Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Gość troche ci zazdroszcze
ale pozytywnie oczywiście, że masz to za sobą. My z mężem się przymierzamy, ale mnie budowa przeraża i przerasta, więc chyba zdecydujemy sie na jakiś już wybudowany - trochę mniej nerwów i szarpania się z fachowcami.

Wszystko jest dla ludzi. Dla nas budowa to nie był jakiś koszmar, a raczej wyzwanie i przyjemność. Na pewno za nic nie wróciłabym do mieszkania, ale też uważam ,że nie ma co przesadzać z wielkością domu. W Polsce ludzie budują wieżowce 300 m, a potem spędzają życie na sprzątaniu i bieganiu po schodach. Ja teraz urządzam ogród i też nie traktuję tego w kategorii \"muszę\" - a raczej \"mam takie hobby\".

my z mezem jestesmy na etapie zalatwiania formalnosci . gdyby nie to juz dawno budowa by ruszyla chociaz maz wrocil wlasnie od kierownika budowy i powiedzial ze jesli z sasiadami sie dobrze zyje to mozna fudamenty kopac . na plan zagospodarowania przestrzennego czekalismy 4 dlugie miesiace , pozwolenie podobno to juz formalnosc :) materila mamy na stan surowy otwarty a pozniej powoki sie bedzie wykanczac o pozyczce nie myslimy ne chcemy sie zadluzac . maz dobrze zarabia wiec myslimy ze wszystko potrwa 2 lata . mieszkanie nie jest duze http://pprojekt.pl/projekt965-lara.html oto link . moze ktos buduje ten domek wiec prosze o porady .

Agusiu śliczny domek , powodzenia w budowaniu. Nam z mężem budowa tak sprawnie poszła, że rozważamy budowę 2 domu na emeryturze mniejszego, a ten, który teraz mamy może zostawimy któremuś dziecku bo sprzedać byłoby szkoda, no ale to najszybciej za 15 - 20 lat

Gość doświadczona124
cześć:) ja w swoim domku mieszkam dopiero 4 lata a już myślę o budowie drugiego:)oczywiście kwestia kasy:( ale tak bardzo podoba mi się chata z bali drewnianych że nie odpuszczę! nie przeraża mnie budowa bo ten pierwszy dom zbudowaliśmy w rok i wszystkie formalności tudzież zakup materiałów budowlanych był na mojej głowie,więc z tym drugim też pójdzie lekko ,zwłaszcza że ekipa górali stawia go w ok 6 tygodni:) jest kilka minusów oczywiście -zaciśnięcie pasa (dom z bali kosztuje ok 200000!)ale mobilizuje mnie fakt że na starość będe się wylegiwała przed kominkiem w salonie z bali:) a moi pacjenci będą masowani w przytulnym i niepowtarzalnym gabinecie:) na moje szczęście mąż też chce taki dom więc wszystko jest w zasięgu ręki-zawsze powtarzam że chcieć to móc:)pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za wasze marzenia:)

Gość moze to błąd
Hi! Czy ten koszt 200.000 to jest z oknami i podłogą? Dom z bala to piekna sprawa...

Gość doświadczona124
he he pewnie że z podłogami i oknami -mam zamiar wydac tyle na całośc tzn pod klucz:) powierzchnia to 80 m użytkowych -parterowy domek nieduży ale piękny! ten w którym mieszkamy ma ponad170 metrów i jest z poddaszem użytkowym -drewniany będzie przeciwienstwem co nie znaczy że żle mi się tu mieszka-jestem z niego bardzo zadowolona ,tylko po co mi dwie wielkie chałupy? z bali to "taka pigułka "wszystko pod ręką na jednym poziomie-echhhhhhhhhhh już się nie mogę doczekać:)

Gość miętusek zielony
tak się zapytalam, bo widzialam dom z bala , ale grubego dośc 24cm.Powierznia 120m2 - koszt ok.140.000 bez okien i podłogi ,więżba i pokrycie deskami i papą, bo potem gont czy dachówka to oddzielny koszt.Bal taki utrzymuje doskonale cieplo,kominek wystarczy i przy domu 120m2..to Właściwie jeśli dom 80m2 ok. 200.000 to zbliżony koszt. A słyszałam opinie ,ze górale są drożsi...!!

Gość doświadczona124
my chcemy dom z bala 40 cm -te są drozsze ,a czym pokryjesz to Twoja sprawa:) ekipy jeszcze nie mam i nie koniecznie muszą to być górale ,w zależności skąd będziesz brać projekt to oni oferują budowę-wejdz w allegro i wpisz dom drewniany z bali -tam jest ofert od groma ........

Gość doświadczona124
a co do kominka to przy odpowiednim rozprowadzeniu ogrzeje spokojnie dom ok 180 metrów ,niektóre firmy w cenniku już mają dachówkę lub gont -kwestia dogadania ,najdrozsza jest strzecha:(

Gość miętusek zielony
o matko 40 cm to ogromny...napisz moze maila do firmy z podlasia http://domydrewniane.podlasie.pl/, znajomy dał mi ich namiar, bo jeżdził z nimi na Syberię..oni stamtąd sprowadzają bale różnej grubości...w dobrej cenie..a drewno z Rosji podobno lepsze od naszego..

wiecie tez bym chciala taki z bali , moze drugi dla dzieci:) zaluje ze teraz o tym nie pomyslalam i juz za pozno bo material mamy.

wiecie tez bym chciala taki z bali , moze drugi dla dzieci:) zaluje ze teraz o tym nie pomyslalam i juz za pozno bo material mamy.

Gość moze to błąd
Agusia nie zaluj w murowanym też możesz fajny klimat zrobic..teraz mamy internet od ręka i mnóstwo inspiracji w nim...Jeszcze duzo zależy jaka masz działke i w jakiej okolicy..można zrobic fajna altane drewniana, płot itp...Wszystko jednak musi pasowac do siebie i okolicy , w której mieszkasz...

Gość doświadczona124
Miętusku słodziutki dziękuje za adres:)piękne mają te domki,zapytam może faktycznie będzie taniej.Kochani ,domu z drewna nie można porównywać z murowanym co prawda koszty podobne ale nie czarujmy się drewno rozsycha ,zmienia barwe i jest mniej wytrzymałe niż np cegła ,gdybym miała jeszcze raz wybierac na pewno jako docelowy budynek wybrała bym murowany a ten z bali to taka zachcianka a przy okazji alternatywa dla mojego gabinetu -bo w razie czego mam solidny dom z cegły:) dobrze ocieplony i wygodny .

Gość doświadczona124
Agusia(moja imienniczko:))a jaki będziesz stawiac ten domek ,parterowy czy piętrowy,kiedy zaczynacie ?

Gość miętusek zielony
Doświadczona , nie wiem, bym trochę polemizowała..Dom drewniany dobrze zakonserwowany stoi długo..to napewno są dodatkowe koszty. Dobre impregnaty kosztują, jesli ktoś nieumiętnie to zrobi albo kupi tani impregnat to dzrewo może ulec zniszsczeniu...itp. Te peknięcia mają swój urok, a przede wszystkim dom drewniany jest zdrowszy, oddycha..i pieknie pachnie żywicą..mi to się marzy żeby przynajmniej podłogi zaimpregnować naturalnym impregnatem, ale to dużo większy koszt i co jakis czas trzeba go powtarzać..a jaka oszczędność na ogrzewaniu jeśli są ściany z grubego bala i opala śię kominkiem..nie mówiąc o atmosferze w zimowe wieczory...

Gość doświadczona124
Miętusku pewnie że tak masz racje-te zalety nie podlegają dyskusji,ja rozmawiałam z rodziną która ma taki domek i nie do końca jest zadowolona ze szczelności ,gdzies im tam w łączeniach tzn w rogach ciągnie i to jest nieuniknione bo drewno po kilku latach inaczej sie zachowuje i niestety budynek siada :( dużo zależy od terenu i ekipy budującej ale czy wszystko można przewidziec?

Gość miętusek zielony
Jasne ,że nie mój kolega zawsze mówi,że pierwszy dom buduję sie na sprzedaż a potem drugi dla siebie, bo tyle błędów się popełnia przy pierwszym...Ale jedno jest pewne-do budowy trzeba się dobrze przygotować- ja to jestem strasznie zadowolona ,że jest internet..to jest kopalnia wiedzy..no i oczywiście Fora..chociazby takie jak nasze... Ile ja juz rzeczy wiem o budownictwie, o domach z bala..oczyszczalni ekologicznej, itp. Moj małzonek jest pełen podziwu..a to własnie siła internetu..........

Witajcie dzisiaj! Widzę, że amatorów budowania nie brakuje i bardzo dobrze, bo jak to nasi przodkowie mawiali, a ja trochę przerabiam: Baba na zagrodzie równa wojewodzie. :)Z tym domem, drugim, i trzecim to jest coś na rzeczy - ja mieszkam właśnie już w drugim i ten jest dopiero naprawdę wygodny, a jak wspominałam nie wykluczam trzeciego.

Moim zdaniem domy z bali są piękne, ale przede wszystkim muszą dobrze wtapiać się w otoczenie. Sąsiedzi postawili taki u nas na ulicy - sam w sobie fajny, ale razi wśród samych nowych murowańców  i na niedużej działce. Taki dom to gdzieś pod lasem itp. to tak jak najbardziej. Dziewczyny nie obawiajcie się kosztów budowy. Pewnie, że wszystko coraz droższe, ale to o wiele taniej niż pseudoapartament od dewelopera, a jakość życia nieporównywalna. Nie rezygnujcie z marzeń, mimo ciężkich czasów i kryzysu, trzymam za was kciuki.

Gość miętusek zielony
To fakt,działka na której ma stanąć dom musi być w ,,dobrym miejscu" ja mam działkę na wsi więc mogę szaleć..tylko kasy brak...Widziałam piekny dom z bala prostokątnego obok domów murowanych, przy samej ulicy,działka nie duża-jak to mój mowi,, w gaciach nie pochodzisz". Dom napewno sporo kosztował, dach łupkiem pokryty i wyglądu żadnego w takim miejscu, chyba lepiej żeby byl murowany a wśrodku ściany z drewna, jesli lubią..szkoda takiego domu na takie miejsce...

Gość doświadczona124
macie racje-dom z bali musi komponować z otoczeniem ,ja też mieszkam na wsi i mam duuuuuuuuużą działkę na której zmieszczą się jeszcze 3 domy:) o matko -to jakaś choroba!:) posadzimy na niej sosny i brzozy i po środku będzie stał piękny domeczuś:) ja na tym punkcie mam już chyba fioła:(pomocy!bo moge pisać i pisać......................

Gość doświadczona124
oj jeszcze jeden drobiażdżek -MA KTOŚ NA ZBYCIU 200.000 ?:):):)

Gość miętusek zielony
GRAJMY W TOTOLOTKA MOZE SIE UDA!! JAK WYGRAM TO SIĘ Z TOBĄ PODZIELĘ!!

Gość doświadczona124
:)dzięki Miętusku😘 warto spróbować -lece skreślić 6 !

Gość doświadczona124
Agusia ale gapa ze mnie -tak to jest jak sie nie czyta od początku:) piękny ten Wasz domek wcale nie jest mały ,mnie też się podobają takie domy bo są bardzo funkcjonalne na pewno będziecie zadowoleni ,super jest budować bo człowiek ma pełno pomysłów i wreszcie może tak urządzić jak sobie wymarzył,ja wspominał miło budowe pierwszego domu dla tego nie przeraza mnie ten z bali:)

Gość miętusek zielony
Halo ! koleżanki, mi dziś cały dzien zleciał na obsadzanie kwiatami balkonu . Matko, co roku pojawiają sie nowe odmiany i kolory, nie wiadomo za co się brać..Jak widzę kwiaty na bazarze to najchętniej kupiłabym wszystkie. Ostatnio jak byłam w markecie Auchan to myslałam,ze się rozpłaczę..całe regały pomarnowanych kwiatów. Czarne, uschnięte itp... Swoja drogą zastanawiam się czy za rok na swojej działce nie postawić jakiejś szklarni i hodować swoje kwiaty i może na sprzedaż..Jestem ciekawa jak na takim biznesie wychodzi się. Uwielbiam kwiaty i dłubanie w ziemi, byłoby to przyjemne z pożytecznym....