Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxxxxxxxxx

Ile czasu zostaje sie w szpitalu po operacji wyrostka?

Polecane posty

Gość xxxxxxxxxxx

I w ogole czego pozniej nie mozna robic/jesc? Ile czasu trwa powrot do normalnego zycia? Dziekuje.

Gość xxxxxxxxxxxxxxx
odpowiedzcie

to zalezy czy sa powiklania pooperacyjne czy nie, standardowo do tygodnia jest sie w szpitalu, nie dostaje sie jedzenia chyba ze 2-3 doby po operacji a potem dieta plynna, stopniowo przechodzi sie na lekkostrawna (najelpiej 5 posilkow malych) Najlepiej jest wstawac od razu jak pielegniarki pozwola i w miare szybko zaczac chodzic. Ciezko jest przy kaszlaniu, kichaniu, smianiu sie :D powodzenia

nie straszcie dziewczyny! 3 m-ce to jak są bardzo pwoażne powikłania, które zdarzają się na szczęście nie tak znowu często normalnie wypis jest na 3 dobę po operacji potem przez 2 m-ce dieta lekkostrawna (na ogólnych zadadach) a czs dochodzenia do siebie to różnie - zależy, jak organizm przyjmie narkozę, zalezy, czy będzie laparoskopia czy laparotomia ale ogólnie nie jest to duża inwazja, więc jak wszystko pójdzie jak trzeba, to za ok. 2 m-ce jesteś jak nowa :) a do szkoły/pracy po 2 tygodniach się idzie

Gość We9r3ka
Ja lezalam 6 tygodni na wyrostek ale rozlany mialam mialam 7% na przezycie to prawie wcale mialam na wypisie napisane Jednym slowem masakra jak se spomne to mnie ciary przechodza do dzis mam problemy z tym brzuchem nikomu nie zycze ;/;/ Jakies pytania pisac !! Odpowiem na wszystkie. A po zwykłym wyrostku dziewczyny z innej sali lezaly 7 dni .

Gość We9r3ka
Miałam Ropień okołowyrostkowy rozlane zapalenie otrzewnej !!

Gość we9r3ka
Po operacji zwykłego wyrostka dzieci leża 7 dni a dorośli 3/4

Gość alsztain
Kroili mnie we wtorek ran. Wypuścili w piątek. Niewim co jeść, jak mnie bolało tak mnie boli. Wycieli mi zdrowy wyrostek, a prawdopodobnie mam kamienie, które mnie bolą. Powodzenia wszystkim.

Gość po operacji wyrostka....
W szpitalu jest się krótko 2-3 dni, żadne 7!! To jeden z najprostrzych zabiegów. Ważne, żeby jak najszybciej zacząć chodzicć aby nie porobiły się zrosty. Operację miałam w czwartek 0 213:30 a w sobotę o 9tej już mnie wypisali. 3 miesiące zakaz aktywności fizycznej. I tyle.

operację miałam w 2004r., w niedzielę o 17.00 operowano, w czwartek rano wyszłam do domu, strasznie głodna :) potem jakiś czas lekkostrawna dieta.

Gość printt
Ja do szpitala trafiłam 6 lutego. 7ego rano juz stwierdzili, ze to napewno wyrostek, a cieli okolo 16:00. Na nastepny dzien tylko woda i herbata, a na nastepny dzien owsianka o.o. W czwartek cieli, a w niedziele rano mnie wypisali. Ale mam pytanie. Tak sie sklada, ze jutro jade na oboz narciarski.. Co prawda o nartach moge zapomniec.. Ale chcialam spytac po jakim czasie od operacji mozna by cos wypic alkoholowego? A jak juz to co? Bo wiadomo, ze napewno z umiarem ;)

Gość Lotus
Cześć Ja miałem ropne zapalenie wyrostka. Najpierw miałem operację jego usunięcia. Ale niestety w dalszym ciągu zbierała mi się ropa w otrzewnej po tej operacji i po 6 dniach miałem drugą operację. O ile po pierwszej czułem się znośnie, to druga kompletnie zwaliła mnie z nóg. W szpitalu byłem 15 dni. Ale chociaż od wyjścia minęło już dwa tygodnie, to w dalszym ciągu mam stany podgorączkowe i czuję się fatalnie.

Gość mmmrrr
A ja mam pytanko troche z innej beczki- jak obiawiało się u was zapalenie wyrostka?? Ja mam bóle w prawej, dolnej części brzucha, które nasilają się przy poruszaniu, a szczególnie przy chodzeniu,albo wstawaniu. Problem polega na tym, że te bóle nie są stałe tzn. jeden dzień mnie boli bardzo, na drugi troche mniej, a następnie ból ustępuje, ale w kolejnym dniu znaowu wraca:/ Czy jest ryzyko, że to wyrostek, czy raczej nie musze sie obawiać? nie bardzo mam czas iść do lekarza.

Gość madzisa111
17.03 miałam zabieg- usunęli mi wyrostek....a dzisiaj o 10.00 byłam już w domu. Mam małą rankę ok 3cm jest ok troszki boli ale da się przeżyć. To ważne żeby chodzić....nie można dopuścić do zrostów, A teraz wracam do pytania CO MOGE JEść ? OWOCE MOGę?

Gość babababum
trzy miesiące temu miałam usunięty wyrostek , bez komplokacji po trzech dniach w domku , bo dłużej nie trzymaja , ale cały czas pobolewa mnie szew w środku , nie wiem czy mam tak być czy nie , czy ktoś ma lub miał podobnie ??

Gość Kolciu
po operacji wyrostka ze szpitala wyszedłem na trzeci dzień. drugiego dnia mogłem już jeść zupkę. czytałem różne rzeczy na temat operacji: że będą komplikacje, wymioty etc. nie spotkało mnie nic z tych rzeczy. oprócz gorączki która utrzymywała się przez tydzień na poziomie 37,5

witam, mnie ból napadł przy chodzeniu, i zmianie pozycji,obserwowałysmy go 2 dni, w czasie których byłam wrakiem,, robiłam 2 razy dziennie leukocyty a ty nic nie wyszło szałowego-5,8 tyś. nie wzrosly mi w ogole, poszlam raz na izbe przyjec ze skierowaniem,lekarz powiedzial ze to zapalenie sciany zoladka, wiec wrocilam do domu,ale jak sie sie obudzilam w czwartek i nadal bolalo, to od razu sie spakowalam i myk do szpitala, i tak1 maja tego roku stracilam wyrostek, hihi, dzis wyszlam do domu czyli lezalam 5 dni,.i jeszcze mi na odchodne gastroskopie zrobili. da sie przezyc ma 4 szwy, pozdrawiam

Gość Igula83
Witam. Dzis wyszlam ze szpitala po zabiegu wyrostka. Ale mam pytanko i oczekuje szybkiej odpowiedzi.... Jaki czas po zabiegu mozna uprawiać sex? Pozdrawiam x x x x

Gość ashleey
Ja miałam w piątek rozpoznane ropne zapalenie wyrostka a dzisiaj (poniedziałek) już mnie wypuścili. Zabieg mialam o 19 wieczorem na drugi dzien w sobote ciagle wymiotowalam i nie mialam w ogole sily. w niedziele dostalam juz kleik i wode i gorzka herbate i bylo okej idobrze sie czulam. Dzisiaj tez czuje sie swietnie z tego wzgledu ze w domu juz jestem. mam diete lekkostrawna. Boli mnie szew ale to chyba normalne..chodze ruszam sie zeby zrosty sie nie porobily. Musze dac rade:) pozdrawiam wszystkich

to dobrze że wymotowoalas, to po narkozie, jja nie mialam tego szczescia, mulilo mnie caly dzien, az dostalam jakis zastrzyk po ktorym mi przeszlo. powodzenia

Gość ashleey
Też dostawałam te zastrzyki przeciwwymiotne ale nic nie pomagały, darło ze mnie niemiłosiernie.. Szwy dalej troszke bolą..ale w piątek zdejmują.. będzie dobrze..tak myśle

Gość kuba Play
mnie operowali 7.08.2008 w pierwszy dzień po zabiegu zero szamy w drugi to samo aaa wod dostałem w trzeci dzień kleik i sucharki czwart dzionek już lekarz powiedział że wszystko mogę jeść tylko mam uważać na rzeczy wzdymające typu kukurydza groszek fasola pestki dyni słonecznik itp,w en czwarty dzeń dwiedziałm się że następnego dnia czyli dzisiaj 12.08.08 mają mnie wypisać do domku a że nie lubieę szpitali to już wczoraj się wypisałem n własne życzenie. Wczoraj lekarz mówił że mogę wszystko jeść a wię na obiadek do baru mlecznego się udałem zjadłem dobrą porcję obiadu ziemniaki pierś z kurczaka (kotlet) i do tego gotowane warzywa (brokuły, kalafior i marchewka) oczywiście komocik (truskawkowy :P ) po jakiejś półtorej godziny złapał mnie ból tak jk by pod szwem miałemwrażenie jak by się tam coś działo po pół godziny to mineło. apetyt mam niesamowity ciągle chcem jeść a szczeże zarazpo wyjściu ze szpitala raz byłem się wysrać (sory że tak rzydko ale najłatwiej ak sie pisze) i po tm ciągle żre brzuch mam pełem kolaccji sobie odmówiłem z tego względu że jeszcze się nie wysrałem od wczoaj mamwrażenie że w brzuchu jest trochę za dużo i co do tego bólu pod zwem to wraca mi to co chwile i dalj boli i puźniej mija. jak dzisiaj zmieniałem opatrunek to wokoło szwa się troch pdotykałem bo to nie boli aż tak , ale wyczulem tam pod skurą zgrubienie poprzeczne do szwa zniepokoiło mnie to bo wczoaj tego nie było i ciągle mnie boli to nie wiem czy mam się czym rzejmować czy tylko schizuje się niepotrzebnie prosze odpowiedz ktoś co z tym robić bo słyszałem że po operacji moż się też coś rozlać i wtedy niemiła operacja i 2 miechy lżeć trzeba wystraszyłem się tego bulu bo wczoaj tak nie bolało a dziś boli proszę odpowiedz ktoś co robić czy to normalne czy iść z tym do lekarza

Gość doktor jackyll
po operacji wyrostka OBOWIĄZKOWA jest przez miesiąc! DIETA ŁATWO STRAWNA, która wyklucza wszelkeigo rodzaju tłuszcze, nie wolno jeść smażonego! Zabronione są potrawy i warzywa wzdymające, alkohol, słodycze. Można jeść gotowane mięsko albo pieczone najlepiej chude. Nie wolno przeciążać żołądka.... Ja nie miałam żadnych bóli a i załatwiałam się normalnie, bo stosowałam się do tej dietki i nie było żadnych problemów a jeśli Cię boli to powinienes isc do lekarza. Pozdrawiam

Gość Daria1995
a czy czlowiek po 60 moze szybko wyzdrowiec po operacji wyrostka i jakie ma szanse na przezycie????

z tą dietą to naprawdę ważna kwestia!!!! jak można po wyjściu ze szpitala zjeść schabowego?? czy ty nie myślisz człowieku, miałęś przecież jelita rozcięte, ona muszą się zrosnąć!!!! rusz głową !!!! ja miałam niedawno tzn w maju usuwany wyrostek, i zrobiły mi się w ranie takie kulku, pod szwem które pod uciskiem bolały, to są podobno jakieś zrosty, mineły trzy miesiące i tego nie ma, a blizne mam mala i nie widoczna. powodzenia i uważać na diete.

Gość ELizkaaaaaaaaaaa_89
Hej! Ja niestety rowniez miałam nieprzyjemna przygode zwiazana z wycinaniem wyrostka robaczkowego.Bylam wtedy w 2 klasie szkoly podstawowej,od kilku dni bolal mnie brzuch,3 razy przychodzili do mnie lekarze z przychodni twierdzac, iz jest to zwykly bol brzucha, przepisujac nospe i zapewniajac, ze bol powinien ustac. Kiedy wstalalm z lozka i zemdlalam z bolu na srodku pokoju rodzice szybko wezwali pogotowie. Okazalo sie,ze wyrostek mi sie rozlal, operacja trwala bardzo dlugo, potem lezalam na ojomie. Lekarze powiedzieli rodzicom,ze gdybym trafila do szpitala godzine pozniej to nie mialabym szansy na przezycie. Wyszlam ze szpitala po 2 tygodniach, potem bylam dlugo na diecie. Po kilku latach wystapily u mnie zrosty pooperacyjne i znowu trafilam na stol operacyjn, mam nadzieje,ze juz wiecej nic mi sie nie przydazy. Takze ludziki kochane jesli wystapia u was silne bole brzucha nie zwlekajcie z pojsciem do lekarza, a nawet lepiej wezwijcie pogotowie do domu, bo rozlanie wyrostka moze sie na prawde zle skonczyc.Pozdrawiam:)

Gość wiola73-73
czesc,sory ze nie na temat ,ale jestem przed operacją wyrostka i nie wiem jaki sposob operacji wybrac laparoskopie czy zwykłe ciecie, prosze o odpowiec

Gość stix
Ja leżałem 5 dni .