Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bączek

Czy jakość spożywanych tłuszczy ma znaczenie ?

Polecane posty

Gość bączek

Mając na uwadze zdroiwie i urodę czy o warto kupować nieco droższe produkty zawierające tłuszcze ale za to wyższej jakoiśći? Wiadomo można kupić olej za kilka zł można też za kilkanaście, to samo w przypadku margaryn,masła itd

Gość anastasssja
nie wszystkie tłuszcze są zdrowe, warto pamiętać że zdrowe są tłuszcze roślinne a niekorzystnie wpływają tłuszcze zwierzęce które zawierają cholesterol. Tłuszcze roślinne są bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Istnieją też zdrowe tłuszcze zwierzęce takie jak tłuszcz rybi, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (zawierają go makrela, śledź, łosoś, dorsz, halibut, itd.).

Gość Dablinka
Bardzo zdrowy jest olej palmowy (nazywa się carotino, ale nie wiem czy w Polsce jest już dostępny, ja kupiłam go sobie w Irlandii).

Gość madziambaa
a co to za olej? czemu niby jest taki zdrowy?

Gość ---O---O---O---O---O---O---
słyszałam o nim że niby wogule nie ma holesteloru!!! ale gdzie go kupić to niewiem w ryj! :-o

Gość tukan
Po pierwsze: stwierdzenie że tłuszcze roślinne są dobre a zwierzęce złe całkowicie mija się z prawdą. Ponieważ każdy tłuszcz, obojętnie z jakiego źródła, jest mieszaniną wielu rodzajów kwasów tłuszczowych (FA) - nasyconych, jednonienasyconych i wileonienasyconych. Powszechnie twierdzi się że nasycone FA są szkodliwe co jest absolutną nieprawdą - potrzebny jest nam każdy rodzaj FA, w określonych indywidualnie proporcjach. Nienasycone FA okazało się , też mają swoje ujemne skutki. Ponadto cholesterol i tłuszcze to dwie zupełnie różne substancje i nic je nie łączy poza tym że występują razem w produktach zwierzęcych (w roślinach po prostu ich nie ma ) i są niepotrzebnie demonizowane.Co to oznacza w praktyce? To że trzeba kupować oleje nierafinowane i po obróbce w bardzo wysokiej temperaturze wylewać. Najlepsza jest oliwa z oliwek, ale olej rzepakowy też jest niezły. Warto spożywać pewne ilości tłuszczy zawierających FA typu omega-3 tj. tłuszcz rybi (po prostu jesć rybki) lub olej lniany. Dobre są oleje z orzechów laskowych lub włoskich albo masło kokosowe, niestety drogie! Masło śmietankowe jest b. zdrowe, margaryny niezależnie od tego jak się je reklamuje są i będą szkodliwe. (zawierają obce dla organizmu FA typu trans)... aha, wolno smażyć tylko na oliwie lub smalczyku. Tyle w skrócie.

Gość Defenestracja Praska
aha

Gość kalina25
up up

A czy jedząc siemie lniane (mielone) też dostarczamy tych samych substancji co przy spozywaniu oleju lnianego? (siemie mi nawet smakuje, ale na sam zapach oleju mnie odrzuca:O) Ijeszcze jedno - dlaczego smażenie na smalcu jest ok? I czy moze to być taki smalec kupiony w sklepie? Bo ja bardzo lubie rzeczy smażone na smalcu :D ale zawsze miałam wyrzuty sumienia bo ich zjedzeniu że popełniłam grzech śmiertelny przeciwko mojemu zdrowiu ;)