Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oscypek

Lubicie oscypki? Czy są zdrowsze niż żółte sery ?

Polecane posty

Gość Oscypek

Ja osobiście za nimi przepadam , znalazłam ich dobre zródło w poblizu... ;) Lecz jeśli mam cośjeśćczęsto to chciałabym mieć pewnośc że mi to coś nie zaszkodzi. Nie mam zbyt wiele informacji na ich temat , wiem tylko tyle że z mleka owczego te oryginalne możnan dostać tylko w okresie letnim, więc te ktorymi zajadam sie teraz są z mleka krowiego. Jak myslicie czy do nich tez dodają te rakotwórcze konserwanty , które wystepują w żółtych serach ? Czy może czas dojrzewania i lezenia w bardzo stężonej solance skutecznie je konserwujej w naturalny sposób ? Proszę o opinie

Gość tak..
W nich jest chyba bardzo dużo soli. Najlepszy jest chudy twarożek :P

Ja też uwielbiam oscypki. Jutro moja siostra wraca z Zakopca i przywiezie mi pyszniutkiego oscypka. Lubię je latem odgrzewane na grillu z ciepłą bułeczką do tego jakiś angielski chutney z czerwonej karmelizowanej cebulki i czarnej porzeczki. Palce lizać :) Jutro pewnie zjem jednak z patelni. Mniam mniam ..... Poza tym są bardzo wysokokaloryczne, jak to sery.

Uwielbiam, ale tylko jak sobie z gór przywiozę, bo w markecie nie kupiłabym. W Zakopcu , a właściwie w Taterkach, u wylotu dolin, zawsze stoją góralki i robią grillowane z boczkiem, takie na raz do paszczy. Miło zjeść takiego ciepłego, jak się z gór schodzi po całym dniu.

A tam masz problem czy sa zdrowe czy nie jak Ci smakuja to wcinaj, a nie bedziesz sie zastanawiac:P

Gość oscypek rulezzz

Gość Kapitan Flint
Zebyscie wiedzieli , jak je sie robi brudnymi lapskami , to byscie nie jedli !

Gość taa góral sika wyciera jajka
a potem tymi łapami robi oscypki , dlatego takie oślizgłe są błeee :P

To szkoda, że nie macie pojęcia co mój znajomy wyczyniał pracując w ramach praktyk w kuchni restauracji pewnego hotelu ****. A ludzie i tak to jedli ze smakiem i płacili ciężkie pieniądze :o

Gość mało tego
nie tylko brudnymi łapami je robią, ale znane są też przypadki dodawania różnych świństw do środka... jakis czas temu gazety pisały o góralu, który dodawał do oscypków własnej spermy, inny z kolei dolewał tam jakiegos środka chemicznego, chyba jakims psychopatą był... nie dziwi to jednak, gdy weźmie się pod uwagę powszechnie znany fakt, że górale nie przepadają za "ceprami"

Gość braks
tez o tym czytałem, nie pamiętam tylko gdzie, najgorsze, że to zjawisko jest powszechne, a temu góralowi nic nie zrobili i pewnie ciągle uprawia swój proceder

Gość Dlatego ja nie
chodze do zadnych knajp , tylko sama gotuje w domu ! Oscypkow , tez nie kupuje !

Gość Oscypek
Z tego co wiem to nie tylko do oscypków rózne paskudztwa dodają, tak samo jesli chodzi o warunki sanitarne ich wytwarzania.(SÓL JAKOŚ SOBIE RADZI Z CHOROBOTWÓRCZYMI BAKTERIAMI I GRZyBAMI). NIe są tez aż tak strasznie wysokokaloryczne, trochę mniej niż przeciętna ''Gouda'' czy'' Podlaski'' nan 100 g mają chyba 230 kcal ;) Też uwielbiam na gorąco z ziołami, smacznego. PS Jakoś mnie te obrzydzające oscypkowe historie nie odstraszają od nich :D

Gość skoro lubisz
pić spermę swojego faceta, dlaczego nie konsumować jej w oscypku, racja

Wszędzie robią różne świństwa, i my to jemy, nawet sobie nie wyobrażamy jakie wstrętne. Taki góral jak lepi oscypek to jeszcze nic przy tym, co kupuje się w sklepach lub je w knajpkach. I co? Żyjemy, z oscypkiem czy bez. Trzeba samemu hodować kurki, krówkę, uprawiać rośliny, i samemu to przetwarzać, wtedy moglibyśmy być pewni.

Gość jestem z zakopanego
i nigdy nie zjem tego oscypka... wiecie jak sie je robi?? większość powstaje w tatrach na halach podczas wypasu owiec. górale sa tam przez kilka miesiecy. tam mieszkaja, spia i zyj ą do późnej jesieni. tam wlasnie robią oscypki. i pytanie do tych co chodza po gorach.. widzieliscie kiedys czystego górala na hali?? przeciez w tych szalasach nie ma nawet wody wiec pomyslcie w jakich warunkach oni robia te oscypki.. jestem z zakopanego i znam oscypkowe afery o zatruciach o ktorych wiadomo ze media nie powiedza... odradzam. nie jedzcie oscypkow niewiadomego pochodzenia. lepiej kupic nie na hali tylko np. u jakies gaździnki w witoeir lub bukowinie tatrzanskie. i nigdy przy drodze!!

Gość jak samemu chodowac kurki
ja , zawsze na kurki chodze do lasu i tam je zbieram

Gość owszem owszem
żyjesz, istniejesz a bakterie, wirusy, kawałki włosów, martwe plemniki górali, flegma, gęsiwo - to wszystko w tobie również sie panoszy i nieźle się czuje

Właśnie zajadam oscypka sklepowego, bo do Zakopanego mam za daleko :( Są pycha i nikt i nic mi ich nie obrzydzi . To co w nich może być , może byc również w każdym innym produkcie, który wpierniczamy ( w chlebie, ciastkach, kiełbasie itp. ) I nie mam zamiaru każdego górala podejrzewac, ze jest psychopatą :P

Gość to smacznego
jednak człowiek to zeżre wszystko, jak świnia :o

uwielbia, oscypki ..ale tylko te prosto og gorali :)) sklepowe owiniete folia sa bleee :(( jak podeszwa to profanacja oscypka . Szkoda ze do gor mam tak daleko ana d morzem niestety nie pasą owiec :)) cholipka nie wiedzieć czemu hm :)

Gość Oscypy sa extra

Gość Oscypki capia
Fe , ochyda !

Gość Grazyna z Opola
Robia , oscypki w bacowkach .Nie ma tam bierzacej wody , gdy goralowi zachce sie siku , lub kupke wychodzi z bacowki i zalatwia sie za jej rogiem . Rak potem nie umyje i jeszcze okowite chlaja !

kocham oscypki! zawsze jak mam okazję, to kupuję, ale lepsze są chyba te \"original\" od tych pakowanych w folie z supermarketów... ale czy są zdrowsze - nistety nie wiem:) pozdro;)