Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Moniqua

Ratunek dla jukki

Polecane posty

Gość karollajna99
Mam przeogromna yukke, pien ma jakies 25 cm, kwaitostan natomiast 1,5 m szerokosci i 2 m wysokosci.. Niestety ta piekna yukka zaczela marniec i z dnia na dzien jest coraz gorzej - ogromna czesci lisci zzolkla, a lodygi zrobily sie miekkie co spowodowalo, ze powyginaly sie na wszystkie strony. Jakis miesiac temu popodwiazywalam je w nadziei, ze drzewko nabierze ksztaltow i w jakis sposob 'stwardnieje' i dojdzie do siebie. Wczoraj jednak poddalam sie bo nie polepszylo sie ani troche, a wrecz przeciwnie. Obcielam wiec te powyginane ladygi i okazalo sie ze w srodku byly one (jak i sam pien) niemal puste! O czym moze to swiadczyc??? Nie potrafie nawet ocenic czy podlewam ja za czesto (co stan lisci wg. powyzszych opisow moglby sugerowac) czy moze wlasnie za rzadko. Podlewam mniej wiecej co 10-14 dni a i tak w doniczce jest prawie zawsze pustynia (moze to dlatego, ze w domu mam niezwykle cieplo?) - nawet dwa dni po obfiszym podlaniu. Woda dosc szybko splywa do podstawka i utrzymuje sie w nim naprawde dlugo. Kwiatek rosnie w rownie ogromnej donicy wiec problem na pewno nie jest wynikiem tego, ze ma zbyt malo miejsca. Nie mam pojecia jak dalej poczynac z ta nieszczesna roslina, a ogromnie zalezy mi by go uratowac... Zatem: pomocy!!!

Gość malotki
Fajny wątek, dużo mi pomógł:) Pozdrawiam

Gość Wojcikowo
A co zrobic z yuka, ktora usycha od gory, a nie od dolu ? Kazdy nowy lisc, ktorego wypuscza usycha od czubka do pnia...

Gość agix...
jakie wymagania ma roslina o nazwie juka

Gość agix...
jak sie pielegnuje iukkę...?:)plisss odpowiedzcie szybko

Gość agix...
Ludzie ile w odpowiadace ja chce zrobic lekcje mam to jutro do szkoły wiec moze juz odpowiecie co?....:>

Gość szosda6
a ja mam sprawdzony sposób na rozmnażanie juki proszę odciąć pień i wsadzić bezpośrednio do doniczki trochę podlać i czekać aż zacznie pięknie wypuszczać nowe liście życzę powodzenia w rozmnażaniu .

Gość MariaJ17
Mam bardzo dużą jukkę ma krótki gruby pień - 40cm z którego wyrastają trzy pędy ok 130 cm na całej długości pokryte pieknymi liśćmi. Zastanawiam się czy mogę te pędy skrócić i czy jest szansa na to, że każdy z nich wypuści nowe pędy? Nie chcę mieć kilku roślin, chcę tą z tym pniem tyle, że krótszą

Gość szterna
Jezeli te dwa pedy rosna na jednym drzewku to po prostu je nalezy rozsadzic jako dwa odrebne drzewka to powinno pomoc