Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 212cAROLINA H

grupa krwi

Polecane posty

Gość 212cAROLINA H

rh dodatnia to inaczej A? jesli tak to ta grupa krwi jest uniwersalna?

Gość jagoo
rh dodatnia to nie inaczej A...absolutnie nie...grupy krwi to: A, B, AB i 0...natomiast rh moze byc dodatnie i ujemne...ale to nie jest odpowiednik jakiejś grupy

Gość 212cAROLINA H
GRUPA KRWI -A, RH DODATNI CO TO ZNACZY

że masz grupe krwi A czynnik rh dodatni - tak jak masz np zielone oczy i 165 cm wzrostu. Nic wiecej. Jedynie dzieki dodatniemu czynnikowi rh nigdy nie bedziesz miała konfliktu serologicznego.

Gość 212cAROLINA H
TO JEST GRUPA UNIWERSALNA?

Gość 212cAROLINA H
ZE DO KAZDEJ PASUJE I NIE MA KONFLIKTU

Gość iiiiii
jezeli posiadasz Rh+ tzn.iz posiadasz we krwi bialko(ale jak ono sie nazywa tego nie wiem),a jezeli ktos posiada Rh- tzn ze go nie ma.nie ma czegos takiego jak uniwersalne ARh-

tak do kazdej pasuje i nie ma konfliktu Konflikt byłby gdybyś miała czynnik rh- (grupa krwi dowolna)- wówczas gdyby twój partner miał rh + i dziecko po ojcu odziedziczyłoby rh + byłby konflikt. Ty nigdy z nikim nie bedziesz miała konfliktu serologicznego

Gość 212cAROLINA H
-A, RH DODATNIE TO TO SAMO TAK?

Gość iiiiii
jezeli bys posiadala grupe 0 to mozesz byc dawca dla kazdej z grup, czyli A B AB 0,istotny jest rowniez czynnik RH.jezeli masz grupe krwi 0 a czynnik RH-, natomiast druga osoba 0 a czynnik Rh+ to wowczas moze wystapic konflikt serologiczny.

Gość iiiiii
jezeli masz grupe krwi A RH- to mozesz byc konflikt jezeli druga osoba bedzie miala czynnik Rh+

istnieje pojecie uniwersalnego dawcy-grupa O RH- teoretycznie krew tej grupy mozna przetoczyc każdej innej i uniwersalnego biorcy AB RH+ teoretycznie moze miec przetoczona kazda grupe nie jest to jednak do końca prawda,i tak przed każda transfuzja wykonywane sa tzw. krzyżówki krwi dawcy i biorcy

Gość 212cAROLINA H
wiec moja krew jest dobra?

A to rupa krwi, czynnik rh tzn że to występuje białko ( tez nie pamietam jakie-nie istotne) . U kazdego człowieka określa sie grupę krwi np. A, B, AB 0 oraz czynnik rh ( + bądź -) Konflikt moze bć tylko wówczas gdy KOBIETA ma czynnik RH- a mężczyzna RH+ . Ty masz rh+ i zawsze go bedziesz miała więc nigdy nie dojdzie do sytuacji konfliktu serologicznego w twoim przypadku

Ciociu Klaro,nie zgodzę sie,gdyz oprócz konfliktu w układzie RH,z reszta najlepiej znanego i opanowanego,wystepuje jeszcze kilka antygenów wywołujacych konflikty,często groxniejsze,a poniewaz wiedza nawet lekarzy na ten temat nie jest wystarczajaca,bywaja one nierozpoznane.no ale to rzadkie przypadki,wiec nie ma się co stresowac.

Gość magisterka helka
ja mam 0 rh -, maz A rh +, a nasze dziecko 0 rh +:) jedyny plus taki, ze z tego co rozumiem, jakby dziecku cos sie stalo, przetaczaja mu moja krew bez problemu? pamietam jak na biologi w podstawowce nam mowili, ze dopiero przy kolejnych dzieciach moze wystapic konflikt serologiczny, to prawda?

magisterka - jeżeli twoje dziecko ma 0 Rh+ to własnie w razie czego taką krew by dostało. Generalnie nie podaje sie innej grupy, nawet jeżeli teoretycznie mozna to zrobić. Musiałaby byc jakaś dramatyczna sytuacja np. trzęsienie ziemi, kiedy brakuje krwi, żeby lekarz zdecydował się na coś takiego.

olkaa,masz rację,obecnie przetacza sie krew jednoimienną,o ile jest dostępna.z pełna krwią nie ma zazwyczaj takich problemów ,jak z innymi preparatami krwi. Nie przetacza się ot tak,po prostu od dawcy do biorcy.Toczy się krew wcześniej pobraną od dawcy,zbadaną. Konflikt serologiczny wystepuje jesli matka wytwarza przeciwciała przeciwko antygenom krwi dziecka,najpierw musi zostac na nie "uczulona",najczęściej podczas porodu,bo w czasie ciąży krew matki i płodu nie mieszaja się..Dlatego zazwyczaj z 1 ciażą nie ma problemu,zagrożona jest kolejna.Ale to tez nie jest tak do końca prosto. Jako,że lekarzem nie jestem proponuję ze wszystkimi watpliwosciami kierować sie do nich.

Gość czerwona szczoteczka
Nie ma co wpadać w przerażenie z tym konfliktem serologicznym. Moja mama ma grupę 0 rh- , mój ojciecc miał grupę A rh+, mam czworo rodzeństwa i wszyscy odziedziczyliśmy grupę krwi po ojcu i nie było żadnego konfliktu. Nasza mama dopiero od nas dowiedziała się jak niebezpiecznie mogło być.

Nawet, jeśli matka jest rh ujemna, a dziecko odziedziczyło plusa po tcie, to nie ma co panikować, bo, jak pisała Arava, w pierwszej ciąży matka \"ujemna\" nie ma jeszcze przeciwciał przeciwko \"plusowi\". Moga się wytworzyć w momencie, gdy krew kobiety ma styczność z krwią \"dodatniego\" dziecka. Ale żeby temu zapobiec, w szpitalu po porodzie oznacza sie grupę krwi dziecka i jak rózni sie od grupy matki ( w zakresie rh) to podaje się matce immunoglobuline, któera ma za zadanie zwalczyć ewentualne przeciwciała. Także i w następnych ciążach nie powinno być problemu!

Gość kassiorekk
a czy wystepuja jakies komplikacje gdy oboje rodziców maja te sama grupe krwi np . 0Rh+

Gość dommmmmi
A ja mam Rh- , a mąż ma Rh+. I co jest w dzisiejszych czasach jakies niebezpieczeństwo?

Gość w dzisiejszych czasach nie ma
niebezpeiczeństwa:) kilka razy zostanei podana Ci immunoglobulina jeśli dziecko odziedziczy odczynnik po ojcu i tyle nie masz co się martwić, bo dziś, to żaden problem:)