Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanko takie

Kto miał zabieg pod narkozą?

Polecane posty

Gość pytanko takie

Cześć. Chciałabym wiedziec, co to za uczucie zaraz po zabiegu i jak długo się do siebie dochodzi. Czy bardzo kręci się w głowie, po jakim czasie mozna wstac z łózka i chodzić. Chodzi o to, że w poniedziałek o 10 mam godzinny zabieg, po południu wracam do domu (w innym mieście - 200 km). Nastepnego dnia o 9.30 mam egzamin, który oczywiście mogę przelozyć. Nie jest to jednak nic stresującego, ani wymagającego wysiłku, krótki, godzinny egzamin (taki, jak zwykłe zajęcia), który wolę zdać ze wszystkimi, niż później sama. Czy po przespanej nocy będę mogła normalnie rano wstać i pojechać na ten egzamin? Czy mogę jeszcze się źle czuć?

Gość zyx
miałam ale 15 minutowy ,oczywiscie przed zabiegiem nalezy być na cczo . mnie nic sie nie robiło ,jakies 5 min po przebudzeniu byłam oszołomiona ,odczekałam 1\2 h i do domciu , potem to mnie' ciągły' ale szwy na nodze i nic poza tym

Gość google nie bola
ja mialm zabieg pod narkoza i po nim lezalam dwa dni plackiem! nie wolno mi bylo nawet glowy podniesc! bo od razu byly wymioty a co dopiero wracac do domu. samo wychodznie z narkozy to nic przyjemnego nie wiem jaki lekarz chce cie wypuscic w tym samym dniu ale nie jest zbyt madry a ty pozalujesz ze poszlas do domu. jesli tylko mozesz to zostan w szpitalu. pozdrawiami duzo zdrowia zycze:-)

Gość ja miałam
i szybko byłam przytomna ale są ludzie co męczą się po dwa dni! To indywidualna sprawa, jedni mają mdłości i wymiotują po narkozie inni nie, ja np. nie, ale za to byłam trochę osłabiona i strasznie mi wypadały później włosy, na szczęście szybko przestały.

Gość przecież.
wzsystko zależy od tego, jak mocna będzie ta narkoza. Nie można uogólniać, bo zależy głównie od operowanego schorzenia i czasu zabiegu, czyli narkozy.

Gość To zalezy
jaki jest tozabieg i czy długo bedziesz pod narkoza.Miałam juz kilka zabiegów pod narkoza,jedne lzejsze i jeszcze tego samego dnia wracałam do domku a inne powazniejsze i musiałam zostac w szpitalu.Jesli jest tozabieg a nie operacja powazna i lekarz pozwala Ci wyjsc do domku to nie ma problemu.Przebudzenie sie z narkozy nie jest przyjemne,ale potem dosc szybko dochodzi sie do siebie,poprosyu zalezy jak długo było sie pod narkoza.czasmi mozna wymiotowac,ale dzieje sie tak własnie wtedy kiedy narkoza jest dosc długo.Na drugi dzien,mozesz czuc sie dobrzeale ja odradzałabym jednak jazde samochodem,jesli chcesz sama prowadzic,to lepiej zrezygnój.

Gość pytanko takie
hm... qrcze, to juz sama nie wiem... Trochę się przestraszyłam. Macie rację, że to indywidualna sprawa. Jednak mój zabieg ma trwać ok. godzinę. góra półtorej, ale lekarz powiedział, że raczej nie. Mam nadzieję, że dojdę szybko do siebie... Dzięki dziewczyny 👄

Gość To zalezy
Ja miałam juz siedem zabiegów pod narkoza i powiedziałam sobie,ze juz nigdy wiecej sie na narkoze nie zgodze:( Dwa lata temu miałam usuwanego guzka z powieki dolnej oka i uparłam sie na znieczulenie miejscowe,choc lekarka namawiała mnie na narkoze .Do dzis załuje,ze wtedy wolałam to znieczulenie:(.Okropnosc jak widziałam jak kobieta grzebie mi w oku:( Ale dwa tygodnie temu miałam usuwane cztery znamiona i jednak tez nie zgodziłam sie na narkoze;) bolało troche ale było ok:)

Gość pocięta
jezu, ludzie, narkoza a narkoza... Miałam narkozę plytką, na chwilę, po niej obudziłam się szybciutko, żadnych problemów, mogłabym pewnie iść do domu, tam odespać swoje i już. Ale zabieg który miałam w tej narkozie nie powiódł się, i nastepnego dnia miałam prawdziwą, głęboką narkozę, jeść nie mogłam już poprzedniego dnia wieczorem, podawali mi ogłupiacze, potem uspili, podłączyli do respiratora i innych maszyn. Po tym już gorzej, leży się na sali do wybudzeń, czasem można się obudzic jeszcze z tą rurką od respiratora, nie ma się siły podnieść głowy, i generalnie świat wiruje. Wtedy do końca dnia się podpsypia, film się urywa, itd. Wstawałam dopiero następnego dnia, ale byłam totalnie osłabiona, leciałam przez ręce, to mnie polożyli z powrotem :) Kolejny zabieg, też w pełnej narkozie zniosłam o wiele lepiej, chyba było krócej, bo tego samego dnia wyczołgiwałam się do lazienki, a nastepnego brykałam jak tylko mogłam, bo z pociętą nogą kiepsko sie bryka ;) Jeśli Cię wypuszczają tak szybko, to oznacza, że jest płytka narkoza, będzie siedział anastezjolog i pilnował, ale maszyn nie ma, odychasz sama. Pewnie wrażliwe osoby mogą mieć mdłości czy zawroty głowy, ale odeśpisz i będzie ok :) Powodzenia, pozdrawiam :)

Gość pytanko takie
hm... a godzinny zabieg to płytka, czy głęboka narkoza?

Gość dr.
nie czas tu decyduje o głębokości narkozy...napisz dokładnie co bedą Ci wykonywać

Gość pytanko takie
będzie to plastyka krocza.

Gość dr.
nie wiem z jakich powodow i nie wiem czy do konca chcialabys sie tym na forum dzielic,anyway...ale bardzo duzo bezposrednio by to w twoje pytanie nie wniosło..zabiegi w tej grupie należą rzczej do dosc bolesnych bo to ;-) unerwiona okolica..i narkoza narkoza,ale po samym zabiegu dopoki bedziesz miala szwy i dobre kilka - kilkanascie dni po zdjeciu mozesz czuc bol i dyskomfort...nie wiem jakie znieczulenie zproponuje ci anestezolog...jesli krotkie zylne to w zaleznosci od uzywanego srodka(w prywatnych klinikch drosze,mniej otepijace ; w panstwowych czesciej te tansze) bedziesz "sieknieta" ok pół dnia ; przy operacjach ginekologicznych czesto stosuje sie znieczulenia przewodowe(jak do porodu- zastrzyk w plecy) tylko tam zastaje si ena noc w szpitalu bo ono nie usypia tylko odcina bol z dolu brzucha...tylko ze po nim zostaje sie conajmniej dobe w szpitalu...nie wiem jaki masz egzamin ale globalnie radzilbym Ci przeniesc albo egzamin na pozniej(na waszelki wypadek 2-3tyg. dla bezpieczenstwa; tyle nie bedzie bolec ale miej czas zeby czuc sie naprwade dobrze) albo operacje...termin mozna na ogol przesunaci to nawet w panstwoym szpitalu... bo nie jest to przeciez operacja ratujaca zycie.powiesz najwyzej lekarzowi ze bedziezs musiala wyjechac ...i tyle.a jak nie chcesz przesuwac to zapytaj swojego doktorka jakie bedzie znieczulenie ale pod koatem samego egzaminu to bardziej obawialbym sie dyskomfortu po operacji(przez kilka dni bedziesz mysle na innych doustnych srodkach p/bolowych) niz powiklan anestezjologicznych.pozdrawiam

Gość pytanko takie
Dziekuję bardzo za odpowiedź. Będzie to znieczulenie dożylne - lekarz powiedzial, że xle bym się czuła, gdybym była świadoma i widziała jak mi tak grzebią. Klinika prywanta, więc może będzie to ta lepsza narkoza. Spodziewam się bólu po operacji... ale może nie mam wyobrazenia, że to będzie aż tak duży ból? jakie środki mam później stosowac? czy apap będzie ok? Prosze , odpisz na maila... vele@interia.pl Dzisiaj niestety ja nie odpiszę, bo będzie zajęty komputer, ale jutro na pewno. Z góry dziękuję

Gość dr
Hej Ból - w granicach okoliczności i skali zabiegu,każdy ma indywidualną granicę bólową.Troche napewno bedzie Cię bolec ale anestezjolog ustala leczenie p/bólowe również po zabiegu..troszkę moze cię ciągnąć,pobolewać ale do wytrzymania...Tylko pierwsze siku i kupa po zabiegach nie należa do najprzyjemniejszych... Po wyjściu ze szpitala leczenie p/ból. powinien rozpisać Ci ginekolog lub anestezolog; nie chce wchodzić im w kompetencje.Stosuj co ci zalecą...a poza tym oni znają inne twoje schorzenia i dostosują leczenie p/bol do nich i tego co wykonaja podczas zabiegu... Lepiej zaczynac od srodów słabszych i Apap,Panadol,Codipar itp jest całkiem dobry wez lepiej 2 tabl(1g) na poczatek bo on dziala dobrze ale w wiekszych dawkach; max na dobe 4 g(8tabl)ale bezpieczniej dla watroby do tej dawki NIE dochodzic.jak bedzie dalej boleć możesz(równolegle) "poprawić" lekiem z grupy NLPZ-Naproxenem(tańszy,bez recepty,moze draznic zołądek) 500 mg co 12h lub Dexak,Relifex(droższe,na recepte,mniej drazniace). Najsilniejszy jest Ketonal(na recepte) 1 tabl w razie bólu lub 50 mg co 8h ale mocno drażni zoladek,moze dawac biegunke,wymioty i lekko "otumaniac" z tym ze kazdy lek moze dac takie dzialania nieporzadane...Ale dodomu to Ci mo moga wpisac Jako ostatnia deska pozostaje Tramal,ale to jest lek z grupy pochodnych morfiny,bardzo silny,niektorych pacjentow bardzo otumania i moze dawac wymioty ale nie sadze zeby byla taka koniecznosc...Doktory tez moga nie chciec ci go wypisac mowiac ze nie ma potrzeby...a w razie czego jest to cos co mozna stosowac... leki p/bol - przeciwskazane w ciązy z wyjatkiem pacacetamolu czyli np.Apapu; NLPZ - jesli masz astmę,chorobę wrzodową,jakieś skazy krwotoczne; Na razie tyle ale nie martw sie bolem tym na zapas...To sa srodki do zwalaczania.sama zdecydyjesz na ile potrzebne.I pytaj swoich doktorow. A egzamin pro forma radze przelożyc; wystawią ci zwolnienie... Zycze zdrowia Pozdrawiam

Gość pytanko takie
Dzieki serdeczne! Mam jeszcze takie pytanie. Wychodzę od razu tego samego dnia. Czy te szwy mi się od chodzenia nie rozwalą?

Gość dr
jak nie bedziiesz tanczyc "Jeziora Łabędziego" nie powinny :P,he,he przepraszam...one sa wewnątrz i tam nie ma az takich naprężeń...Poza tym "ciało " ci powie na co możesz sobie pozwolić ; myśle że na początku będziesz siadać dość ostrożnie i niezbyt chętnie...

Gość pytanko takie
tego samego dnia wracam do domu pociągiem, chyba powinnam sobie zafundować pierwszą klasę, prawda?

Gość dr
Nie wiem,ale napewno przydałaby Ci sie osoba towarzysząca ; będzisz czuć się trochę słabiej...Przyda się pomocnba dłoń,ktoś kto poniesie trobę itd.To naprawdę polecam...

Gość ja nie moglam
wstac przed 2 dni z lozka:(

Gość gość
Hej, miałam zabieg pod godzinną narkozą niby to była krótka narkoza ale jak się dowiedziałam to rurkę też miała bo bolał mi przełyk (ale to nie byl jakiś bół mocny np. jak boli czasmi gardło). odrazu dostałam 2 kropłówki, elektrolity oraz coś przeciwbólowego. Po 1,5 godzinie byłam w swietnej formie zawdzięczam ten stan kroplówkam. Ale to tylko złudzenie, gdy na nastepny dzień wróciłam do domu to emocji mnie opadły i 3 dni z rzędu leżałam i spałam, byłam bardzo osłabiona. Dziś już jak już mineło 10 dni, to powiem że czuję się świetnie, nawet byłam wczoraj na fitnesie. Na szczęście nie miałam żadnych szwów oraz innych obrażeń ciała że mogę już upawiać sport.

Gość gość
Ja jak dostałam głupiego Jasia najpierw to nawet nie zadziałał, tyle tylko że stres zszedł. Później jak jechaliśmy na blok, wsadzili mi wenflon. Za chwilę byłam już na sali operacyjnej. I za chwilę już leżałam, a pani coś zagadywala, później po prostu obudziłam się na sali pooperacyjnej. Strasznie kręciło mi się w głowie a tak po za tym to później spałam i żadnych wymiotów. A wieczorem już chodziłam po korytarzu i gadałam przez telefon ze wszystkimi.

Gość Monika

Ja miałam podobnie. Po narkozie miałam  leżeć  plackiem przez dwie godziny. Przez pierwszą  godzinę  po narkozie spałam a potem leżałam starając  się nie podnosić.  Żadnych  wymiotów  nie miałam.  Wieczorem lekko bolała  mnie głowa. Zabieg mój  trwał  ok. 20 minut. 

Gość Marta

Mam pytanie...

Jeśli człowiek będzie miał zabieg pod narkoza chodzi o wyrwanie wszystkich zębów to kiedy będzie mógł wrócić do pracy??

Oczywiste że 24h będzie musiał być pod obserwacja

Gość marek

Po każdej operacji, a szczególnie tych poważniejszych pod narkozą czas na powrót do pracy może być bardzo zróżnicowany. Ja po operacji plastycznej nosa miałem sporo czasu wolnego. Ale efekty jakie uzyskał na mojej twarzy dr Boligłowa są warte każdych poświęceń