Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matahari

jazda konna

Polecane posty

Hejka szukam osob. ktre jeżdżą konna. Niedawno zaczęłam się uczyc, przed chwilką wróciłam z jazdy- jakos nie idzie mi zakadanie ogłowia czy jak to się zwie.Za dużo tych pasków. Mam też stracha jak czyszcze konia... Jest ktoś, kto poradzi ? :)

może ktoś ma stronki dla początkujących jeźdźców? NIe wierzę ze nikt na Kafee nie jeździ konno :>

A... jezdzilam... a owszem... ALe droga impreza :( Ale czyscic sie konia nie balam... Dlaczego masz takie obawy...? Pare razy sie z koniem apalam w jeziorze :D Fajnie bylo :)

droga ale to zawsze było moje marzenie. a boję się dlatego, ze on mnie chyba nie lubi :] w boxie mi fisiuje, wiem, ze to jego teren. ale nie umiem mu zaufac i koń to czuje. Przekupiam juz cukrem, marchewkami a ten uparciuch dalej swoja, a jak jest osiodłamy to jest grzeczny jak aniołek :P

Gość izz_a
ja jezdze od dziecka :) fajna sprawa. co do ogłowia, to spokojnie, po jakimś czasie na pewno się nauczysz. też miałam problemy na początku. a jeśli chodzi o strach przed czyszczeniem konia, to musisz się po prostu przemóc. najważniejszy jest poskój, koń wyczuwa każdy Twój niepkój i nawet najmniejszy strach, zazwyczaj jest tak, że kiedy wchodzisz do boksu, koń sprawdza na co może sobie pozwolić, jeśli się przestraszysz, to koniec, nie będzie Cię słuchał podczas jazdy, a jeśli będziesz spokojna to dasz radę. do konia potrzebna jest taka "angielska flegmatyczność". im spokojniej tym lepiej. pamietaj, żeby dokładnie czyścić miesce pod poprąg :)

Gość izz_a
to wcale nie narowisty koń, one tak robią zawsze. ja za pierwszym razem zwiałam z boksu z krzykiem bo mnie stara kobyła kopnąć chciała :P

izz_a---> To ja chyba mialam do czynienia z jakimis nacpanymi kobylkami, bo wszystkie grzecznie znosily czyszczenia... Za to podczas jazdy nie raz fiknely... ;)

Gość izz_a
hehe, to przeważnie tak jest, jesli koń jest niespokojny w boksie to na jeździe jest ok, lub na odwrót, w boksie grzeczne a pod siodłem dają popalić. ale co ja się z tą kobyłą namęczyłam, to procentuje :) konie są jednak bardzo płochliwe :( niestety i to trzeba uszanować

Cfaniak z tego mojego ogierka, czytałam gdzieś, ze klacze sa spokojniejsze ale to chyba nie ma rguły. Poza tym latają mi kolana, nie mogę jakoś zacisnąć siodła, loga mi ucieka w strzemieniu itepe.. sierota na całej linii. Jazdę mam tylko raz w tygodniu- moze to za mało zeby oswoić się z koniem.Poza tym- on jest strasznie wysoki- grzbiet ma ponad moją głowę, mam problemu z wdrapaniem się na niego - bo jestm niska... kurcze, narzekam chyba. Po prostu mocno się angazuje i chę to robić jak najlepiej,... ale wiecie co? chyba zaczynam się zniechęcać

Gość izz_a
nie zniechęcaj się. warto się nauczyć porządnie jeżdzić. a nic tak nie nauczy jazdy konnej, jak zajmowanie się koniem. jeśli uciekają Ci nogi ze strzemion, to znaczy, że nie "ciągniesz ich w dół". powinnaś chyba na początek jeżdzić bez strzemion i nauczyć się "kierowania" koniem i jazdy kłusem ćwiczebnym, bo chyba nie masz od razu anglezowanego ??

Czyszcze dokładnie miejsce pod siodłem i w okolicach popręgu, poza tym kopyta mnie jeszcze przerażają- ale juz powoli jest okej. teraz konisko sie leni i szału dostaje- mam jego sierść w ustach, w nosie :D 2 tygodnie temu obtarłąm sobie nogę- paprałą sie do teraz, a dzis? nie podciągnełam sprzączki od strzemion pod siodło i ... wielki siniak na udzie :]

Gość izz_a
auć współczuję :/ też to przeżywałam. a podaje nogi koń na którym jeździsz? i gdzie wogóle jeździsz :)

no własnie mam !! i nie moge przestawić sie na ćwiczebny- tyłek mi lata w siodle a ja z nim- jak worek ziemniakow. powoli głupieję ja i koń. Jakoś w anglezowaniu mi wygodniej- mam wrazenie ze mam jakies oparcie w nogach ize jest bezpieczniej, jak mi noga ucieknie ze strzemiona to juz panika :]

A ja nie przepadalam na klusem... Jakos nigdy nie umialam tak szybko anglezowac... Zawsze kon dwa podskoki, a ja jeden... heh... ;) Zdecydoiwanie bardziej galopik... albo step ;)

Gość izz_a
i właśnie dlatego powinno się najpierw uczyć kłusu ćwiczebnego a nie anglezowanego. bez strzemion lepiej uczysz sie łapać równowagę na koniu. zawsze musisz pamiętać o tym, żeby łydki mieć "przylepione" do konia a stopami ciągną w dół, czyli strać sie jak najbardziej wydłuzyć nogi, wtedy pewniej siedzisz w siodle

podaje- ale cięko je wyciągnąć do tyłu - tylne. Poza tym jeszcze nie mam wprawy w czyszczeniu strzałek, palce mi grabieją a moj ogier kopie mi w box.MOze ja jestem taka panikarą.Dziś widziałąm jak dziewczyna spadła z konia, inną poniósł kilka razy- jakoś nie potrafię sobie siebie wyobrazic w takiej sytuacji- same czarne scenariusze widze . No i stąd nerwy. Jeżdże w małej szkółce pod wrocławiem :)

Gość nobody efect
w ktorej malej jesli mozna spytac

izz_a---> Popatrz... a ja zaczelam (znaczy... nie samowolnie) od anglezowania... :( A pozniej dopiero bez :( matahari- A ja z W-wia jestem. A na Partynice na wysigi jezdzisz??

nie rozumiem kilku okresleń: jak mam \" wydłużyć\" konia w kłucie? gdzie dokłądnie mają być nogi? na popręgu? bo moje to chyba tak sobie wisza po prostu gdzie popadnie, zaciskam konia ( \"zamykam kolana\") tak,ze wieczorem nie mogę ich dotknąc. Co zrobić jak się spad? wyjąć nogi ze strzemion? . STrzemion nie ustawiam na długość ręki, bo w zyciu nie podniose nogi na wysokość mojej szyji. więc jak najnizej je daje a potem na wysokości kostki skracam. Czasem mam wrazeinie ze w anglezowaniu wyskakuje niemalze jak Małysz:] chyba za krótkie są ... ?

nie rozumiem kilku okresleń: jak mam \" wydłużyć\" konia w kłucie? gdzie dokłądnie mają być nogi? na popręgu? bo moje to chyba tak sobie wisza po prostu gdzie popadnie, zaciskam konia ( \"zamykam kolana\") tak,ze wieczorem nie mogę ich dotknąc. Co zrobić jak się spad? wyjąć nogi ze strzemion? . STrzemion nie ustawiam na długość ręki, bo w zyciu nie podniose nogi na wysokość mojej szyji. więc jak najnizej je daje a potem na wysokości kostki skracam. Czasem mam wrazeinie ze w anglezowaniu wyskakuje niemalze jak Małysz:] chyba za krótkie są ... ?

mata---> Kiedys spadlam... Szczerze mowiac nie zdazylam pomyslec i juz koziolkowalam... To byl pierwszy i ostatni raz w zyciu jak zrobilam salto w przod... Malo stylowe i ladowanie twarde ale bylo :D

sorki za dubla... nobody efect-> w Kątnej Krwawa_Orlica - > nie, nie byłam na Partynicach jeszcze. Warto pojechać?

znaczy zalezy... wyscigi fajnie poogladac... Ja nie obstawiam duzo... Tak dla jaj... dla zabawy...czasami... i dawno nie bylam... :)

Gość izz_a
nie masz "wydłużać" konia tylko NOGI :P chyba coś nakręciłam ::P nie wiem czy znasz zasadę, że ramię, biodro i kostka maja być w jednej linii. usiądź sobie na krześle, "rozkracz" nogi i staraj sie je ułozyć tak, aby kostki zrównały sie z biodrem i ramieniem. jeśli bedą w idealnej linii, to jest poprawny siad w siodle :) konia raczej nie zaciskaj, bo moze Ci sie zerwać, jeśli to zrobisz np. ze strachu za mocno. w stepie, w rytm chodu konia "zaciskasz" swoje łydki, naprzemian jedna po drugiej na jego brzuchu :) a w kłusie anglezowanym w rytm "wyrzutu" obiema na raz. jeśli strzemiona masz ustawione do kostki to ok, tak powinno być.

nooo właśnie- i tu tkwi problem- za dużo tego na raz: palce do konia, piety na dół, kolana zamkniete,złapać rytm konia, plecy prosto, zewnętrzna wodza na kontakcie, wewnetrzna noga spycha konia do boku, ręce na wysokosci pepka... a mo nogi latają jak wahadełka. Czasem przytrzymuje sie... SIODŁA :] aarggghhh.. są jakieś widoki, że będą ze mnie ludzie jeszcze ? :P

Gość izz_a
tak, konia też :) ale myślę, że na to póki co dla matahari za wcześnie. oczywiscie, że są widoki :) świetnie, że wiesz co źle robisz, to już dużo daje, no i wiesz co powinnaś robić a to juz krok do sukcesu :) ja też jeżdżę pod wrocławiem, ale z drugiej jego strony niz Kątna :)