Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedaczysko19

Ciąża pozamaciczna odpowiedzcie błagam Was

Polecane posty

Gość biedaczysko19

Czy ciąża pozamaciczna nieleczona i nie wykryta ma racje bytu i moża spoojnie urodzić zdrowe dziecko czy jest skazana na poronienie ?? błagam odpiszcie i jak można ją wykryć za pomocą testu ???

Ciąza pozamiaciczna nie moze sie rozwijać, musi zostac usunieta ponieważ płód rozwija sie np w jajowodzie a tam jest za malo miejsca i moze dojść do pękniecia jajowodu i poważnych komplikacji dla ciebie łącznie z utratą życia. Ciąży pozamacicznej nie wykryjesz testem, musisz iść do ginegologa na usg. Przykro mi.

Gość biedaczysko19
Czarna , dziękuje za cenną informacje

Gość luki laki
ale wy baby to juz nie macie o czym gadac tak? co druga tu na tym całym forum pisze tylko o ciąży i o bachorach! czy wy juz naprawde jestescie takie zacofane ze tylko to lezy w waszej ambicji? jak najszybciej urodzic dziecko i bawic sie w pieluchy?? gdzie podziały sie kobietki które mają jakis cel w zyciu, zdobywają wiedzę, uczą się, mają coraz lepsze kwalifikacje?? a tu dosłownie co druga to jakas zakompleksiona chryja która woli byc na utrzymaniu faceta- bo tak jej łatwiej...i urodzic mu dzieciaka łudząc sie ze facet marzy tylko o tym!! jak to gówno prawda. żaden facet tak naprawde nigdy nie powie kobiecie "chce miec dziecko" bo woli zakosztowac troche zycia, to zawsze kobieta postawi go przed faktem dokonanym- bo ona chce i juz- ma byc tak jak ona tego chce/!!! obrzydliwe!!! z iloma przypadkami juz sie spotkałem ze facet mając dziecko był tak na maksa znudzony swoim zyciem tylko z uwagi na kulture i uczucie do swojej kobiety oczywiscie jej tego nie powie. A kobieta- oczywiscie przekonana jest ze jej mężulek jest szczesliwy. Albo tak sobie tylko wmawia. Ludzie weźcie sie w garsc!! jak tak co druga bedzie gderac tylko o tym ze chce miec dziecko- coraz więcej facetów bedzie zdradzac i spotykac sie z normalnymi dziewczynami które potrafią rozmawiac na inne interesujące tematy a nie tylko pieprzyc o ciąży, dzieciach i pieluchach. Coraz więcej tu zacofanych idiotek.................żal mi was!!!!!!!!!! ps....jak byscie umiały rozszyfrowac psychike faceta ...na pewno zmieniłybyscie swoje postępowanie.......

nie co druga na tym forum pisze o ciąży i bachorach, tylko każda, bo to jest forum na ten temat, to o czym mamy pisać???

Sa odnotowywane w historii kazuistyczne donoszenia ciazy pozamacicznej z zaimplantowanym zarodkiem w otrzewnej - ale absolutnie byly wykryte i pilnie kontrolowane i to, ze sie utrzymaly to naprawde cud!!! Najczesciej dochodzi do rozwoju ciazy pozamacicznej w jajowodzie - a on ma za cienka scianke zeby sie lozysko moglo wytworzyc i albo dochodzi do tak zwanego poronienia trabkowego - czyli plod obumiera, kobieta zaczyna krwawic, albo moze dojsc do pekniecia jajowodu - bardzo silny bol, krwawienie do wnetrza ciala i koniecznosc pilnej operacji. Aktualnie wiekszosc ciaz pozamacicznych jest rozpoznawanych w USG przezpochwowym juz na poczatku ciazy i nie dopuszcza sie do opisanych przeze mnie scenariuszy tylko albo lekami, albo operacyjnie usuwa sie taka ciaze - ktora i tak nie ma szans sie utrzymac. Biedaczysko - czemu napisalas takiego posta? Czy masz jakiekolwiek podejrzenia, ze Cie to moglo spotkac? Czy tylko naczytalas sie roznych rzeczy i teraz jestes przerazona? Za pomoca testu jej nie wykryjesz - dokladnie jak Czarna napisala -diagnostyka polega na USG przezpochwowym i badaniu poziomu beta-HCG z krwi (ktore przy ciazy pozamacicznej jest wyjatkowo niskie). Ciaza pozamaciczna to wbrew pozorom rzadka sprawa, wiec jesli nie masz jakis prawdziwych wskazan do obaw nie zamartwiaj sie tym. Pozdrawiam Doris

pszczoła ten Twój maluch ma rozbrajający usmiech:-) buzial dla Ciebie i dzidzi!!:-)

doris, co to znaczy kazuistyczne? qrcze, jakiś czas temu prowadziłam tu zażartą dyskusje na temat donoszenia ciąży pozamacicznej, bo słyszałam od swej znajomej pediatry o takich przypadkach, ale wyśmiano mnie...szkoda, ze Cię wtedy nie było:)Wiem, ze jesteś lekarzem, wiec jak 2 lekarzy mówi, ze tak było, no to chyba tak musiało być:DPOzdrawiam

Gość biedaczysko19
Oj ja przecież nie mówie ,że chce usidlić faceta , bo ja mam nauke i to sprawa każdego c kto zrobi z ciążą a wWam dziewczyny dziekuje za zrozumienie mnie i odpowiedz na moje pytanie , jeśli wiecie jeszcze coś jeszcze to napiszcie , buziaki

Gość biedaczysko19
doris26 ==> mam jescze jedno pytanie do Ciebie skoro jestes lekarzem i znasz się widze na fachu :)kochana czy po postinorze moge zamiast zwykłego okresu tydzien przezd spodziewaną miesiaczka dostać plamienia w koloże bardzo ciemno brązowym i czasem widze malenkie kropelki krwi raz nawet zauwazyłam skrzep , czy jest możliwe ,że postinor nie zadziałał albo to jakaś dziwna ciąża ?? to plamienie mam już 7 dzien ?? a Wam kochane dziekuje za wypowiedzi bardzo cenne i mądre

luki laki > zawsze mnie zastanawia, dlaczego kobiety, które nie chcą mieć dzieci z uporem maniaka okupują temat \"ciąża i wychowywanie dzieci\". Ciebie tu po prostu nie powinno być. Jak mnie nie interesuje grzebanie w ziemi to po prostu nie wchodzę nawet na temat \"ogródek\". I nie bądź taka zarozumiała, bo z pewnością jest tu wiele kobiet o wiele lepiej wykształconych od Ciebie. A już na pewno o wiele szczęśliwszych, biedna zakompleksiona, niezrozumiana i niespełniona kobieto. Nic dziwnego, że żaden facet nie chce mieć z Tobą dzieci.

Pszczola - kazuistyczne - to znaczy niezmiernie, niezmiernie rzadkie. Rzeczywiscie szkoda, ze tamtej dyskusji nie widzialam, ale pewnie bym sie zdenerwowala,a i tak niektorych ludzi do pewnych rzeczy sie nie przekona:) i moze niech tak pozostanie. W literaturze fachowej naprawde sa takie przypadki opisywane. A Twoj maluch ma rzeczywiscie rozbrajajacy usmiech:) Biedaczysko - moga byc takie plamienia po postinorze - to jednorazowa duza dawka hormonow i moze wywolac przerozne zaburzenia cyklu. Ale jesli masz watpliwosci co do skutecznosci - np. za pozno zastosowany lek lub tp. to lepiej zrob sobie test.

Doris a jeśli ja nie brałam postinoru i mam te same plamienia barzowe z zakrzepami??Dodam,że miesiac temu zapomniałam tabletki,dostałam okres ale nie przerwałam brania tabsów,nie zrobiułam przerwy,teraz biore to drugie opakowanie,własciwie je koncze,zostały mi 4 tabletki i wąłsnie wczoraj dostałam takie plamienie z zakrzepami:/ Nie mam pojecia co to jest,rozmawiałam z lekarka moja,ale tylko rpzez telefon i ona mówi że to normalne przez ta zapomniana tabletke i że mam sie nie martwić,ale ja i tak się martwie:/

Sloneczna Ksiezniczko - to raczej nie przez zapomniana tabletke a przez to, ze nie zrobilas przerwy tylko zaczelas drugie opakowanie - tabletki to glownie estrogeny (hormony zenskie wplywajace na wzrastanie blony sluzowej macicy) u Ciebie pewnie przez brak przerwy bardzo ona wzrosla i dlatego teraz sie obficiej zluszcza - stad takie plamienia - a to co nazywasz zakrzepami to raczej fragmenty tej blony a nie prawdziwe zakrzepy, bo krew miesiaczkowa nie krzepnie. NIe martw sie jednorazowe zapomnienie tabletki bardzo niewiele obniza skutecznosc antykoncepcyjna, a jesli od tamtej pory mialas okres to na 100% w ciazy nie jestes. To po prostu rozregulowanie hormonalne. Poczekaj cierpliwie wszystko wroci do normy.

Sloneczna Ksiezniczko - to raczej nie przez zapomniana tabletke a przez to, ze nie zrobilas przerwy tylko zaczelas drugie opakowanie - tabletki to glownie estrogeny (hormony zenskie wplywajace na wzrastanie blony sluzowej macicy) u Ciebie pewnie przez brak przerwy bardzo ona wzrosla i dlatego teraz sie obficiej zluszcza - stad takie plamienia - a to co nazywasz zakrzepami to raczej fragmenty tej blony a nie prawdziwe zakrzepy, bo krew miesiaczkowa nie krzepnie. NIe martw sie jednorazowe zapomnienie tabletki bardzo niewiele obniza skutecznosc antykoncepcyjna, a jesli od tamtej pory mialas okres to na 100% w ciazy nie jestes. To po prostu rozregulowanie hormonalne. Poczekaj cierpliwie wszystko wroci do normy.

Gość ISMENA
ja jestem w 20-tym tydodniu ciąży wewnątrz macicznej jest to moja druga udana ciąża ale mam koleżanke która miała ciąże w jajowodzie i jestem ciekawa czy może mieć normalna i po jakim czasie?

Do rozwoju ciazy pozamacicznej dochodzi najczesciej w wyniku zrostow pozapalnych w jajowodach - po prostu w prawidlowych \"warunkach anatomicznych\" komorka jajowa wydostaje sie w wyniku owulacji z jajnika i nastepnie poprzez jajowod - gdzie dochodzi do zaplodnienia wedruje az do macicy gdzie dochodzi do implantacji zarodka. Jesli cos stanie na drodze zaplodnionej komorki - np.zrosty w jajowodzie nie moze ona sie przedostac do macicy i czasem dochodzi do implantacji zarodka wlasnie w jajowodzie, duzo rzadziej w jajniku, a najrzadziej w otrzewnej. Dlatego u kobiety,ktora miala ciaze pozamaciczna istnieje zwiekszone ryzyko, ze kolejna ciaza takze moze sie okazac pozamaciczna - ale oczywiscie nie wyklucza to rowniez prawidlowo usytuoawanej ciazy! Wszystko zalezy! Nie da sie jednoznacznie odpowiedziec na zadane pytanie. Nie wiem jak poprzednia ciaza pozamaciczna byla leczona - czasem niestety wymaga usuniecia calego jajowodu, oczywiscie wtedy pozostaje drugi jajowod. Mysle, ze na to pytanie potrafi odpowiedzic tylko i wylacznie ginekolog, ktory prowadzil i badal Twoja kolezanke. Kiedy moze sie znowu starac - to rowniez musi rozstrzygnac lekarz prowadzacy - bo to zalezy od leczenia poprzedniej ciazy. Jednak statystyka mowi, ze wiele kobiet, ktore mialy ciaze pozamaciczna doczekaly sie i urodzily zdrowiutkich dzieci, wiec szanse sa naprawde duze:)

Gość do luki laki
zajrzyj na tematykę tego forum, no chyba że czytać nie potrafisz; nie każdy facet jest takim skurwielem jak Ty, jeszcze mało wiesz o życiu. Udanych samotnych wieczorów w burdelach - powodzenia.

Gość także do luki laki
jak to dobrze, że w naszym towarzystwie (towarzystwie mamusiek )nie ma takich beznadziejnych i płytkich facetów, bo jakby byli to na pewno żadna z nas nie miałaby dziecka, nie wydajw mi się żebyć kiedykolwiek mógł doskoczyć do tekiego wykształcenia jakie mam ja i z pewnością większość matek na forum

Dziewczyny, mam problem, od dluzszego czasu stosowalam tabletki yasminelle prawie prze 3 lata, stosowalam je bo miala bardzo nieregularne miesiączki, i jak bralam tabletki to wszystko bylo dobrze, a w listopadzie skonczylo sie opakowanie i odstawilam, dostalam normalnie miesiaczke 4 listopada, no i pozniej nie bralam juz tabletek, i od tamtej pory nie mam jeszcze okresu:( Robilam dwa testy ale wyszly negatywne... dopiero 14 ide do lekarza,ale boje się:( Czy miesiączke mozna jakos wywolac jakimis lekami?? Bo przeciez nie miec tyle czasu miesiączki to nie jest normalne:(:(:( Co myslicie o calej tej moje sytuacji??

Gość nieregularna
ja kiedys nie mialam okresu przez 3 miesiace i testy tez byly negatywne:) nie znam sie, ale chcialam cie tylko pocieszyc, ze to mozliwe;)

luki laki - tak jak dziewczyny pisza jest to forum dla ciezarnych i matek wiec nie pij wiecej!po drugie nie kazda z nas jest na utrzymaniu faceta a to ze ty masz tendencje do wiazania sie z przypadkami ktore nie chca miec dzieci to juz twoj problem.Moze po prostu z TOBA nikt dziecka nie chce.

Moja Ciocia miała dwie ciąże pozamaciczne, które oczywiście zostały usunięte, ponieważ płód zaczął się rozwijać w szyjkach jajników. Po dwóch usuniętych ciążach pozamacicznycjh, zaszła w kolejną ciąże, która była prawidłowa i urodziła zdrową córkę, która już teraz ma 40 lat. :)

Gość angie S
Dziewczyny proszę o pomoc. 07.09 miałam ostatnia miesiaczke wczoraj zrobilam test i wyszedl pozytywnie. Poszlam do lekarza, ktory zrobil mi usg i stwierdzil, ze ciazy w macicy nie widzi i ze moze to byc ciaza pozamaciczna. Skierowal mnie na badania beta hcg. dzis mam wyniki o 17. Czy jest mozliwe zebym byla w normalnej ciazy tylko, ze nie widac tego jeszcze na USG. A z drugiej strony jesli naprawde jest to ciaza pozamaciczna to czy lekarz podczas USG nie moze tego tez zobaczyc?? W takim razie na jakiej podstawie stwierdza, że jest to ciazapozamaciczna??

Gość Claudynka1987
Do Czarna 31!!!! Co ty piszesz za głupoty że ciąży pozamacicznej nie da rady wykryć testem,właśnie że da radę!!! bo hormon tak czy tak jest w kobiety organizmie i to jest bez róznicy czy naturalna ciaza czy pozamaciczna tak mi lekarz mówil bo sie pytalam sama z ciekawosci

Gość Claudynka1987
Do anie S....to zbyt wczesnie ktory dzien spoznia ci sie miesiaczka??? ja tez mam podejrzenie ciazy pozamacicznej...bylam w piatek na usg i w macicy nic nie ma ale bylo cos w prawym jajniku i jakas kuleczka kolo szyjki macicy w nastepny piatek mam usg bo naet jesli to ciaza to jeszcze jest za wczesnie wydaje mi sie ze u ciebie jest ok...tylko pecherzyk musi w koncu pokazac sie w macicy a ja 9 dni wczesniej tez mialam usg i nic nie bylo czyli ciaza pozamaciczna rozwija sie tak jak naturalna powoli...wiec musisz jeszcze poczekac i na nastepnym usg powinno wyjs czy perzerzyk jest w macicy czy nie daj boze gdzies indziej..........yrzymam kciuki daj znac!

Gość isiainka
czesc dziewczyny jestem po drogiej ciazy pozamacicznej ,ostatnia skonczyla sie operacja 2 tygodnie temu i czesciowym usunieciem jajowodu....to byl 5 tydzien....niewiem czy mam dalej probowac , bo boje sie ze nastepna znowu bedzie pozamaciczna...chyba pozostaje mi tylko in vitro.W obydwu ciazach robilam test ciazowy i byl pozytywny!!

Gość niuniamensfel
KAZUIS to przypadek , wiec kazuistyka to mowienie o przypadkach, anie "niezmiernie rzadki" Praca kazuistyczna to opis przypadku , lub ich zbior. Przypadek w medycynie to konkretny pacjent z jakimś schorzeniem.

Gość do Claudynka
nie da się wykryć testem, że ciąża jest pozamaciczna :-)

Gość Meggab