Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anulka stella

Anemia w ciąży!

Polecane posty

Gość Anulka stella

Dziewczyny znacie jakieś stronki z dietami dla kobiet w ciązy?

Idz do lekarza... Przepisze Ci witaminy zelazo.. Poza tym jedz duzo burakow orzechow owocow.. Sama mam anemie.. I lekarz przepisal mi kompleks witamin i zelazo.. biore je na przemian..

Gość Anulka stella
Wybrałam juz serie tabletek z zelazem przepisana przez lekarza. Dwa dni temu skończyłam opakowanie , poszłam do apteki i pani nie chciała mi sprzedac tych tabletek gdyz one sa tylko na recepte , zaproponowała inne , kupiłam je ale zastanawiam sie czy je brać czy nie. Do lekarza ide dopiero w przyszłym tygodniu.

Aniu.. To do tego czasu pij sok z burakow jedz duzo buraczkow watrubke cieleca albo wolowa - drobiowa nie wskazana.. Nie pij czasem coli - ona wyplukuje witaminy z organizmu... Jedz duzo orzechow-ogolnie pestek-czyli slonecznik dynia, szpinak,tunczyk, suszone morele... ogolnie staraj sie aby twoje posilki zawieraly jak najwiecej skladnikow odzywczych... i tak np WAPN: bialy chleb,ser zolty, twarozek, chude mleko (kobieta w czasie ciazy ma zapotrzebowanie na wapn tak spore ze powinna dziennie wypic od 2 szkl do litra mleka- to wszystko podaje ci z ksiazki jakiej mam-Matka i dziecko Vademecum), orzechy sardynki BIALKO drob, wolowe baranie chude mieso, ryby, jaja, soczewica, maslo orzechowe, fistaszki, jogurt, ser zolty WIT C kapusta wloska, brukselka, papryka, grapefruit, pomarancza truskawki, ziemniaki, pomidory, kalafior BLONNIK chleb razowy, orzechy, maliny(uwazaj tylko z nimi..mowi sie ze napary z malin sa poronne!!!) suszone morele, makaron z maki ryzowej, zielony groszek, rodzynki, pory, ryz nie luskany KWAS FOLIOWY brokuly, szpinak, orzechy laskowe i fistaszki, chleb razowy ZELAZO watroba, chude mieso baranie wolowe, tunczyk, szpinak, suszone morele 10 najcenniejszych pokarmow: ser mleko jogurt-wapn i bialko zielone warzywa lisciaste-wit c, blonnik, kwas foliowy pomarancze-wit C blonnik drob - bialko i zelazo ryby-wapn bialko zelazo poszukaj jeszcze na str o diecie dla ciezarnych.. Albo anemia u ciezarnych.. Moze cos jeszcze znajdziesz..

Anulka a jakie bralas te witaminy (zelazo)? Ja jak mialam anemie w ciazy to lekarz zapisal mi Sorbifer ale nie bylo akurat w aptece i pani dala mi cos innego bo mowila ze efekt bedzie taki sam ale niestety nie byl. Po tych innych tabletkach wcale mi sie nie poprawilo a pozniej jak bralam sorbifer to az moj gin byl zaskoczony ze mam takie super wyniki.

Gość Anulka stella
Brałam Hemofer prolongatum. Powiem szczerze ze jestem przerazona, gdyz od kilku dni mam takie dziwne białe upławy (bezzapachowe). Strasznie sie boje gdyz wczesniejsza ciąża skonczyłą sie poronieniem :-(

Anulka... Idz na pogotowie.. Powiedz ze zle sie czujesz... Robi Ci sie slabo.. Masz anemie..pokaz wyniki.. Powiedz ze skonczyly Ci sie leki.. I cos lekarz dyzurny powinien Ci przepisac... Idz.. nie czekaj!!

Gość Anulka stella
Juz sama nie wiem co mam mysleć. Czuję sie dobrze ale badania krwi , szczególnie krwinki czerwone (RBC)3,72*106/ul ponizej normy no i automatycznie hemokryt (HCT) 32.9 % tez poniżej. Bardzo to wszystko skomplikowane gdyz przy takich wynikach powinnam wzbogacić organizm w żelazo i zrezygnować z nabiału.

Gość helen 21
ja mam niedobór żelaza i lekarz kazał mi jeśc przede wszystkim czerwone mięso....żelazo jest w nim najlepiej przyswajalne dla organizmu.... więc codziennie na śniadanie baleronik, jakaś pieczeń karkowa a na obiad kawał mięcha....

ja mam anemie od 19 tc (jestem w 33tc), nie pomaga nic, wyniki sie pogarszaja..biore zestawy witamin, sorbifer, jem produkty bogate w zelazo , oprocz miesa bo go nienawidze, choc i tak sie czasem zmuszam. Watróbki nie zjadlabym za nic w swiecie:( czym moze grozic taka anemia? Lakarka powiedziala mi ze do porodu musze podgonic bo bedzie problem..

Gość helen 21
Daffodile - Przewlekła niedokrwistość w drugiej połowie ciąży może spowodować nieodwracalne zmiany w łożysku, które mogą prowadzić do nieprawidłowego rozwoju dziecka. wątróbka w ciązy nie jest wskazana więc nie musisz się zmuszać ( ma za dużo wit A, której nadmiar szkodzi dziecku)... ale inne miesa niestety są najlepszym źródłem żelaza...może postaraj sie przygotowywac je w takiej postaci, by ci jak najbardziej smakowały... nie musisz jeśc tłustych kotletów ;-) jakiś sosik a'la chiński z lekkimi warzywkami... zrób to dla dziecka... wyczytałam gdzieś, że zaledwie 10% tego co dostaje się do układu pokarmowego jest wchłaniane przez organizm... więc w między czasie jedz produkty z wit C - pomaga we wchłanianiu...

Gość Joanna 27
Kochane mam pytanko zazywam od poczatku ciazy biore witaminy i kwas foliowy mimo to mam anemie i lekarz przepisal mi dodatkowo zelazo biore je od 3 dni i mam po nim mdlosci czy to normalne ????

anemia wystepuje, chocby sie faszerowalo witaminami. coz, tylko zelazo i to jakies mocne, przepisane przez ginka.

wszystkie zielonolistne warzywa, tak dla ułatwienia ;)

Gość forumowicz79
pij herbatę z pokrzywy i jedz buraki zakwaszane cytryną

Gość moniaww
hej dziewczyny. Ja też miałam niezłą anemię - dodam że postępującą. Na początku zażywałam Sorbifer ale ponieważ nie było żadnych efektów ginekolog zmienił mi żelażo na ferrum lek. I oto cudowne ozdrowienie. Po dwóch miesiącach brania leku niedokrwistość zniknęła, a jestem w 35 tygodniu ciąży! Na mnie ten lek zadziałał może i wy powinnyście spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

Gość amingora
ja tez mam ta wstretną anemie! moje wyniki to 9,6 hgb...dostałam Tardyferon... czy któras z Was to brała?

Ja brałam Tardyferon w ciąży, a miałam paskudną anemię. Najpierw dostałam Sorbifer który jest ponoć super - nie pomógł, hemoglobina mi po nim jeszcze spadła. Potem Tardyferon i hemoglobina powoli ruszyła w górę. Brałam go do końca ciąży, dzięki temu zaraz po porodzie miałam bardzo dobre wyniki. Ważne jest żeby brać żelazo dłużej, a nie tylko do momentu kiedy hemoglobina wejdzie na 12, a do tego jeszcze też bardzo ważna rzecz - razem z żelazem bierzcie witaminy z grupy B (jakiś complex). Co do diety - owszem jest bardzo ważna, ale to pitolenie (sorki) o soku z buraków to jest pic na wodę fotomontaż! Buraki mają mało żelaza a do tego żelazo z warzyw i owoców bardzo bardzo słabo się przyswaja! To co można polecić najbardziej to czerwone mięso - najlepsza cielęcina. Wątroba owszem ma najwięcej (ta wołowa), ale nadmiar wątroby w ciąży jest szkodliwy ze względu na dużą ilość którejś tam witaminy (nie pamiętam już której - może A?). A z warzyw i owoców jeśli już to najlepsza jest natka pietruszki i truskawki. Szpinak też do bani.

Bo dziecku to nie zagraża, ono wyciąga sobie z twojego organizmu ile trzeba. o to się nie martw. To Tobie spada poziom mikroelementów, nie dziecku. Swoją drogą przy takiej anemii warto przedyskutować z lekarzem wypicie pół albo i kieliszka czerwonego wina, tudzież zjedzenie surowego mięsa (tylko z pewnego źródła!). Mnie morfologia właśnie po takiej mieszance podskoczyła na tyle, że nawet lekarz był mocno (pozytywnie) zdziwiony. Ja szpikowałam się Hemoferem 2 i pół miesiąca bez specjalnych rezultatów. po dyskusji z ginem zjadłam tatara (na którego widok aż mi ślinka leciała) i morfo hop do góry. przy kolejnym spadku nalałam sobie pół kieliszka wina i kolejna morfologia już całkiem w normie.

Gość grytka
jestem w 19 tyg ciąży i już mam anemię dostałam trzy preparaty z żelazem tardyferon, sorbifer i ascofer biore po trzy rano i wieczorem.To jest moja trzecia ciąża wcześniej nie miałam takich problemów żelazo przyjmowałam ostatni miesiąc ciąży i to nie w takich dawkach. Szczerze trochę się martwię dlaczego tak szybko dopadła mnie anemia kwas foliowy i witaminy biorę od 2 tyg ciąży.

Witam serdecznie wszystkie Mamy. W przypadku stwierdzenia niedoboru żelaza w organizmie sugeruję zapoznanie się z ofertą suplementów diety CHELA-FERR . Jest to najlepiej przyswajalny suplement żelaza dostępny na rynku, który w swoim składzie zawiera również witaminy : B6, B12, C. Produkt posiada pozytywną opinie Instytutu Matki i Dziecka. Z przyjemnością udzielę dalszych informacji i odpowiem na pytania dotyczących suplementów żelaza Olimp CHELA-FERR ________________________________________ eRzecznik CHELA-FERR http://www.chelaferr.pl

Nie jestem pewna ale orzechy nie powinny uczestniczyć w diecie ciążowej, ponieważ jak pisalam nie jestem pewna, ale one chyba zawierają dużo wit A ktorej nie mozna miec w organizmie w ciazy za wiele bo powoduje skurcze i poronienia lub przedwczesne porody. Orzechy tak samo moga uczulić jak i Ciebie tak i dziecko. Ja np piłam dużo mleka w ciąży angielskiego. Na wszystkich opakowaniach pisalo, ze może to mleko zawierac orzechy. Uczulilam siebie w ciazy na produkty krowie procz miesa oraz dziecko ( skaza białkowa ) pomalu corka juz z tego wychodzi, ale nie ja :( Więc uwazaj i czytaj tak samo na opakowaniach polskiego mleka, ponoc tez ktos kiedys wyczytal ze zwiera ono orzechy.

Jak to lekarze mawiają, dziecko wie ile mu jest potrzebne tyle sobie wezmie, tylko nie zawsze łożysko jest wydajne prawda? Ja mialam ten przypadek... zwężenie naczyn krwionosnych spowodowalo ze lozysko nie przekazywalo wszystkiego dziecku. Ja wszystko brałam na siebie. W pierwszej ciazy przytylam 9 kg a dzidzia 3,471 kg a w drugiej przytylam 20 kg a dzidzia 2900 kg. Obydwie pare dni po terminie. To w pierwszej ciazy nabawilam sie skazy bialkowej dlatego w drugiej ciazy mleka nie tknelam a wapno i zestaw winamin Prenatal ( chyba jakos tak sie nazywaly ) tez bralam :)

Gość oczywiscie że MOŻNA i TRZEBA
jeść ORZECHY w okresie ciąży!!! zawieraja białko i magnez wiec lepiej doinformuj sie zanim zaczniesz wprowadzac inne osoby w błąd nie mam namyśli tutaj fistaszków, ale orzechy włoskie, nerkowce czy laskowe - te są wręcz wskazane

Przede wszystkim zdrowe i naturalne odżywianie. Nie skupiajmy się także na samym żelazie, bo to tylko jeden z wielu składników potrzebnych w zwalczaniu anemii. Polecam artykuł na http://www.niedokrwistosc.blog.pl mi naprawdę pomógł!

Gość D.BillI
oh Samantko - mleko nie zawiera orzechów, co było tam napisane to to, że może zawierać śladowe ilości orzechów - większośc produktów ma takie oznaczenia... a to jest ważne tylko w przypadku osób z ciężką alergią na daną rzecz i naprawdę jest dupochronem fabryki orzechy jak najbardziej trzeba w ciąży jeść - byle z umiarem...jak wszystko

Na pewno dieta jest podstawą prawidłowego działania organizmu.Jednak w wielu przypadkach suplementacja jest konieczna i równie niezastąpiona. Ważne, by konkretne preparaty były pochodzenia naturalnego - inne się nie wchłaniają, albo mają wiele skutków ubocznych i ogólnie nie mam do nich zaufania - zwłaszcza w ciąży. Nie skupiajmy się jednak tylko na żelazie, bo jest wiele przyczyn anemii niedoborowej. Zwykle słyszy się tyko żelazo, żelazo... - To trochę ograniczony punkt widzenia. Ja od pewnego czasu korzystam z preparatów dostępnych na http://leczenie-anemii.blogspot.com Myślę, że warto je polecić. Zwłaszcza, że są naprawdę bezpieczne i efektywne.

Gość bajkaaaaa
specyfik na anemie podany przez polożna w szpitalu: trzemy surowe buraki cwiklowe, wyciskami z nich sok i tyle ile jest soku dajemy miodu mieszami i wstawiamy na 2 dni do lodowki po 2 dniach pijemy lyzke rano na czczo i wieczorem. pozdrawiam:)

Gość LI MINNN
tez mam anemie ,biore tabletki chcella fera bio complex (bez recepty) do tego pije dzennie pol szlanki soku z burakow i ostatnio bylo ok

ja byłam u ginekolog, która najpierw kazała walczyć z tym dietą-dała mi ulotkę, a na niej produkty-wykreśliła tylko wątróbkę, które mam jeść. No u mnie to nie pomogło (ale do momentu porodu cały czas od kilku lat miałam anemie) i dostałam żelazo, które tak pomogło, że po porodzie miałam 12.7, obecnie (24.01.2013 rodziłam) mam 12.8