Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Gość miętusek zielony
szpinak bardzo lubię, często robię sobie na kolacje na gorąco na oliwie , z pomidorami ,pieczarkami , dużo czosnku..Jem tylko ja, bo reszta rodzinki mówi, że to trawa..Młoda kapusta jest super.. Dziewczyny kumulacja w TOTOLOTKU jutro trzeba grac!!

Ja to kocham takie klimaty jak na Miętuska zdjęciach romantyczne ogrody drewniane beczki wiejskie klimaty . Lubię też rzeczy robione w domu konfitury wypieki (Doświadczona ty to uzdolniona kobietka jesteś lambrekiny, masaże, twoja rodzinka ma szczęście), na tym oszczędza się i forsę i zdrowie - podwójna korzyść! W ogóle myślę że dobra pani domu przynosi więcej korzyści rodzinie, nawet tych materialnych niż byle jaka biuralistka. Widzę po znajomych, że ta pensja, którą zarabiają idzie na gotowe obiady, specjalne ciuchy i dojazdy do pracy. Teraz jest taki trend, że wszystkie babki chcą pracować - sama chciałam ;) - ale to wcale nie zawsze jest najlepsze

Dla tych co w trakcie budowy: wiele praktycznych porad można znaleźć na forum muratora, sama tam zaglądam, tylko nie porzucajcie naszego topiku dziewczyny!

Gość miętusek zielony
oj, tak ..dlatego podrzucam Wam takie fotki...Moja działka nawsi, roboty i karczowania mnóstwo, al tak juz widzę drewiany płotek,skalniaczki itp.

Gość miętusek zielony
wrzuciłam wam wczesniej link , który nie chodzi..szkoda! Idę spac , jestem padnięta, to chyba przez te ciepło...

Gość doświaczona124
kochane:)jak fajnie Was poczytac:) ja też uwielbiam takie klimaty jak z obrazka Miętuska-dla mnie to raj.......u siebie też coś takiego ''tworzę" tylko na razie wszystko młode i małe:( ale jak się rozrośnie...Fijołku tak jak mówisz grunt to zaradność,bo jak nie ma tej cechy to choćby ktoś zarabiał majątek to i tak po nim i jego domu tego nie widać,Ty jesteś kobietą przedsiębiorczą masz własną firmę,Miętusek też pomaga mężowi -i to jest ogromny plus,właśnie dla tego jesteśmy na tym forum -chcemy coś osiągnąć,spełniamy własne marzenia:) Fijołku pytasz po co mi drugi dom? tak jak mówiłam chcę tam ulokować prywatny gabinet masażu-wynajem gdzies w ośrodku zdrowia dużo kosztuje,a taka inwestycja w domek z bali zwróci się po kilku latach a poza tym to jest nasze marzenie ,zrozumiecie bo tez lubicie te wiejskie klimaty a gdzie można lepiej odpocząc jak nie w takiej chacie przed kominkiem,zapomnieć o całym zaganianym świecie? pewnie że dwa domy to podwójny koszt utrzymania i więcej sprzątania:(ale cos za coś,te domy będą na jedne dużej działce tylko osobno ogrodzone-więc wszystko pod ręką i pod kontrolą-przekalkulowałam to i mocno przemyślałam za jednym zamachem trzy korzyści:dom,gabinet , dobra inwestycja aaaa i zapomniałam -spełnione marzenie:)oj ale sie rozpisałam -ide poćwiczyć troche bo czuje jak mi sie tłuszczyk odkłada:( pa pa ale Wy piszcie dużo bo bede wpadała:)

Gość miętusek zielony
Witajcie! U mnie dzis piekny poranek...jest ciepło i wilgotno, kwiaty na balkonie pięknie się rozwijają. W tym roku kupiłam kilka kolorów i odmian petunii i jakieś petuniopodobne, których nazw nie spamiętałam. Mieszkam w bloku, ale w takim zacisznym zakątku, gdzie na przeciwko balkonu mam wzgorze porośniete drzewami i co rano jest śpiew ptaków. Na weekend jadę na działkę zobaczyć co się tam dzieję, obok są stare opuszczone działki, na których można znależć stare zapomniane jabłonie takie jak np. kosztel. Pięknie rozsiał się łubin, który jak zakwitnie to rośnie po obu stronach wjazdowej drogi tak jakby witał przyjezdnych. Jest też kilka drzew lipy, którą w tym roku muszę trochę oskubać na herbatkę.Teren daleko położony od głównej drogi, na skraju puszczy, można śmiało korzystać z różnych owoców i ziółek. A propos ziółek- juz od pewnego czasu planuję kupić sobie jakiś porządny zielnik i nauczyć się rozpoznawać zioła. Zawsze z przyjemnością i zazdrością słucham takiej sympatycznej pani, która bywa czasami w TV w porannych programach i tak fajnie opowiada o ziołach. Właściwie, to każda roslina chyba ma jakieś zdolności lecznicze, albo trujące. tu znalazłam piekne zdjęcia wsi polskiej..moze link bedzie się otwierał tym razem http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://fotogalerie.pl/fotki/upload/28/34/90/2834901209584221s2.jpg&imgrefurl=http://fotogalerie.pl/fotka/2834901209584221s2,cruel67,.....htm&usg=__ag_m0h9YfKJLH-3xnLIDVGMwBVE=&h=497&w=750&sz=187&hl=pl&start=14&um=1&tbnid=USKiQDSmXWqbrM:&tbnh=93&tbnw=141&prev=/images%3Fq%3Dwiejskie%2Bklimaty%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26um%3D1

Gość doświadczona124
Miętusku jak tak pięknie opisujesz te klimaty to ja normalnie czuje zapach łąk ,jabłek i lasu(mam tak zawsze) cudnie tam musi być:) a może wymienimy się gg ? i tam będzie można sę wymienić zdjęciami naszych ogrodów czy domów:) co Wy na to? 10172504-to moje :) bardzo chętnie prześlę Wam kilka moich inspiracji ,z których szczególnie jestem dumna:P,bo sa niepowtarzalne hehe mam nadzieje:)

Gość doświadczona124
A co do ziółek to mam kilka najczęsciej używam mięte(troche miety pół cytryny dużo wody niegazowanej,łyzka miodu-super picie na lato)rozmaryn do mięsa,szałwia do spagetti,ksiązke tez mam,bardzo pomocna:) powiedzcie powschodziły Wam warzywka? ja dzisiaj pierwszą rzodkiewkę ze swojego ogródka zjadłam,ogórki tez super wzeszły,teraz będzie wszystko rosło w oczach:)już sie nie moge doczekac ogórków małosolnych mniam..........Fijołku u nas działka 3000mkwadratowych kosztuje ok.30.000,nawet sama myślałam żeby od sąsiada kupić ale dałam spokój ,200 zł za metr to jakisz koszmar,moja koleżanka internetowa kupiła w Elblągu dom w stanie surowym zamknietym razem z działką 650 metr. za 280.000 do tego musi dołożyc jeszcze 200.000

Gość Budujaca
Witam drogie Panie, czy z dyskusją o jedzeniu mogłybyście ewentualnie założyć inny topik? Subskrypuję ten temacik bo zawsze były tu cenne info na temat budowy i doświadczeń, ale teraz to się robi coś zbyt kuchennie i nawet dość priv-atnie...

Gość miętusek zielony
Cały czas zachęcamy, Panie aby podzieliły się doświadczeniami..ale jakoś nie widać chętnych...więc podtrzymujemy temat jak się da...tu wiele (szczegolnie tych najstarszych topików) ma w sobie tematy na tzw. nie na temat i jakos to nikomu nie szkodzi, jak ktos chce zawsze moze podyskutowac na temat i wraca się do tematu...

Gość doświadczona124
CZEŚĆ Budująca:) zapraszamy do dyskusji na temat..............budowania oczywiście,cóż chwilowo nie ma pytan ani wymiany doswiadczeń:( a że topik fajny i fajne dziewczyny to podtrzymujemy go przy życiu:) bardzo chętnie odpowiem Ci na każde pytanie bo już jeden dom zbudowałam, nikt nie ma limitu i może pisać ile chce ,nawet o tym co gotuje na obiad;P wracając do tematu -to konkretnie o co chodzi? pozdrawiam budowlanki 😘

Gość doświadczona124
Miętusku przepraszam za nieobecność ale o 19 to ja siedziałam u dentystki na fotelu:(

Gość miętusek zielony
A nic nie szkodzi...ja dopiero znalazłam chwilę, moje GG cos dziś nie chodzi... a gdzie nasza koleżanka?

Gość miętusek zielony
Gdzieś widziałam na filmie taki piękny piec kaflowy.Jestem ciekawa ile kosztuje takie postawienie np. takiej wiejskiej płyty kuchennej w stary stylu.Koło mnie jest niedaleko kaflarrnia..

Gość miętusek zielony
Gość miętusek zielony
nie wiem czy otworzy jeśli nie to jutro podam link do innych zdjęc..Fajne są te stare kuchnie z płytą kaflową, ale trzeba mieć miejsce na nią.

Gość doświadczona124
Witam :) wpadłam wcześniej żeby się z Wami przywitać ,dziś czeka mnie porządne wkuwanie :( kuchnie albo piece kaflowe sa w tych czasach rzadkością ,a szkoda bo dają dużo ciepła,alternatywą dla nich są kominki tyle że nie da się na nich nic ugotować, Miętusku skoro masz w pobliżu kaflarnie to fachowcy się znajdą a na pewno będzie taniej niż kominek -moja babcia ma taką kuchnie ,dziadek postawił więc nie jest to nic trudnego,nasi znajomi mają takie kaflowe w piwnicach,suterenach.Fijołku gdzie się podziewasz? rzuciłaś nas? :(

Gość miętusek zielony
Witam! U mnie burza...ale deszczyk potrzebny..Na dziś sporo planów, ale jak będzie lało to połowę się nie wykona..

Gość miętusek zielony
wczoraj się naoglądałam tych piecy..bardzo fajne pomysły niektóre tu np.http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/51,61608,2335937.html?i=0

Gość miętusek zielony
BEZ SENSU TE LINKI NIE CHODZĄ>>>

Gość doświadczona124
nie wchodzi:(

Gość miętusek zielony
pokaze wam przy okazji najblizszej na gg..Fijoł..gdzie jestes?

Gość moze to byc dobre
oj z tymi winnicami to mnie zagiełaś..nie wiem, ale czasami tak bywa ,że człowiek nie wie co ma pod nosem..Działki ceny mają różne, ale na wsiach są ciekaw miejsca za małe pieniądze..polecam polatac po stronach internetowych hasłem podlasie...zawsze służe radą i nawet mogę sprawdzić co to ..itd.Znajomy weterynarz kupił na wsi dom zupełnie odnowiony (a więc spokojnie mozna mieszkac) z zabudowaniami i ogrodem za 160.tys...Napewno tereny piekne a ceny duzo niższe...Jak masz GG to podrzucę ci kilka fajnych stron w wolnej chwili albo zapraszam na wycieczkę na podlasie w wolnej chwili..

Gość miętusek zielony
To ja wpisał mi się nick z poprzedniego tematu..

Gość miętusek zielony
Halo Fijoł..znikł mi gdzieś Twój post..a może mam urojenia...

Jestem , jestem tylko strasznie zapracowna i czasu malutko przepraszam, że was tak opuściłam , ale do soboty mam ogrom zajęć WYBACZCIE w weekend powracam i piszę SŁOWO na razie dla was i wszystkich budujących 🌼 do soboty