Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BARDZO CIEKAWA

Pieluchy dla niemowlaka

Polecane posty

Gość pieluchy tetrowe
ja nie wiem co wy macie z tym niedopieraniem pieluszek, ja bez namaczania, bez gotowania po prostu wlaczam w pralce na 90 stopni i juz wyjmuje czyste pozniej tylko przeprasowac i gotowe, dla mnie bezsensu jest wygotowywanie pieluszek, bo przeciez zastanowmy sie zakladamy pampersy, ktorych przeciez przed zalozeniem nie wygotujemy, a one przeciez sterylne nie sa, wiec po co gotowac pieluszki tetrowe przez iles tam godzin :/

Gość taka jedna starsza babka
ja używałam tetrowe pieluchy przez pierwsze tygodnie życia swoich dzieciaczków. Z prostej przyczyny, jak założyłam jednorazową (bez względu na producenta) to miały od razu problemy ze skórą. Tetra jest niewygodna, to fakt, ale oddycha lepiej niż inne. Problem niedopierania kupek z tetry nie jest tak istotny. Nie przjmujcie się, że jakaś blada plama zostanie po kupce. Przecież pierwsze kupki to przystosowywanie się układu pokarmowego do pokarmu mamy i oczyszczanie się po miesiącach "popijania" wód płodowych. Te silne barwniki po prostu mogą nie zejść i nie ma co robić tragedii.

Ja od poczatku stosuje pampersy, maly NIGDY ni mial nawet malego zaczerwienienia, nigdy nie plakal bo mu bylo mokro. A dla mnie super wygoda, bo i tak prasuje mu ciuszki wieczorami, do tego 30 pieluch, nie mam czasu naprawde.

Mi nie chodzi o odkażanie. Ja tylko po to je gotuję, by sprać plamy z kupy które nie zlazły po 6-krotnym praniu w pralce w proszku Jelp (na 60 stopni, razem z innymi ciuchami, bo dla 1 pieluszki ubrudzonej niechcący w kupie podczas przewijania nie będę uruchamiała cyklu na 90 stopni). I to po kupie dziecka na samym mleku cyckowym. Zresztą moja mama mówi, że to normalne że się plamy nie spierają, ona takie niesprane pieluchy nam zakładała na tyłek, tylko do lekarza miała odłożone 2 czyste, białe pieluchy. Mamuśki radziły mi, bym prała je w normalnym proszku enzymatycznym lub wybielała, ale wybrałam inne wyjście - te pieluchy co są poplamione będę kładła tylko na przewijak - niech się dalej plamią do woli. Do wycierania dziubka będą inne. Zresztą gdy wprowadzę marchewkę to plamy mi z pewnością zobojętnieją :) Pozdrawiam!

taka jedna starsza babka - no właśnie tak jak piszesz. Przestałam się tym przejmować :)

każdy musi przekonać sie na sobie. Używamy pieluszek tetrowych do wycierania buziaka, podkładam na przewijak, przy karmieniu (podkładam pod cyca etc etc. I do prania zawsze sie troche uzbiera. Jak pomyslę że kilka razy wiecej miałabym zużyć na przewijanie to wymiekłabym po kilku dniach. Mała jest wystarczająco absorbująca i szkoda mi czasu na prasowanie. Wystarczy poprasować ciuszki.

Gość iwona780
Używałyście Belli? Lepsze czy gorsze od pampersów i haggisów?

Gość kamolek
Ja używam tetrówek już 4 miesiące i jestem bardzo zadowolona - moje dziecko nie ma żadnych odparzeń - skóra różowa. Nie prasuje bo uważam że jak wypiorę w 90 st to się wystarczająco zdezynfekują. Dziecko ma sucho-nie leży w siuśkach. Ubranek nie przemacza bo są specjalne otulacze które nie przepuszczają wilgoci. Czekam tylko jak moje dziecko zacznie dobrze siedzieć i na nocnik. Kilkanaście lat temu jak nie było pampersów dzieci szybciej sikały do nocnika a teraz co drugi 2,5 latek sika w pampersa.

Ja używam jednorazowych i jestem zadowolona. Moje dziecko nie wie co to odparzenie czy podrażnienie skóry. Moja mama probowala mi wcisnąć tetrę na początku 1 miesiąca życia mojego synka ale od razu się odparzył i obsiusiał w ciągu jednego dnia 4 pary śpioszków. Jestem jak najbardziej za jednorazowymi bo uważam je za higieniczne i wygodne.

Gość akurat 25 latek
sikajacy w pieluche to normalna rzecz bez wzgledu czy byl wychowany na tetrze czy na pampersach . moja pierwsza corcia byla na tetrze i sikala rowno do 2,5 roku . druga corcia tylko na pampersach i sikala do 2 lat . wiec jak widac to nie zalezy od pieluch lecz od dorzalosci układu moczowego .

Gość akurat 25 latek
mialo byc oczywiscie 2,5 latek - nie wkleiło przecinka

Gość mahdoeja
Ja sprobuje tetrowych. Polozne w szkole rodzenia mówiły, że jest to istotne szczegolnie przy chlopcach. Ponoc powszechne używanie plastkowych pieluch jednorazowych powoduje pogorszenie jakości nasienia u chlopców, a wiec moze miec wpływ na ich przyszłą plodność. W plastykowej jednorazowej robi się zbyt cieplo jak dla meskich narzadow, rowniez dlatego, ze matki dluzej w nich trzymają dzieci i za ciasno j zakładają. Tetrowa jest zmieniana cześciej, bo dziecko ma mokro i jest b. przewiewna. Z doświadczeń położnych wynika też że dzieciaki na tetrze szybciej przechodza na nocnik. Matce jest tak wygodniej i jest bardziej zmotywowana, zeby uczyć sikania w nocniku. Do mnie przemawia też agrument ekologiczny, choć rozumiem, ze nie każdego martwi ilość generowanych z jednorazowek odpadow. ALE kupię też opakowanie jednorazowek na specjalne okazje - nie jako normę, ale jako wyjątek.

wygoda ... wygoda... wygoda !!! nie mialam ochoty ciągle parac prać i prać !!! potem prasować :O ok siku jeszcze do wytyzmania ale kupa :O maskara a tak zwiniesz do kosza i po sparwie:) uwierz mi ze jak sie urodzi to ci chei odejda bo oprócz zajmowania sie dzieckiem to i w domu treba zrobic a bedziesz tez chciał pospac

rozważcie jeszcze alternatywe między tetra a pampersami czyli wielorazowe pieluchy formowane, AIO lub kieszonki :D

A jak organizujecie sobie pranie tych pieluszek? Przecież po jednym dniu nie będzie brudnych ich aż tyle żeby wrzucić je do pralki na pełny bęben na 90 stopni. Wiec jak je pierzecie?

A jak organizujecie sobie pranie tych pieluszek? Przecież po jednym dniu nie będzie brudnych ich aż tyle żeby wrzucić je do pralki na pełny bęben na 90 stopni. Wiec jak je pierzecie?

ja stosuję a właściwie stosowałam (prawie wyszliśmy z pieluch - na noc i na spacery jeszcze zakladam) pieluchy wielorazowe - formowane bambusowe, oraz kieszonki. jak prałam? normalnie z ubrankami małego. co 1,5 dnia mam pełną pralkę i piorę. zawsze po zdjęciu pieluchy przepłukuję wkładkie lub pieluchę, w zależności czego używam, wkładam do pralki i juz. piorę normalnie na 50 stopni. pieluszki piękne, nieodbarwione, ubranka pachnące. nic nie trzeba prasować, a pierze za mnie pralka, nie mam tarki i wody w studni zeby był to jakiś wielki wysiłek. dla mnie wygodne i praktyczne rozwiązanie :)

Dzięki za odpowiedź. A możesz mi jeszcze wyjaśnić co to takiego są te pieluchy formowane bambusowe, kieszonki? I gdzie je można kupić? To jest jakiś inny rodzaj niż tetrowe? I jeszcze jedno pytanie od samego początku prałaś w 50 stopniach?

ja tez uzywam pieluch wielorazowych z kieszonkami: uzywam dwoch rodzajow : bambusowych i z polaru z wkladmai z mikrofibry. bambusowe sa chlonniejsze ale dlugo schna, natomiast w tez z polaru wkladam 2 wklady ( bambus lub mikrofobra) zeby byly chlonne, jak wsyztkie wkaldy sa w suszeniu albo brudne , wkladal zlozna pieluszke tetrowa i dziecko ma sucha pupcie:) Dla mnie te pieluchy to same zalety: wychodza taniej niz pampersy, "rosna" razem z dzieckiem, nie zanieczyszczaja srodowiska tak jak jednorazowe, dziecko ma 2 mce i zadnych odparzen Mam 20 pieluch i 30 wkladow piore co drugi dzin na 40 stopni w plynie ekolgicznym razem z ciuszkami dziecka. co misiac piore je z soda oczyszczona ( zeby wybielic ew plamy z kupy) mozan tez zapierac przed kazdym praniem jak sie komus chce a do plukania dodaje octu spirytusowego zeby je dokazic. acha piluchy kupilam w internetowych skmepach eko i na e bay!

Gość zdrowo i ekologicznie
Witam serdecznie Chciałbym przyłączyć się do dyskusji z takim zapytaniem... Widze że podstawowym problemem w pieluszkach tetrowych jest ich pranie prasowanie i suszenie. Czy korzystały by Panie z nich gdyby firma przyjeżdżała co drugi dzień w dogodnych dla Pań godzinach odbierała zabrudzone już pieluszki i od razu wymieniała je na czyste, pachnące i wyprasowane? Z góry dziękuję za odpowiedz,

mojej siostry dziecko było na pampersach i co nóż sie moczyło do 3 mie i 60 pieluch w ciągu dnia nie pochłoneło wyobraźni drogie kobiety!!!!!!!!!!!!1

Gość agnesssss9
Oj tak, mysle ze takie ekologiczne pieluszki są naprawde świetne. Wiec naprawde warto jest spróbowac własnie też takich pieluszek dla naszego maluszka.

Gość gość
Wiesz co, my zawsze braliśmy na http://babymama.pl - tam jest spory wybór, także z pewnością uda Ci się wybrać coś fajnego. W ogóle teraz jest rabat: wystarczy wpisać tam "dlamamy" w koszyku, a nalicza się zniżka na wszystkie produkty :)