Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

ja ostatnio przeczytalam reklame;) \"wędkowanie ryb\" i jeszcze ktos mi bliski uzywa nagminne adaptowac zamiast adoptowac, tą razą i takie podobne:D i jeszcze koszulka na krotki lub na dlugi rekaw;)

Gość fatyga
kryszanka zamiast kruszonka lup pora zamiast por. albo muza zamiatz mus(chodzi o przecier z owocow)

Gość fatyga
przepraszam lub

Gość fatyga
maslo maslane lub akwen wodny

ale z językiem można pometaforyzować, poprzestawiać w rządku słownika to i owo, a taki Saussure już martwy, język jest żywy, niech się rozwija...:) Pomijam tutaj przypadki nieuleczalne...

Gość odpow
chyba uzywa nagminnie -adoptować, zamiast adaptować, bo to pierwsze słowo dotyczy tylko dzieci, a drugie pozostałych rzeczy?!

Gość SFRUSTROWANY MĘCZYDUPA
A co powiecie na "kartkę papieru"? Czy spotkał się ktoś kiedys z innym rodzajem kartki?

Przeczytałam cały temat i muszę stwierdzić, że jeśli już tak bardzo chcecie poprawiać innych ludzi i wyśmiewać się z ich błędów jezykowych, to sami spójrzcie na swoje ortograficzne i interpunkcyjne! Większość z was zapomina o przecinkach, wytykając innym błędy. Przyganiał kocioł garnkowi...

Gość okres czasu
oba oznaczają czas :/

Gość valdez
Nauczycielka od PP (podstaw przedsiębiorczości) poleciła nam sformułować definicję potrzeby. powymownej cisza stwierdziła cytuję: "potrzeba... potrzeba to coś co chcemy mieć..." że co, że niby chcemy mieć potrzeby? nie no ja bym sobie poradził bez ...

Gość maxkm
nie mogę się dowiedzieć czy blomba istnieje w jakimkolwiek słowniku języka polskiego czy nie prosił bym o wytłumaczenie nam tak czy nie bo my analfabeci mamy tu mały spór bo ja zakładam plomby a kolega blomby pozdrawiam maxplomber

Gość maxplomber
i jeszcze raz my .jak ktoś dostanie w gębę to jest plomba? czy blomba ????????????

Gość nie jestem jezykoznawca
niektore przyklady, ktore tu podajecie...np. tzw. "babciny jezyk", to wcale nie sa bledy jezykowe, tylko dialekt. to, ze ludzie czasami mowia inaczej niz pani prezenterka w telewizji, nie znaczy, ze sa to bledy jezykowe

a mnie śmieszy jak ktoś mówi \"kupywać\" zamiast kupować.... zaraz sobie myślę -co za ciemnota!

Gość nie podpisze czarnym nickem
adaptacja i adopcja to zaden blad jezykowy!!!!!

a moja znajoma zawsze mówi bilobard zamiast bilbord. A jej ulubiony tekst to plus dodatni. Tak, jakby były plusy ujemne.

POSZLEM...ludzie przeciez mowi sie poszedlem... bardzo czesto spotykam sie z tym bledem..juz nie mam sily poprawiac co chwile jakiejs osoby...poszlem tam a potem poszlem tu..czy tak trudno jest powiedziec poszedlem?

Gość se tak myśli...
tjaaaa....jeden taki szedł na autobus, który miał go dostarczyć do więzienia ) "idę jechać siedzieć" se powiedział

Gość ktosssssssssssk
ktos na poczatku pisze o bledach babc.. a sam napisal ".. stali my na rondzie .." co tzn 'stali my' chyba "stalismy" a mnie smieszy i wkurza " cicho byc" zamiast "cicho badz"

Gość maxplomber
wy ludziska zamiast poprawiać czyjeś błędy , popatrzcie sami na siebie i swoje zachowanie być polakiem to nie znaczy nie popełniać błędów ortograficznych czy jakichkolwiek niema ludzi nie omylnych bywają tylko tacy co mylą się mniej albo mają większą wiedzę

Gość denerwuja mnie
zwroty : kupilam dla tata, albo dam dla tata. Niby logiczne, ale jakie śmieszne.

Gość maxplomber
a czy nie może być kupiłem dla mama tylko dla tata każda się chwali że kupuje dla niego a on dla niej nie

Gość dziś odbędzie sie odczyt
WODOMIARÓW - zamiast wodomierzy:-D

Gość koteczkaaaaaa
te auto zamiost to auto i oczywisie poszlem zamiast poszedlem.....