Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarnama

Porady dla kobietek w ciąży, co wolno a czego nie...

Polecane posty

Gość ciezarnama

dziewczyny, piszcie wszystko co się przyda młodej, niedoświadczonej kobietce w ciąży:) ja mam wiele wątpliwości oto kilka z nich: - czy picie kawy jest calkowicie zabronione? -czy gorąca kąpiel może zaszkodzić? -o jakich badaniach powinnam wiedziec? - czy są produkty których nie powinnam jeść? -czy moge chodzić na basen bez obaw? jesli znacie odpowiedzi piszcie, jesli macie wątpliwości jakies też pytajcie, wspólnie stworzymy poradnik dla kobietek w ciązy:)

Gość loonia
W sumie to nie jestem ani nie bylam w ciaży :) ale ostatnio na wykladzie mielismy taki temacik o produktach, ktore zawieraja pewnien enzym, ktory jest szkodliwy dla rozwoju dziecka... najgorsze jest to, ze w tych produktach znalazla sie m.in. czekolada :( poza tym wszystko co pochodzi od soi i czerwone wino... bylo jeszcze w spisie troche owocow, ale to takie mniej znane u nas, wiec raczej malo istotne :) pozdrawiam cięzarne i nie przesadzajcie z czekolada :P

Gość 1973
Ja kawkę piłam 2x dziennie prysznic brałam długi i gorący bo taki lubie Starałam się nie brać leków -żadnych nawet jak się przeziębiłam kremów na rozstępy nie stosowałam i nie mam żadnych Alkoholu nie tykałam , oczywiście nie paliłam i nie palę miałam dużo ruchu , nie jadłam na siłe , przytyłam 10 kg badania na przeciwciała różyczka , żóltaczka , toksoplazmoza, na cukrzycę ale to robi każda kobitka chyba w połowei ciąży jadłam wszystko na co miałam ochotę to tyle powodzenia

Gość rotfl
NIE WOLNO: -zamęczać wszystkich wokól opowieściami o swoim stanie, zdjęciami usg, zachciankami, i pytaniami kiedy my zdecydujemy się na dziecko -myśleć że w życiu liczy się TYLKO macierzyństwo a cała reszta to juz drobiazg -drzeć się na wszystkich tylko dlatego że buzują ci hormony -wymagać żeby każdy skakał koło ciebie -pozwalać sobie na różne dziwactwa bo ciężarnej się wiele wybacza pzdr dla wszystkich ciężarówek :)

Gość Enema 234
Brawo dla Rotfl Trafiłeś/-łaś w sedno!!! :D

nie wolno jeść serów pleśniowych. Podobno wczesne truskawki mogą spowodować alergie u dziecka (ale nie wiem ile w tym prawdy). ciekawa jestem czy ćwiczenia z hula hop w I trymestrze są niewskazane, albo aerobik lub step. oczywiście bez podskoków i ćwiczeń na mięśnie brzucha

lekarz mi np zalecil pic kawe raz dziennie bo mialam za niskie cisnienie teraz w ciazy jest kuzynka i tak - nie wolno jesc sushi, zbyt duzo owocow moza i serow plesniowych napoje gazowane tez odstawic kazali bo dziecko pozniej moze miec zmiany skorne (czemu niby to ja nie wiem ale tak jej powiedzieli) kapiel odpada, na ores ciazy przerzucic sie na prysznic lepiej i tez nie goracy bo moze spowodowac poronienie a pozniej przyspieszyc porod

jesli idzie o badania to toksoplazmoza (albo takso nigdy nie pamietam) grupa krwi (czy aby konfliktu serologicznego nie bedzie) badanie krwi w tym hemoglobina i oznaczenie zelaza (brak zelaza prowadzi do anemii i mimo ze hemoglobina w normie to zelazo moze byc kiepskie) badanie na cukier czy nie ma lub nie zaczyna sie cukrzyca badanie cisnienia co jakis czas

Gość mamusiaalusia
a ja dowiedziałam się późno o ciąży i całe trzy pierwsze miesiące intensywnie ćwiczyłam sztuki walki:) Duuuuużo intensywnych ćwiczeń. A synek się super duży i zdrowiutki urodził, poród miałam niezbyt trudny bo mięśnie wzmocnione miałam i rodziło się w miarę ok:) Oczywiście nie zalecam tego typu działań, ale dziewczyny - bez przesady:)

Poduszeczka, can you tell me why must you say about love in English? Does it sound better?

Gość mozna jesc....
.... sery plesniowe nie mozna jesc zle przechowywanych serow plesniowych, poniewaz wtedy istnieje zagrozenie bakteria o nazwie - listeria za co owa bakteria jest odpowiedzialna, to nie wiem, ale wiem, ze pojawia sie dopiero w serach zle przechowywanych oraz na warzywach zle przechowywanych zakaz dla ciezarnej to chyba jedynie niewiara w jej instynkt i inteligencje, ze zje cos, co nie wyglada na zjadliwe.... poza tym - ogolnie rzecz ujmujac - nie ma produktow nie zabronionych istnieje tylko zalecenie by trwac przy zdrowym rozsadku np. badania wykazuja, ze przy spozywaniu 5 lub 6 filizanek kawy dziennie zwieksza sie ilosc poronien (choc nie jest udowodniony czyty zwiazek jednego z drugim) ale pytanie - kto przy zdrowych zmyslach bedzie zlopal 6 kaw dziennie? i tylko na tym to polega zreszta - jak w zyciu ciaza jest oczywscie stanem szczegolnym, ale nie jest choroba a przesadzac nie nalezy w zadnym momencie zycia

Gość mozna jesc....
*mialo byc - nie ma produktow zabronionych... istnieje oczywscie lista lekow, ktorych nie nalezy przyjmowac w ciazy oznaczane sa odpowiednimi literkami (jak gdzies znajde to wkleje) - jedne nie sa zalecane przez cala ciaze, inne tylko na jej poczatku sa tez te, ktore mozna przyjmowac, ale wtedy gdy wiecej jest korzysci z leczenia ciezarnej niz ryzyko jakie leki niosa dla plodu generalnie - wszelkie leki nalezy po prostu przyjmowac pod kontrola lekarza pytac sie o kazda najmniejsza pigule (z witaminami rowniez)

Gość ciezarnama
no wlasnie a witamine c mozna? boje sie ze bierze mnie przeziebienie a wiem ze wit c w tym pomaga aby sie nie przeziebic, do wizyty u lekarza jeszcze troche czasu wiec pytam was?

Gość mozna jesc....
w zasadzie, jak dla mnie, lepiej postawic na metody naturalne czyli - herbata z miodem i cytryna, herbata malinowa na rozgrzanie wieczorkiem (i do lozka w skarpetkach), czosnek z mlekiem (nie przesadzac), syrop z cebuli (nie przesadzac) powiedzmy sobie szczerze - piguly to chemia i do tego witaminy sztuczne nie przyswajaja sie w takim stopniu jak naturalne ale to oczywiscie nie oznacza, ze nie mozesz sobie wziac witaminy C - to generalnie zalezy od ciebie przeczytaj ulotke i wez dawke zalecana ja tu oczywiscie przedstawiam swoj punkt widzenia - nie lubie brac lekarstw niemalze w ogole i bynajmniej nie chodzi tu o ciaze

Gość ciezarnama
jeszcze jakies porady dziewczyny macie???

Gość pytajacamama
ja porad nie mam ale mam pytanie jak to jest z piceim ziół, czy moge pic melise i miete???? prosze o pomoc

Gość oliwka24
podobna mięty niemozna pić i coca-coli tez nie:(((

Gość kolorkowa
mja znajoma ktora już urodziła dziecko w styczniu piła melisę i mowiła ze jej działanie było pozytywne...mniej się stresowała i denerwowała...a z miętą to nie wiem jak jest:-)

Gość oliwka24
aha ktos pytał o ćwiczenia??/ można ćwiczyć samemu ale są specjalne serie ćwiczeń dla ciężarnych samemu wymyślać raczej lepiej nie! jest dużo ciekawych zestawów na płutkach np dwd są naprawde fajne i ponoć pomagająpóżniej przy porodzie!!!:)

Gość oliwka24
oj o melisie ten nie słyszałam ale zawsze ,można spytać swojego lekaża prowadzącego

Gość oliwka24
TERAZ JA MAM PYTANKO?? JAK MYśLICIE CZY MOżNA UżYWAC KREMU BRąZUJąCEGO DO TWAżY? CZY TO NIE ZASZKODZI DZIECKU? I W KTóRYM MIESIąCU ZACZYNA ROSNąć BRZUSZEK???

Gość pytajacamama
wlasnie chodzi o to ze jeszcze nie mam lekarza prowadzacego, czekam na pierwsza wizyte a wiem ze jestem w ciazy bo robilam dwa testy i brak okresu, i mam problem bo boli mnie zoladek i nie wiem czy mge wypoic ta mietke? dziewczyny wiecie???

Gość ciekawa bardzoo
A na rowerze można jeździć, oczywiscie nie wyczynowo. Bo planuje kupić rowerek, oraz planuję też zaczać się starac o dzidzię koło lata.

Gość przyszłam mama
ja mam takie pytanko ktore: jestem obecnie w 13 tyg i mam bole w podbrzuszu, takie jak przy @, czasem takie lekkie kłucia, podobno to normalne ale mimo wszystko chciałabym się upewnić..

Gość przyszłam mama
do oliwka24 ---> mnie brzuszek zaczął już rosną w 9 tyg, a teraz jest na tyle widoczny iź trudno zaprzeczyć że nie jestem ciężarną :)

Gość przeminiki
do przyszla mama te bole i klucia sa normalne macica sie rozciaga i tak czuc ja tez tak mialam wiec sie nie martw miete czsami pilam ale lekarka mowila ze moge miec po niej zgage ale przeciwwskazan nie ma , coca-cole tez pilam jak mialam ochote moze nie co dziennie :)

Gość oliwka24
-przyszła mama- to bardzo szybko , tak mi sie wydaje??? ja jestem w 14 tygodniu i teraz ciężko mo cokolwiek dostrzec

Gość oliwka24
do -pytającej mamy- jeśli wiesz że jestes w ciąży to jak najszybciej wybierz sie do ginekolożki i ona juz napewno odpowie na twoje pytania. to chyba najlepsze wyjście!!!!

Gość podpowiadajaca
wyczytalam ze ziola mozna pic, melise miete i inne