Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość malopolanka kakowianka
a ja ide zaraz na pole a nie na dwór

cacharel, świetne wyjaśnienie wyrażenia \"proszę panią\":) czyżbyś była polonistką z powołaniem?;) a co powiecie na pisanie słów: \"swój\", \"mój\", \"nasze\" i innych zaimków z dużej litery? mnie to po porstu wkurza

a na jakims topiku znalazłam: 13:38 sexiii-21 ważne co masz w głowie a nie jak wyglądasz!każdy ma jakies metykamenty,nie przesadzaj tak gdzie tu błąd, moi drodzy?

Gość vbgdtyrut
ruda małpo i inni, rany boskie, jak ja tu czytam, że np. \"poszłem\" zostało już uznane za poprawną formę, albo że \"proszę panią\" jest prawidłowe, to mnie skręca. śmieszą mnie ci, kórzy nie rozumieją uroczego sformułowania \"człowiek daremny\" - od tego chyba zaczęła topik jewropa. \"ubrać buty\", czy coś innego - toż to regionalizm. wszyscy w małopolsce tak mówią i tak samo mnie śmieszy, gdy ktoś mówi \"idę na dwór\", jak niektórych śmieszy nasze krakowskie \"idę na pole\". dwór to dwór - budynek. dla nas to tak, jakby ktoś mówiąc o tym, że wychodzi na zewnątrz, powiedział na przykład: \"idę na pałac\". czym innym jest gwara, a czym innym błędy językowe. większość tego, co tu wytykacie, to regionalizmy, tak samo głupie albo zabawne dla was, jak wasze dla innych. czym innym są też neologizmy, albo świadome używanie niektórych obcych słów dla jaj; tak się ma rzecz z \"po pierwsze, drugie i trzecie primo\". no i SPECJALIśCI typu cacharel, buahahahaha. cytuję: \"idę na stołówkę to mnie wnerwia bo można iść do stołówki bo to miejsce zamknięte wyjątek stanowi miasto gdzie można powiedziec ide na lub do miasta ale na stołówke mnie drażni\". cacharel WNERWIA jak ktoś idzie \"na stołówkę\", ale sama chętnie NA MIASTO pójdzie. pozdrawiam

ja chodzę do miasta ale przeczytałam w słowniku że forma " na miasto " jest dopuszczalna więc nie rozumiem o co ci chodzi

Mówią na mieście, że // Na mieście mówi się że... jest wyrazeniem potocznym i poprawnym, podobnie jak Idę na miasto zrobic zakupy (obok: Idę do miasta.... Być może �nalezałoby nawet powiedzieć, że owo Mówi się na mieście // mówią na mieście itd. jest juz wręcz sfrazeologizowane. Łaczę serdeczne pozdrowienia - prof. dr hab. Mirosław Skarżyński

vbgdtyrut, \"specjalisto\" (sorry, nie mogłam sobie darować:P ), a do mnie to który zarzut?! Według mnie cacharel rzeczywiście wyjasniła to \"psze panią\" sensownie, uważasz inaczej? Poproszę w takim razie o argumenty autorstwa uznanych autorytetów językowych, bo się gubię.

Witam! Przeczytałam całą dyskusję :) Naprawdę świetny temat :) Dorzucę tu kilka moich \"ulubionych\" zwrotów: 1) To już było co prawda, ale wkurza mnie strasznie - Zamiast \"podaj np ziemniaki\" \"podaj ICH\"... 2) Wszystkie nieśmiertelne WZIĄŚĆ, WŁANCZAĆ, POSZŁEM 3) Bynajmniej słyszałam użyte nie tylko jako \"przynajmniej\" ale także jako \"conajmniej\"... 4) Znajomy mówi ZWROK zamiast wzrok (nie do oduczenia) 5) Ten sam znajomy pisze w smsach KOO zamiast KOŁO (\"Będę koo sklepu\", i to nie jest jednorazowe zjedzenie literki 6) Zastanawiam się nad formami umyć i wymyć (Idę wymyć czy umyć ręce?) 7) UMIE, ROZUMIE zamiast umiem, rozumiem... Coś strasznego... 8) Język pisany w internecie to masakra - MOMĘT, JENZYK, DĘTYSTA, ROZUMIĘ (!), mylenie \"jestem KOBIETOM\" z \"dałam to KOBIETĄ\"; KSIONSHKA, MUFFCIE, TESH... 9) troszKIE, lampKIE 10) AREOBIK!!!!!!! 11) Gdy kobieta mówi, że była z drugą kobietą np na zakupach \"BYLIŚMY na zakupach\" zamiast byłyśmy Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę... Pozdrawiam 🌼

exuberance z tymi kobietami to fakt wiele osób myli oboje , obojga , obojgu, obu, obie , obiema itd

oooo mam !!! :) dziecko-nie mogę go oduczyć często mówią nie mogę JE oduczyć :)

No właśnie przy okazji \"byliśmy we trzech\" o grupie osób składającej się z 2 mężczyzn i 1 kobiety itp kombinacje...

Gość błędy
Co do tego "międzyczasu", to jest to kalka niemieckiego wyrazu "Zwischenzeit". Być może ktoś to już tu wyjaśniał, ale nie chce mi się czytać całego topiku. MIstrzem mowy polskiej jest Pan Poseł Przemek Gosiewski z Miłościwie Nam Panującego PiS: "filipinki" zamiast "filipiki".... uechecheche :D

Gość błędy
A propos Rożna, to kiedyś przejeżdżałam przez miejscowość o nazwie Rożno. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby na tablicy przy wyjeździe z tej miejscowości nie było napisane ROŻEN... (wjeżdżam do wsi Rożno, a wyjeżdżam ze wsi Rożen)

Gość błędy
zwischen = między Zeit = czas

Gość błędy
To jest gdzieś na trasie katowickiej, ale to było już z 15 lat temu, więc do tej pory mogło się coś zmienić w kwestii tych tablic.

Gość Nie moge tego sluchac
Draznia mnie : chcem lub nawet o zgrozo kcem zamiast chce smielismy sie - zamiast smialismy sie podstrzelona zamiast postrzelona bynajmniej zamiast przynajmniej uzywane /o czym wyzej bylo sporo pisane/ piniadze przechodnia derektor przesadne zdrobnienia tez mnie draznia.

Gość Nie mogem tego sluchać
:D

Gość boooooozeee
a ta CachareL dalej swoje... juz tam gdzies wczesniej ktos napisal, ze mozna ubrać się, a pojedyncze rzeczy sie zakłada (lub wkłada) nie wiem co takie osoby jak Ty, tu robią (na tym topiku, skoro nie maja pojecia) a miejscowość Rożno (jest poprawne bo jest to nazwa własna nic nie znacząca.-w woj.małopolskiem p.s no a diznozarła jest słodkie:D

Gość boooooozeee
a ta CachareL dalej swoje... juz tam gdzies wczesniej ktos napisal, ze mozna ubrać się, a pojedyncze rzeczy sie zakłada (lub wkłada) nie wiem co takie osoby jak Ty, tu robią (na tym topiku, skoro nie maja pojecia) a miejscowość Rożno (jest poprawne bo jest to nazwa własna nic nie znacząca.-w woj.małopolskiem p.s no a diznozarła jest słodkie:D