Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helaagencja

moja córka nie je mięsa

Polecane posty

Gość helaagencja

co można podawać dziecku 2 lata które nie cierpi mięsa i ma alergie na mleko krowie

Gość asasasa
a ile ma lat ile waży? żeby nie wpadła w anoreksje..:(

Gość proste jak drut
soje.. mleko kotlety ..itp z soi

hej, radziłabym Ci udać się do dietetyka. Ja sama nie jem mięsa juz 14 lat i wyniki mam dobre, natomiast nie wiem jak jest u tak malutkich dzieci. Mamy weganki czy wegetarianki, które dla swojej rodziny gotują zgodnie z założeniami diety, pewnie najlepiej by Ci poradziły. Na pewno, warzywa i owoce. Soja ma bardzo dużo białka więce nie wiem jak takie maluszki je trawią. najbezpieczniej będzie jeśli poszukasz pomocy u specjalisty.

Gość czy wy nie macie
bez przesady. teraz nie je,a za pół roku będzie sie nim zajadała. to małe dziecko i dopiero wkracza w świat poznawania smaków. zresztą dwulatek to mała istota,ktora ma swoje upodobania i nie ma co sie nad tym zastanawiać. nie chce,niech nie je podawaj jej cos innego,co ma białko w sobie(zwierzęce)

Gość mądre dziecko
dopiero dwulatek i już wegetarianin, pewnie wcielenie buddysty ;)

Gość helaagencja
Myśle że jej nie przejdzie bo ma wstręt do mięsa od urodzenia zawsze był z tym problem a teraz już wogóle nie ma szans by coś zjadła,najgorsze jest jednak to że warzywa też nie należą do jej ulubionych potraw.Podstawa jedzenia to mlek przetwory mleczne ziarna wszystkie pestki i orzechy oraz pieczywo.czy są jakieś mamy wegetarianki które mogły by mi poradzić jak z tych produktów przygotować obiad pozdrawiam mama która skapitulowała

Gość jedna taka...
hmm, ja jestem wege i moja corcia tez nie chce jesc miesa mimo ze jej podaje jak mezowi gotuje. no wiec po pierwsze zupy, gotuj w rosole duzo warzyw i je dziecku podawaj (pietruszka, marchewka, ziemniaczki, seler), gotuj na kurze, bedzie miec najwazniejsze skladiki. brokuly duszone, kalafior gotowany, fasola, groszek kukurydza (ja robie z tego spagetti i cala rodzinka sie zajada:) ), kasza z pieczarkami (dusisz pieczarki i dodajesz do kaszy gryczanej), kotleciki z duszonych pieczarek, brokulow i sera, chinszczyzna z ryzem, z sosem sojowym, duszone ziemniaki, z marchewka i burakami, leczo z papryki, pieczarek, ogorkow i pomidorow z makaronem, jablka, banany, mandarynki, winogrona, platki sniadaniowe, soki owocowe, jogurty,serki, jajka, kakao, biszkopty... to mniej wiecej dieta mojej malej i jakos zyje;) dodatkowo mozesz robic sosy na miesie i polewac nimi ziemniaki, zawsze jakies miesne skladniki odrzywcze sie przedostana:) nie zmuszaj jej na sile do jedzenia bo jej zupelnie obrzydnie;)

Ja swijemu synowi dopiero pierwsze zupki wprowadzam, więc niewiele wiem. Polecam ci Anny Kłosińskiej \"Zdrowa kuchnia dla dzieci\" zawiera też przepisy i forum wege.dzieciak. Ale podstawa to kasze, ze strączkowych polecam soczewicę, łatwo się przygotowuje, do zielonej dajesz sos grzybowy lub duszone z cebul a pieczarki i juz masz bogaty odżywczo obiad. Dobrze że je orzechy i pestki. A jeśli czujesz że sobie nie radzisz to w Warszawie w IMiD jest poradnia dla dzieci na diecie wege.

Gość helaagencja
dzieki za rady tylko że ona nie je też warzyw a z owoców jabłka i banany ,ryb absolutnie nigdy nie chciała wziąć do ust podstawa jej diety to mleko(krowie innego nie chce próbowałam wszystkie) i przetwory mleczne oraz wszystkie ziarenka,problem w tym że często ma alergiczne świsty w oskrzelach i chociaż z testów nic nie wyszło alergolog kazał odstawić mleko i ograniczyć nabiał i co ja mam jej dawać jeść wariuje mój 5 letni syn to typowy mięsożerca a ona nie wiem może faktycznie taka jej uroda tylko że często choruje ciągle ze świstami w oskrzelach pozdrawoam