Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martunia18

Lekarz kazał zdją biustonosz

Polecane posty

Gość Moja odpowiedź brzmi
O ja pierdole, nie wierze dziewczyno, ze to prawda. Pierwsze slysze zeby na badaniach na prawko bylo cos poza wywiadem i badaniem wzroku. Ja na Twoim miejscu wyszlabym odrazu z gabinetu. A do majtek, a pozniej do naga to na komisji wojskowej sie rozbiera. Moze powinnas popytac dziewczyny, ktore tez sie tam badaly czy u nich wygladalo to podobnie. Jak dla mnie molestowanie. Masakra :O

Gość staż oddział kardiologiczny
do Klaudia 000101 lekarz ma sprawdzić czy nadajesz się do prowadzenia pojazdów ma obowiązek przeprowadzić pełne badanie fizykalne ale najczęściej 90% lekarzy tego nie stosuje. osłuchując serce jeżeli kobieta ma duże piersi niejednokrotnie aby dotrzeć do pola osłuchania koniuszka serca należy podnieść pierś do góry. inna sprawa to czas osłuchiwania na każdy punkt osłuchiwania powinno się poświęcić przynajmniej 10 sekund - co daloby nam serce - co najmniej 50-60 sekund i płuca około 60-90 sekund

do Moja odpowiedź brzmi Jak pisałem wcześniej - lekarz ma obowiązek przy badaniach na prawko zrobić pełne badanie fizykalne więc może nie jest to molestowanie , a trafiła na wyjątkowo rzetelnego lekarza a nie kogoś kto poświęca na twoje badanie 30 sekund. czy wolałabyś/ wolałbyś żeby ktoś zbadał CIebie dobrze czy byle jak??

Pytanie do stazysty. W takim razie w jakim celu kazal jej zdjąć spodnie/spódnice i pozostać w samych majtkach? Czy nogi też mial obowiązek jej osluchac:) lub zbadać w jakis sposób? Jesli chodzi o badania na prawo jazdy to nie potrzebowałam rzetelnego badania- od tego mam swoich lekarzy: POZ i kilku specjalistów.

I dziwić się że niektórzy lekarze rezygnują z dobrego osłuchania bo zostaną oskarżeni o molestowanie, nazwani zboczeńcami itp. piszę na tym forum ponieważ miałem nie tak dawno podobny przypadek. zabezpieczałem maraton w pewnej szkole. przyniesiono do mnie do gabinetu medycznego dziewczynkę lat 14 po zasłabnięciu w trakcie biegu. pełne badanie przedmiotowe i podmiotowe - wykazało że dziewczynka w przeszłości przy każdym większym wysiłku miała incydenty zasłabnięcia, uczucie kołatania serca. Pediatra stwierdził że to normalne z powodu wzrostu, podobno nawet nie starał się osłuchać dobrze dziewczynki. osłuchowo można było stwierdzić niedomykalność zastawki mitralnej. wysunąłem więc wstępnie podejrzenie że u dziewczynki występuje zespół barlowa. w tym momencie weszli rodzice. jak się okazało zostałem zwyzywany od pedofilii, zboczeńców i poleciały jeszcze gorsze słowa. rodzina chciała dzwonić na policję że molestuję ich córkę. pół godzinna pertraktacja w której spokojnie wyjaśniałem kim jestem i dlaczego tak badam córkę spowodowało że rodzice się uspokoili. matka jej stwierdziła że i tak według niej jestem zboczeńcem bo ją zawsze lekarz osłuchuje w biustonoszu. przedstawiłem im swoje wyniki badań. jak się okazało spotkałem ich później na moim oddziale gdzie były wykonane badania zlecone przez pediatrę (który dziwnym sposobem również nagle stwierdził że trzeba dziewczynkę zbadać) jak się okazało inne badania potwierdziły zespół barlowa i to w dość dużym stopniu tak że dziewczynka została skierowana na dalsze badania i ewentualnie zabieg operacyjny. od rodziców usłyszałem wówczas słabe przepraszam. ale nie o to chodzi cieszę się że mogłem pomóc tej dziewczynce, a ubolewam nad tym że pacjenci coraz bardziej utrudniają pracę lekarzom swoją nieświadomością. Bo żaden z lekarzy nie zamierza włóczyć się po sądach i opowiadać czemu akurat kazał pacjentce zdjąć biustonosz - żeby spełnić swój obowiązek czyli zbadać. podobny przypadek miał kiedyś mój kolega ratownik pracujący na karetce paramedycznej, ale dzięki jego postawie też udało zdiagnozować się wadę serca którą lekarz rodzinny nawet nie podejrzewał

do Moja odpowiedź brzmi LEKARZ KTÓRY PODBIJA SIĘ POD TYM ŻE MOŻESZ JEŹDZIĆ SAMOCHODEM BIERZE NA SIEBIE DUŻĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ŻE NIE PODEJMIE BŁĘDNEJ DECYZJI I PRZEZ JAKĄŚ NIE ROZPOZNANĄ CHOROBĘ NIE DOPROWADZISZ DO WYPADKU. Zakres badania lekarskiego jest bardzo szeroki i stosowne rozporządzenie ministra zdrowia określa, jakie narządy powinny być zbadane oraz jakie choroby stwierdzone lub wykluczone. i tam jest mowa o pełnym badaniu fizykalnym. a w skład badania fizykalnego wchodzi również oglądanie kończyn dolnych - czy nie ma obrzęków które będą świadczyły o niewydolności krążenia, żylaków które są przeciwskazaniem do długiego prowadzenia samochodu w jednej pozycji bez odpoczynku. (wówczas powinno się robić częstsze przerwy i chodzić jak najwięcej w czasie tych przerw) i nie tylko. jeżeli była zapewniona Twoja prywatność i intymność w kontakcie z lekarzem to czy jest czymś złym gruntowne badanie na które większość lekarzy rodzinnych z prostego powodu - dużo papierów a czas ograniczony nie ma czasu. jak dla mnie nie.

A może to jest przyczyna braku dokładnego badania przez lekarzy rodzinnych - mają tylko 10-15 minut na jednego pacjenta a dokładne przeprowadzenie badania trwa około 10 minu

Skoro to tak duża odpowiedzialność, to dlaczego -jak sam stwierdziłes- 90 % lekarzy nie stosuje sie do zaleceń dotyczących badania? Czy jednak nie poczuwaja sie do odpowiedzialnosci za zaświadczenia, które wystawiają? Hmm wiec wychodzi na to ze dla większości lekarzy liczy sie tylko kasa, ale to w sumie nic nowego. Ja rozumiem, ze niektóre badania wymagają rozebrania sie, ale kiedy pacjent nie czuje sie z tym komfortowo to ma prawo odmowic, wkoncu to on poniesie tego konsekwencje, a nie lekarz. Ja nie mam problemu z rozebraniem sie u specjalisty, ale nie zrobiłabym tego u rodzinnego, bo on mnie poprostu krępuje, a w czasie wizyty ciagle wchodzą pielęgniarki lub pacjenci z jakimis pytaniami, moim zdaniem to nie sa odpowiednie warunki. Swoją droga nie zrzucalabym winy za nieprawidłowe diagnozy tylko na niemożność prawidłowego wykonania badania, bo w sporej większości przypadków niekompetencja lekarzy jest tego przyczyną. Przykład: bratanek ciagle chorował jego matka chodzila z nim od lekarza do lekarza, wszyscy jechali po niej twierdząc, ze przesadza. większość twierdziła, ze przyczyną jest alergia wkoncu wymusiła skierowania do specjalistycznego szpitala, zeby tam wykonać badania na alergie. Co sie okazalo dziecko nie ma zadnej alergi, a przewlekłe zapalenie pluc- tydzien wczesniej 3 różnych lekarzy stwierdziło ze osluchowo jest czysto. Wniosek- lekarze w większości to zadufane w sobie nieuki, którzy przyczyny złych diagnoz szukają wszedzie poza sobą. Mam szczera nadzieje, ze Ty jestes inny. Pozdrawiam.

w razie jakichś pytań służę pomocą na mailu mlodylek27@gmail.com

Badanie w staniku- zle. Badanie przez mail- ok. :) wlasnie udowodniłeś, ze historyjka o byciu lekarzem jest zmyslona, jakie niby porady bedziesz dawał za pośrednictwem internetu? Jaką odpowiedziałośc bedziesz za nie ponosił? :O

do Moja odpowiedź brzmi nie o to chodzi tylko gdyby ktoś miał pytanie dotyczące zachowania lekarzy zakresu badań to wówczas mogę odpowiedzieć i rozwiać wątpliwości. ja nigdy nie badam nie widząc pacjenta więc wypraszam sobie jakieś badanie przez maila - głupota

czy gdziekolwiek jakimś słowem wspomniałem o badaniu przez maila?? widzę że jesteś cięta na lekarzy ale nie wszyscy są tacy źli:)

Moze jestem odrobinę uprzedzona, ale niestety nie bez powodu. Wiem, ze nie wszyscy sa źli, bo mam kilku takich, ktorym nie moge nic zarzucić, no a takiego jak moj lekarz POZ ze świecą szukac:), a maila nie podawalabym na tego rodzaju forum, bo latwo przewidzieć, ze w niedługim czasie zostaniesz zasypany pytaniami typu: czy podobam sie mojemu lekarzowi, czy gdyby sie ze mna umówił to byloby wbrew etyce, jak uwieść mojego lekarza etc, takich wątków tu pelno, no chyba, ze bardzo Ci sie nudzi i jestes w stanie udzielać wszelkich porad

Gość łukaszzzzzz
a ja jestem studentem medycyny i na praktykach tez osłuchiwano bez biustonosza. to było na oddziale kardiochirurgii. Lekarze osłuchiwali starsze kobiety wiec nie mowcie ze chcieli sobie popatrzec, kiedys osluchiwanie bez biustonosza to byla normalka,a teraz zmienila sie troche swiadomosc i sam lekarze juz boją się ze ktos ich oskarzy o jakies molestowanie :)

i przez coś takiego cierpi niestety pacjent bo badanie jest wówczas nieprawidłowo przeprowadzone istnieje możliwość nie wysłuchania czegoś lub na odwrót usłyszy się coś nieprawidłowego i napędzi pacjentowi stracha

Ja też podczas badań u kardiologa, ortopedy i kilka razy u lekarzy ogólnych musiałam zdjąć biustonosz i nie robilam z tego problemu, ponieważ bylo to dla mnie poprostu badanie, jednak nie zdażyło mi sie, aby lekarz kazał mi sie rozebrać do majtek jak którejś z dziewczyn powyzej, zawsze od pasa w górę lub dol zależnie od badania. Nie rozumiem dlaczego generalizujecie i w każdym przypadku wykluczacie molestowanie, przeciez takie rzeczy sie zdarzają.

A jesli chodzi o dotykanie piersi to badanie u ginekologa jest ok, ale kiedy lekarz osluchuje stetoskopem to też nie czulabym sie komfortowo gdyby podtrzymywał moja pierś druga dłonią zamiast przesunac ja ta w ktorej trzyma stetoskop. Pytanie do studenta medycyny- czy podczas tych badań lekarze trzymali w dłoniach piersi pacjentek?

Gość Klaudia000101
Dziękuję z wyczerpującą odpowiedź. Fakt mam dość duże piersi. Lekarz osłuchiwał mnie łącznie serce i płuca chyba jakieś 4 minuty. Kazał mi przy tym oddychać i nie oddychać. Badał też stetoskopem mój brzuch - stąd chyba kazał zdjąć spodnie. Dodam że to starszy Pan był tak po 70. Nie bardzo chciałam się rozebrać do samych majtek, ale powiedział, że mnie nie zbada inaczej. Czy to normalne?

No a badał Ci nogi, tak jak to sugerował wyżej lekarz stażysta? Ja nigdy nie slyszalam o osluchwaniu brzucha stetoskopem, ale mam nadzieje ze ww jeszcze sie na ten temat wypowie. Jak sie czulas podczas tego badania? bo jesli działoby sie cos niewłaściwego to raczej mialabys takie odczucia. Do badania brzucha nie trzeba sciągac spodni nawet kiedy mialam robione usg to kazano mi je tylko opuścić do połowy pośladków, no chyba ze jednak badał Ci nogi

Gość Klaudia000101
Nie czułam się jakoś źle podczas tego badania, chociaż komfortowo też nie. Wiadomo wstydziłam się. Lekarz badał mi stopy i kręgosłup. Kazał robić skłony. Czułam się dziwnie z tego powodu że ja mam 18 lat, a lekarz był po 70 napewno i byłam rozebrana do samych majtek - a przecież młoda jestem więc, nie noszę jakiś barchanowych, tylko takie raczej mniejsze (skąpe), ale dzięki temu nie musiałam ich opuszczać tak jak pisałaś do połowy pośladków. Badał brzuch, a że majtki go odsłaniały to nic nie mówił, że mam coś zsuwać.

Czyli wszystko bylo prawidłowo, to ze czulas wstyd to normalne, a gdyby w jego zachowaniu bylo cos niewłaściwego to mialabys uczucie jakby obrzydzenia i sadze, ze czulabys ze Cie w pewien sposób wykorzystał. Widocznie trafilas na strasznego formaliste skoro przeprowadzał wszystkie te obowiązkowe badania o których ktos pisał wyżej, a szczerze z ktorymi ja sie nie spotkalam ani u siebie ani wśród znajomych.

Czyli wszystko bylo prawidłowo, to ze czulas wstyd to normalne, a gdyby w jego zachowaniu bylo cos niewłaściwego to mialabys uczucie jakby obrzydzenia i sadze, ze czulabys ze Cie w pewien sposób wykorzystał. Widocznie trafilas na strasznego formaliste skoro przeprowadzał wszystkie te obowiązkowe badania o których ktos pisał wyżej, a szczerze z ktorymi ja sie nie spotkalam ani u siebie ani wśród znajomych.

Gość Klaudia000101
Moje badanie do prawa jazdy wyglądało tak: 1. Rozmowa 2. Rozebranie się do samych majtek (łącznie ze stanikiem) 3. Wzrost 4. Waga 5. Obwód klatki piersiowej (wydech - wdech) 6. Wzrok - ostrość 7. Wzrok - kolory 8. Wzrok - głębia 9. Słuch 10. Równowaga (różne pozycje ciała) 11. Puls 12. Ciśnienie krwi 13. Osłuchiwanie serca 14. Osłuchiwanie płuc 15. Opukiwanie płuc 16. Obmacanie brzucha 17. Osłuchiwanie brzucha 18. Opukiwanie brzucha 19. Palpacja kręgosłupa 20. Palpacja stóp Ubrać się i dziękują

Ty to na powaznie piszesz? Czy to prowo, albo podszyw? Bo ja nie wierzę:)

Gość Lekarz Senior
Witam Szanownych Dyskutantów. Pozwolę się nie zgodzić z moimi przedmówcami. Po pierwsze z Panem Doktorem Stażystą na kardiologii. Sam jestem lekarzem internistą i posiadam uprawnienia lekarza medycyny pracy, a chociaż nie pracuję na oddziale szpitalnym i w przeszłości najbliższej nie pracowałem, pozwolę się nie zgodzić z Panem Doktorem Stażystą, co do faktu pobieżnego osłuchiwania przez lekarzy domowych. Otóż ja i moi znajomi lekarze zawsze osłuchujemy pacjentki bez stanika. Nawet jak pacjentka uskarża się na ból głowy i katar to badam płuca pacjentki bez stanika. Po prostu tak samo badam mężczyzn i kobiety. Każdy musi być rozebrany do pasa, czyli kobieta nie może być w staniku. Pozdrawiam Państwa

Gość Klaudia000101
Poważnie. Żaden podszyw. Dlaczego??

I co zgwałcił?:-D a to ty niewiesz, że przy omdleniach należy się poluźnić wszystkie paski?

Dlaczego?:O bo po co niby przy innych badaniach niz osluchowe mialabys byc rozebrana?

Ja tylko nie rozumie tego, jak to się można nie rozebrać przed lekarzem?

A czy jesli pojdziesz do lekarza z bólem gardła, a on bedzie chcial Cie badać przez kiszke stolcowa uznasz to za normalne? Wszystko zalezy od okoliczności. Przeczytaj listę badań kilka postow powyzej i zwróc uwagę na kolejność, gdyby taka sytuacja faktycznie miala miejsce to ja widzę nadużycia.