Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 9586232541

CZY MOZNA RODZIĆ NORMALNIE Z DUŻĄ WADĄ WZROKU?

Polecane posty

Gość 9586232541

WITAM!!! MAM TAKIE PYTANKO, BARDZO PROSZE O POMOC MAM SPORĄ WADĘ WZROKU NA JEDNO OKO +4 A NA DRUGIE +1! CZY BEDĘ MOGŁA RODZIĆ NORMALNIE CZY TYLKO PRZEZ CESARSKIE?

Witam,ja mam wadę -3,5 na lewym i prawym oku,noszę szkła kontaktowe.Dioptrie nie maja tu nic do rzeczy,musisz iśc i tak przed porodem do okulisty bo on bada dno oka i ciśnienie i jak to badanie wyjdzie w porządku to nie ma przeciwskazań do porodu siłami natury,trzeba tylko pamiętac o zamykaniu mocno oczu podczas parcia ale tpo nawet kobiety bez wady wzroku muszą o tym pamiętac.Ja rodziłam równe 9 tygodni temu SIŁAMI NATURY.Życzę powodzenia.

Dokladnie tak jak Agniecha1 napisala - tu nie chodzi o dioptrie tylko ryzyko ewnentualnego odklejenia siatkowki przy zwiekszonym wysilku fizycznym, a poniewaz przy duzych wadach - takich od -4 wzwyz czesto wspolistnieje takie ryzyko, wiec konieczna konsultacja okulistyczna i zgoda na naturalny porod. Taka konsultacje robi sie w ostatnim trymestrze ciazy.

Gość agula32
Ja gdy rodziłam miałam -6 drioprii,po dwóch tygodniach musiałam zmienić szkła bo nieco wzrok mi sie popsuł,lekarz powiedział że mogę rodzić ale on odpowiedzialności nie weźmie bo nawet na prostej drodze coś może mi się stać.Dopiero niedawno sie dowiedziałam że źle badano mi dno oka.Ciśnienia wogóle mi nie zbadano a dno oka badano mi bez zakrapiania,więc nie wiem co ona tam widziała.

->9586232541 sory nie pisz ze masz duza wade z +4 bo ja mam -11 ktoras z dziewczyn na forum -16 i to jest duza wada Twoim tokiem myslenia my juz jestesmy niepelnosprawne z takimi wadami??

Gość a i owszem
tak poważna wada wzroku, podobnie jak niedosłuch, sprawią, że osoba jest częściowo niepełnosprawna. "Niepełnosprawność - długotrwały stan, w którym występują pewne ograniczenia w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Ograniczenia te spowodowane są na skutek obniżenia sprawności funkcji fizycznych i/lub psychicznych. Jest to także uszkodzenie, czyli utrata lub wada psychiczna, fizjologiczna, anatomiczna struktury organizmu. Utrata ta może być całkowita, częściowa, trwała lub okresowa, wrodzona lub nabyta, ustabilizowana lub progresywna." wśród jednej z podgrupo osób niepełnosprawnych wyróżniamy osoby z niepełnosprawnością sensoryczną i do nich zaliczają się osoby z tak poważnymi wadami wzorku. ten stopień niepełnosprawności nie uniemożliwia całkowitej możliwości pracy, ale są zawody, których chory nie może wykonywać.

Gość worek siana
absinthe , nie rozumiem , z czym masz problem. To tak , jakbyś zabroniła komuś o wzroście 170 cm mówić , że jego 80 kilo to nadwaga , bo sama ważysz 120. -4 czy tam +4 to już JEST duża wada. Nie jakaś ogromna , ale duża. Bo mała nie jest , mała to -1. A twoja wada jest ogromna

Gość worek siana
to kwestia punktu widzenia , ale jak dla mnie to moje -4.5 to już duza wada , bez soczewek albo okularów mam wrażenie , jakbym była ślepa , przy -1 nie miałam takiego uczucia , a przy -2 trochę już było uciążliwe. Ale bardzo możliwe , że jakby mi wada zjechała do -10 , to bym inaczej stopniowała

Moja mama miała -31 dioptrii, do tego astygmatyzm, wszelkie inne wady. Rodziła mnie naturalnie i w trakcie porodu odkliły się siatkówki. Poród zakończył się cesarką. Drugiego dziecka nie wolno jej było mieć i...mam brata:) urodzonego cesarką. ^To oczywiście było dawno temu, ale dziewczyny - konsultujcie z okulistami. I prawda co piszą - nie zależy to od liczby dioptrii. Konsultujcie, bo potem, w razie odklejenia się siatkówek są poważne komplikacje - skrZepy, wylewy.

oczywiscie ze przed porodem kazda kobieta z wada powinna sie skonsultowac bo nigdy nie wiadomo wysilek nie zaszkodzi oczom.pytalam kiedys okulistki w moim przypadku bede mogla kiedys rodzic naturalnie(pomijajac ze nie chce) bo rogowka jest w dobrym stanie ale nawet przy malej wadzie moga byc komplikacje.

Gość słaby wzrok
Worek siana Ja podczas pobytu w szpitalu, będąc w ciązy, byłam pytana o mój wzrok, ponieważ noszę okulary. Oznajmiłam, ze mam -4,5 i -5, co lekarz odparł, ze konieczne sa badania i być może niepodejma się porodu naturalnego, sprawy jednak potoczyły sie inaczej i niemusiałam mieć badań u okulisty bo i miałam cc, ale prawda jest, że to grozi pogorszeniem sie wzroku...musisz tylko tego dopilnować...