Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bączek

Czy jakość spożywanych tłuszczy ma znaczenie ?

Polecane posty

Gość bączek

Mając na uwadze zdroiwie i urodę czy o warto kupować nieco droższe produkty zawierające tłuszcze ale za to wyższej jakoiśći? Wiadomo można kupić olej za kilka zł można też za kilkanaście, to samo w przypadku margaryn,masła itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anastasssja
nie wszystkie tłuszcze są zdrowe, warto pamiętać że zdrowe są tłuszcze roślinne a niekorzystnie wpływają tłuszcze zwierzęce które zawierają cholesterol. Tłuszcze roślinne są bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Istnieją też zdrowe tłuszcze zwierzęce takie jak tłuszcz rybi, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (zawierają go makrela, śledź, łosoś, dorsz, halibut, itd.).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dablinka
Bardzo zdrowy jest olej palmowy (nazywa się carotino, ale nie wiem czy w Polsce jest już dostępny, ja kupiłam go sobie w Irlandii).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madziambaa
a co to za olej? czemu niby jest taki zdrowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ---O---O---O---O---O---O---
słyszałam o nim że niby wogule nie ma holesteloru!!! ale gdzie go kupić to niewiem w ryj! :-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tukan
Po pierwsze: stwierdzenie że tłuszcze roślinne są dobre a zwierzęce złe całkowicie mija się z prawdą. Ponieważ każdy tłuszcz, obojętnie z jakiego źródła, jest mieszaniną wielu rodzajów kwasów tłuszczowych (FA) - nasyconych, jednonienasyconych i wileonienasyconych. Powszechnie twierdzi się że nasycone FA są szkodliwe co jest absolutną nieprawdą - potrzebny jest nam każdy rodzaj FA, w określonych indywidualnie proporcjach. Nienasycone FA okazało się , też mają swoje ujemne skutki. Ponadto cholesterol i tłuszcze to dwie zupełnie różne substancje i nic je nie łączy poza tym że występują razem w produktach zwierzęcych (w roślinach po prostu ich nie ma ) i są niepotrzebnie demonizowane.Co to oznacza w praktyce? To że trzeba kupować oleje nierafinowane i po obróbce w bardzo wysokiej temperaturze wylewać. Najlepsza jest oliwa z oliwek, ale olej rzepakowy też jest niezły. Warto spożywać pewne ilości tłuszczy zawierających FA typu omega-3 tj. tłuszcz rybi (po prostu jesć rybki) lub olej lniany. Dobre są oleje z orzechów laskowych lub włoskich albo masło kokosowe, niestety drogie! Masło śmietankowe jest b. zdrowe, margaryny niezależnie od tego jak się je reklamuje są i będą szkodliwe. (zawierają obce dla organizmu FA typu trans)... aha, wolno smażyć tylko na oliwie lub smalczyku. Tyle w skrócie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Defenestracja Praska
aha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina25
up up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czy jedząc siemie lniane (mielone) też dostarczamy tych samych substancji co przy spozywaniu oleju lnianego? (siemie mi nawet smakuje, ale na sam zapach oleju mnie odrzuca:O) Ijeszcze jedno - dlaczego smażenie na smalcu jest ok? I czy moze to być taki smalec kupiony w sklepie? Bo ja bardzo lubie rzeczy smażone na smalcu :D ale zawsze miałam wyrzuty sumienia bo ich zjedzeniu że popełniłam grzech śmiertelny przeciwko mojemu zdrowiu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×