Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Erika

Małowodzie

Polecane posty

Dziewczyny, czy ktoras z Was miała w trakcie ciąży małowodzie?? i jak to się skończyło jeżeli chodzi o zdrowie maleństwa?? :-(

Gość chlorella
w mojej rodzinie miala jedna osoba ten przypadlosc i niestety w 7 miesiacu coiiazy plod sie udusil. Lekarz nie zauwazyl wczesniej , ze przyczyna malego wzrostu plodu bylo wlasnie malowodzie i stad ta tragiczna smierc babiego. Bardzo to smutne.

u mnie prawie za kazdym razem ilosc wod plodowych graniczyla z norma :( zawsze bylo za malo, raz chcieli mnie skierowac na jakies specjalistyczne badania, ale obeszlo sie u nas to rodzinne, malo wod miala moja mama i kuzynki u nas dobrze sie skonczylo mojej kolezance zas strzykawka wstrzykiwali plyn do brzucha, tak bynajmniej mowila

miałam małowodzie.2 dni po dopuszczeniu wód dostałam wysokiej gorączki co było oznaką infekji.po 3 dniach urodziłam synka.miał 35cm i ważył 600gram.żył tylko 1.5godz.to był 24tydzień.czekam na wyniki sekcji ale lekarze podejrzewali brak nerek.

Gość BAGI
W 28 TYG CIAŻY DOWIEDZIAŁAM SIE ZE MAM MAŁOWODZIE CZEKAŁO MNIE ROZWIAZANIE ,W 30 TYG WSTRZYKIWALI MI PŁYN PRZEZ BRZUCH BYLO OK DO 35 TYG GDY OKAZAŁO SIE ZE ZNOWU MAŁO I ZNOWU WSTRZYKIWANIE KTÓRE SIE NIE UDAŁO I WTEDY MOJ SYNEK PRZYSZEDL NA SWIAT WAZYL 2500 MIERZYL 48CM DZISIAJ MA 3LATA I JEST WSZYSTKO OK

ja miałam małowodzie - AFI 7 kazali mi duzo pic, było to w 33 tyg.Bardzo duzo piłam choć niektórzy mówili ze to nic nie da to mi poziom wód wzrósł i do konca ciazy miałam AFI8.Urodziłam w 39 tyg zdrowa i sliczna córeczkę. bedzie dobrze musisz w to wierzyć.

Gość Aga 22
Ja straciłam wody w 22 tyg.pogotowie w nocy zawiozło mnie do szpitala w białymstoku gdzie nic dobrego nie usłyszałam ,po tygodniu wypisałam sie na własne żądanie bo traciłam zmysły,dopełnienie wod w moim przypadku było nie mozliwe.Poddałam sie prywatnemu leczeniu u wspaniałego doktora Ś. i oddałam sie w ręce Boga.Dzis jestem w 28 tygodniu i mam juz troche wiecej wod,moj syneczek rosnie , tyje i rozwija sie prawidłowo.Wierze ze bedzie ok pamietajmy ze wiele zależy od nas samych i prośmy Boga o wsparcie.Jutro znow zobacze swego maluszka jak co tydzien mam USG.POWODZENIA........

moja sąsiadka miała małowodzie - cały czas była pod kontrolą lekarza, urodziła 10 dni przed trminem śliczną aczkolwiek maleńką córeczkę - dziś Marysia ma 4 lata i przerasta rówieśników.

Na kontrolnej wizycie w 38 tygodniu okazało się że mam małowodzie lekarz odczekał 2 dni twierdząc że wody mogą się naprodukować, po 2 dniach okazało się że wód jest jeszcze mniej i natychmiast cesarka. Wojtuś urodził się 3460 i 58 cm, 10 pkt, zdrowiusieńki. Łożysko było stare. Nie piszesz w jakim tygodniu jesteś. Wiem tyle że oprócz dużego ryzyka mogą wystąpić wady rozwojowe np. wykręcenie dolnych kończyn.

Gość blondasek80
Witam!!! Jestem w 39 tygodniu, dzisiaj dowiedziałam się że mam małowodzie AFI-6, nie wiem czy to jest dużo za mało, dziecko jest niewielkie odpowiada 35 tyg, waży około 2500g . W piątek mam KTG a za tydzień usg dopplerowskie

Gość kn
ja jestem w 28 tc.moje AFI wynosi 4 niewiem co robic zeby tych wod mi przybylo.Prosze o pomoc i porady

Gość mikusia4
Witam! W 25tyg zrobiłam usg gdzie wyszło wszystko ok, ale wody płodowe wynosiły AFI-5,co lekarz stwierdził małowodzie na dolnej granicy normy. W 28 tyg wody płodowe zwiększyły się do AFI-9, a obecnie jestem w 31 tyg i AFI-12\\13. Następną wizytę mam za 10 dni i tradycyjnie usg -mam nadzieje, że do końca ciąży jeszcze zwiększy się moje AFI i będzie wszystko w porządku.Jest to moja druga ciąża, ale w pierwsze nie miałam małowodzia, urodziłam zdrowego synka, ma już 6 lat. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy i życzę szczęśliwego rozwiązania.

Gość magdallena312
ja urodzilam synka w 37tyg. wazyl 1770g. mialam malowodzie teraz ma 7 miesiecy jest zdrowy i rozwija sie prawidlowo .

Gość lusi 24
jestem w 29 tygodniu ciąży i mam małowodzie afi 10 oraz nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą . dzidzia słabo się rusza a ja już od zmysłów odchodzę bo denerwuje się co będzie dalej

Gość curus
urodziłam w 31 tygodniu przez cesarskie cięcie po napełnieniu wód dziecko córeczka ważyła1,5kg wtej chwili przerasta rówieśników

Ja również miałam małowodzie dlatego w ciąży przytyłam tylko 5kg i miałam bardzo mały brzuszek. O małowodziu dowiedziałam się dopiero po porodzie urodziłam w 38 tyg synka 2800 i 52cm. Dziś Dawidek ma prawie osiem miesięcy i waży aż 10 kg rozwija się prawidłowo.

Gość lidka164
W 8MIESIĄCU DOWIEDZIALAM SIE ZE MAM MAŁOWODZIE NA SZCZESCIE WSZYSTKO SKOŃCZYŁO SIE DOBRZE URODZIŁAM PRZEZ CIECIE ZDROWEGO SYNKA MA 18 MIESIECY I ROZWIJA SIE PRAWIDŁOWO TERAZ MAM OBAWY PRZED KOLEJNĄ CIAZA OBAWIAM SIE ZE I TYM RAZEM WYSTAPI MAŁOWODZIE CZY TO MOZLIWE ZE KAZDA KOLEJNA CIAZA BEDZIE JUZ ZAGROŻONA PRAGNIEMY Z MEZEM KOLEJNEGO DZIECKA ALE I TEZ SIE BOIMY

Ja w 30 tyg. ciąży trafiłam do szpitala z krwawieniem. Okazało się że łożysko się odkleiło. Musiałam mieć wykonane cc. Okazalo się dopiero wtedy że mam małowodzie. Moja Julcia ważyła 1200 i mierzyła 40 cm. Niestety przez małowodzie okazało się że mała jest rozwinieta góra na 26 tydzień. Lekarz który prowadził moją ciążę nic wcześniej nie zauważył. Mimo mojego zaniepokojenia że bardzo mało przybieram na wadzę twierdził że jest wszystko w porządku. Nie było. Moja Julcia żyła 14 dni. Do teraz nie mogę tego zrozumieć. Po wszystkim mój lekarz stwierdził tylko że takie rzeczy się zdarzają.

Gość natalka189
a ja mam malowodzie AFI 3 cm boje sie tego ze dzieciaczej moze miec jakies wady np problem z nerkami czy pluckami albo moze miec zle wyksztalcone konczyny pociesza mnie to ze jestem w 35 tygodniu ciazy i rusza sie duzo i KTG jest w porzadku a juz 4 tydzien leze w szpitalu heh martwie sie bardzo ale mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze

Gość lidka164
ja tez to przechodzilam balam sie plakalam cieszylam wszystko na raz ale wszystko sie skonczylo dobrze dzieki bogu na kolejnej wizycie pytalam lekarza co mozna zrobic zeby zapobiec temu przy kolejnej ciazy odpowiedzial nic wiec co to ma byc odpowiedz na moje obawy gdzie ci prawdziwi lekarze przeciez musi byc cos zeby zapobiec przyczynie powstawania malowodzia w kolejnych ciazach

Ja miałam małowodzie AFI 4, też się strasznie bałam. Lekarz uspokoił mnie że w razie gdy poziom wód będzie dalej spadał to natychmiast zrobią mi cc. Najdziwniejsze w tym wszystkim było to że o kontrolne usg musiałam błagać, łaskawie zrobili je po tygodniu :-o Na szczęście wszystko było ok. Poziom wód wzrósł do 7. Dowiedziałam się że poziom wód może się zmieniać z godziny na godzinę, więc nie ma konieczności wykonywania częstego usg. Jak dla mnie totalny bezsens. Na szczęście synek urodził się zdrowy.

Gość Nawadnianie matki
Nie interesowałam się tematem picia wody w ciąży dopóki nie stwierdzono u mnie na usg w 30 tyg. ciąży małej ilości wód płodowych. Na to usg poszłam, bo zaobserwowałam zmniejszoną liczbę ruchów u swojego dziecka. Zaniepokoiło mnie to. Wód było w dolnej granicy indeksu AFI. Lekarz, bardzo dobry zresztą, znany i ceniony w środowisku, powiedział mi wtedy by raz w tygodniu robić ktg i liczyć ruchy dziecka. Nie mówił o piciu wody, choć mnie to właśnie jako pierwsze przyszło do głowy. Chciałam działać, a nie tylko kontrolować się raz w tygodniu. Po powrocie do domu poczytałam kilka publikacji na temat nawadniania matki w przypadku małowodzia. Okazało się, że daje ono podobne rezultaty co wstrzykiwanie wód przez powłoki brzuszne. Zatem drogie panie, które macie mało wód, a jednocześnie nie dolega wam jeszcze stan małowodzia możecie wspierać malucha pijąc wodę. Być może nie we wszystkich przypadkach daje to rezultaty. Warto jednak próbować poprawić swój stan. Tym bardziej, że pijąc ok 2 litrów wody w ciągu 2 godzin nie zaszkodzimy sobie na pewno. Mnie się udało. Liczba wód płodowych się unormowała i osiągnęła średnią. Życzę wszystkim mamom powodzenia.

hej chcialabym odswizyc watek,czy jeszcze ktos tu zaglada?dziewczyny odezwijcie sie czy ktos ma jeszcze taki problem???

Gość Daniel83
cześc moja zona lezy w tej chwili w szpitalu, od 2 tyg sacza sie jej wody plodowe, 19 stycznia AFI wynosiło 8cm, a 28 stycznia juz tylko 3,86cm kolejne usg 4 lutego az sie boimy wyniku(to bedzie 25tydzień) lekarze twierdza ze jesli nawet nie bedzie wod to lepiej dla dzidzi jak zostanie w w brzuchu niż by mialo sie urodzc w 25tyg

witam. ja mam podobny problem, jestem w 29 tygodniu no jutro zacznie się 30 tydzień ale już od poprzedniego miesiąca po wizycie kontrolnej usłyszałam na badaniu kontrolnym mało wód płodowych ale nie ma jeszcze zagrozenia (dzięki bogu).niestety całą ciąże nie mam apetytu i przyznaje pije mało wody do wszystkiego muszę sie po prostu zmuszać.poszperałam w sieci i nie da sie ukryć jedni piszą i podnosza na duchu inni niestety powodują,ze sie okropnie boję czy mój maluszek będzie zdrowy ale nerwy nie wskazane więc lepiej je trzymać na wodzy i głowa do góry plus pozytywne myślenie. jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o informacje

Gość madzialenabd
W mojej pierwszej ciazy mialam problem z wodami. Afi bylo w granicach 3-4. Mimo tego moj syn urodzil sie z waga 3280 i 55 cm. Jednak lekarze po porodzie nic mi nie powiedzieli na temat ukladu moczowego mojego dziecka. Gdy maly mial okolo roczku zaczely sie problemy z ukladem moczowym. Okazalo sie ze ma wrodzone wady na um, jedna nerka prawie nie dziala, moczowody z jednej strony pozrastane...Jak mial 5 lat mial operacje na pecherzu moczowym...Wiec mala ilosc afi wcale nie jest taka obojetna dla dzieci...Co gorsza...Jestem teraz w 25 tyg ciazy z drugim dzieckiem, poziom afi 5...Masakra...boje sie, ze historia mi sie powtorzy, choc staram sie byc dobrej mysli....Pozdrawiam

Gość lady bronka
ja tez miałam za mało wód płodowych. moja ginekolog zaleciła mi pic duzo wody, piłam ponad 3 litry dziennie. poziom wód się podniósł, więc na mnie "metoda wodna" zadziałała. urodziłam zdrową córeczkę, ma teraz 1,5 roku. dziewczyny pijcie duzo wody mineralnej niegazowanej, na pewno nie zaszkodzi. robiłam tez czesto usg w ciązy, kilka razy miałam badane przepływy. mysle ze warto to kontrolować.

Gość laura26
ja też miałam małowodzie,ale ono chyba się ujawniło dopiero pod koniec ciąży,bo donosiłam małą do 38,5 tygodnia,a wcześniej było wszystko ok i potem też ok,maleńka jesy zdrowa i miała 10 pkt.po porodzie.

Gość pierwiastka
czesc dziewczyny mam pytanie. na kontroli lekarskiej w 3cim mies ciazy dowiedzialam sie ze nie mam wod plodowych. lekarz prowadzacy wyslal mnie na badana do szpitala lerzalam tydzien czasu i skierowali mnie do kliniki patologii ciazy w gdansku gdzie kompletnie nic moim zdaniem nie zrobili i powiedzieli ze woda sie na gromadzi.. teraz jestem w szoetym miesiacu czuje ruchy malenstwa coraz slabiej do tego krwawie. wypisali mnie ze szpitala w stanie ogolnym dobrym z ciaza zywa zachowana. i skierowali kolejny raz tym razem do szczecina.. jestem zalamana bo nie wiem czego mam sie spodziewac... u nas w rodzinie nikt wczesniej sie z takim przypadkiem nie spotkal... co mam robic????