Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jonakko

DO PAŃ W CIĄŻY Prosze, wytlumaczcie mi, dlaczego po ulicach chodzicie tak

Polecane posty

Gość jonakko

niechlujnie ubrane? Opinacie brzuchy obcisłymi bluzeczkami, ktore podnosza sie i odkrywaja niemal juz rozdarty pępek? Spodnie obcisle, pupy "pod siebie" i prychacie. Czy chcecie, zeby wszyscy zauwazyli, ze jesteście w ciazy? Zapewniam, ze i bez takiego obnazania jest to widoczne. Wybaczcie mi to co mówie. Jestem kobieta i obrzydza mnie taka parada brzuchów. Popatrzcie nawet na Katie- brzuch ma giiigantyczny, ale przez styl ubierania maskuje go troche i nie szokuje swoim wygladem tak, jakby to robila ubrana w opiete ciuszki. Przeciez po to wlasnie projektuje sie ubrania ciazowe, zeby nosic je w czasie ciazy. Jesli kogos urazilam, to przepraszam. Wyrazam tylko wlasne zdanie, do ktorego mam prawo. Kobieta w ciazy moze wygladac bardzo ladnie, ale niech sie stosownie ubierze i nie demonstruje tak swego stanu... Pozdrawiam wszystkie SCHLUDNE (przyszle)mamy

Brzucha jeszcze nie odkrywam, bo troche za zimno, ale faktycznie czsami noszę dopasowane ciuchy. Jestem kobietą pewną siebie bardzo dumną ze swojego stanu. Dobrze się z tym czuję. Wiem że mój mąż też jest bardzo dumny ze swojego dzieła i lubi jak noszę takie ciuszki:) To są chyba jedyne powody. Pozdrawiam:)

No tak, o tej porze roku to wszystkie ciężarne biegają z pępkami na wierzchu :D Jak się komuś podoba tak chodzić ubranym to mnie nic do tego. Sama gdy byłam w ciąży nie chodzilam w typowych ubraniach ciążowych, bo mi się nie podobały, a ja w nich wyglądałam jak krowa. A jak się komuś nie podoba taki widok jest zawsze wyjście - nie patrzeć :)

Gość karina22
popieram euglene

Gość mushyna
a zwrócilas moze kiedys uwagę na to ze ubrania z etykietą \"w czasie ciązy\" są 2 razy droższe...? tak iec to ze sa specjalne sklepy to 1...finanse to 2....

Gość 11111111
to nie średniowiecze,żeby ciążę trzeba było ukrywać ja bardzo lubię patrzeć na kobiety w ciąży,które eksponują brzuszek,wyglądają pięknie,wzruszająco i powinny być dumne ze swojego stanu a nie maskowaś go w paskudne przymarszczane pod biustem sukieneczki ,nie daj Boże jeszcze w kratkę :o a ja pamiętam takie czasy kiedy wszystkie ciężarne właśnie tak się ubierały,koszmar

Gość nigdy
nie nosiłam brzucha "na wierzchu" w miejscach publicznych,ponieważ wiem,że jest to krępujące dla otoczenia. Noszę normalne ciażowe spodnie i do tego swoje swetry sprzed ciazy. na lato mam dwie sukienki,ale też nie ciązowe,tylko kupione o dwa rozmiary za duże:) Czuję sie dobrze i wcale nie uważam,że wygladam niechlujnie. zawsze mam czyste ubrania.wyprasowane i pachnące. widziałam dziewczyny w dresie po ojcu i za duzym swetrze,ale to mało spotykany widok. mieszkam w duzym mieście i tu raczej jest przyjęte,że nie chodzi się w dresie po ulicy;

Gość zagwostka
Nie mam nic przeciwko obcislym bluzeczkom lub sweterkom - sama takie nosze i czuje sie wtedy bardzo kobieco, ale dbam o to, by byly odpowiednio dlugie. Obcislych spodni z kolei nigdy nie nosilam, ale jezeli ktos dobrze sie w takich czuje i rownie dobrze wyglada to czemu nie? Nie rozumiem dlaczego takie spodnie mialyby oznaczac jakis brak gustu... czy ciaza naprawde skazuje nas na spodnie, w ktorych zmiescilyby sie jeszcze ze 2 ciezarne? Z jakiej racji? Ja nie 'obnazam' brzucha po to, zeby inni go zauwazyli, lubie po prostu od czasu do czasu zalozyc cos, co przypomni mi samej, ze moge wygladac kobieco - co nie oznacza, ze biegam z pepkiem na wierzchu. Wydaje mi sie, ze zbyt ostro uzylas slow 'maskowac' brzuch i 'szokowac wygladem'. Maskowac brzuch? Tak jakby to byl powod do wstydu i schowania sie w domu? A co do szokowania, zakladam, ze nigdy nie bylas w ciazy, sproboj przez 9 m-cy chodzic w workowatych ubraniach... dla mnie to jest dopiero szokujace! Reasumujac: zgadzam sie, ze nie wypada swiecic golym brzuchem po ulicach... ale w obcislych rzeczach nie widze nic zlego.

Gość moje zdanie
każdy nosi to co lubi zarówno w ciąży jak i bez niej

Ja rowniez nie widze nic zlego w obcislysz ubraniach ciazowych, byle nie odkrywaly pepka, i by kobieta nie miala zbyt obfitych ksztaltow (ale to tyczy sie nie tylko kobiet ciezarnych..mnie najbardziej obrzydzaja nastolatki z nadwaga w kusych bluzeczkach i sadelkiem wylewajacym sie znad opietych biodrowek...A kobiety w ciazy? Uwaam ze to piekny widok, mozna eksponowac brzuszek, dlaczego nie, dbajac jednoczesnie o estetyke.. Mysle ze jest czesc kobiet, szcegolnie starszego pokolenie (tak jak moja tesciowa np.) ktore przyzwyczajone do obowiazujacych w latach 80-tych \"namiotow\" nie moga zrozumiec, jak mozna byc dumna ze swego stanu, jak moze to sie podobac... Takie stanowisko tez rozumiem, ale osobiscie, poki nie bede zbyt \"obfita\" ;-) rowniez bede eksponowac swoj stan. I tyle. Pozdrawiam!!!

Rozumiem ,ze odkryty pepek i wystajacy brzuch w 9 miesiacu ciazy moze wygladac po prostu nieestetycznie,ale to zalezy przede wszystkim od tego czy kobieta potrafi ubrac sie z klasa i dopasowac stroj do swojego faktycznego stanu! Mnie jednak bardzo podobaja sie takie dosc dopasowane ubrania u kobiet w ciazy, tylko kiedy brzuszek nie jest jeszcze ogromny. Moj maz uwielbia kiedy zakladam dopasowane bluzeczki, z tym ze mam jeszcze maly brzuszek. Jestem kobietą i nie mam zamiaru przebierac się za strach na wroble tylko dlatego ze od 6 miesiecy spodziewam sie dzidziusia!

Gość także w ciązy
własnie wczoraj wczoraj byłam w tzw.specjalistycznym sklepie z ubiorami dla kobiet w ciązy.. rany, co za szmacidła! okropne worki na kartofle a nie ubiory.. tak jakby ciąża była powodem do wstydu i należy ją ukryć! a właśnie nie! cieszę się z mojego stanu i nie zamierzam się z tym specjalnie obnosić ale tym bardziej ukrywać.. Kupiłam sobie atrakcyjne stroje, które mogłaby nosić i kobieta nie w ciązy.. Zwyczajnie, ładne tuniki, bluzeczki seksownie odcinane pod biustem, radosne sukienki.. Zgodzę się z autorką, że odkryty w ciąży brzuch może nieładnie wyglądać, skoro odkryty brzuch nieciężarnej wywołuje pewien niesmak estetyczny.. Właśnie, wymyśliłam sobie teorię! Myślę, że to nie o powód dumy i ekshibicjonizm kobiet w ciąży chodzi ale o po prostu kwestię smaku i estetyki, jakiegoś wyczucia.. widziałam kobiety latem z odkrytymi brzuszkami i wyglądały pięknie.. pięknie bo i figurę miały idelaną (prócz dużego brzuszka oczywiście) ale i widziałam ciężarne, które rzeczywiście wyglądały jak delikatnie mówiąc tłuste, przynagie krówki.. To tak jak z ubiorem na codzień, jedne z nas wyglądają ładnie i estetycznie a inne wulgarnie..ciąża po prostu ten stan rzeczy bardziej uwidacznia..

Gość mamusia lipcowa
A ja rozumiem założycielkę topiku. Mnie również nie podobają się nadmiernie eksponowane brzuchy i to nie tylko u kobiet ciężarnych. Sama jestem w ciąży, w 6 miesiącu i chodzę ubrana różnie - byle tylko nie odsłaniać nagiego brzucha. Ubrań ciążowych nie kupuję bo są one okropnie drogie - w cenie jednej sukienki mam fotelik dla synka:/ Apeluję teraz do wszystkich - trochę zrozumienia!! Przyszłe mamy - miejcie świadomość, że wasz nagi brzuch nie jest zbyt ładny dla większości ludzi. Ludzie krytykujący - dla przyszłych rodziców ciąża to czas wielkich wydatków, nie każdego stać na zakup całego kompletu ubrań, więc często chodzi w nieciążowych które robią się obcisłe. Siłą rzeczy:) Trochę tolerancji i zrozumienia:)) Pozdrawiam

Odkryty brzuch - nie, jakoś mi się nie podobał. Natomiast opięty bawełnianą bluzką - owszem, po prostu normalny. Nie widziałam powodu, dla którego miałabym nosić namioty. Namiot posiadam jeden, jest to lniana bluzka haftowana z przodu we wzory, noszę go do dziś w domu, wygodny i przewiewny. Ale poza tym nosiłam po prostu zwykłe bawełniane bluzki, najwyżej trochę większe, żeby były ciut dłuższe. Spodnie miałam kupione, owszem, bo się nie mieściłam w nic normalnego, ale przyznam że zapłaciłam za nie z bólem - ciuchy tego typu są potwornie drogie! Za jedne spodnie dałam ponad 150 zł - i wcale nie należały do tych najdroższych! Jak kogoś stać na spodnie, które się odłoży za 4 miesiące, to proszę bardzo. Niech sobie krytykanci idą do sklepów z odzieżą ciążową i popatrzą na metki tego, co nie jest szmatą. Pomijam, że i tak większość to ściery.

Gość starsza babka trochę
Sami esteci .Nie przesadzajcie,mam już trochę lat,ale zupełnie mi to nie przeszkadza,a to własnie ja powinnam być mniej tolerancyjna.Niech każdy ubiera się jak chce,najważniejsze,żeby był czysty i nie narazał wszystkich wokół na "węchowe przyjemności." Wkurza mnie natomiast plucie na ulicy-to jest dopiero niesmaczne i nieestetyczne.

Gość aniiiia
witam dwa lata temu zaszłam w ciąże do 5-tego misiaca chodziłam jeszcze w ciuchach normalnych a pozniej jak brzuszek mi urusł to poszłam do sklepu z odzieza ciązową okazało sie ze niedosc ze ciuchy sa o 90% droższe to jeszcze bardzo tandetne jakies długie tuniki i to w bardzo brzytkim kroju poszłam do innego sklepu niby z odzieza bardziej młodzierzowa wyszłam z tamtad z pustym portwele za bluzke dałam 140 zł a za spodnie 170 zł ani jedna ani druga recz nie byłą warta tych pieniedzy nie było mnie stac na ciuchy o takich cenach pozniej kupiłam juz ciuchy tylko w wiekszych rozmiarach choc nie było łatwo

jonakko- po pierwsze jestem dopiero w 18tc a na spodnie ciazowe wydalam juz prawie 300 i sadze ze lacznie ze mna nie wszystkie ciezarne stac na takie wydatki!po drugie bardziej mnie zenuje widok 16 latki z brzuchem okolczykowanym na wierzchu z cycami na wierzchu i \"paskiem do spodni\"ktory mial zastapic kiecke z zpapierosem w buzi z wytapetowana twarza i z piwem w dloni!

Gość Co za bzdura
Autorko a w jakim ty miescie zyjesz ze widzisz takie ciezarowki? Ja tez otaczam sie kobietami w ciazy i sa to zazwyczaj zadbane i skromne kobiety!!!! A odziez ciazowa wcale nie jest taka droga! Wystarczy ze sie poszuka! I nie pisze tu o uzywanych rzeczach! Ja kupuje spodnie do 70 zl, bluzki i sweterki do 50 zl, to chyba tyle co normalne, zgadza sie? Rzeczy sa rewelacyjne! Jakbym nie planowala zaraz kolejnej ciazy to bym je zaraz na allegro wystawila i od razu by sie sprzedaly! A tak z innej beczki nie znosze kiedy ktos obgaduje innych, prosze najpierw popatrzec na siebie!

do autorki - Też to zauważyłam :( Szczególnie w dużych marketach paradują w obcisłych bluzeczkach z odkrytym brzuchem. Może jest to spowodowane biedą ? :) Nie chcą nic kupować na te kilka miesięcy ? Nie umiem tego wytłumaczyć. Jest to obrzydliwe i bardzo niesmaczne. Może nie tak bardzo dla nas kobiet, ale dla mężczyzn... chociaż mnie też troche zniechęca taki widok.

Gość Szczęśliwa Młoda Mężatka
Bez przesady :/ Ja uwielbiam patrzeć na kobiety w ciąży, nie zauważyłam, zeby chodziły niechlujnie ubrane, a nawet jeśli się zdarzy taka to co? Nie ciężarne nie chodzą ubranie niechlujnie? Nie rozumiem o co takie halo. Kobiety, które nie są w ciąży też nieraz ubierają się niechlujnie, odkrywają zbyt duże i nieestetyczne brzuchy i nikt z tego problemu nie robi. Myślę, ze należy zacząć od siebie a nie oceniać innych. Sama mam zamiar nosić obcisłe bluzeczki żeby widać było brzuszek, myślę, że ciąża to powód do radości i nie widzę powodu, żeby się nią wstydzić i ukrywać brzuszek pod olbrzymimi koszulkami.

A mi się wydaje, że odkryte brzuchy noszą te dziewczyny, które nosiły je odkryte przed ciążą. To pozostałość po \"noszeniu się sexi\", chociaż duży brzuch nie jest już sexi :).

Gość myślę że obecnie ludziom się
popierdzieliło w głowach kobietę w ciąży uznają za obrzydliwą bo nie wygląda jak wychudzona modelka, nie ma płaskiego pięknego brzucha i zgrabnego ciała staliśmy się jacyś niedojrzali, stan fizjologiczny jakim jest ciąża budzi niesmak, wstyd, zażenowanie lub wręcz obrzydzenie to z pewnoscią nie jest normalne, panuje kult młodości urody, w nim nie ma miejsca na coś tak naturalnego jak ciąża bo kobieta ma byc przede wszystkim seksowna a wg dzisiejszych standardów to znaczy przede wszystkim chuda

Gość Co za bzdura
a wy dalej swoje! Do poprzedniczki! Popatrz w swoja stopke, jak uwierzysz ze nie bedziesz miala rozstepow to nie bedziesz miala:-P Popatrzcie na siebie! Pewnie dzieci nie mozecie miec i takie zazdrosnice jestescie! Wstyd, wstyd! Ja bym sie na waszym miejscu wstydzila tego ze tak obgadujecie!!!!!!!!!!!!!!!!1111

Gość myślę że obecnie ludziom się
pojawia się presja by jaknajmniej w ciąży utyc i jaknajszybciej po porodzie byc znowu superszczupłym, głupia moda która zniewala kobiety, wywiera na ich psychice presję i wpędza je w wieczne kompleksy, wiele kobiet przez to w nieskończonośc odkłada decyzję o macierzyństwie bo nie chcą tracic urody i nie chcą by inni na ulicy patrzyli na nie jak na jakies tłuste dziwolągi, te kobiety boją sie też reakcji swoich partnerów na ich zmieniajace sie w ciąży ciało, boją się braku akceptacji

Gość to jest wolny kraj
kazdy ma prawo chodzic jak chce i w czym chce ! i nikt nie ma prawa tego negowac !

myślę że obecnie ludziom się - Z jednym się zgadzamy w tych czasach ludziom się pochrzaniło i to ostro. Paraduje taka z ogromnym kałdunem, z wystającym pępkiem, rozstępami a my musimy na to patrzeć ! Jeśli to dla kogoś jest piękne to współczuje. A co wasi mężowie na to ? Nie mówią :\"zakryj się głupia babo\" ? czy też chcą się pochwalić przed całym światem co zmajstrowali ? Teraz posiadanie dziecka to powód do dumy :) Oznacza kase :) Taka moda na małe dzidzi...

Gość kluska serowa
Ej chwila. Czy wy myslicie ze ciuchy ciazowe to namioty ktore przykrywaja brzuch i kolana i kostki prawie ze???? Mam ciazowe ciuszki i wiekszosc z nich jest raczej przylegajaca do ciala. nie obcisle ale nie olbrzymie. i jeszcze zastanawia mnie gdzie widzicie te kobiety z brzuchami na wierzchu?? W ZIMIE!!!!!!!! :D :D :D :P

W zimie nie chociaż o tym zaraz :) ale latem aż roi się od tego. Kilka dni temu widziałam babe z brzuchem na wierzchu, miała rozpięty płaszcz i było widać.