Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta co ma farta

Adwentysci Dnia Siodmego

Polecane posty

Gość Marta co ma farta

Interesuje mnei jak zyja, co wolno, czego nie wolno robic i dlaczego. Na przyklad wiem, ze nie wolno nosic bizuterii. Jaka jest tego przyczyna?

Gość no to Orlico
dyskutuj na bieżący temat :)

Gość no to Orlico
to poczytaj w guglach :D :D

To przesada z tą bizuterią mogą nosić ale bez przesady,raczej delikatną.Nie jedzą wieprzowiny,świętują w sobotę,obchodzą szabat,nie powinni pić alkoholu ani palić,preferują zdrowy tryb życia,ale różnie z tym bywa,znam kliku którzy żadną z tych zasad się nie przejmują.

Gość kaveeeeee
ja wiem tylko ze jak umieraja to "zapadaja w sen" a nie umieraja i obudza sie wszyscy w dniu ostatecznym.... i lubia spiewac glosno... i pastorzy maja zony... i trzeba placic skladki ;) chyba tyle z mojej wiedzy

Gość kaveeeeee
o tak ze zdrowym jedzeniem to tez fakt....

jeśli chodzi o dziesięcinę to nie jest to przymus,oddają bo chcą,poza tym to naprawdę fajni ludzie chociarz wyjątki się zdarzają,śpiewać fakt lubią bardzo,najlepej całą rodziną a jeśli idzie o śmierć to nie widzą z tym problemu to tylko faza przejściowa do pełni szczęścia.

Gość Marta co ma farta
Mnie tez nie interesuja. znam strony adwentystow. chodzi mi o takie zyciowe sprawy. wlasnie jak sie do nich stosuja, dlaczego nie nosza tej bizuterii, dlaczego nie jedza swini.

Pepeline, ja tez znam adwentystow, ale oni maja sprzeczne opinie co do tego dlaczego na przyklad ne nosza bizuterii: jedni mowia, ze bizuteria swiadczy o braku skromnosci, a adwentysta ma byc skromny, inni, ze chodzi o nie wydawanie pienedzy na glupoty, bo sa wazniejsze wydatki i ta kase mozna przeznaczyc na pomoc komus. Jedni mowia, ze nie wolno kobiecie do kosciola zalozyc spodni, bo w bibli jest napisane, ze baba musi sie roznic od chlopa ubraniem, a przeciez w zwykly dzien te same baby nosza spodnie. Ja po prostu nie wiem co jest grane. Tak w ogole nie mam im nic do zarzucenia.

Tyle co wiem (a wiem niewiele i chciałabym się dowiedzieć więcej), to to, że nie jedzą wiepszowiny, bo to mięso nieczyste. Ale znalazłam coś ciekawego - Adwentyści dopuszczają aborcję, oczywiście nie w każdym przypadku. \"Aborcje powodowane chęcią kontroli urodzin, dokonania selekcji płciowej czy wygody nie mogą być przez Kościół usprawiedliwione. Jednak czasami kobiety mogą stanąć wobec wyjątkowych okoliczności, które stanowią poważne moralne i medyczne dylematy, takie jak silne zagrożenie życia kobiety ciężarnej, poważne zagrożenie jej zdrowia, poważne obciążenia dziedziczne (dokładnie zbadanego płodu) oraz ciąża wynikła z gwałtu lub kazirodztwa. Ostateczna decyzja co do przerwania ciąży lub jej utrzymania powinna być podjęta przez kobietę ciężarną, po odpowiedniej konsultacji. Ponadto wszelkie próby wymuszania na kobietach czy to utrzymania ciąży, czy jej przerwania winny być odrzucone, jako pogwałcenie osobistej wolności.\" - to cytat z ich oficjalnej strony internetowej.

Gość Marta grzechu warta
Tak, dlatego podoba mi sie podejscie adwetystow do wielu spraw. Malo sie o adwentystach mowi, malo o nich slyszy. Warto dowiedziec sie czegos wiecej...Nie ma na kafeterii zadnych adwentystow???

Krwawa_Orlico ---> mnie też podoba się to podejście do aborcji, jest naprawdę bardzo sensowne. Ale fakt faktem, byłam zaskoczona, jak to znalazłam, nie przypuszczałam, że którykolwiek Kościół może mieć takie podejście. Przydałby się tu, na tym topiku, chociaż jeden adwentysta, na pewno jacyś tu są. Z samego źródła byłoby więcej i na dodatek konkretnych, prawdziwych informacji.

Gość ooooooooo

Gość ja mam w rodzinie
adwentustów dnia siódmego zachowują sie zupełnie normalnie ,tylko nie jedzą wieprzowiny ,sobota a nie niedziela jest świętem i tyle ,gdyby nie to nawet bym sie nie zorientowała że sa adwentystami,ale róznie bywa,są tacy co są bardziej konserwatywni ...jak wszędzie

Gość ja mam w rodzinie
miało być adwentystów sorry

Gość to sa ludzie bardzo surowi
i dla nich najwazniejsze sa zasady, nie uznaja przebaczenia, kara za grzech jest smierc.

Gość klecha
a co wiecie o ich "doktrynie". Tzn czym różni się ich wiara od wiary katolickiej. CZy uznają Maryję jako świętą i dziewicę, czy wierzą że Jezus był bogiem czy człowiekiem itp?

Gość wporzo
Znałem kilku adwentystów i mogę powiedzieć, że byli super pod każdym względem.

Gość wporzo
ich doktryna to nowy testament bez narosłej wokół niego przez ostatnie dwa tysiące lat "nadbudowy"

Gość wporzo
przesadziłem, dwa tysiące lat jeszcze nie minęło :-)