Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemampomysłu

ksiażeczki

Polecane posty

Gość niemampomysłu

Witam.Mam takie pytanie,czy ktoś ma książeczkę mieszkaniową PKO,na której są jakies wkłady i co mozna z tym zrobić?Mój ojciec z matką oszczędzali w latach 70-tych na mieszkanie,brali pożyczki z zakładów pracy żeby wpłacic na ksiazeczkę.Po roku 1990 po przeliczeniu wyszło że maja 2,5zł.Paranoja!Nawet piwa ojcu za to nie kupie!Naliczyli premie gwarancyjna w wysokości 10.000zł oraz odsetki 250zł. Ale niestety,wartość tę można jedynie zrealizowac w przypadku wykupu mieszkania ,badż kupna domu. Niestety za te wartość to chyba mieszkania się nie kupi,już nie wspominając o domu!Czy ktoś coś doradzi?Dziękuję :)

Gość bardzo zainteresowana
Temat jak widac dosc stary ale mysle ze na czasie... Zeby nie zakladac nowego topiku zapytam tutaj. Osoby ktore likwidowaly ksiazeczke mieszkaniowa - ile dostaliscie premii gwarancyjnej? Bylam w banku i powiedzieli ile mam uzbierane, ile mam odsetek ale jak sie okazalo oszacowac premie moga tylko w przypadku likwidacji ksiazeczki... To prawda? do poki nie zlikwiduje jej nie dowiem sie ile wynosi premia na ten moment? Chce wiedziec czy warto dalej zbierac czy lepiej sobie darowac i wplacac mniejsze kwoty... bede wdzieczna za odpowiedzi :)

Gość w-77
Oszacować ile dostaniesz premi można w każdej chwili. Pierwsze takie ''wyliczenie'' jest bezpłatne, każde kolejne wiąże się z opłatą. Mówisz, żeby Ci policzyli na 18 kwietnia 2007r. .... co nie znaczy, że w momencie kupna mieszkania dostaniesz tyle samo ( inny dzień, mogą wystąpić wahania).

niech ktos sie wypowie bo ciekawa jestem :)

Gość jakakas
ja też nie będę kupowała domu ani mieszkania a książeczkę chciałaby zlikwidować. I... robię cesję na brata, który jest na etapie budowy domu :) Jemu wypłacą i da mi kasę.

acha, dziekuje za odp. ja myslalam ze mi wylicza, przeciez nie dawalam im ksiazeczki zeby mi odsetki policzyli! ale jak sie zorientowalam... to babka cos powiedziala ze to w momencie likwidacji licza, bo trwa to bardzo dlugo... wiec nie mowila prawdy? nie zrozumialysmy sie... hmmm

w-77 dzieki ale bylam te tej i innych stronkach ja bym chciala wiedziec ile taka premia moze wyniesc tu ludzie sa anonimowi wiec mysle ze mozna podac: wysokosc wkladu wysokosc odsetek premie gwarancyjna bylabym wdzieczna

Gość w-77
Mi Pani wyliczyła bez żadnego ''ale'' :-) Zostawiłam Jej książeczkę ( oczywiście Pani dała mi pokwitowanie), za tydzień wszystko było wyliczone :-)

a to dziwne... zaskoczylas mnie :) ja po 2 tygodniach dostalam wyliczone odsetki! cos mi tu nie gra. musze sie przejsc do tego banku! a mozesz podac ile kasy dostalas?

Gość w-77
Nie pamiętam kwot. Wiem tylko ile łącznie dostałam, ale to Ci nic nie da.

Gość kozica
zrób tak jak Ci podpowiada jakakas. Zceduj książeczkę na kogoś w rodzinie, który kupuje mieszkanie lub się buduje i niech Ci zwróci kasę. Innego wyjścia jak narazie nie masz.

Z tą wysokością premii gwarancyjnej to jest jakoś tak, że jest ona wyliczana na podstawie ceny metra kwadratowego w danym kwartale, czy jakoś tak, i dlatego dopiero w momencie likwidacji dowiesz się ile tak właściwie dostaniesz. A już za miesiąc mogłoby być więcej lub mniej. Ja mam taką książeczkę i chyba niedługo, mam nadzieję, będą mogła ją zlikwidować wykupując mieszkanie. Już od dawna nic na nią nie wpłacam, bo zupełnie straciłam zaufanie do takiego oszczędzania po denominacji. Kiedyś to było mnóstwo pieniędzy, a dzisiaj? Śmiech na sali. :-(

Kozica, mi sie nie spieszy narazie. Chce po prostu wiedziec. Juz blizej niz dalej kupna mieszkania :) ale jesli mozna oszacowac premie to pojde do banku

czy ktos moze jeszcze napisac ile wyniosla mniej wiecej chociaz premia gwarancyjna? kolezanka dostala ostatnio 170 zl jak sie okazalo!!!! nie mialam okazji zapytac sie jej o nic wiecej ale miala przerwe jakas krotka.. moze to zawazylo?

Te 170 zł Twojej koleżanki, to chyba sam wkład, bez premii gwarancyjnej. Z premią, na pewno, byłoby więcej. Ona po prostu zlikwidowała książeczkę.

170 zl wyniosla premia gwarancyjna. Likwidowala ksiazeczke bo kupowali mieszkanie. ale dochodza mnie sluchy ze kilka lat temu jak sie likwidowalo to premia byla niezla a teraz juz nie za bardzo.. sama nie wiem! tak szczerze mowiac to wolalabym wybrac ta kase i wlozyc na jakis fundusz. duza kwota niezly zysk