Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beczka

a ja z innej beczki

Polecane posty

Gość beczka

Interesuje mnie czy jeśli przy porodzie u dziecka wyszła grupa krwi AB Rh- to czy z wiekiem ta grupa może sie zmienic???wiecie cos na ten temat????

Gość cedex
Jakim cudem grupa krwi moze sie zmienic?????? Nawet zupelna transfuzja tego nie zmieni bo zeby uniknac klopotow - przetacza sie krew tej samej grupy

Gość beczka
no własnie sie pytam czy taka sytuacja jest wogóle mozliwa:)

Ja coś słyszałam, że właśnie może się zmienić po pół roku - ale jak i dlaczego nie pamiętam.

Gość sierp.06
gdy przynioslam lekarce ksiazeczke meza(tA którą sie wypisuje po urodzeniu) to jeszcze na mnie nakrzyczala, zebym jej przyniosla aktualne badanie gdyz grupa krwi moze sie zmienic od urodzenia

Gość mnie sie nie zmieniła
od porodu do teraz mam wciąż B Rh- :)

Sluchajcie - grupa krwi sama z siebie sie zmienic nie moze- ale np. po przeszczepie szpiku moze byc zupelnie inna. Moga sie natomiast zmienic tzw. przeciwciala obecne we krwi - to znaczy nie tyle sie zmienic co moga sie pojawic - np. po transfuzji, po ciazy u kobiet itp. dlatego lekarze zawsze zadaja aktualnego badania grupy. To jest wazne przy planowaniu transfuzji.

Gość 1973
Moje dziecko ma 1,5 roku a ja nadal nie wiem jaką ma grupę , gdy spytałam pediatrę dlaczego nie ma zrobionego badania powiedziała że jeszcze jest za wcześnie bo grupa dokładnie się nie określiła , dla mnie bzdura ale to chyba prawda

A mój syn ma 3,5 roku i też nie wiem :( Jakoś nigdy nie było mi to potrzebne. Wiem na pewno, że musi mieć 0, ale do wyboru jest Rh+ i Rh-.

ja slyszalam ze przy porodzie pobieraja krew pepowinowa do badania a tu grupa moz ebyc inna. Ale tylko mi sie tak obilo o uszy..wlasciwie to nie wiem jak jest naprawde. A mojej coreczce nie badali po porodzie. wiec nie wim jaka ma :-)

1973 - grupa krwi na 100% jest okreslona - okreslona jest juz w momencie urodzenia - nie wiem czemu ten lekarz tak powiedzia, pewnie chcial na badaniu przyoszczedzic :( Teraz standardowo wszystkim noworodkom okresla sie grupe krwi, np. na wypadek transfuzji przy nasilonej zoltaczce noworodkow.