Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitka ruda

Czy ksiądz ochrzci mi dziecko, jeśli mamy tylko ślub cywilny???

Polecane posty

Gość kitka ruda

orientuje się ktoś może???

Gość ewg
nam ochrzcił. niby dlaczego nie. ale to pewnie zalezy od ksiedza i parafii. w każdym razie nie martw sie na zapas.pozdr.

słuchaj ja wogóle nie mam slubu i w grudniu chrzcilismy dziecko zapytał ale co miał zrobic to jego zasrany obowiązek mozesz mu to powiedziec.nie robi krzywdy nikomu innemu jak dziecku ono nie jest winne czynów rodziców.pozdrawiam

Gość nowa znajoma
ochrzci,ja też nie miałam ślubu a dziecko ochrzczone,nawet już po komuni (w zeszłym roku) Nic się nie martw,musi ochrzcić,będzie dobrze

Gość kitka ruda
ja nie chce brać slubu kościelnego trzęsie mnie na widok całej tej farsy z białą suknią, nie mówiąc już o spowiedzi przedślubnej i podpisanym papierku, który jest niezbędny Tak jakby Wszechmocny Bóg nie widział co robię i jak żyję i wymagał podpisu jakiegoś klechy pedofila lub jeszcze innego jednak dziecko chcę ochrzcić, bo chrzest uważam za niezbędny. A dalej to ono już samo sobie postanowi ;-)

Gość a b c
mi niestety nie ochrzcił. prosiłam w dwóch parafiach i nic. Dziecko ochrzcilam na wlasnym slubie ! :)

Gość kitka ruda
o rany!!! a w jakiej części kraju to było??

Gość a b c
w małopolsce k. Nowego Sącza

Gość jesli chodzi o mnie
to moje dziecko panienskie ochrzcil ksiadz "po znajomosci". Kochany byl, nic nie wzial bo bieda byla.

Gość nie jestem pewna
ale wydaje mi się że nie mają prawa odmówić problem jest jak rodzice są niewierzący, ale jak macie sakramenty to niech spada i chrzci

Gość mi nie chciali
ochrzcic kazali brac slub :O mohery jedne :P ale w koncu sie udalo a jak nie zechca radze poszukac jakiejs malutkiej parafi badz u zakonnikow chrzcic :)

Gość a b c
tez tak myslalam ja wy ale niestety obudzila sie ju i wiem, że nie jestem jednym przypadkiem. Potem zaczelam sie interesowac czy ktos tak mial jak ja i okazalo sie ze mnostwo ludzi i nie tylko z mojej miejscowosci. u mnie jest 5 parafii. w mojej mi odmowili, w meza rowniez a w pozostalych chcieli zgode proboszcza na chrzest w innej parafi. jak sie domyslacie to nie dali mi tej zdody. :(

Gość Nie dajcie się
Nie moga nie ochrzcić. Owszem, ich obowiązkim jest namawiac doślubu koscielnego, jeżeli nie ma przeszkód, ale prawo kanoniczne mówi, że ksiądz nie może zabronic chrztu dziecku! W żadnym wypadku! Jakby co, postrasz go, że czytałas to prawo i jak nie, to udasz się do biskupa po poradę. A oni jak diabeł wody święcoenj boją się świętej matki kurii :)

Gość najlepszy sposob
to taki zeby wziac dziecko w nocy do koscioła pobudzic wszystkich i zrobic raban ze dziecko chore i chrzest natychmiast potrzebny wtedy nie odmowi :P ps. moze za mało kasy w swojej parafi dawalas :O

Gość a b c
ja straszylam, ze napisze do kurii ale ksiazulek mnie wysmial bo podobno kuria odsyla pisma do proboszcza parafii wnioskujacej osoby i wtedy proboszcz odpowiada na pismo.

Gość eee prowokacja
coś ty, lepiej tak nie mówić, bo można rzeczywiście ściągnąć jakieś nieszczęście. Mówić prawdę- chce ochrzcić dziecko - i już!

Gość a b c
nie zycze nikomu tego co ja przezylam z czarnuchami.

Gość najlepszy sposob
ja bylam tak chrzczona w nocy nieszczescia to na mnie nie sciagneło :) Po za tym skarga do kurii to dobry pomysl nawet jezeli odesla dpo biskupa to co z tego co napisze ze niechcecie slubu i co z tego? brak slubu koscielnego nie jest przeciez przeszkoda :D

Gość a b c
wg nich slub cywilny to grzech!!!

Gość najlepszy sposob
a tam nie przejmuj sie ja tez mialam takie problemy ale w koncu sie udalo moze jak nie u ciebie w miejscowosci to jedz dalej powiedz jaka sytuacja wierze ze jakis ksiadz z powolania sie znajdzie :)

Gość tak u nas
odbylo sie to bez problemow ....

Gość poszukaj dobrze w
mieście 1 dziecko chrzczą bez problemu, za drugie trzeba dać grubo w łape- nie opłaca się,- po kilku latach katechetka napuści inne dzieci na twoje, lepiej się chajtnąć i mieć spokój. U mojego siostrzeńca tak było - kochana katechetka napuszczała dzieci jedno na drugie. Wyklejanki zdjęć rodziców ze ślubu były normalką, a jak nie to wyzwiska. W tamtym roku dzieciakom powiedziała że to że ksiądz molestuje dzieci jest normalne i nie ma się czemu oburzać- jest na rocznym urlopie. Za niedługo będę brać ślub tylko dla tego że chce mieć dzieciaki, i nie chce żeby miały przeze mnie problemy z dziećmi \"tolerancyjnych\" rodziców i właśnie z czarną mafią. Po za tym taniej mnie to wyjdzie.

Gość a-c
kitka ruda Bóg tez nie wymaga pokropienia nieswiadomego dziecka wodą,więc moze sie jeszcze zastanów....

O mamo..jaka obłuda panuje w tym kraju. Wszystkie nienawidzicie księży, nie chcecie ślubu a chcecie w tym chorym kościelnym systemie jeszcze chrzcić dzieci? Chcecie wciągać je w to wszystko? Przecież to nienormalne! I nie chrzańcie o tym, że inne dzieci będą waszym dzieciom dokuczać..nigdy takiego dokuczania nie widziałam ani o tym nie słyszałam. A nawet gdyby coś takiego się działo to chyba potrafiłybyście sobie z tym poradzić? No w głowie mi się nie mieści wasze myślenie...