Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnik.

kto mówi iśc na pole

Polecane posty

Gość siszi
no i oczywiscie odezwli sie mądrzy!! jezeli uwazasz ze tanie ciuchy bo ze wsi to polowa Polski jezdzi tutaj na zakupy wiec co niby poł Polski jest wiesniakami bo nosi wieśniackie ubrania? zastanów sie A Akademie to i mamy owszem ale jeden z najlepszych klubów w Polsce!!!!!

ja po prostu mówię: WYCHODZĘ ..... do: sklepu, apteki,restauracji, kina,na spacer...itp. :classic_cool:

Gość siszi
wkurza mnie takie mówienie....to ze tobie było dane mieszkac w innym miescie lub wiosce w polsce to nie musisz obrazac innego miasta!! to swiadczy o tobie.

Gość alaaa
ja tak mowie gdy jestem w rodzinnych stronach czyli pd.-wsch. Pozdrawiam wszystkich NAPOLOWICZOW :)

ja zawsze mowie \"ide na dwor\" a \"ide na pole\" to wylacznie kojarzy mi sie z wsia, jak rolnik idzie na pole orac :P Jednak Krakusy faktycznie mowia \"ide na pole\" ;)

Gość Krakuska z krwi i kości
My Krakusy mówi "na pole" i co z tego. Komu się to nie podoba nie musi tego słuchać, a tym bardziej przyjeżdżać do naszego pięknego MIASTA :) Ktoś tu mówił, że na pole to brzmi jakos dziwnie. Nie brzmiałoby dziwnie gdybyś to słyszała od urodzenia. Poprostu w tej części Polski jest to normalne.

Gość karo - linka
Dobre - człowiek stary, a całe życie się uczy - zawsze mówiłam "na dworze"; słyszałam o formie "iść na pole" - ale myślałam, że to jakaś "młodzieżowa" odmiana.... a tu nie - w królewskim Krakowie tak mówią... cha, cha, cha :-D

iść na pole mówią ludzie z Krosna, Jasła itd. Wiem bo mam tam rodzine i dokladnie tak mowia.

Gość taka ze śląska
na pole to łarzom gorole

Gość dertjr
na pole:D po buraki?

Ja jestem z poludnia, ale mowie \"na dwor\", \"na pole\" brzmi dla mnie smiesznie, ale tylko z tej racji, ze nie jestem do tego przyzwyczajona. Jakbym sie urodzila w Malopolsce to pewnie wychodzenie \"na dwor\" by mnie smieszylo :D Fajnie, ze jezyk polski jest zroznicowany (choc i tak w porownaniu do innych jest dosyc jednolity), a jak ktos to uwaza za wiesniactwo to musi byc bardzo ograniczony :P

Gość krakowiacy chodzą podobno
na pole:D

Gość dalajlamka
Jak pojechalam na studia na polnoc Polski to poznalam nowe slowa, np. slowo LACZ (zaloz laczki, poszlam z lacza, dostalam lacza). najpierw zastanawialam sie co to znaczy, a potem sama zaczelam uzywac. Tak samo jest z torunskim "jo", poznanskimi "pyrami" itp. A czy u was uzywa sie slowa KUBOJ? Bo gdy na pn szukalam kurtki z kubojem to nikt mnie nie rozumial, nawet nie przypuszczalam, ze to jakis regionalizm, u nas wszyscy tak mowia.

Gość wrocławiacy chodzą
oczywiście na dwór;)

Gość pierdolnijcie sie w leb
tez nie macie o czym pisac.. zalosne

Gość sam się pierdolnij
wolność jest bucu:P

Gość trala la la
odkad studiuje w krakowie to zauwazylam ze tutaj wszyscy tak moia dla mnie to straszliwie wiesniackie!!!!ja pochodze z czestochowy i tutaj mowimy "na dwor" i moim zdaniem to jest lepsze!!!

Gość bo krakowiacy to wieśniacy
:D:D:D:P

Gość za to Warszawiaki
zamiast drożdżówek mają słodkie bułki :D

Gość ale chała
a Ty każdą słodką bułkę nazywasz drożdżówką? drożdżówka jak sama nazwa wskazuje jest to wypiek z użyciem drożdży :P bułki z owocami albo czekoladą francuskie i półfrancuskie też nazwiesz drożdżówką? :P

Gość ciastka francuskie
słyszał/a taką nazwę?

Gość ale chała
owszem, ja je tak nazywam ale ogólna nazwa dla WSZYSTKICH takich wypieków to już prędzej słodkie bułki niż drożdżówki

Gość kuboj
a co to jest KUBOJ? :D:D:D

Gość Gość w dom - Żona w ciąże.
I pewno się pieprzy w "Piaście" lub innym na miasteczku studenckim akademiku....tak tak, już my Krakowianie wiemy, co potrafią studentki Częstochowy!

Gość najpiękniejszy ro jest
WROCŁAW!!!!;):P Bez dwóch zdan:D

Gość Gość w dom - Żona w ciąże.
Nie spierajmy się o drobniazgo. I co? We Wrocławiu też studentki z Częstochowy oddają się w akademikach ciemnoskórym amantom?

Gość swinkowaaa
ja wychodze "na pole", kupuje buty na obcasie nie "pantofle" borowki to jest to granatowe na krzaczkach borowiny w lesie, a jagody to u mnie rosly na drzewach :) - wygladaly jak czeresnie , tylko duzo mniejsze i smaczniejsze - teraz z racji bytu ( a raczej pobytu - co raz zadziej wychodze na pole a coraz czesciej "go out "

Gość A ja wychodze do wychodka.