Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna...83648364

ciąża a odczulanie

Polecane posty

Gość taka jedna...83648364

mam pytanie czy będac w ciązy można się odczulac??ja biorę phostal,jestem uczulana na kurz domowy przede wszystkim i inne.jeśli chodzi o alergologów to zdania podzielone:jeden pozwala drugi odradza?czy któraś z was sie odczulała i czy to nie wpłyneło na dziecko???

Gość ja tez jestem uczuloma
i jak powiedzialam alergologowi - ze spodziewam sie dzidzi to powiedzial ze trzeba koniecznie przerwac odczulanie! bralam szczepionke raz na m-c nie pamietam nazwy. pozdrawiam

Nie wolno się w ciąży odczulać. Sama szczepionka dziecku wcale nie zaszkodzi, ale jakbyś zasłabła lub zaczęła się dusić, to musieliby Ci podać lek który mógłby by już być dla dziecka niebezpieczny. Ja też przerwałąm odczulanie, po 3 latach. I tak mi nie pomogło za bardzo...No trochę pomogło, bo już się nocami nie dusze.

Gość podnooszę
mam podobny problem i nie wiem co zrobić?

Gość ten sam problem
Mnie lekarka powiedziała, że obecnie się nie przerywa odczulania, ale przyznam, że mam wątpliwości co robić :|

Dziewczyny szukam pomocy,może któraś rozwieje moje wątpliwości. Nie umiem znaleźć informacji na temat szczepionek odczulających a ich wpływem na rozwój ciąży. Ja odczulam się od 3 lat i mój alergolog powiedział,że przed planowaniem ciąży nie jest konieczne przerywanie odczulania,bo to nie szkodzi ciąży. Jednak dwa razy poroniłam na samym początku ciąży w 5 tyg i w 3 tyg,z nie znanych przyczyn i teraz już nie wiem,czy to,że przed poronieniami przyjęłam szczepionkę miało na to wpływ ? Proszę pomóżcie,znów planujemy dzidzię i nie wiem czy przerwać odczulanie ?

W ulotce jest napisane "nie należy rozpoczynać odczulania u kobiet w ciąży" http://leki.urpl.gov.pl/files/Phostal_all.pdf (str. 3). Ja dostałam zestaw do wstrzykiwań po 2 miesiącach od złożenia zamówienia w aptece i w międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży :) Nawet nie zaczęłam odczulania. Zawiesina jest ważna rok i nawet kiedy urodzę to będę karmić - także pewnie zestaw będzie do wyrzucenia. Trudno, zdrowie dziecka i spokój jest ważniejszy dla mnie niż cierpienie na katar całe lato.