Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

DjD

Herbata zielona i czerwona

Polecane posty

Witam! Powiedzcie mi, w jaki sposób powinno parzyć się w.w hebaty? Zielona mam w lisciach,ale czerwona niestety expresowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość always on my mind
mam czerwoną w ekspersie czekam 3-5 min az sie zaparzy, mam tez czerowną ale w takich ziarenkach jest mocniejsza i ją parzę dłuzej i pije tylko na noc- dzialają rewelacyjnie pije je juz pare miesięcy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a na co ta czerwona
działa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale,jesli chodzi o czerwona..slyszalam,ze jakas tam temperatura powinna byc odpowiednia..i wlasnie nie mam pojecia jaka:) i tak samo niby jest w przypadku herbatki zielonej. A i czy mozna stosowac zarowna czerwona,jak i zielona herbatke? czy mieszanie raczej nie byloby wskazane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość always on my mind
kupilam zieloną ale lezy nietknięta- wg mnie jest okropna i nie bede sie zmuszac do jej picia! czerwona mi smakuje i pomaga zachowac szczupłe ciałko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze
Herbaty zielone Zielona herbata produkowana jest w Chinach i Japonii. Herbatę tę określa się mianem niefermentowanej, gdyż nie przechodzi ona procesu utleniania, jej liście zachowują zielony kolor. Świeżo zebrane liście poddawane są obróbce cieplnej, aby pozbyć się naturalnej wilgoci. Zielone herbaty wyróżniają się wśród innych rodzajów herbat smakiem, dominujące doznania smakowe to - kwiatowy, korzenny, cierpki, świeży. Herbata zielona zawiera przed wszystkim: garbniki - nadające rześkość i cierpkość; kofeinę - która bardzo wolno przenika do krwi; minerały - fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk; witaminy - A, B1, B2, C, E, K. Posiada wiele pożądanych właściwości tj. antyzawałowych, chroni przed skrzepami i chorobą wieńcowa serca, przeciwdziała nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu, uodparnia organizm, zwalcza bakterie i wirusy, wzmaga koncentrację, zapobiega schorzeniom nowotworowym, spowalnia proces starzenia się, wreszcie - pobudza wydzielanie soków żołądkowych poprawiając trawienie. Najbardziej popularną herbatą zieloną jest Sencha. Wytwarzana jest z listków zrywanych podczas pierwszego zbioru. Napar wyróżnia się klarownym jasnoseledynowym kolorem i delikatnym smakiem z lekką nutą goryczki. Zalecana jest jako napój po posiłku ułatwiający trawienie. Herbatami zielonymi zyskującymi coraz bardziej na popularności są herbaty japońskie. Bancha pochodzi z późnych zbiorów i produkowana jest z dużych, twardych i żylastych liści zrywanych po zbiorze przeznaczonym do produkcji herbaty typu Sencha. Zawiera mniej kofeiny i taniny, dając słabszy napar. Specjalnocią japońską jest Genmaicha czyli zielona herbata Bancha z dodatkiem palonego ryżu i ziaren sezamowych. Ma przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku. Wysokogatunkowa zielona herbata sporządzona ze sproszkowanych i sprasowanych wraz z ryżem liści to Kokaicha. Napar jest żółtozielony i ma łagodny, lekko słodkawy aromat. Zawiera duże ilości teiny. Kolejną herbatą jest Kukicha. Składa się ona nie tylko z listków, ale także z ogonków (szypułek) listków, które zawierają mniej garbników i kofeiny. Kukicha smakuje bardzo świeżo i łagodnie, napar jest lekki o delikatnie słodkawym posmaku. Jedną z najlepszych zielonych herbat z Japonii jest Matcha. Jest to zielona sproszkowana herbata rozpuszczająca się w wodzie poprzez ubijanie specjalną bambusową miotełką. Jest produkowana z liści uprawianych w 90% cieniu, dzięki czemu ma delikatny, ale gorzki smak przypominający wieżą trawę lub groszek. Daje bogato orzeźwiający napar o barwie jaspisu. Herbata zawiera duża ilość teiny. Wśród zielonych herbat na szczególną uwagę zasługuje Gunpowder. Liście tej herbaty są bardzo ciasno zwinięte w małe kuleczki o połyskującej ciemnozielonej barwie. Otwierają się w gorącej wodzie dając mocny, zielonkawo-miedziany napar o cierpkim smaku. Herbaty czerwone Znane są jako herbata niedofermentowane lub półfermentowane. Produkowane są w Chinach i na Tajwanie. Herbata typu Oolong ma całe liście, gdyż nie przechodzi ona procesu zwijania. Na szczególną uwagę zasługuje Pu Erh - czerwona herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Proces produkcji wydłużony jest przez etap leżakowania trwający od kilku do kilkunastu lat. Herbata uzyskuje w ten sposób niepowtarzalne właściwości zdrowotne. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy i hemoroidów. Ponadto flawoidy wykazują właściwości odtruwające - wiążą metale i toksyny, które są następnie usuwane z organizmu. Poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi). Związki polifenolowe pomagają w hamowaniu przejścia cholesterolu do krwioobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów. Naturalny selen występujący w herbacie Pu-erh należy do grupy przeciwutleniaczy tzn. zapobiega tworzeniu toksycznych związków tlenu (wolnych rodników), które odgrywają dużą rolę w powstawaniu wielu przewlekłych chorób m.in. nowotworowych. Zawarte w herbacie Pu-erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmniejsząc ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Regularnie stosowana Pu-erh pobudza enzymy rozkładające białka pokarmowe w żołądku. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż w mniej zaawansowanych przypadkach, może ona hamować proces nowotworowy. Liście herbaty należy zalewać białym wrzątkiem i parzyć około 3 minut. Specjaliści zalecają pić 3 5 filiżanek dziennie herbaty Pu-Erh. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości. Biała herbata Ten wyjątkowy specjał produkowany jest głównie w Chinach. Składa się z nierozwiniętych pączków liściowych. Cała obróbka liści wymaga dużego kunsztu. Więdnięcie liści poprzedzone jest działaniem pary wodnej. Ma to na celu stopniową utratę naturalnej wilgoci z liści. Fermentacja nie zachodzi tu wcale. Liście po przejściu przez etap suszenia w warunkach naturalnych mają srebrny odcień, widoczne są delikatne włoski. Są to wysoko cenione na rynku herbacianym specjały. Napar białej herbaty o jasnej słomkowej barwie odznacza się delikatnym smakiem o subtelnym aromacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jak to jest z piciem zarowno czerwonej jak i zielonej? Mozna pic obie,czy trzeba zdecydowac sie na jedna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do DjD
z tego co slyszalam to temperatura powinna byc 80-90 stopni czyli jak zaparzysz wode w czajniku elektrycznnym to tak z 3-5 minut odczekac i dopiero zalaz i jeszcze przed wlaniem moja mama robi podgrzewa czajniczek i dopiero wsypuje listki herbaty czerownej :)... co do mieszania zielonej z czerowną to nie wiem pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lope de Vega
ten link się nie otwiera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj tam
wystarczy go skopiować i wrzucić tam gdzie wpisujesz adresy - na górze i już ci sie otworzy. What's the problem ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aldoona
no nie wiem - ja robie to w prostszy sposób - po co kopiować? jak naciśniesz i wyskoczy że się nie otwiera skasuj wszystko co jest za pl i wciśnij enter.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lope de Vega
Dzięki :) otworzył się

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość greentea121
Mozna pic zarowno czerowona jak i zielona, ale to zielona jest najzdrowsza. Czerwona mozna wypic godzine po obiedzie, kolacji na poprawe trawienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lope de Vega
hehe no tak lepiej :):):) Fantastyczna ta herbata z kwiatem - ktos wie gdzie coś takiego można kupić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta do zjedzenia
no rzeczywiście fajna ta herbatka z kwiatkiem. Chciałam napisać do autora blogu i zapytać gdzie można kupić ale żeby to zrobić trzeba się zarejestrować :((( Dziwne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuuuuuuuuuuuuu
Zielona herbata inaczej działa, jak się ją parzy długo, a inaczej jak krótko. Długo parzona, tak ok. 4-6 min działa uspokajająco i pomaga zasnąć, a jak się ją parzy krótko, przez 2- 3 minuty to pobudza jak kawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klara07
Ja pije zielona herbatke na zmiane z kawka niskodrazniaca.Dla mnie to zawsze jest takie dobre i zdrowe wyjscie jesli chodzi o te napoje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W celu pobudzenia mózgu trafnym wyborem bedzie zioła Yerby z życiorysu wiem hihi 26 lat dostałbym wrzodów bo szef sie na mnie wyżywa w robocie lecz już dzięki yerba jest zajefajnie http://www.naturamarket.eu/yerba-mate/ YM odchudza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na pobudzenie mózgownicy trafnym wyborem okaze sie herbata Yerba Mate wiem z praktyki hahaha blisko juz do 30-tki dostałbym wrzodów ze stresu lecz już dzięki yerba jest całkiem spoczko http://www.naturamarket.eu/yerba-mate/ yerba odchudza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupujcie zióleczka naturamarket.eu/yerba-mate

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×