Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdrzorientowana

co na chrzciny?

Polecane posty

Gość Zdrzorientowana

Niedługo zostane chrzestna razem z miom mężczyzną - on bedzie chrzestnym! , co kupic maluchowi w prezencie albo jesli dac kase to ile?

jak oboje jestescie chrzestnymi, to bez 500 zeta ani rusz niestety :O

Gość Zdrzorientowana
a gdyby jakis prezent kupic to np co? Boze ale 500 zł az dać?

Gdzieniegdzie jest tradycja, że chrzesna zapewnia ubranka do chrztu. chrzesny gromnicę, szatkę i opłaty kościelne. O prezent zapytaj się rodziców - co jest potrzebne...

Gość apwerasir
DAJ KASE mały pójdzie sobei do centrum handlowego coś kupić. Nie dosięgnei do kasy ale to co... kasa to kasa....

Gość kilkukrotna matka chrzestna
ja zawsze kupowałam jakiś śliczny obraz z aniołami to w końcu chrzest a nie urodziny taka pamiątka zostaje czasami na całe zycie no i jeszcze jakąś kasę ale niewielką

Gość Zdrzorientowana
ubranko to oczywiscie ze ja kupie on bedzie miał 9 miesiecy w swoje chrzciny i takie inne pierdółki tez ale no właśnie może jakis fajniutki obrazeczek albo drewniana figurkE dzieki za podpowiedz!

Gość do atridy
chrzesTna i chrzesTny :P

Gość Zdrzorientowana
tak oboje bedziemy rodzicami chrzestnymi

Obraz a Aniol(k)ami to super pomysl imo. W kazdym razie oryginalny :)

A ja nie rozumiem, jak można być kilka razy matką-chrzestną np. koleżanki siostra urodzią drugie dzieci i ją po raz drugi poprosiła na chrzestną, co to innych w rodzinie nie ma??? Ja sama nigdy bym się nie zgodziłą, bo to przecież same wydatki, każde urodzinki, dzień dziecka, komunia, święta....każdy czeka aż chrzestna coś odpali.

Gość Zdrzorientowana
Lara a co Ty jaki bys dała prezent od siebie i swojego faceta gdybyscie zostali chrzetnymi?

w Dewocjonaliach kupuję tam zawsze mozna coś ciekawego na takie okazje kupić i jeszcze jakąś kartkę z życzeniami lub taki album w którym mozna wkleić zdjęcia z chrztu, w którym wpisują się goście, są tez takie które w które mają opcje takze na komunię i bierzmowanie i te wszystkie wydarzenia mozna przedstawić w takim jednym albumie

Ja jestem chrzestną tylko u synka mojego brata chrzest był ponad rok temu kupiłam taką książeczkę dla maleństwa w której piszę się wszystkie dane o dzieciątku, jak dorasta, jaką ma stópkę, ile ma wzrostu, kiedy mu ząbki wychodzą, itd...w każdej księgarni można kupić. Rodzice moi odpalili kasę, w moim imieniu bo wtedy jeszcze nie pracowałam.

jestem matką chrzestną trzech siostrzeńców rodzinę mamy dużą, ale z niedoborem kobiet za to dzieci mnóstwo rodziców chrzestnych należy dobierać odpowiedzialnie, mają oni rolę do wypełnienia sa zobowiazani pomagać rodzicom i w razie czego ich zastąpić nie jestem za opcja aby na chrzestnych wybierać znajomych, dalszą rodzinę czy przyjaciółki róznie to bywa z takimi znajomościami, aco bedzie jak ten kontakt się urwie, a dziecko do komuni bedzie szło bez rodziców chrzestnych? chyba niezbyt fajnie dla tego dziecka

Tylko że z rodziną się wychodzi czasami najlepiej na zdjęciu moją chrzestną jest siostra mojej mamy, kobieta lekko nawiedzona :O w efekcie jak szłam do bierzmowania, to za świadka wzięłam sobie sąsiadkę, bo chrzestna wówczas nie chciała nas znać Przykre to było, bo większość koleżanek szła z chrzestnymi

niestety i tak bywa nie mozemy przewidziec co będzie w przyszłości

Gość Zdrzorientowana
u mnie wygląda to inaczej bo matką tego dziciątka jest moja chrzetna a mój mężczyzna to mój życiowy mężczyzna ale nie formalny! Mieszkamyu i tworzymy pare od lat, - ale ta moja chrzestna wybrała mnie bo uwaza ze jesli cos tam bla bla to ja bede razem z tym dzieckiem a mój facet dlatego że on tak bardzo sie ucieszyl sie jak ona była w ciązy (uwielbia takie maluchy) i jest najbardziej odpowiednia osoba jaka ona zna na chrzestnego! Mało tego mamy dobry kontakt i często sie spotykamy więc chciałabym aby ten prezent nie był przesadzony ale był fajny ... mysle o jakims obrazeczku - świetym, może zabaweczka - on jest dość duży no ma juz 7 miechów a w maju bedzie miał 9 i może cos w kopertkę! No i oczywiście ubranko dla niego!

Gość Przyszla mama chrzestna
Ja tez juz wkrotce zostane mama chrzestna,narazie mam taki album dla dzieciatka,w ktorym to mozna wszystkie jedo dane wpisac.A co do tego?To jeszcze nie wiem,moze jakis obrazek i kasa.Zobacze jeszcze.

Podobno jest przesąd, że na chrzest nie kupuje sie krzyzyka. W niektorych rejonach Polski, wierzy sie ze dziecko po otrzymaniu takiego prezentu bedzie nosilo krzyz panski przez cale zycie. warto pamietac o przesadach - pozdrawiam

Gość przesady to bzdury
:P

napislam, ze warto pamietac o przesadach bo czasem latwo jest kogos urazic. a o mysleniu tez trzeba pamietac moi drodzy i o prawidlowym interpretowaniu tekstu :-)

Gość KatarzynaZuber
najlepiej to dać jakąś pamiątkę, a do tego kasę dla rodziców, bo organizacja przyjęcia trochę kosztuje. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić, to sprawdzone obiekty znajdziesz na www.ChrzcinyiKomunie.pl . Tam można wysłać zapytanie do wielu jednocześnie np. z informacją budżetową, a odpowiedzą tylko te miejsca, które podjęłyby się organizacji przyjęcia w takiej cenie :)

Gość gość
A ja mysle ze jak jestes chrzestna to powinnaś dac minimum 400zl a jak oboje jesteście chrzestnymi to ttoche wiecej. U nas w rodzinie i nie tylko bo jak rozmawiam ze znajomymi to sie tak utarlo ze np na wesele 500 od pary na chrzest 200-300 od pary( oczywiście jak się nie jest chrzestnym) komunia ok 300 zl. Ale wiadomo ze nie każdego stac na to i my z mężem na wesele ostatnio daliśmy 400 zl. Chrzetna tez byłam ale moja siostra tez byla chrzestna dla mojego synka i robiłyśmy razem w knajpie to stwierdzilysmy ze nie ma sensu dawać sobie kasy nawzajem. Jak jest ktos świadkiem na weselu to ok 1000 sie daje. A jak się jest chrzestnym na weselu chrześniaka to minimum 1000... Nie mam za bogatej rodziny ale każdy orze jak może :) jak was nie stać żeby dawać tak dużo to chyba rodzice dziecka zrozumieją...

Gość gość
Ojej nie zauwazylam ze to topik z 2006r. Hhehehe

• NAJŚWIEŻSZE

• 0
      Hej