Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sebaaaaa

Odżywianie w ciąży - czego nie wolno?

Polecane posty

Gość sebaaaaa

Cześć wszystkim, powoli myslę o rozpoczęciu starań, i chciałabym sie dobrze przygotować. Wiem, że ok 3 miesiaca przed planowanym poczęciem należy zaczać sie szczególnie dobrze odzywiac, nie palić, pić alkoholu, itp. Slyszalam wiele na temat tego, czego nie wolno jesc w ciazy - chcialabym dowiedziec sie od Was, bardziej doswiadczonych kolezanek, jak sie odzywiac. prosze o wpisy.

Gość aspirynka C
Przejrzyj rozdział w książce "Filozofia życia ' (kontynuacja "Filozofii zdrowia")A. Ciesielskiej, jest tam dużo informacji, rzekłabym, niestandardowych. Oprócz tego poszukaj kontaktów do dr dr E. Pietkiewicz-Rok lub W. Klemarczyka z W-wy i P. Agraawal z Wrocka, którzy specjalizują się w naturalnym prowadzeniu ciąży(udzielały porad min. w "Wegetariańskim Świecie")

Gość sebaaaa
dzieki Aspirynko, poszukam

Nie ma co przesadzać w żadna stronę ;) Jeśli masz dużą nadwagę lub niedowagę - doprowadź się do należnej masy ciała (BMI między 20 a 23) Palenie i picie to oczywista sprawa, tylko, że okazjonalne wypicie piwa, drinka czy wina nie zaszkodzi jakości Twoich komórek jajowych, gorzej z facetami - oni muszą bardziej uważać. Kwas foliowy przyjmuje się codziennie w okresie około zapłodnienia, do końca I go trymestru. A jak Cie złapia mdłości w i trymestrze to i tak będziesz jadła to, co Ci będzie akutrat pomagać na mdłości ;)

Gość Jonka...
a jak sie doprowadzic do prawidlowej masy ciala w ciazy bez ewentualnego uszczerpku na dziecku no i tez i na portfelu? doradz prosze jak zrzucic zbedne kilogramy kobiecie ktora ma zla przemiane materii ktora mimo tego ze jada sporo warzyw i owocow i tak tyje (najprawdopodobnie na tle nerwowym i to bez obzerana sie) Znasz jakis zloty srodek..chetnie skorzystam... mam nadwage jestem w ciazy a i tak nie przybieram sporo od poczatku ciazy 2-3kg a jestem juz w 20 tyg z tego co widzialam na topikach kobiety w tym okresie maja juz nawet to 7.. wiec to juz swiadczy o tym ze sie nie obzeram.. ale jak stracic na wadze? ps radykalne cwiczenia odpadaja ... mam bole podbrzusza i kregoslupa.. spacerowac w te mrozy tez nie bardzo moge bo mnie zaraz jakies wirusy atakuja i umierajaca jestem :(