Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martunia18

Lekarz kazał zdją biustonosz

Polecane posty

Gość Klaudia000101
Dziękuję za odpowiedź. Chcę powiedzieć, że na kracie z tego badania były takie pozycje jak obwód klatki piersiowej, wzrost, waga - sama widziałam. Może to konieczne. W dodatku zaznaczam, że to starszy lekarz był, na pewno po 70 i być może dlatego tak dokładnie mnie badał. Wiadomo wstydziłam się i nie bardzo chciałam się rozebrać, na co on powiedział mi że dzisiaj ci młodzi lekarze to może i tak badają w ubraniach, ale on ma swoje zasady, nie bada przez ubranie i powiedział, że mam się rozebrać do majtek bo to powinien być standard.

Gość staż oddział kardiologiczny
i to jest standard tylko że niestety jedynie w literaturze i u nielicznych lekarzy. A już sam ojciec wszystkich lekarzy uważał że ciało należy oglądać dokładnie w całości niczego nie pomijając. myślę że trafiłaś na dobrego lekarza. bo nie sztuką jest wypisać papierek sztuką jest dobrze zbadać pacjenta aby w razie wykrycia czegoś niepokojącego mógł on jak najszybciej rozpocząć leczenie. Jednakże przeraża mnie podejście wielu kobiet, dziewczyn. jak widać na tym forum i innym uważają że należy badać klatkę piersiową w biustonoszu ( a może jeszcze przez kurtkę) bo jeżeli lekarz poprosi o ściągnięcie biustonosza to albo teatralnie się nie zgodzi, albo po wszystkim będzie nazywała go zbokiem i erotomanem, a nie tak powinno wyglądać podejście pacjenta do lekarza i szkodzi to zarówno jednej stronie jak i drugiej. pierwsza może nie otrzymać pełnej wartościowej diagnozy, a druga nie może dokładnie zbadać. ważne jest aby badanie było przeprowadzone w miejscu gdzie zapewniona jest prywatność pacjentki

Gość Klaudia000101
Ale co Pan myśli o tym, że lekarz był starszy. Powiedział właśnie że młodsi lekarze badają byle jak, a on zawsze tak bada.

Młody lekarz boi się poprosić o rozebranie się pacjentki - bo wyjdzie na erotomana, były też takie sprawy w sądzie (ale nigdy nie przeszły na wokandę bo były bezzasadne) są lekarze młodzi którzy dobrze badają i są młodzi którzy badają pobieżnie. tak naprawdę jest kilka przyczyn tego stanu - brak czasu dla pacjenta , przepracowanie itp. zadam takie pytanie ilu z was na wizytach u lekarzy POZ lekarz poświęca na badanie dłużej niż 5 minut i każe się rozebrać a nie tylko ściągnąć bluzkę?? myślę że zdecydowana większość powie - mój lekarz ale to nie jest badanie zgodne ze sztuką lekarską

Gość Klaudia000101
Nurtuje mnie jeszcze jedno. Pisał Pan, że u Pana na oddziale badania też prowadzą ratownicy medyczni. Czy przed nimi też trzeba zdjąć stanik i osłuchują? O ile przed lekarzem jestem w stanie się rozebrać do przed ratownikiem, technikiem, felczerem miałabym opory zdjąć stanik.

Nie na oddziale lecz w warunkach pogotowia ratunkowego. są to w większości doskonali fachowcy po studiach wyższych. przy tym bardzo dobrze przygotowani do swojej pracy. oni również muszą podczas badania wykonać badanie fizykalne w tym wymaga się od nich aby określili tony i często szmery serca a jak mają to dobrze zrobić przy nie odsłoniętej klatce piersiowej. znam wielu ratowników z praktyk na pogotowiu i wiem że niejednokrotnie są ganieni przez lekarzy że nie osłuchali serca itp. zawsze jeżeli ma Pani opory można się nie zgodzić bo nikt nie może zmusić Pani do badania. Trzeba jednak mieć świadomość że badanie to oglądanie oraz osłuchiwanie i do jego prawidłowego przeprowadzenia należy rozebrać się od pasa w górę

Gość Klaudia000101
Rozmawiałam z dwoma koleżankami z kursu prawa jazdy i ten lekarz zbadał je dokładnie tak samo jak mnie - badania były te same i też zaraz po rozmowie wstępnej musiały się rozebrać do samych majtek. Osłuchiwanie serca i płuc trwało około 5 minut, lekarz przy tym tak jak u mnie osłuchiwał jedną stroną słuchawki a potem drugą - czy ma to jakieś znaczenie?

Bardzo duże znaczenie jedną stroną wysłuchuje się tony serca a drugą szmery:) czyli jak widać wszystko było w porządku

Gość wstydliwa21
wiecie co, tez mialam taka sytuacje, ze lekarz kazal mi zdjac stanik do badania (zwylkego!), poszlam bo to byly zwylke badania kontrolne aby przyjac sie na studia (czyli kregoslup, stan psychiczny itp.) a ON: "prosze zdjac stanik", ja zdezorientowana zdjelam, potem prosze sie polozyc, polozylam sie. A on zaczal sprawdzac brzych i dotykac reka coraz nizej.. ale TAM nie doszedl na szczewscie. Potem sie pyta czy juz wspolzyje itp. ??????? Jakis zbok. A to mialy byc zwykle badania....

Gość Klaudia000101
A badał cię w ogóle tymi słuchawkami - jak już kazał zdjąć stanik?

różni są lekarze niektórzy postępują źle. Ale zdecydowana większość to naprawdę fachowcy. ale jak widać po tym forum odpowiedzi na typowo medyczne pytania są autorstwa osób niezwiązanych z medycyną i nie mają wiedzy która jest potrzebna do udzielenia rzetelniej odpowiedzi i stąd też biorą się niedomówienia i branie lekarzy którzy dobrze badają za zboków i erotomanów. Osłuchanie klatki piersiowej jest integralną częścią badania klinicznego które wykonują lekarze, felczerzy, ratownicy medyczni niejednokrotnie również pielęgniarki i pielęgniarze. Z KOLEI NIEROZŁĄCZNĄ CZĘŚCIĄ KLATKI PIERSIOWEJ SĄ PIERSI. myślę, że teraz jeżeli jakiś lekarz poprosi was o zdjęcie biustonosza w celu zbadania klatki piersiowej będziecie już uświadomione dlaczego o to prosi i nie będziecie podchodziły do tego jak do molestowania jedynie jak do pełnego badania lekarskiego. w ten sposób nam lekarzom będzie się łatwiej pracowało bez nieporozumień z pacjentkami. A pacjentki będą miały satysfakcję że przeprowadzono u nich prawidłowe badanie. chociaż jak widzę niektórzy już piszą że badanie na prawko nie polega na gruntownym badaniu - tylko świstek i dowidzenia niestety nauczyli tego ludzi sami lekarze. Jednak trzeba mieć świadomość, że każdy lekarz chce gruntownie ocenić stan zdrowia pacjenta aby dobrać jak najwłaściwsze leczenie ponieważ jak wiadomo do pewnych leków i terapii są zawsze wskazania i przeciwskazania.

Gość Klaudia000101
A mógł by Pan coś bliżej, w jakich okolicznościach pielęgniarzy i felczerzy mogą osłuchiwać serce i płuca?

Gość ale głupoty
pociskacie!!! Pruderia doskonała. Kobieta/dziewczyna jak ma co pokazać to pokazuje bez oporu i pruderii, a babsztyl z pryszczami zamiast biustu nędzie wydziwiać. A u ginekologa, to co? Na samolot każda się kładzie, rozkracza nogi i nic nie mówi, bo ważniejsze zdrowie niż wstyd.

Gość ale głupoty
Z KOLEI NIEROZŁĄCZNĄ CZĘŚCIĄ KLATKI PIERSIOWEJ SĄ PIERSI. myślę, że teraz jeżeli jakiś lekarz poprosi was o zdjęcie biustonosza w celu zbadania klatki piersiowej będziecie już uświadomione dlaczego o to prosi i nie będziecie podchodziły do tego jak do molestowania jedynie jak do pełnego badania lekarskiego. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Chłopie, głupoty opowiadasz, że konieczne jest zdjęcie ciuchów czy cyckonosza. Fonendoskop jest tak czuły, że nawet przez bluzkę wyłapie co trzeba. Poza tym dołek sercowy wypada akurat pod dolną częścią biustonosza, więc jest miejsce na słuchawkę i zciąganie jest zbędne. No, chyba, że konieczne jest dodatkowo badanie palpacyjne piersi, ale tu była mowa o osłuchaniu serca a nie vadaniu cycek.

Gość Student 3 roku medycyny
Domorosla medyczka pokazywalem to naszemu wykladowcy i sie smial zasada osluchiwania jest szczelnosc miedzy stetoskopem a cialem pacjenta poniewaz szmery sa strasznie trudne do uslyszenia. Wiec co kolezanka tu balagan wprowadza w ostatecznosci przez koszulke mozna osluchac tylko pluca i tony pod warunkiem ze ma sie bardzo dobry stetoskop!!

Gość przebadana na komisji wojskowe
W związku z tym że kończę w tym roku psychologię zostałam wezwana do rejestracji wojskowej czyli na komisję lekarską. Najpierw spisywanie danych i te inne pierdoły a potem do dużego pokoju na badanie przez komisję. My dziewczyny mieliśmy lepiej jak chłopaki bo wołano nas pojedynczo. Gdy weszła do środka starszy pan - chyba pielęgniarz powiedział że mam iść za parawan i rozebrać się do samych majtek. Po jakimś czasie ten pan zapytał czy jestem już rozebrana, jeżeli tak to zaprasza mnie do badania. Wyszłam rozebrana do pasa, a pan powiedział, że mam zdjąć stanik i spodnie. Nie bardzo mi się to uśmiechało, bo komisja składała się z trzech panów lekarzy (siedzieli za stołem pod oknem), dwóch panów chyba pielęgniarzy - nie wiem jak ich nazwać inaczej, którzy stali jeden koło wagi, drugi koło stolika przy ścianie oraz dwóch panów co pisali coś przy drugim stole. Zapytałam więc tego pana, czy to konieczne, chyba tak też mogą mnie zbadać, wtedy odezwał się brodaty pan doktor zza stołu pod oknem i powiedział, że jestem przed komisja lekarską i wstyd jest tutaj nie na miejscu, że mam się rozebrać do samych majtek, a jak nie on oni napiszą wniosek do sądu o ukarania za uchylanie się od ustawy o obowiązku obrony. Normalnie serce zaczęło mi bić jak nie wiem, bo już i tak sobie uświadomiłam że stoję przed siedmioma obcymi facetami rozebrana do pasa w staniku i że za chwilę będę przed nimi stała w samych majtkach. Ale nie chciałam mieć konfliktu z prawem - bo nikt mnie nie uświadomił wcześniej, że wcale nie będę go miała - poszła za parawan i zdjęłam spodnie oraz stanik i wróciłam przed komisję. Piersi zakrywałam rękoma. Ten starszy pan powiedział mi że mam wejść tyłem na wagę. Serce biło mi tak, że myślałam że mi z klatki wyskoczy. Weszła na wagę a pan do mnie: stań prosto. Ja do niego że nie rozumiem, a on że mam ręce wzdłuż ciała opuścić. Wolałam już się nie spierać i opuściłam. Pan zmierzył mój wzrost, potem mnie zważył, musiałam się odwrócić przodem do wagi. Potem pan kazał zejść z wagi, wziął centymetr i zmierzył mój obwód klatki piersiowej przy wdechu i wydechu. Następnie kazał mi zakryć takim plastikiem jedno, oko potem drugie i odczytywać literki z tablicy. Potem tak samo uszy musiała zakryć a pan mówił do mnie liczby z przeciwnej strony. Potem kazał mi iść do tego drugiego pana pielęgniarza - takiego młodego, chyba nawet młodszego ode mnie. Ten kazał mi usiąść. Zmierzył mi ciśnienie i puls. Potem ten brodaty lekarz zawołał mnie przed komisję. Podszedł do mnie inny lekarz i mnie osłuchał, serce i płuca - trwało to jakieś 5 minut. Potem podszedł ten brodaty pomacał mnie po szyi, kazał dać ręce za głowę - pomacał pod pachami, pomacał brzuch, popukał po brzuchu, wziął też słuchawki i posłuchał mi serce i płuca, ale znacznie krócej - jakąś minutkę do dwóch. Kazał iść za parawan. Poszłam. Przyszedł za mną trzeci lekarz, taki mały miał chyba metr pięćdziesiąt i powiedział: zdjąć majtki. Zbaraniałam ale zdjęłam. Lekarz tylko się na mnie popatrzał z przodu, kazał się odwrócić, pomacał po plecach, kazał się znowu odwrócić przodem do niego, popatrzał i wyszedł. Zapytałam czy mogę się ubrać. Usłyszałam: nie. Przyszedł ten brodaty, kazał dać ręce za głowę i zbadał mi piersi. Po czym powiedział, że mogę się ubrać i mam przyjść przed komisję. Tak zrobiłam. Dostałam kategorię A. To prawdziwa moja komisja z kwietnia tego roku, z niewielkiego miasta powiatowego w woj. dolnośląskim.

Niestety komisje wojskowe żądzą się swoimi prawami. do Klaudia000101 Felczerzy mimo że są zawodem na wymarciu jeszcze przyjmują w niejednej przychodni. pielęgniarze/pielęgniarki mogą wówczas kiedy nie ma lekarza a mają wykonać świadczenie zdrowotne, lub stan zdrowia ich pogorszył się wówczas mają one ocenić stan pacjenta czyli wykonać badanie fizykalne, chociaż w ich przypadku może okazać się że osłuchają same tony serca. ale głupoty - nie wypowiadam się na ten temat nie wiem kim jesteś ale nie osłuchuje się przez ubranie z prostej przyczyny - czy osłuchujesz membraną, czy lejkiem. ma on przylegać do ciała i tłumić odgłosy z zewnątrz. bluzka, podkoszulek to warstwa cienkiego materiału który chyba sama przyznasz nie jest szczelny i z jednej strony powoduje na pewno gorszy odbiór dźwięków a z drugiej powoduje dostanie się dźwięków z otoczenia. poza tym bardzo ważne jest badanie szmerów serca, a do tego trzeba mieć na prawdę duże doświadczenie ponieważ w wielu przypadkach te szmery są bardzo trudno słyszalne.

Gość Moja odpowiedź brzmi
hahaha, dobre

Gość Klaudia000101
człowiek który szuka na necie Znalazłem ciekawe zdjęcie w którym miejscu osłuch*je się koniuszek serca. http://www.fotoload.pl/index.php?id=54b88c79c ec1accb7bb05aa27fb7f9ff985 dokładnie tak samo byłam badana jak na tym zdjęciu i tak samo też była rozebrana przed Panem Doktorem do badania na prawo jazdy

książkowe miejsce osłuchiwania koniuszka, a jak większe piersi to pod piersią się osłuchuje

I oczywiscie do tego badania koniecznym jest ściągnięcie spodni, inaczej nie da sie go wykonać, bo beda zaklucenia :D

Moja odpowiedź brzmi - czytasz ze zrozumieniem co ktoś inny piszę - osłuchanie to jedna składowa część badania. ale macie problemy wielu wybitnych ludzi opracowywało ponad setkę lat badania dogrywali w którym miejscu najlepiej co słychać a wy obrażone, bo ktoś chce was zbadać tak jak to jest ustalone innym razem złościcie się BO LEKARZ WAS NIE ZBADAŁ OLAŁ. ZBADAŁ PODSZEDŁ DO WAS BARDZO ZAWODOWO - JESZCZE GORZEJ kobietom nigdy się nie dogodzi

Tak umiem czytać ze zrozumieniem, napisales ze tak wyglada prawidłowe badanie serca, a czy zawsze łączy sie ono z badaniami ogólnymi? Moze Ty masz problemy ze wzrokiem, skoro nie zauważyłes ze na końcu mojej wypowiedzi jest usmiech-oświece Cie, skoro sam masz z tym problemy- to byl żart. Najlepiej odrazu rzucić sie na kogos, zamiast pofatygowac sie i przeczytać jego opinie w tym temacie. Skoro lekarz jest tak niewdzięcznym zawodem wg Ciebie to moze powinienes zmienić studia...

Gość zrównoważona 20
Czyli widzicie dziewczyny musimy przełamać wstyd i wywalać cyce przed doktorkami i innymi medykami - ale tylko w razie potrzeby

Gość lekarzeeeeee
Kurczę no jak ktoś się wstydzi to idzie do lekarza kobiety i tyle. Szczerze to zawsze byłam badana w staniku i co lepsze w uniesionymi rękami bo podtrzymywałam podniesioną bluzkę. Jak takie badanie ma być wiarygodne?? Dwa razy lekarz nie usłyszał że mam obustronne zapalenie płuc..

Gość Lolaaaiii
" ale głupoty chrzanicie Powinno się przynajmniej rozpiąć stanik. Bez tego nie slychać dobrze dolnych płatów płuc. Powinno się też osłuchiwać pacjenta pod pachami. jesli trafiłaś na lekarza, który przykłada się do swojej roboty to tylko go chwal, bo ciężko o takich." Haha, prawie spadłam z krzesła :D czytając to

Gość kaki26
A jak się nieraz nie da. do mnie przyjechał ostatnio lekarz z pogotowia bo bolało mnie w klacie i musiałam rozebrać się do pasa i nie koniec na tym że mnie słuchali bez biustonosza to jeszcze zrobili mi ekg bez biustonosza chociaż uważam że chyba powinnam mieć go na sobie