Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koralik***

Pierwsze ruchy???

Polecane posty

W którym tyg. poczułyście pierwsze ruchy swojego dzidziusia??? Pytam bo jestem w 19 tyg i jeszcze nic nie czuję:( Jak to było u Was?

Witaj Pierwsze nieśmiałe ruchy poczułam ok. 17 tc, było to jakby bulgotanie w brzuchu, w sumie nie byłam pewna czy to TO. A pierwszego porządnego kopniaczka dostałam w 20 tc i nie mogłam już tego pomylić z niczym innym. Teraz jestem w 24 tc i jestem kopana regularnie :) Pozdr.

u mnie jakoś 17 tc, ale takie delikatne jakby pukanie, ale nie przejmuj się, każdy inaczej to odczuwa, moze twoja dzidzia po prostu leniuszkiem jest :)

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze nic nie czuję ale męczy mnie straszny kaszel więc być może coś przeoczyłam.Dzidziuś i tak ma małe trzęsienie ziemi:( Pozdrawiam

Pierwszy raz poczułam kopniaki na koniec 17 tygodnia, to był już właściwie poczatek 18 tygodnia, ale wtedy to były takie nieśmiałe puknięcia, pojedyncze i bardzo sporadyczne, potem były dni, kiedy właściwie nawet w ogóle małego nire czułam. Dopiero od jakiegos tygodnia zaczynam wyraźnie czuć, że nasza dzidzia obraca się i robi fikołki... to takie śmieszne uczucie, kiedy maluszek sie obraca, czuć go tak wyraźnie przez kilka ruchów, a potem znowu spokój. Koraliku nie martw się tym jednak, ponieważ pierwsze ruchy pojawiają sie między 18 a 20 tygodniem, ponadto mają wpływ na to jeszcze takie rzeczy jak ilość tłuszczyku na brzuszku i inne względy, są też pozycje w którytch bardziej czuję dzidziulka np jak siedzę objedzona przed komputerem - wtedy malec ma tam mniej miejsca. Jeszcze u mie tak jest, że wed ług okresu niby zaczynam teraz 22 tydzień, ale zawsze liczę tydzień mniej, ponieważ zapłodnienie nastąpiłom w trzy, a nie dwa tygodnie po rozpoczęciu się ostatniego okresu... Mam nadzieję, że moja wypowiedz Cie nie zanudziła... Buziaczek!!! Trzymam kcuiki za Twoje pierwsze kopniaczki... Pojawią się, bądź cierpliwa... aaaa..... z moich doświadczeń wynika, że im mniej myślę o kopniakach, tym więcej ich dostaję, więc może nie skupiaj się tylko na tym. Zauiważyłam, że gdy leżę na łóżku i mam ręce na brzuchu i intensywnie myślę \"Moja kruszynko odezwij się, kopnij mnie choć raz...\" to NIC!!! a jak tylko skupię sie na filmie czy książce albo gdy jestem w pracy, w środku lekcji potrafi tak się obrócić, że czuję to przez dłuższą chwilke... Pozdrawiamy Cię z Maleństwem i ściskamy! Buziaczek dla Twojego Maluszka!!!

-ladybird- > Dzięki za odpowiedź:) Jeżeli chodzi o ten tłuszczyk to faktycznie chyba prawda nigdy nie należałam do osób szczupłych więc mój brzuszek jak na początek 5 m-ca jest już spory więc może dlatego jeszcze nic nie czuję. Pozdrawiam

Ja ruchy poczułam w 18 tyg, teraz czuje je bardzo wyraznie, ale moja szwagierka w ogole nie czuła ruchow, pierwsze jakies w 8 miesiacu, a córke ma zdrową i wszystko było ok, wiec te ruchy to bardzo indywidualna sprawa. ale z drugiej strony, chyba umarłabym z niepokoju gdybym całą ciąże nie czuła ruchów jak szwagierka. Nie martw sie na pewno sie doczekasz, zwłaszcza podobno przy pierwszym dziecku, czuc te ruchy pozniej. Trzymaj sie cieplutko!