Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ania20

cienkie endometrium

Polecane posty

cześć dziewczyny.. mam takie pytanie do was.. w 26 tygodniu ciąży urodziłam córeczke. była to obumarła ciąża.. po porodzie miałam zabieg... długo nie dostawałam okresu i poszam do lekarza i okazało sie że mam cienkie endometrium.. wcześniej nie miałam takich problemów... skąd to sie bierze i na czym to polega? czy to wogóle samo mija czy trzeba będzie to leczyć?

ja po poronieniu mialam rownież zbyt cienkie endo,musialam troszke poczekaczanim sie odbudowalo,ale wspomagałam sie dietka(niestety nie na wszystkie kobietki dziala,ale warto sporobowac)duzo czerwonego wina,orzechow i rybek głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3,mi pomogło,pozdrawiam

Ania - cienkie endometrum moze wynikac z kilku powodow w Twojej sytuacji - albo jeszcze sie nie zdazylo po zabiegu zregenerowac, albo hormonalnie Twoj organizm jeszcze nie wrocil do normy. Musisz sie niestety jeszcze uzbroic w cierpliwosc i dac Sobie troszke czasu - bylas w bardzo zaawansowanej ciazy, wiec naprawde wiele zmian hormonalnych w organizmie zaszlo. Twoj lekarz na pewno bedzie wiedzial ile czekac i kiedy ewentualnie wkroczyc ze wspomaganiem hormonalnym. Mysle, ze wszystko wroci do normy, tylko trzeba na to czasu.

Doris- dziękuję za odpowiedź. Miałam kiedyś robione usg dopochwowe i teraz dopatrzyłam się że jest tam napisane endometrium 8mm. Zdziwiłam się że lekarz nic mi o tym nie wspomniał, widocznie było prawidłowe:-)

Asik - no to na pewno bylo w normie, choc tak jak pisalam wczesniej trzeba ten wymiar odniesc do konkretnego dnia cyklu.

dziekuje dziewczynki.. ja w sumie już po zabiegu jestem 48 dni. dzisiaj dopiero zaczęłam lekko krwawić a usg miałam robione 2 dni temu i wynosiło 6mm

Ja miałam monitorowany cykl wielokrotnie i zawsze w okresie okoloowulacyjnym miało 9- 11 mm idealnie potem też byłam w ciąży która obumarła i miałam zabieg. Po ok. pół roku przez dwa lata miałam monitorowany cykl , stymulacje clo , menogon , plastry estrofem i przez te dwa lata mimo stymulacji endo było 2-4 mm ( norma jest od 8mm w czasie owulacji) . Niedawno naczytałam się na bocianie o naturalnych metodach i od 2-ch cykli stosowałam własnie kwasy omega 3 , acard , i w okolicy owulacji czerwone wino i......... endometrium urosło do 7mm co jak na moje możliwości i tak rekord i norma normą a ja zaszłam w ciążę ( teraz 11 t.c.) Mój lekarz powiedział ze skoro przed zabiegiem miałam \" książkowe \" endo to może w czasie zabiegu za głęboko mnie wyskrobali . Ale skoro mi się udało go podhodować i zajść w ciążę to i tobie się uda ! A najprzyjemniejsze jest to winko!

rita...dziękuje. czyli mam sobie pić czerwone winko i brać acard? heheh nie lubie za bardzo winka.. a co ile trzeba to winko pić?

ja piłam winko codziennie przez cały cykl do kolacyjki min spory kieliszek,a czesto nawet dwa(ja lubie,mniam,koniecznie czerwone i wytrawne)wciagałam acard i omega 3 i tez jestem w ciązy:-)))

Ania20 - ja dostalam estrogen w pigulkach na pogrubienie endometrium i pomoglo. Podobno te same pigulki ktore biora kobiety przechodzace menapauze. Zdarzylo mi sie to raz, po braniu tabletek na wzmocnienie owulacji, cienkie endo. bylo skutkiem ubocznym. Wiecej tych tabletek nie bralam, wiec problemu nie bylo. Zycze powodzenia! :)

jesli ktos jeszcze czyta te posty, bardzo prosze o informacje jak przyjmowac te srodki o ktorych piszecie i czy moge to robic na wlasna reke?please

Gość kachna D
witam jesli ktos to czyta to ja mam problem z cienkim end chodzilam po wielu lekarzach ciagnie to juz sie 3 lata moje end ma tylko od 4 do5mm moj lekarz polecil mi antykoncepcje zobaczymy cz pomorze

Witam . Mam problem z endometrium 23 listopada 2009r miałam poronienie i zabieg wyłyżeczkowania. Na wizycie kontrolnej 23 grudnia okazało sie ze moje end ma 13 mm, i niby ma wystąpic miesiaczka, ale jej nie było i nie ma poszłam jeszcze raz na wizyte 8 lutego 2010 r i okazało się ze end ma 17mm i miesiączka na pewno wystapi w ciągu 2 tyg, bo jest juz tak pzrerosniete ze musi chyba ze jest ciąża ale zrobiłam wynik na obecność ciąży i wiem ze nie jestem. dzis mija 80 dzien i miesiączki nie ma. Ale czuje ze bedzie bo brzuch mnie boli. Poradzcie dziewczyny czyend ma to wpływ na zajscie w ciąże i czy może byc jakis problem?

Gość gość
Witam! 8 września bylam u ginekologa. Zrobił mi badanie USG dopochwowe macicy, powiedzial mi ze wszystko jest wporządku . Staramy sie z mężem o dzidzie i zaniepokoiło mnie grubość mojego endo w 21 dniu cyklu wynosiło ono zaledwie 6mm. Martwię sie bo czytałam ze to jest za małe endo abym mogła zajśc w ciąze.. pomożcie proszę..