Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenstwo35

uczulenie na marchew i jabłko - czym zastąpić w diecie ??

Polecane posty

Gość malenstwo35

Mój syn ma uczulenie na marchew i jabłko a właściwie to podstawa zupek i deserków bo uwielbia je. Czym można je zastapić ? Znacie może jakies przepisy na zupki?

Gość majmajmaja
podnosze temat - czy moze byc uczulenie na marchew i jabłko??? Jak to sie moze objawiac?? Ja podaje od kilku dni deserki i zupki i mała ma czerwone krostki na buzi. Czy to moze byc od tych składników czy alergia to na całe ciało jest wysypka???? poradzcie prosze.

Gość majmajmaja
up

A gotowanych tez nie możesz podawać? Ja gotuję zupę kalafiorową i buraczkową bez marchewki. Ale nie wiem czym fachowo zastąpić marchew i jabłko.

Gość ja mysle ze moze dynia
mysle ze dynia tez moze w jakis sposob zastapic te owoce a zamiast jablka mozna modac banana albo hym.... nie wiem

mój synek też miał alergię na marchew zastąpiłam ją dynią (bardzo smakowała dziecku w połączeniu z kalafiorkiem)

Gość majmajmaja
czyli to jednak mozliwe zeby byc uczulonym na marchew. A myslałam ze tylko z warzyw to seler, por czy pietrucha. I teraz podaje tylko marchew z ziemniakiem, porzuciłam jarzynowe. Ale wysypki nie znikają. To musze podac jak piszecie, z dyni. Deserki to podaje same jabłka.

Gość nidzaa
moj ma prawie 6 m-cy i tez jest uczulony na jablko i marchewke i mam ten sam problem i nie wiem co mam robic, widze ze marchew radzicie zastapic dynia, a jablko???????

Gość Mammi*
Moze gruszka albo banan? Powiem Wam, ze ja tez jestem na etapie wprowadzania stalych pokarmow, moj dzidzius ma juz 6 miesiecy i od kilku dni dostaje marchewke a dzis pierwszy raz dostanie marchewke z ziemniaczkiem, mam nadzieje ze zadnego uczulenia nie dostanie...obserwuje go. Do tej pory nic nie mial, tylko kupki robi kilka dziennie takie jak plastelina, to dla nas nowosc bo wczesniej robil mi kupke raz na tydzien albo dwa i luzna (jest tylko na piersi i to dlatego).

Gość Mammi*
I wlasnie - kto wie dokladnie jak sie objawia alergia??

Gość Uuuuuuuppppppppp
Up

a jestescie dziewczyny na 100% pewne ze to alergia? moze to tylko reakcja na wprowadzenie nowego pokarmu... tak mnie wlasnie uswiadomil moj pediatra... przyjechalam do Polski w odwiedziny i moja corcia zaczela miec czerwone policzki a jadla juz wiele rzeczy; pediatra od razu: skaza bialkowa, Nutramigen... jak wrocilam do siebie i poszlam do pediatry to powiedzial ze skaza malo prawdopodobna, ze dzieci czesto tak reaguja na nowosci, a z alergia to nie ma nic wspolnego, zalecil test skorny, wyszedl negatywnie... wrocilam do poprzedniego mleka i okazalo sie ze "skazy" nie ma, niepotrzebnie trzymalam dziecko miesiac na Nutramigenie...

Gość Mammi*
No wlasnie...wiec czy ktos wie konkretnie jak objawia sie alergia??

Gość Ana-nas
Z deserków dla takich maluchów bez jabłka i marchewki to możesz podać np. Gerbera suszone śliwki, gruszki Willimasa, puree z banana i mus bananowy z owocami leśnymi. To dla dzieci do 7 miesiąca, później masz jeszcze inne deserki z Menu Smakosza. Co do zupek to nie wiem, bo moja córka marchew mogła w przeciwieństwie do jabłek, ale może zajrzyj sobie na ich stronę

Gość viria
z bobovity szpinak z ziemniakami z hippa dynia z ziemniakami

Gość mamaAluszki
Moje maleństwo ma już 9 m-cy i najprawdopodobniej także uczula ją marchew. Ja również podaję dynię (ze sklepów z żywnością ekologiczną), którą uwielbia. Dynia jest świetna także jako deserek. Można ją zmieszać z gotowymi deserkami żeby urozmaicić dietę dziecka. Polecam wszelkiego rodzaju deserki hipp. Szczególnie morelki:) (można je w póżniejszym czasie traktować jako dżemik:)) Proponuję spróbować także melon. Schłodzony idealnie koi obolałe ząbkowaniem dziąsełka. Początkowo można go troszkę obgotować-mniejsze prawdopodobienstwo uczulenia. Pozdrawiam

Gość mamaAluszki
A marchew zastępuję dynią, ziemnieczkiem, brokułami, kalafiorem, szpinakiem, buraczkiem:)

Gość nadia09
moja corcia ma 6 miesiecy ;] Własnie borykam sie z problemem jakim są czerwone polika . byłam u kilku lekarzy ale stwierdzili że ma wrażliwą skórę,aż wkońcu okazalo się że jest uczulona na jabłko.Kiedy odstawiłam w diecie dziecka jabłko policzki wróciły do normy.Mówie wamm.. jabłko uczula.. ;/ byłam w szokuu...

Diewczyny wbrew pozorom, jabłko to jeden z najsilniejszych alergenów. Uczelenie na marchew też jest często spotykane. Objawy alergii mogą być bardzo różne, ale to standardowych zalicza się: wysypka i wcale nie na całym ciele - może być miejscowa. Biegunka, śluz w stolcu lub krew, może objawiać sie zatwardzeniem, bólami brzucha, wymiotami - w skarjnych przypadkach duszności i puchnięcie. Do tego dziecko może mieć tzw ciemieniuchę - czyli takie żółte łuski na główce. Piszę z autopsji, bo córka ma alergię na jabłko i ryż, i do tego skazę białkową. Jeśli chodzi o te czerwone poliki - to tzw lakierowane poliki - główny objaw skazy białkowej. A testy skórne, to są wiarygodne dopiero od 3-ciego roku życia, wcześniej tylko badania z surowicy krwi. Marchew zastępuje znakomicie dynia, bo zawiera tyle samo beta-karotenu. Jabłko nie ma zamiennika jako takiego, ale zaleca się owoce dużo pestkowe typu: morela, brzoskwinie. Z bananem ostrożnie, bo zatwardza i jest od 6 m-ca a gruszka rozluźnia stolec. Owoce leśne są uczulającemocno.

Gość CZARNULKA.S.M
a czy któras mogłaby podac jakiś przepis na zupke bez marchewki. u mnie córcia ma na coś uczulenie ale juz niemam pojęcia na co, wszystko jest odstawiłam została mi tylko ta marchewka :/ jak zrobic taką zupke, szczerze powiedziawszy nie gotuje malutkiej więc niemam w prawy. Kiedyś prubowałam jedank jej nie smakowało. Może macie jakies smaczne przepisy :)

Gość elow
Moja córka jest uczulona na marchew, jabłka, banany i maliny. Domyśliliśmy się gdy rozszerzaliśmy dietę gdy miała 6 miesięcy. Teraz chodzi do przedszkola i kłopot wrócił bo obiadki w polskim przedszkolu "muszą" mieć marchewkę. Objawy: czerwone policzki, wysypka wokół ust, wysypka na brzuszku i plecach czasem nawet pieczenie skóry po pysznej surówce z marchewki w przedszkolu.

Gość gość
Wiajcie mój synek już skończył rok i dalej ma uczulenie na marchew pod każdą postacią jemu uczulenie wychodzi na początku na nogach po czym rozchodzi się na brzuch i rączki itd..wygląda to jak mocno wysuszona pokrzywka i na dodatek go swędzi po odstawieniu marchwi po ok. 2 tyg. skóra robi się gładziutka ;)

Gość gość
Troche czasu minelo juz od poprzednich postow, drogie mamy czy mozecie napisac kiedy waszym dzieciaczkom ustapilo uczulenie na marchew czy jablko ... itd. ? Czy moze nadal maja alergie ?