty też kiedyś będziesz chora. :-D

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmm
////////////////////////////////////////////////////

Do Gratka 23----->dziekuje bardzo za odpowiedź , napewno przekaże to mojej mamie i znajdziemy lekarza , który zdecyduje co lepsze zastrzyki czy leki , ja po tym jak piszecie wiem , że już napewno zrobię te badania bo jednak cukrzyca to nie są żarty :/ dziekuję wam wszystkim i serdecznie pozdrawiam;)

Gość ema555
Witam wszystkich diabetyków!!! Bardzo proszę jesli ktos zna jkas stronke z przepisami kulinarnymi odpowiednimi dla cukrzykow. Juz brak mi pomyslow, a wiem, że musze troszke zrzucic.Pozdrawiam

Gość Chce przkłuć język
Hey.Nie wiecie czy przebicie języka przy cukrzycy grozi jakimiś powikłaniami?Kaska

Gość Mama cukrzyka
W piątki i w niedzielę jest czat dla cukrzyków.Polecam możecie pytać na bieżąco

Gość Mama cukrzyka
Czat jest o godz. 20 00.

Gość Chce przekłuć język
Dzięki Mama Cukrzyca:)

Gość nov
Czy cukrzyk może mieć dzieci? Niektórzy odradzają, a ja nie wiem co robić;-( Czy jeśli dba o siebie dożyje starości? Proszę odpiszcie...

Gość nov
prosze pomózcie;-(

Witajcie! Czy możecie mi pomóc? Moja mama ma cukrzycę i nie może dojśc po czy ma wysoki cukier. Ostatni jada same warzywa i nabiał (nieslodzone twrożki light i jogurt naturalny, ewentualnie maslanka) a cukier raz jest 70 a raz 180 :O, a kiedys był nawet 240 😭

Gość nov
juz chyba nikt nie zaglada na ten topik ;( ja tez sie nie doczekałam odpowiedzi:(

jeśli chodzi o twojąmame to ma napewno żle dobrana insuline - tzn dawkowanie niech sie zgłosi do lekarza napewno pomoże

Gość Rafal
witam od jakiegos czasu zle sie czuje, jestem spiacy mam klopoty z pamiecia i koncentracja, czasami drza mi rece i sie bardzo poce i mam szybszy puls,skojarzylem to z niskim cukrem i zaczelo sie:( u mojej dziewczyny 2 tygodnie temu zmierzylem sobie cukier po posilku i mialem 54 gm/dl :( wystraszylem sie, poszedlem do lekarza teraz robia mi krzywa cukrzycowa jeszcze jutro 2 klucia zostaly a tak to pierwszego dnia z rana mialem 75 po posilku 2 godziny mialem 70. drugiego dnia czyli dzis mialem z rana 70 a po posilku 69, co myslicie o takim poziomie cukru?? przez jakis czas jadlem duzo posilkow wysokoglikemicznych powodujacych gwaltowny wzrost cukru a zarazem po szybkim czasie jego spadek, ale teraz jem posilki srednio i niskoglikemiczne, jak to widzicie? czy grozi mi jakas cukrzyca?

Gość kwasna-jagodka
... a hipoglikemia? Ja na badaniu na czczo mialam poziom cukru 68. Skad sie bierze z kolei przegiecie w druga strone?? ------------- www.WellnessLife.pl

Gość newew
Rafał masz bardzo nisiki a nie wysoki cukier. Norma to 100. Mój chłopak, która ma cukrzyce ma wyniki 200-300, więc Ty masz duzo za niski...

Gość Rafal
teraz wrocilem z badania i przed jedzeniem mialem 68 pozniej 2 godziny po jedzeniu ide, wiec niski cukier to nie oznacza cukrzycy? ja myslalem ze cukrzyca to jest wszelkie zaburzenie cukru i wysokie i niskie. popoludniu jeszce ide na konsultacje do zwyklego lekarza z wynikami moze mnie gdzies skieruje

Gość Rafal
51 mialem po jedzeniu :( ale jutro ide na konsultacje

Gość Katii
Witam, pisze, poniewaz chcialabym sie dowiedziec, jaka diete stosujecie? Co jecie? Ja mam cukrzyce typu pierwszego od pol roku...mam 23 lata i osobiscie byl i jest nadal choc juz wmniejszym stopniu - szok! Codzienne mierzenie cukru we krwi, odpowiednia dieta, wstrzykiwanie sobie 4 razy dziennie insuliny... K.

Gość Katii
Witam, pisze, poniewaz chcialabym sie dowiedziec, jaka diete stosujecie? Co jecie? Ja mam cukrzyce typu pierwszego od pol roku...mam 23 lata i osobiscie byl i jest nadal choc juz wmniejszym stopniu - szok! Codzienne mierzenie cukru we krwi, odpowiednia dieta, wstrzykiwanie sobie 4 razy dziennie insuliny... K.

Gość Katii

hej Katti, ja mam 26 lat, gdy zachorowałam miałam 11. Dla mnie to może nie był wielki szok bo jeszcze wielu rzeczy nie rozumiałam- zastanawiałam się tylko kiedy skończą się te zastrzyki. Obecnie juz potrafię z tym żyć normalnie. Co do diety to jak zapewne wiesz wolno nam wszystko tylko w odpowiednich ilościach. Czyli licz węglowodanki a bedzie ok. :)

nov- cukrzyk jak najbardziej może mieć dzieci, sama jestem mamą 14 miesięcznej dziewczynki. Dożyć starości można jak najbardziej ale trzeba o siebie dbać!!!! Sorki że dopiero teraz odpisuję ale własnie odnalazłam ten topik. Jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem