Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BX

włoski język

Polecane posty

Gość BX

czy wiecie moze czy mówiąc niepoprawnie gramatycznie Włosi mnie zrozumieją? Chodzi o to ze jak ktos mówi do nas kali miec i kali skakac to rozumiemy o co chodzi. Czy mówięc tak samo do Włochów zrozumieją nas? Dośc trudna jest ta gramatyka i obawiam się ze będę robiła wiele błędów i nie wiem czy mnie zrozumieją tylko po wypowiedzenie(czy napisaniu) samych słówek?

Gość Ryszarda jestem
To zależy na jakich ludzi trafisz. Ale z reguły Włosi są bardzo życzliwie nastawieni do prób mówienia w ich języku, więc powinno być dobrze. Jeśli umiesz rozróżnić osoby i będziesz to podkreślać przy budowaniu zdań (io, tu, lui, lei, noi, voi, loro) to dasz rade. Essere i avere opanuj dobrze, bo to podstawy - ale to chyba umiesz:) P.S. Gramatyka włoska wcale nie jest taka trudna - w mig ją opanujesz jak sie uprzesz. Powodzenia 🖐️

Gość BX
Rysiu sama sie narazie uczę . Nie mam nauczyciela. czytam materiały z ESSK sobie, nieco w necie poszukuję. Rozróżniam te IO, Tu, Lei, Noi..... jednak sa jakieś slepki, co róz cos nowego..dall, all, di, da, con, c e .nie umiem zrozumiec tego i myli mi sie to ciągle. Najlepiej mi by było poprostu pisac bez tych zlepek dodatków:) Np Ona ma kolege: Liu ma il kolega. Duzo tej gramatyki jest. Załamuje sie juz tym. Czy zacząć uczyć się najpier moze słówek ? Co najlepiej opanowac ?jaka gramatyka , co wystarczy by sie porozumiec by czytac poprawnie. Nie chcę znac tej trudnej zaawansowanej gramatyki.

Gość ja jestem po italianistyce
nie mowcie, ze gramatyka wloska jest prosta. napewno trudniejsza od francuskiej.BX zapisz sie lepiej na jakis kurs

Gość Ryszarda jestem
Ja też sie dopiero uczę:) Ale mój facet, który włoski ma w jednym palcu uważa że jest to łatwy język i ja mu wierze, bo to leń nad leniami:P Ja sie uczę z 2 książek sama: Lingua italiana per stranieri i Włoski dla początkujących Zawadzkiej. Ale tak serio moim nauczycielem jest Ramazzotti :D - serio łatwiej zapadają w pamięć konstrukcje gramatyczne jak je skojarze z tekstem którejś z piosenek. I Tobie też to polecam.

Gość SZARLOTTA
gramatyka podstawowa nie jest taka trudna-opanuj podstawy tzn koniugacje, koncowki osobowe i podstawowe czasy, grmatyke na poziomie podstawowym moim zdaniem musisz umiec bo to nieciekawie wyglada jak ktos mowi kali umiec mowic:) ale wlasnie wlosi sa pozytywnie nastawieni do prob mowienia w ich jezyku-jak to juz ktos zauwazyl wiec bedzie dobrze:)

Ryszarda..ma racje.najlepiej uczyc sie calych zdan.warto tez sluchac jakiegos wloskiego radia

Gość BX
a te koniugacje to co to jest bo nie przywiązuje uwagi na to czy to zaimek czy przedrostek . Z końcówkami staram się panowac. I - e, bądz o- a dla rzeczowników r.z i r.m. Staram się na to patrzeć. Staram się rozrózniac amo, ate, ono, o, i, a....i wiem juz czy się rózni. Staram się tez patrzec w zadaniu na Io, loro, noi, voi. Jednak te pytania skomplikowane jakies all, di, dall, c e nie wiem do tej pory jak się z tym połapać. Con, .Aha i nie wiem jak jest: ja mi, mnie, moim, moich, Ty twoje, twoich, twojemu. Bo to tez jest wazne? czy mozna jednak pisac Nie ma twój zeszytów?(nie mam twojego zeszytu) Mam ty notatki. (mam twoje notatki)Czy mnie zrozumieją wtedy?

to sa zaimki dzierzawcze: il mio, la mia moj, moja il tuo, la tua twoj, twoja itd il suo, la sua i nostri, le nostre i vostri, le vostre i loro, le loro to akurat nie jest trudne i nie bedziesz miec z tym problemow

Gość BX
Ale jak powiem Ja mam twój długopis to będzie OK? Ty masz moja sukienka. Czy mnie zrozumieją ? No i z tym dall, di, da nie rozumiem . I te c e razem koło siebie. Co to znaczy? Ci? czy to wazne w zdaniach?.

Gość BX
sua suo to dotyczy jej , jego, jemu, jej tak? olaboga.

dall to polaczenie da i l' c' e znaczy tam lub tu jest suo znaczy jego sua jej gli to jemu le znaczy jej

Gość BX
mam materiały z ESSK dla poczatkujących i sobie robię w nich, czytam. Te podstawy nieco liznełam. Jednak czy powinnam najpierw wziąć się za słówka ?

Gość BX
i uzywanie tych de - l jest wazne i nie wolno pomijać? Strasznie mi sie to plącze. Tyle ich jest. Musze koniecznie łączyć? Nie moge pisac da oraz L koło siebie tylko łączyc to?

ucz sie calych zdan, a nie slowek, bo potem nie bedziesz umiala zlozyc ich do kupy

Gość umbryjka
ja mieszkam na stale we wloszech. Moim skromnym zdaniem staraj sie duzo ogladac wloskiej tv, sluchac wloskiego racja w ten sposob zlapiesz ich rytm mowienia, wyslawiania sie a przy okazji lapiesz tez zwroty gramatyczne ktorych uzywaja. Czytanie wloskich gazet pomoze ci zas w wynajdywaniu i nauce nowych slowek. Jezyk wloski oficjalny to jedno a co innego dialekty. Dialekty we Wloszech to sa ich lokalne gadki ktore roznia sie w zaleznosci od regionu. Mieszkaniec Mediolanu raczej nie zrozumie typowego dialektu sycylijskiego no i vice versa. By poznac dobrze dialekt danego regionu nawet miejscowosci, trzeba tam po prostu tam zyc. pozdrawiam aga

Gość BX
nie mam takiej własnie mozliwości ani radio ani TV:(. Więc doradzacie by słówek się nie uczyc ale całych zwrotów i zdań? No i te podstawy gramatyki opanować:)?

Gość il tuo insegniante
no podstawy to raczej musisz opanować... więć zamiast pisać tu na forum zrób sobie porządne przejrzyste notatki albo poszukaj fajnej książki do gramatyki, jest taka fajna 3 tomowa książka, chyba Zawadzkiej - musisz dokładnie poznać rodzajniki (określone, nieokreślone) - potem zwroty typu: a, di, da, su - one się właśnie łączą z rodzajnikami - musisz rozróżniać 3 typy czasowników (kończące się na -are,-ere,-ire) i - nauczyć się ich odmian dla wszystkich osób, na początek w czasie teraźniejszym, potem w pozostałych czasach i trybach - zostaje opanowanie odmian czasowników nieregularnych jak np. USCIRe czy andare - zaimki dzierżawcze (mio, tuo....) - dodatkowo poszerzaj sobie słownictwo, np tematycznie, ucz się słówek opisujących mieszkanie, potem człowieka itd oczywiście słuchanie radaia, tv czy muzyki też jest potrzebne i pomaga ale jeśli nie zna sie podstaw i nie ma kontaktu z językiem na codzień to chyba za wiele to nie da powodzenia!!!

a ja jestem zakochana we wloskim chociaz znm tylko pare slowek i pare czasownikow umeim odmieniac musze sie zmobilizowac i wziac za nauke :)

Gość umbryjka
Wloskie gazety sa dostepne w sklepach z zagraniczna prasa lub tez w internecie, poszukaj w google corriere della sera, la repubblica i wiele innych. tak samo radio, mozna go teraz bez problemu sluchac w necie powodzenia

Gość il tuo insegniante
można też czytać włoskie teksty na stronka internetowych np. www.libero.it

Gość umbryjka
www.libero.it www.kataweb.it www.corriere.it www.repubblica.it www.ilmessaggero.it To tylko niektore serwisy jakie pamietam. znajdziesz tu pelno informacji o wloszech, wloskich wiadomosci, masz cala kopalnie slowk, zdan etc... pozdrawiam aga

a ja mieszkam we wloszech od poltora miesiaca i ucze sie jezyka nie z ksiazek a \"zyciowo\"...zanim tu przyjechalam znalam chyba piec slowek a teraz jest juz o wiele lepiej... :)

Gość umbryjka
ja od 5 lat ucze sie zyciowo wloskiego ale taka "zyciowa" nauka polegajaca jedynie na samych rozmowach owszem pomoze w nabyciu elastycznosci w rozmowie ale nie zastapi ksiazek i slownikow. co innego gadka codzienna z sasiadem czy znajomym gdzie jeszcze nie kazdy wloch umie mowic calkowicie poprawnie, a co innego nauczyc sie poprawnego wymawiania, uzywac ladnego i bogatego slownictwa, poglebiac slownictwo w dziedzinie ktora interesuje tym bardziej jesli chce sie znalesc jakas dobra prace. Jakby do nauki jezyka wystarczyla tylko gadka to w szkole nie mielibysmy jezyka polskiego, a wlosi w szkole nie mieliby jezyka wloskiego. Przeczytanie czegos nie boli a do glowki zawsze cos pozytywnego wlezie pozdrawiam aga

Gość afle
Byłam kiedyś na południu Włoch, na takiej totalnej prowincji, mówiliśmy po polsku, kiedy usłyszało nas dwóch Włochów, którzy byli przekonani, że jesteśmy z północy i posługujemy sie jednym z ich dialektów. Oni lubią, gdy mówi się, lub próbuje nawet licho mówic po włosku

Gość gość
zrozumieją