Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wefw343

corcia 15 miesiecy.13 kg. 84 cm - to duzo?

Polecane posty

Gość matka dzieciom
wzrost na 97 cantylu,waga miedzy 90-97 centyl.Bardzo duża

Gość Daga78
wg. moich informacji to dziecko konczace rok prawidłowa wage powinno miec potrojna urodzeniowa.......moj syn miał przy urodzeniu prawie 4 kg i na roczek wazył 12, lekarka pochwaliła

Gość wefw343
ale czy waszym zdaniem waga jest za duza do wzrostu?

Gość Daga78
nie wiem, dlaczego sie martwisz??84 cm to chyba tez prawidłowy wzrost na ten wiek.....moje dzieci nosiły ubranka 86

Gość nie mam zielonego pojecia
ale gratuluję dzieciatka :-)

Gość głowa do góry
Moja córcia ma 17 miesięcy, nosi ubrania na 92-98, a waży ok 14 -15 kg i bardzo się cieszę, bo urodziła się malutka i do 6-7 miesiąca wyglądała na mniejszą niż rówieśnicy, a teraz jest około pół głowy wyższa od nich. Gratuluję córeczki, myślę że nie ma czym się martwić

Gość a moja
na bilansie 2-latka wazyła 12,5kg i miała 94cm wzrostu. Jest szczupła i wysoka. Twoja jest chyba dość pulchna???

Gość głowa do góry
Autorko topiku nie martw się wszystko jest dobrze, najważniejsze żeby była zdrowa i nie porównuj np do tej co to miała dwa latka,94 wzrostu i 12,5 kg.

Gość Daga78
tez tak mysle., ze dziewczynka dwuletnia przy tej wadze i wzroscie to raczej troche ,malutka i chudziutka.....wogole to mysle, ze kazde dziecko inaczej sie rozwija.....jedno wolniej, drugfie szybciej rosnie, grubnie, kiedys pewnie sie wyrówna, moj synus byl niezły "pulpecik" tak do dwóch lat, teraz konczy trzy i jest o wiele chudszy....za to wyrósł i wyglada nma przynajmniej 4 latka......waga i wzrost to nie sa najistotniejsze sprawy, wazne że zdrowe

Gość Daga78
autorko topiku......a dlaczego wogole zaczełas zastanawiac sie czy ta waga jest prawidłowa????czy lekarz -pediatra moze Ci tak powiedział???

Gość wefw343
lekarz nic o wadze nie mowil. powiedzila ze duza jest tylko,ale maz wysoki to sie nie dziwie. corcia nie wyglada ani grubo,ani chudo, ale jest taka krzepka dziewczyna, mocno zbudowana. a martwie sie, bo corcia ma apetyt duzy,a ja w jej wieku zaczelam wlasnie tyc i jako dziecko i nastolatka bylam grubasek. chcialabym jej tego oszczedzic. dlatego te 13 kg mnie zastanowilo, czy to nie za duzo do wzrostu. tak sie martwie troszke. mam nadzieje ze nieslusznie. corcia nosi rozmiar 92-98,w spacerowce ledwo sie miesci;)

Gość głowa do góry
Moja córka też w spacerówce ledwosię mieści, a właściwie ma długie nogi i mało jej brakuje żeby na nich stanąć i z tą spacerówką na plecach iść tam gdzie chce. Też nie wygląda ani na grubą i jest bardzo ruchliwa, mało kiedy normalnie chodzi, przeważnie biega.

Gość głowa do góry
sam umrzesz

Gość głowa do góry
niestety i tacy bywają. Przecież niektórych wypowiedzi można nie czytać i nie komentować i tak wiele tu nie wniosła ta wypowiedz

Gość 11133
moja córka w wieku 2 lat ważyła 12,5 kgi miała 88 cm wzrostu,lekarka na bilansie 2 latka powiedziała,ze jest "książkowa" wg tej ich siatki centylowej,skoro Ty sama zastanawiasz się czy nie jest Twoja córcia za duża to znaczy,ze coś jest nie tak....bo inaczej nie zastanawiałabyś się nad tym to prawda,ze dzieci nie powinno się porównywać bo każde rozwija sie inaczej ale w końcu po coś te siatki centylowe sa zrobione ... sama piszesz.ze byłas pulchna i było Ci z tym źle ,zwróć uwagę na to co Twoje dziecko je ,to jeszcze maluszek ,może za bardzo ja karmisz potrawami dla dorosłych ? dopasuj diete do wieku dziecka ,wiem,ze rodziców cieszy jak wpychaja do buzi dziecka to co sami jedzą i dziecko z chęcia połyka ale czy to dobrze ? uważaj na jej diete ,tłuściutkie dziecko=zdrowe dziecko -to już dawno obalony mit Twoja córka ma 15 miesiecy ,wiec napewno już chodzi postarj sie na spacerze wypuszczac ja z wózka,niech ma jak najwiecej ruchu:)

Moja corka ma prawie 17 miesięcy i wazy 10700. Mierzy ok.76cm. Pierwszy raz wyszla poza 5-10 centyl od urodzenia ;) zawsze nalezała do drobnych dzieciaczkow. Ale teraz \"nabrala troche cialka\". Lekarz stwierdzil, że ma ladna tkanke tluszczową ;) 13 kg to duzo. Ale przy takim wzroście, to chyba nie jest najgorzej. Nie wiem... Gdzies wyczytalam, że waga dziecka na roczek powyzej 11,4 kg, moze swiadczyc o nadwadze. Ale z drugiej strony, jak dziecko urodzilo się, wazac powyzej 4 kg i prawidlowo potraja swoją wage przez rok? To się wyklucza trochę. Pewnie wzięto jakąś srednia i stad taki wniosek. Tak sobie myślę- jako laik w tej dziedzinie(podkreslam) - ze jak Twoja córka będzie wolniej rosła, a przy tym przybierala na wadze, jak do tej pory albo i więcej, to juz chyba mozesz byc jakis sygnal, ze powinnas jednak cos zrobić. A i teraz nie zaszkodzi zmienic troche dietę, jesli męczy się jej waga. Jak zrobisz to z głową (moze z dietetykiem ? na pewno warto ze spacjalistą porozmawiac o Twoich wątpliowościach) na pewno jej nie zaszkodzisz. A dla mnie Twoje podejscie, jest bardzo dobre :) Niektorzy pewnie pomyśla, ze przesadzasz, że malucha chcesz \"odchudzac\", ale ja jestem zdania, że bardzo ważne jest zwrócanie uwagi na otylość, jak najszybciej. Pozdrawiam.

Gość matka dzieciom
do założycielki.Twoja córka jest bardzo duża i proporcje ma idealne,nie jest za gruba

Według mnie to normalne zdrowe dziecko, zresztą, jak już ktoś napisał - wzrost i waga sa w tych samych kanałach centylowych - do sprawdzenia na końcu książeczki zdrowia dziecka. Jeśli oba wymiary nie różnią się o więcej niż o 2 kanały centylowe znaczy, że dziecko się prawidłowo rozwija. Moja córeczka w wieku 15 miesięcy ważyła 13.5 kilo i mierzyła 89 cm. :D Kawał baby :D Ale ja mam 172 cm i 67 kilo, a tatuś 198 i 95 kilo. to jakie ma być dziecko :D Teraz ma prawie półtora roczku, waży 15 kilo, mierzy 92 cm a stopa ma 14 cm czyli rozmiar 25 :) Jest wesoła, bardzo szybka i nie mam problemów, że nie zje tego czy tamtego - je wszystko w każdej ilości. Duże dzieci są cool :classic_cool: Pozdrawiam :D

Aż musiałam spojrzeć do książeczki zdroiwia mojego synka bo nie pamiętałam jego wagi.W wieku dwóch lat miał 94cm.wzrostu i 13.5 kg wagi.Wyglądał zdrowo ale nie był gruby.?Jeśli uważasz że twoja córka jest bardziej pulchna niż powinna być, to może powinnaś pozwolić jej częściej biegać za wózkiem niż wozić ją w nim.Mój syn teraz ma 6 lat i uwielbia sport i niestety słodycze ale z wagą nie ma problemu bo bez przerwy jest w ruchu .

Ja mam synka (2 lata i prawie 3m-ce) i waży niecałe 13 kg. Mojej znajomej synek ma 1, 6m-cy i waży 20 kg.Wyglada jak hipopotam.On ciagle buzia rusza:) Wiec nie miej obaw co do swojego dziecka. Pozdrawiam:)

Gość wefw343
tak.to prawda. dzieci sa rozne. mysle ze 13 kg przy 84 cm jest ok. jest wysoka po ojcu (192 cm) i ma bardzo dlugie konczyny. chyba przesadzilam z obawami. rozwija sie od urodzenia w centylach 90-97.

Gość wefw343
aha. ruchu ma dostatecznie duzo. to ja non stop za nia ganiam. slodyczyczy prasktycznie nie zna.

Gość do chcacej
kiedy ostatni raz bylas u psychiatry?

Gość jodla
Autorko watku na pewno nie odchudzaj dziecka! przygladaj sie uwaznie jej diecie i trzymaj z dala od slodyczy tak jak to robisz. Moze tez troche mniej potraw kalorycznych typu banany.

Gość Gorgia25
heheh, a moja ma 4 mie4siace i wazy 7,5 kilo i ubrania na 68 niektore za małe:) ogolnie mieści się w 95 centylu, ale porownując wage do wzrostu jest w 50 więc się tym nie martwie:) Ja mam 180 cm, a moj mąż 190:) więc córcia malutka nie bedzie

Gość kasiaka
Mój synek miał w wieku 14,5 miesiąca 15 kg, wzrostu nie mam w książeczce, drugi z kolei 13, 5 kg wzrostu też brak...ale do dziś są najwięksi wśród rówieśników....

ja też uważam że jast ok ,mój synek ma 80 cm i waży10kilo,twoja córcia nie jest za duża,