Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zatroskana

Studenci prawa- Pomocy!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Zatroskana

Hi!Mam 15 lat, ale to nie przypadek, ze znalazłam sie na Waszej stronce.Od bardzo dawna zastanawiałam się nad przyszłością-a mianowicie wyborem zawodu. Od najmłodszych już lat pragnę zostać prawnikiem, pracować w sądzie.Jednak nic o tym nie wiem, a do tego wszyscy straszą mnie, ze tam mają szansę sami geniuszę!Czy to rzeczywiście prawda?jestem dobra z przedmiotów humanistycznych, i choć jestem dopiero w II gimnazjum dobrze się uczę!Czy moje marzenie ma szansę się ziścić?

Gość Macius_Prawnik
wybierz sie do klasy o profilu prawniczym w liceum!!!! interesuj sie polityka i czytaj codzienna prase, przeglad dziennikow !!!! postaw takze na historie i bedzie GOOD!!!

Gość Za dużo jest już prawników
Nie polecam!

Gość prawniczczka
Nudne i trudne studia i DŁUUUGIE!! Przygotuj sie na masę wkuwania

Gość yyyyyyyyyyyy
Studia ok, jak jesteś zdolna i lubisz się uczyć, to pewnie sobie poradzisz. Ale żeby pracować w zawodzie potrzebna jest aplikacja, ana nią się dostać jest bardzo trudno! Na kilkadziesiat osób przypada kilka miejsc. Aplikacja trwa 2-3 lata, jest to jakby praktyczna nauka zawodu. Czyli chodzisz do Sądu albo Prokuratury 2-3 dni w tygodniu, odwalasz robotę za kogoś (sędzia, prokurator) i robisz to za darmo. Trudno wtedy o normalną pracę, bo kto zatrudni osobę, która 2 dni w tygodniu w pracy być nie może. Nawet jak się na aplikację dostaniesz, przejdziesz ją pomyślnie, zdasz egzamin to i tak nie gwarantuje Ci Asesury, którą musisz mieć, aby być adwokatem, prokuratorem, czy sędziom. Powodzenia! P.S. Jeżeli masz plecy w swiecie prawa bedzie łatwiej.

Jestem na studiach prawniczych.. i chyba nigdy w zyciu tak sie nie meczylam... Wiesz.. radze ci wziasc kodeksik do raczki poczytac.. popytac znajomych (starszych) o notatki ze studiow.. sama zobaczysz ze t nic latwego ani przyjemnego.. Wlasnie mialam egzamin z umow gospodarczych... Poczytaj sobie tez troche bzdur unijnych dziennik ustaw i bedziesz wiey prawneziala czy chcesz tego czy nie... AAAA I zanim pojdziesz na studia.. radze.. dobrze zapoznac sie z typowymi prawnymi okresleniami, jezykiem prawniczym.. typu norma prawna ect.. bo na studiach nikt tego nie tlumaczy od .... strony z czym to sie jada... I wtedy bedzie kleksik :O Zacznij od tego... Postudiuj prawo administracyjne, unijne, traktaty.. Wypozycz sobie w bibliotece miejskiej np ksiazke prf Pieniążka -chyba podstwa np.. strasznie przynudza..ja na jego lwykladach zasypallam :) A na rozruch Wiesia Skrzydlo i prawo konstytucyjne... super dziadunio jest...tak rowny gosc i tak fajne wyklady ma ze az mi teskno za nim :) Dzieje wymiaru sprawiedliwosci.... to takie poczatki... :) karne zostaw sobie na koniec.. ono jest najciekawsze...i cie tylko zacheci.. A tu trzeba sie zorietowac czy poczatki wytrzymasz :D Zycze powdzenia :D

Gość Zatroskana
Jejku dziękuję!Miałam nadzieję usłyszeć taką wiadomość!Nie stety nie mam żadnych znajomości!Alke wierzę że dam radę!:)

Gość Zatroskana
A tak wogóle Rusałko to żałujesz, że wybrałaś ten zawód? Czemu akurat ten? Dziękuję za wszystkie wskazówki:) Bardzo mi sie przydadza:)

Gość MPJ
Dodam ze swojej strony że aktualnie za 2 tygodnie mam egzamin z prawa Cywilnego mówiąc w wielkim skrócie i mój dzień będzie zaczynał się o 7 i kończył o 22 i tak codzień , dzień w dzień i jak zdam to ok a jak nie to potem 2 tygodnie przerwy wakacyjnej jak dobrze pójdzie i dalej to samo od początku tylko ze szczególną dekretacją :)

Nie do końca zgodzę się z Rusałką. Myślę, że jeśli jesteś w gimnazjum, to za wcześnie na sięganie po podręczniki prawnicze. Na to przyjdzie czas, teraz mogłabyś się tylko zrazić. Studia wymagają dużo pracy, ale nie demonizujmy. Nie-geniusze też je kończą, co najwyżej trochę później ;). Ja zdawałam starą maturę, więc zupełnie nie wiem jakie są teraz zasady naboru. Tamte czasy wspominam ciężko - rok wycięty z życiorysu, ale dostałam się bez najmniejszego problemu. Odnośnie aplikacji - rzeczywiście nie jest lekko, ale błędem jest popadanie w pułapkę myślenia, że jeśli prawo to tylko w połączeniu z aplikacją. Warto spojrzeć na to w ten sposób, że nawet bez aplikacji szanse na znalezienie pracy są dużo większe niż np. po politologii czy socjologii. Prawnicy są potrzebni w prawie każdej firmie czy urzędzie. Nie wspominając o pracy w zagranicznych korporacjach za duże pieniądze (tu konieczna świetna znajomość angielskiego, ale masz czas, więc inwestuj w siebie odpowiednio wcześnie). Życzę powodzenia! :)

Gość absolwent prawa umcs
trzymaj się z daleka od tych studiów dziewczyno, mówie póki czas nuda nuda nuda ziew