Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość Swirek
spażniasz się ( tak z naciskiem mówiła moja pani w szkole)

Gość słowników nie macie
czy co?

Gość aaaaaaaaaass
Wzrost eskalacji działań wojennych TVP

Gość 333
Zawracać spowrotem

* PRZEGLĄDNĄĆ coś/ PRZEGLĄDNIJ coś/ PRZEGLĄDNEŁAM coś... :O no, szlag mnie trafia jak to słyszę... * okno się OTWARŁO/ OTWARŁAM okno/ On OTWARŁ okno... :O masakra!!! a co gorsza, często spotykam się z tym zwrotem w KSIĄŻKACH!!! 😡 * ale ZGRUBŁAŚ/ uda mi ZGRUBŁY/ ale On ZGRUBŁ... :O Ostatnio posprzeczałam sie z koleżanką bo ją uświadomiłam, że nie ma takiego słowa... ale dla niej nie ma słowa \"utyłaś\"... * UPIOKŁAM ciasto... :O także często sie spotykam... niestety. * już prawie ZASYNAŁAM... w sensie zasypiałam... :O * ale byłam ZŁOSNA... w sensie \"ale byłam zła\"... :O Kurde. Znam pełno takich perełek. Ja jestem zwolenniczką poprawnej polszczyny. Zarówno pisanej jak i mówionej. Może dlatego takie \"byki\" wyjątkowo kłują mnie w uszy... :O

Gość purystka jęyzkowa
lubiałem, lubiałam bynajmniej zamiast przynajmniej moja babcia: brodzisz zamiast prodiż o zamiast ą czyli z zupo, z ręko brrrrrrrr

Gość 333
Funny bunny, może to są gwarowe rzeczy, nigdy tego nie słyszałam.Bo jeśli gwarowe, to poza konkursem, wolno tak mówić.

Gość Do góry nogami
Pisało w gazecie.

Gość purystka jęyzkowa
dalej: żeśmy poszli, żeśmy poszły... oglądnij to sobie, oglądnęłam sobie Dżizes!!!!

Gość do funny bunny
"przeglądnąć" to forma poprawna "zasynałam", "złosna", "upiokłam" to formy gwarowe i również nie uznaje się ich za błędy językowe.

Gość headline
poprawnie jest "lubiłam". "w międzyczasie" zostało już zaakceptowane przez polskich językoznawców, ale w określonej, nazwijmy to, konfiguracji. błędnie jest powiedzieć: "zjedz obiad, a ja w międzyczasie się ubiorę", ale poprawnie jest: "o 13.00 poszłam na zakupy, o 15.30 do kina, a w międzyczasie zjadłam obiad". mnie drażni: bynajmniej/przynajmniej, kupywać, Sonii, Dari, Ziaji, dokładnie, wydaje się być, żem poszedł, troszku i to na razie tyle. a, oprócz tego złe akcentowanie słów typu: technika, polityka, muzyka, papryka, Jessica, Jennifer.

Gość Ortodoksyjna
Mazaika,

Gość co Cię drażni
w Sonii, Darii, Ziaji, Marii itp.?

Gość headline
Powinno być: Soni, Darii, Ziai. Do Marii nie mam zastrzeżeń.

No raczej nie gwarowe. Mieszkam w Białymstoku i tak NIE MÓWIĘ. Ale zdarzają się tacy artyści co tak gadają. Spotkałam się z tym zarówno w Białymstoku jak i w Warszawie gdzie studiuję. Ze słówkiem PRZEGLĄDNIJ to czesto się stykam w sieci... i nóż mi się w kieszeni otwiera. :O aaaaaaa i jeszcze UMIĄ też mnie rozkładan na łopatki... jak Oni się UMIĄ bawić... Boże... Co do gwary to denerwują mnie Warszawiacy ze swoim akcentem na \"liśmy\"... * zamiast ZRObiliśmy mówią zrobiLIŚMY strasznie mnie to drażni...

Z tego co się orientuję to forma poprawna to: * PRZEGLĄDAĆ coś... a nie PRZEGLĄDNĄĆ coś...

Gość do funny bunny
widzę, że moja filologia polska na nic się zdała. wiesz lepiej. :D

Gość 333
Funny bunny, w ZROBILIŚMY akcent pada na drugą sylabę "BI". Filologia nie odwzajemnia Twojej miłości :)

Gość zolta kaczuszka
mnie wkurza "wziełem"

Gość Do góry nogami
=> Funny bunny mam ochotę być złośliwa, dobre wychowanie mnie powstrzymało.

A niby czym Ci sie naraziłam? Mam prawo wyrazić swoje zdanie. Komuś innemu nie podobają się, że Białostoczanie podobno \"śledzikują\"... choć nie spotkałam się z tym wśród młodzieży. Poza tym podpisz się czarnym nickiem jak jesteś taka odważna... :)

Gość 333
Z tym akcentem, pouczasz innych błędnie i jeszcze się filologią podparłaś. Nicka lubię jasnego, bo nie lubię wpisywać hasła. Jeśli pozwalisz nie zaczernię. Pozdrowienia.

Gość często słyszę
"narpierw " zamiast "najpierw"