Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wolna obserwatorka

drugie dziecko !!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość wolna obserwatorka

mam 31 lat ,i mam juz 14 letnia córke i od dłuższego czasu cały czas prześladuje mnie myśl aby mieć drugie dziecko.ja swoją córke urodziłam bardzo wcześnie mając 17 lat.ale wyszłam za mąż za jej ojca jesteśmy szczęśliwi i zastanawiam sie nad drugim dzieckiem .wcześniej nie mieliśmy warunków ,w tej chwili mamy swoje mieszkanie mąż ma dobrze prosperującą firme .ale zastanawiam się czy ja #nie zrobie córce wstydu# bo taka duża róznica wieku będzie nimi .

coś ty wstydu?????? Moja siostrzyczka jest młodsza odemnie o 13 lat!!!!!!! Uwielbiam ją :) Zobaczysz że twoja córka będzie szczęśliwa jak zobaczy maleństwo :)

hej🖐️ pogadaj z córką czy chciałaby rodzeństwo.. wg mnie to żaden wstyd:) mnie mama też w urodziła w wieku lat 17 i 11 lat później moje siostrzyczki które są oczkiem moim w głowie:) mojej koleżanki mama urodziła jej drugiego braciszka gdy miała 20lat( moja koleżanka) ... żaden wtyd mieć rodzeńswto a różnice wieku nie maja znaczenia:) pozdrawiam

Gość Forum Ciąża macierzynstwo...
... zaprasza

Gość wolna obserwatorka
dzięki dziewczyny za odpowiedzi.ja zastanawiam sie nad drugą dzidzią ,bo wiadomo ,że ola jest teraz naszym oczkiem w głowie ,i boje sie aby nie pomyślała sobie ,że jak urodze dzidzie to ją odstawimy na bok (u jej koleżanki tak jest ,że liczą sie tylko maluchy a ta starsza na boku)i ola nie moze tego zrozumieć i cały czas żałuje jej.ale przecież na dobrą sprawe to jej bedzie nawet na reke jak pojawi sie dzidzia ,bo my będziemy zajęci maleństwem i nie będzie miała ciągłego nadzoru.chodzi o to że bedzie miała więcej*luzu*.

Gość goudencia
Możesz zapytać córkę o zdanie, ale licz się z tym, że Cię wyśmieje. Dobrze byłoby zapytać córkę o to czy chciałaby rodzeństwo, tym samym udowodnisz jej, że liczysz się z jej zdaniem.

Gość tak se pisze
wydaje mi sie ze to bardzo dobry czas w Twoim zyciu na drugie dziecko :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) (dla starszej siostry tez)

Gość jedynacy the best
ja całe zycie byłam szczęśliwa jako jedynaczka, rodzice nie chcieli mieć więcej dzieci i chwała im za to. Nigdy nie narzekałam na swój los, sprowadzałam do domu kolegów, koleżanki oni zastępowali mi rodzeństwo, którego notabene nigdy mi nie brakowało.

Czy możecie mi powiedzieć, skąd takie przeświadczenie, że \"córka na pewno będzie szczęśliwa\"? To wniosek z własnego doświadczenia? Pytam z ciekawości.

tylko nie stawiaj jej przed faktem dokonanym- będziesz mieć rodzeństwo i już...:O w tym wieku łatwo może się zbuntować.. najlepije pogadaj z nią że chciałbyś jeszcze jedego dzidziusia, co ona na to...:)

żaden .wstyd, porozmawiaj z córką, przedstaw jej swoje argumenty, bądz szczera, powiedz jak będzie wyglądać wasze życie, gdy pojawi się na świeci maleństwo, niczego nie ukrywaj ani nie idealizuj

Gość Decyzja należy
PRZEDE WSZYSTKIM do Ciebie i męża. Co zrobisz, jeśli córka nie będzie chciała mieć rodzeństwa? Zrezygnujesz? Bzdura.

z doświadczenia....hmmm.... może róznica między moimi córkami nie jest tak duża, bo tylko 7 lat, ale wiem , że to wspaniałe mieć rodzeństwo....nie jest się takim....samym na świecie...kiedy rodzice już odejdą....

Niby tak, ale każde myślenie jest subiektywne. I starsza córka, w \"tym\" ;) wieku, może nie myślec takimi kategoriami o przyszłości. Dlatego zdziwiło mnie to spontaniczne przekonanie, że \"na pewno będzie szczęsliwa\".

moja przyjaciółka ma siostrzyczke młodszą o ... 18 lat :) wiesz jaka była szczęśliwa jak malutka się urodziła?? Całe życie była jedynaczka i nie spodziewałam sie po niej tak ogromnej miłości i odpowiedzialności... Teraz mała ma 10 lat i cały wolny czas spędza ze starszą siostrą. W międzyczasie rodzicom się trochę pogorszyła sytuacj finansowa i ona dba o wyprawkę do szkoły, ciuchy, zabiera małą na wycieczki, odrabia z nia lekcje, zapisała siostrę na zajęcia tańca...

Gość Beatka 16
Elooo ja mam 16 latek a moja siostra 4 !! Jak mialam 12 lat to urodziło sie takie małe ,fajne dzieciatko .. hehe byłam troszke zazdrosna ale rozumiem matke ze musi sie zajmowac bobaskiem hehe tym lepiej dlamnie bo mam troche więcej luzu ! Chodze i gadam ze to moja siostra . jestem zadowolona choc czasami sie na nia wydre jak mi cos porozwala w zeszytach . Ale powiem szczerze ... jak by sie cos stało mojej siostrze!! To bym nieodpusciła... tak bardzoj ą kocham .... A dlaciebie dziecko moze byc lekkim odmłodzeniem...a i dodam ze moja mausia jak mnie urodzila tez miala 17 lat :)))) Pozdrofffka :PPP

Gość wolna obserwatorka
właśnie jestem po rozmowie wstępnej z moja córką i okazuje się ,że nie za bardzo chce rodzeństwo.kurde nawet nie zdawałam sobie sprawy ,że mam taka małą egoistke w domu .myśle ,że jest zazdrosna cały czas jest naszym oczkiem w głowie na dużo jej pozwalamy .dochodzę do wniosku ,że drugie dzidzi jest naprawdę jak najbardziej teraz wskazane.przecież ja nie moge mieć w domu takiej egoistki .juz co do imienia rządy swoje stawia ma być amelka lub mateusz.a ja nawet o imieniu nie myśle teraz.ja dałam jej na imie oliwia ,to chyba nie jest tak żle.a dlatego OLIWIA bo jest śniada.jestem normalnie w szoku!!!ja tylko zapytałam ją czy chce mieć rodzeństwo ,a ona odrazu dąsy i nerwy .no ale bede trwać przy swoim ,ja chcem mieć jeszcze jedno dziecko i już sama jestem jedynaczką to wiem co to znaczy .

Gość spytałaś
ale nie bierz aż tak bardzo zdania córki do siebie. to w końcu Ty będziesz mamą, a nie ona. Ma 14 lat, więc za jakieś 2 zacznie chodzić na randki, a Ty wtedy zostaniesz sama!!!

no coś ty,jaki wstyd????? moja koleżanka miała jednocześnie ślub brata i chrzciny siostry :-) jeśli tylko ten \'wstyd\' cię prześladuje to się ani chwili nie zastanawiaj pytanie córki o zgodę :O noooo-bez przesady,ale skoro już wybiera imię-to nie jest źle.... z tym,że faktycznie należy unikać faworyzowania młodszego,siłą rzeczy potrzebuje więcej uwagi-ale przecież nie dlatego,że jest bardziej kochane,tylko,że jest zupełnie zależne od innych powodzenia w realizacji ;) planów

Nie zastanawiaj się tylko bierz sie do roboty;-).Ja drugą córkę urodziłam kiedy starsza miała 12 lat i wszyscy są zadowoleni.:-)

Gość Ciii
Że niby co??Że córka bedzie szczęsliwa musząc zostawać w domu i opiekowac się ryczącym bachorem ...że będzie ignorowana przez rodziców ....że już nie dostanie tego czy tamtego bo siostrze trzeba dac jeść....mnie się szykuje siostra...i gdybym się dowiedziałam się że moja matka jest w ciąży to pomyślałam że zabije tą małą kurwe jak tylko się urodzi albo uderze metke młotkiem w brzuch żeby poroniła...

Gość Ciii
no i własnie inni piszą że to ona będzie matka a nie siostra...w mojm przypadku to ja będe się musiała gówniarą zajmować...no a do autorki topicu: Widzisz ...to dziecko się jeszcze nawet nie pojawiło a ty już piszesz jaką to twoja córka jest egoistką...nie widzisz że już w pewien sposób faworyzujesz to dziecko...no ...tą źle wychowałas...na egoistke ...ale tamto ci się uda....tamto będzie lepsze...grzeczniejsze,mądrzejsze...a córkę olejesz...będzie sobie żyć chodzić do szkoły mieć swoje problemy ...ale ty nie będziesz się nią zajmowac nawet w najmniejszym stopniu...chyba że nabroi i będzie trzeba jej pokazac jaką to jest dla ciebie zawadą jak ci utrudnia życie itp. może zwrucisz na nią uwage kiedy będzie trzeba ją ściągnąć z parapetu bo sobie nie radzi ze swojimi problemami ale teraz drugie dziecko jest wazniejsze...

Gość Ciii
Moja koleżana tak ma ....ma 5 rodzeństwa ...3 starszych i 2 młodsze siostry... i w sumie ona w rodzinie się nie liczy...przypominają sobie o niej kiedy trzeba coś zrobić...wyrzucić smieci ale kiedy wruciła po nocy o 3 nad ranem nikt nie zauważył...wszyscy spali...

Gość ja mam taką samą
sytuację co ty obserwatorko tez urodziłam mając 17 lat teraz mam 30 i zastanawiam sie nad drugim dzieckiem tyle że u mnie syn nawet nie chce słyszeć o rodzeństwie

Moja mama urodziła, gdy miałam 9 lat i byłam średnio zadowolona. Gdybym miała 14 lat i rodzice podarowaliby mi rodzeństwo, to chyba szlag by mnie trafił, ale trzeba by się było z tym pogodzić... :O

Gość Jedna wielka prowokacja

Gość mimi/*/
ludzie-- czy teraz nastolatki maja nami rzadzic? kto tu do cholery jest rodzicem? w tym wieku to sa niestabilne i pokrecone panny ktorym tylko przyjemnosci i ciuchy w glowie... Moja corka ma 14 lat ale dzieki bogu zawsze chciala rodzenstwo i jak sie urodzilo to bylo szczescie wydarzenie w rodzinie. Tym bardziej egoistki nauczyc normalnosci.