Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość lamia 76
No ja też swojego znam tylko z czatu,piszemy i rozmawiamy ze sobą przez MSN.Jest cudowny...Teraz jesteśmy na etapie uczenia sie swoich jezyków(ja go ucze polskiego a on tureckiego) :)Poza tym chcemy być razem ,mamy zaniar mieszkać w Polsce mimo iż mamy swoje rodziny.Też czytam te rózne wypowiedzi ale nie każdy turek jest taki sam,chociaż ja do końca swojemu też nie ufam.Czas pokaże....

Gość nie wiem co mam sądzić o tym
Zgadzam się z lamią 76, ja też nie do końca ufam mojemu turkowi, szczególnie jak teraz zaczął się mnie non stop wypytywać kiedy przyślę mu zdjęcia w samemj bieliźnie, a ja go ciągle zbywam z tym...nie chce potem wyjść na jakąś głupią i naiwną....

zgodze sie z tym, że związek z muzłumaninem uczy innego sposobu patrzenia na własne ciało, ale to czego sie nauczycie będąc w związku, nie wyparuje po zerwaniu- jestem tego najlepszym przykładem. a to co opisuje ta dziewczyna z Krakowa- to jest tyrania. on Cie popycha, sądze że również uderzył, chociaż nie przyznajesz tego wprost. jesteś głupia będąc w takim związku i zbyt głupia żeby to dostrzec. nie jest istotne że on jest turkiem, ale że traktuje Cie jak swoją własność, suke na smyczy, która wychodzi z klubu na jego skinienie i musi pytać czy wolno jej zatańczyć \'metr od niego\'. dziewczyno, niszczysz sobie życie, ale nikomu nie będzie żal, jak za pół roku czy rok będziesz płakać, że on Cie tłucze jak kotleta. ja wyzwoliłam sie z takiego związku, chociaż mój były mąż nigdy mnie nie uderzył, to był równie zaborczy, ograniczał mnie, miałam być kurą czekającą w domu z obiadem. owszem były dobre chwile, opisywałam je tu na forum. ale w pore zrozumiałam, że moje życie przestało być moim życiem, że nie warto sie oszukiwać (i wszyskich naookoło), że mój związek jest idealny. przestałam kłamać że ten mój turek nie jest taki jak cała reszta turków, bo jest. upaty, skoncentrowany na sobie, egoistyczny, musiał zawsze postawić na swoim- a ja mogłam tylko płakać albo zaakceptować jego wole. teraz, po rozstaniu widze, że dobrze zrobiłam, dopiero teraz wyszła z niego prawdziwa agresja, nie chce mi dać spokoju. Lamia- stracił prace, więc pojedzie do Polski, będzie kroił kebab, a kase wysyłał do żony i dzieci. a u Ciebie będzie jadł i mieszkał.

Gość lamia 76
Sibelllllle Dziękuję!Ale wiesz co on mi wczoraj napisałał?MARRY WITH ME?

Gość ayrilmam_ Ona87
sabinella Twój post bardzo mnie obraża nie tylko jako dziewczyne będąca w związku,ale prywatnie jako osobę... nie jestem głupia , ani nie ejstem suką na smyczy... To,że wychodzę z klubu gdy On jest zły znaczy,że mi bardzo zależy i liczę się z jego uczuciami bo doskonale rozumiem zazdrość,... przecież nie muszę tańczyc na stole i pokazywać ,że Jego uczucia są mi obojętne.... co do kury domowej , to wcale nie godzi to w moją godność... Studiuję , i radze sobie doskonale, uważam się za osobe światłą... ale pogoń za pieniądzem , bądz kariera zawodowa nie są moimi priorytetami ... ja będę bardziej szczęśliwa gdy będę miała dobrą ,kochającą się rodzinę , ugotowany pyszny obiad itd. Nie znaczy to,że jestem osoba bez ambicji, bo czy dobra matka i zona to osoba pozbawiona ambicji? głupia? lub ograniczona? nie sądzę... a co do tego czy mnie uderzył, to gdyby to zrobił nie miałabym powodu aby ukrywać to, tym bardziej,że wypowiadam się na tym forum jako osoba anonimowa. On mnie nie uderzył . Nie chcę też nigdy wzbudzać niczyjej litości, więc Twoja opinia na temat,że nikomu nie będzie mnie żal bo sama na to zasługuję swoją głupotą wzbudza we mnie mieszane uczucia, bo o żal nikogo nie proszę, jestem szczęśliwa i robię co w mojej mocy aby nasz związek był udany.

lamia no i co to ma do rzeczy, że zapytał? Ty sie zgodzisz i super, ale najpierw on by sie musiał rozwieść a w Turcji to troche trwa. pozatym jaką masz pewność że sie rozwiedzie... ayrilmam_ Ona87- może sie nie uważasz za taką osobe, ale z Twoich opisów jednak to wynika- że jesteś podporządkowana facetowi, na każde jego skinienie, że pozwalasz żeby Cie szarpał, że on doprowadza do tego, że sie go boisz i uciekasz- i w końcu tkwisz w takim związku co ostatecznie od Tobie świadczy. kochasz go, przyzwyczaiłaś sie i nie masz siły sie uwolnić od tego faceta, więc rozpowiadasz dookoła że Ci pasuje takie życie. piszesz na forum więc licz sie z tym że ludzie będą komentować. ja 3 lata tkwiłam w czymś takim jak Ty i teraz wiem, że byłam głupia. ale zmądrzałam w pore.

sibellle ty po obu stronach barykady \"walczysz\" na słowa równie zaciekle :))) najpierw zaimponowałaś mi swoją przemianą :)) a teraz intrygujesz, bo jesteś w gruncie jakimś racjonalnym odbiciem tego jak z pewnego \"zaślepienia\" można wrócić do normalności :)) ja nie jestem fanem tej nacji, a \"zaślepić\" się można można i turkiem i polakiem ale w tym wszystkim trzeba znać umiar i chyba właśnie to znalazłaś :)) odpuść sobie lamię bo przecież jej hero napisał kilka słodkich słówek więc ta gotowa iść w jasyr więc bądź światełkiem w tunelu bo sama wiesz że niektóre rzeczy dostrzega się z czasem :)))

Gość zay
@ayrilmam_ Ona87 : jestes glupia i naiwna. A spytaj sie jego czy on by zaakceptowal ze wasze dzieci by mieli katolicka wiare. Mysle ze odpowiedz znam....

Gość TurkishMan
i will write you the problems for muslim males. First all the girls needs to understand that there is difference between muslim and muslim. Because when you are comming from saudi arabia you are different with religion than when you are comming from turkey. It depends of every country. But the next problem is that lots of people thinks that the muslims are bad people, that they are aggresive that they are beating that they are pushing their wifes to do lots of things. BUt the trues is like this, The stories of what is written in the bible they are for 80 % the same as what is written in the koran. Also jezus is a profet of the muslims so its really strange to tell that we dont respect catholics and jezus, because we believe in jezus and we respect him as a profet. Also there are lots of things that we are beating and aggressive and we are doing lots of bad things to our wifes and that we are doing this because of our religion. But this everything depends on the personality of the man, because also catholic males are beating there wifes too. This is not about religion. (For example on the airport in antalya ;-)) And the problem is this, that polish girls who are happy to be married with a muslim is not even looking for information or they are not writing that they are so happy, because it is not interesting. Nobody care about this. But when a polish women had a relation with a muslim and it was not a good relation than its more interesting, because people like to read bad things. And the real problem of everything is this that everything what she is writing is subjective, she is only writing her part of her storie, and the muslim male cant defend himself. Ofcourse in this kind of stories you will never write bad things about yourself, for example you will not write that you were flirting with his best friend. Or you were cheating him. Or you went out with some guy and that he become angry..... so you have 1000 of examples. But when you only read the site of her part you will think that all muslim is bad and that all muslim are aggresive and that all muslims are doing bad things. But also many times in relations polish-polish there are problems like this. In the beginning of every relation there will be problems, because every person has own identity and own opinions, and you have to understand eachother and respect eachother to be together. Not everything will be perfect as you wanted to be, but right now everything what is not good, you are telling its fault of this religion. And thats the biggest problem for muslims males. Lots of polish girls are judging a muslims before they even know this person.... I can write lots of things more, but i think this is a good start.

Gość not turkish
to turkishman I have heared all this before. You really sound like my ex. We do not try to say here that all muslim are bad people, you got us wrong. What we try to say is that we are different from each ather. We can not have 4 wifes, we dont fast during ramadan or any other event the way you do. It is really smelly when you do not drink or eat and sometimes i had to go out from shops when i smelled it. Also most of Turks do noc clean themselfs well and you can smell it. The other think is your food. You do eat lamb, what is smelly as well. What you eat get out of your body with sweat. Even my Turkich girlfriend could not stans it so what should say polish... You are too much after your family. In Poland usually parents helps kids not other way round. Turks never get anything from other culture as they belive theirs is the best. 99% of my Turkish friends dont speak good English even if they are here (london) for over 10 years. They work like donkey (esek) and thet is it. They ll never be like Polish no matter of what, and is not cos we are better is just cos we are different. For us love is important that is why polish girls when they fell in love with Turks are trying to do what they can to be with them. My ex, who is good person has a new polish girl and he fucked her on my bed (i left him a key while on holiday) and i dont belive Polish man ll do that. I am certain non of one i know ll do. PS. Dont write how good Turks are cos they are not. If you wont i can ask my Turkish friend to tell you all true about them (he is really honest) ALL THE BEST

Kaczyński, dokładnie :) chociaż mimo wszystko wierze, że jednak nie każdy Turek jest dupkiem, że są wyjątki. chociaż póki co o żadnym takim \'dobrym\' nie słyszałam... co do lamii też racja, niestety.

Gość TurkishMan
So this is my answer to this polish girl, Thank you, but i am sorry that this ex didnt want you anymore, because i see you hate all turkish. Ofcourse we are different from eachother, the culture the language, the history lots of things.... I am really surprised if you can say this do you think that all polish clean themselfs ? i was last in a small town and also here you have people who are smelling so what you want to tell me really ? Listen i think you are really hypocrit because if you are thinking in this way, no turkish will be friends with you, so that why i am right. Your exboyfriend dumped you and you cant stand this, that why you are telling lots of stupid things. With some girl like you i will never talk in a serious way. You have scarfs from a bad relation, so thats what i mean you are really subjective. Oh and by the way also in holland you have lots of polish people, and they are also working like esek, and living with 20 person in 2 rooms. So dont tell me lies, that you are different. Oh and by the way, i am so sorry that he cheated you, but i think thats why you are angry and not for this religion.

Gość jakie rokowania ma kotek
TurkishMan - to In żynier nocny :D Od razu Cie poznalam ") Allah akbar !!!

Witam, widze ze duzo sie ostatnio dzialo. Serdecznie pozdrawiam Kaczynskiego :-)) powiem Ci ze intryguja i zaskakuja mnie Twoje wypowiedzi :-)) Lamia ile masz lat, bo wydaje mi sie ze mloda glupia dupa jestes, uwielbiasz jak ktos Cie karmi czulymi slowkami. Zacznij prosze Cie racjonalnie myslec, Polakowi jest trudno odejsc od swojej zony a co mowic o Turku dla ktorego malzenstwo jest jednym z nawazniejszych aktem w zyciu. Oprzytomnij.I nie daj sie oszukiwac

Gość Niemiecki Turek
Do KICIUNIA MICIUNIA Du bist mein allerliebster Schatz , an deiner Seite ist mein Platz . Weil ich dich so gerne kuschel , bist du mein süßer Schnuffel . :)

ilonka intrygują Cię moje wypowiedzi ??? :) to chyba dobrze świadczy o nas obojgu ty mimo przekonań masz spory dystans do siebie i świata i ja mimo swoich przekonań również :)) również pozdrawiam tyle że serdeczniej :)))

Gość not turkish
To Turkish man, You are so mistaken. I left my turkish boyfriend. I am still friendly with his family. They like me and mostly agree with my way of thinking. He is sorry now but i am better off. What i can say about polish people, no matter who they are they can have a shawer and that ll make them clean but shawer would not help smell from turkich. Also while i was mith Fatih he did not eat any lamb, or turkish smelly meals. We had turkish pizza, or chiken. Also he ask me not to it in all turkich kebabs as he knew how they do them. We had 2 pleces where we went to get it. What more i can say i was in Turkey in Aksaray at the wedding. I have to tell you how women eat how they dance, what they can and cant do. So pls do not tell me i am hipokryt. If Turkish say that Turks are dirty what sort of Turk you are. I am just writing what i sow and what i know. I do not wont to fight over it. If i feel in love with turkish again or polish or english i would not care. Remember we are not the same and life as a friends is not the same as a cupple. Also i can belive polish sleep like few in one room. They usully do not have choice are are alkoholics are have other problems. Turkish do it cos they are brougt up this way. yaksamlar

Lamia 76 - przyznam szczerze, że ręce mi opadły i chyba nie tylko ręce... Długo nie wchodziłam na forum, działo się różnie, ale muszę powiedziać jedno - nie licz na małżeństwo i słuchaj, co pisze Sibel... Pozdrawiam dziewczynki :)

Kaczynski, dziekuje za pozdrowienia :-)) Chcialam powiedziec ze mimo iz jestem z Turkiem wcale nie znaczy ze bede bronic ta nacjie jak lwica. To prawda ze nie jest latwo z nimi zyc, wyjatki zdarzaja sie zadko. Moje kolezanki niezle oberwaly od Turkow, myslac ze trafi sie im jak mi. Na poczatku wszystko pieknie kwiatki, czule slowka, wyznania milosne, spacery przy zachodzie slonca a pozniej jak juz zdobyli to co chcieli, to sie zaczynalo. Roznie na tym swiecie bywa, moglabym wiele opowiadac, nie zmienia to jednak faktu ze ja ze swoim Panem jestem szczesliwa,, ale tez nie wiem co spotka mnie jutro moze sie okazac ze jest taki jak inni.

Znam okolo 50 Turkow i szczerze tylko 2 ufam bezgranicznie a inni sa falszywi, niewdzieczni i wszystkich traktuja z gory. Mysle ze wiele zalezy od wychowania i charakteru danego czlowieka. W kazdym sodowisku znajdzie sie zmija.

Gość Do Turkish Man
Tytul po polsku bo biore pod uwage ze to Polak sie podszywa pod turasa, ale tak na wszelki wypadek: TURKISH MAN: It's true that not all muslims beat their wives, but it is also true that if muslim husband wants to beat his wife, he's got his prophets permission to to that. In Christianity it's not permitted under any circumstances. That's the difference. Muslims lecturers in islamic countries give lessons to young men, how to beat their wives properly. They do it in public television. Everyone wants to have some control over his wife/husband behaviour, no matter what is his/her belief, but the problem is that, where some people can stop them selves from being violent, because they know it's not fair, muslim, when he is really pssed off with his wife is told by his god to beat her so he can just do it and easily justify himself. Islam in turkey is different in everyday life than it is in Saudia or Iran and you, Turks, always say it to your foreign girlfriends: "I am not like that, look, I am just like you, I eat pork, I don't go to mosque, I am different" - that's right, but when they want to force their girlfriends or wives to do sth, they start to be good muslims straight away: "I am muslim, I have a right to beat you, this is my religion, you should respect this". And so on, and so on. Sad, but that's the way it is. That's why some polish judge Turks as total bastards.

Hej... Tak bardzo mnie teskniliscie ze szukacie drugi inzynier zamiast ja? :P Ostatni nie dam rade tak nocny siedzienie, chyba starsze sie... TurkishMan, selam... For your understanding also for now i write in English... Not Turkish, That\'s true that our cultures and so on are different. In most of cases you can realize even a Polish is proud of being not Turkish and vice versa. About smelling and cleanse. You feel what you are not used to, so do we. We eat lamb yes, but it doesn\'t smell as heavy as a pork. Most of Turks realize the smell of the pork in the restaurant 10 meters ago. About another parts of cleaning. I had my own coffee and sugar, even \"cukier drobny\" means not cube one, because i realized a lot of times in the toilet, people in my company do not wash their hands after toilet, later they go to have cofee, take sugar by hands. I have written in my first post, In Turkey in all toilets there is standard, a tap \"in\" the closet, for washing the bottom, not wipe. My friend asked me some time ago, for shopping is toilet paper needed for me, i told i bought some months ago and still i have, because it\'s only a paper towel for us :) About beating wife, we don\'t get married for beating somebody, oppositely for loving them. If i start writing here what is exists in this version of bible and how do people behave, it can be very long discussion. Some time ago a priest tried to write here something about hijab and tried to \"support\" Muslim women, that they souldn\'t be covered and so on, but he didn\'t know (!) in bible there is article that women either covers her hair or should shave it! Right now that\'s all i write because i have to go to work :)

Gość polka79
Do inzynier nocny Wiesz co Jezus powiedzial o wieprzowinie : ze nie to co sie je jest zlem, bo co zjemy to zostanie wydalone, zlem jest to co mowimy boto plynie ze srodka. Jesli chodzi o religie to Turcy mowia ze my mamy kilka Biblii a Koran jest jeden. Jakim wiec cudem macie tyle odlamow z jednego Koranu?Co do zaslaniania twarzy. Nawet Koran nie karze zaslaniac twarzy, przeczytaj jeszcze raz (macie miec serce czyste wtedy chusta bedzie wem liczona jako dodatkowy plus ale nie noscie jej jesli nie macie pokory w sercu bo to wam bedzie za zlo liczone) Zaluwaz, ze Turcy nosza majtki mokre od tego podmywania woda. Jak juz to robicie to chociaz wycierajcie papierem do sucha. Na zdrowy rozum ok to jest higieniczne ale tylko wtedy jak jest suche. Jaka higiene widzisz w mokrej bieliznie. To zupelnie tak jakbys umyl twarz a nie wytarl. Zastanow sie jaka czysta by byla. Co do Turcji i lazienek tam. W nowych mieszkaniach juz nie robia takich toalet gdzie jst tylko dziura i rurka do podmywania. Wydaje mi sie, ze Turcy podrozoja, obseruja i wyciagaja wnioski, dlatego tez nie ma juz w mlodym pokoleniu tradycji mycia zamiast podcierania. Jesli poczytasz na temat stolcow, to jesli czlowiek jest zdrowy stolec wydobywa sie tak czysto, ze nic nie jest potrzebne do wytarcia. Znam Turka w Warszawie i sam mi mowil ze jak sie zyje poza Turcja to dopiero otwieraja sie oczy. Nie wazna jest tu religia ale zwykle rozsadek. Co do bicia kobiet. Ok nikt sie nie hajta by bic czy byc bita. Polacy czy inni (narodowosc nie ma znaczenia) bija ale zauwaz zw kobiety moga uciec do swoich rodzin, przyjaciol, zadzwonic na policje, sa specjalne osrodki itd. W Turcji faceci nie pija(haram) a bija te biedne kobiety, czesto nie maja one wyjscia i musza zyc z dreczacymi je mezami cale zycie. Nie ma tam nic, niczego co usprawiedliwia to co sie dzieje. Moja znajoma wlasnie sie zabila z tego powodu (AKSARAY) Nie chce mowic juz o toaletach w Turcji. Jak bylam w Stanbule, to nie bylam w stenie uzyc publicznej toalety (dziury w betonie, smrod, woda wszedzie, jak dobrze pamietam to nawet 10 lat temu na waszawa zachodnia byly lepsze) Oczywiscie poznalam problem papieru. Idziesz do lazienki, sikasz i co masz zalac to woda. Fajnie to nazywa sie higiena. Teraz moge zrozumiec obrzezanie, przydaje sie al e jak to wygoda dla kobiet???? Tego jest tak duzo, ze nie wiem gdzie mam sie zatrzymac. Pozdrawiam Cie Inzynier Nocny. Mam ndzieje, ze prawda nie obrazila nikogo bo nie taki byl moj zamiar. Ps. Co do parcownikow to przykro mi ze musza sypac cukier reka, my zwykle uzywamy lyzeczek a jesli cukier jest w kostakach to jest specjalna lyzeczka do tego rodzaju tez (nawet w Turcji tak podawali w niektorych miejscach) Pozdrawiam

Hej. Szczerze mowiac pierwszy raz dowiedzialam sie ze Turcy podmywaja sie woda zamiast uzywac papieru:-)) ale zgadam sie z opinia ze Turcy wychowani w Europie sa inni niz Ci w samej Turcji co do Bibli i Koranu to Turcy mowia ze Biblia jest falszywa dlatego ze napisalo ja kilka ludzi a nie ze jest duzo ksiazek. Po zatym Turcy szukaja w Jahwe Allaha co w ogole jest sprzeczne, przeciez Allah byl przed Mahometem bozkiem ksiezyca. Ni jestem przeciwna innym wyznaniom jestem tolerancyjna dla wszystkich (po za sektami) dlatego uwazam ze liczy sie to jak czlowiek postepuje w zyciu a nie w co wierzy, wszysy jestesmy od jednego Boga. A co mnie denerwuje w mentalnosci Turkow tych z Europy, niby okay nic nie maja przeciwko naszej religi ale ich jest lepsza a tak naprawde nie znaja zadnych doktryn.

oni nawet nie znają swojej własnej religii :/ile ja sie naszukałam kogoś kto by wiedział co oznaczają słowa ich modlitwy!! szukałam wśród osób, które modlą sie 5 razy dziennie, ale nikt nie wiedział! banda debili klepiących te swoje modlitwy, nic ich nie obchodzi. modlą sie, bo trzeba, ale czemu trzeba to już nie wiedzą. tam nikt nie pyta, nikogo nie obchodzi religia. islam jest i już, zasady są i już. ja, ateistka więcej wiedziałam zarówno o religii chrześcijańskiej jak i islamie, niż Ci wszyscy bijący czołami o dywan. kibelki są brzydliwe, bez papieru, nawet w Ankarze na dużych dworcach, w centrum miasta, w podziemiach metra ale nieważne, nieważne i tak żadnego Turka nie da rady przekonać. ich jest najlepsze i koniec. a czemu najlepsze? najlepsze i już, bo tureckie.

polka79, Postaram sie punkt i punkt odpowiedziec, Turcy mowia ze macie kilka biblii. A Koran jest jeden. Tak. Muzulmanin wyznaje i w Tore, i w Ewangelii, ktory originalne, zeslane od Allaha. Ale miedzy czas ludzi dodawali rozne rzeczy do te obie 2 ksiazki, nawet ponad 100 razy (nie pamietam moze bylo 1000) biblia zostal zmienione prez kosciola. Ok do tego potem wracam, dlaczego sa odlamow z jednego zrodla... Koran nie jest ksiazka ktory kazdy czlowiek bez madrosci moga sciagnac rozkazy nakazy bezposrednio, najbardziej z tlumaczenia. Prawidlowy sekt w Islamie sie nazywa \"Sunni\" albo Ehli Sunnet vel Dzemaat\". Tzn najezajacy sunna (zycia i zdania naszego Proroka (SAV)). Naukowiecy, Imamy nalezy do Sunni, sczegolnie poszukali zgosnosc z kazdymi skomentowania zdania Proroka, Koranu. Kiedy ktos od tego rezygnowal, wypelnil blad. Komentowania nie zgodny z Sunnetem w Islamie to nie nalezy do religia, to filozofia. Kiedys jedna osoba przysiedl i powiedzial \"ja czytalem Koranu i tak zrozumialem\". To nie wstarczy jak widac. Sunni szkola rowniez podzieli sie na kilka podszkole, ale to nie jest konflikt jak Ty wymyslisz. Odwrotnie, to jest dla nas blogoslawienstwo. Powiem jeden przyklad powodu roznicy: Nasz Prorok (SAV) krwawil od Jego ciala. I Jego zona oczystal z doktynaniem. Potem On (SAV) odnowil Swoje ablucje. Patrzajac tego situacje, jeden Imam powiedzial (Hanafi) \"Bo byl krew, Prorok (SAV) odnowil ablucje, tzn krwawic uniewaznieje ablucje\". A drugi Imam (Szafi) powiedzial ze \"On (SAV) odnowil ablucje, bo kobieta Go dotykal, czyli dotykac kobiecie uniewaznieje ablucje.\" W Sunni szkole, sa 4 szkoly, i Muzulmanin jest wolny byc nalezy na jednym, ale nie niczim. Mozna wiele dalej powiedziec w tym temacie, ale po kolejny. O huscie... \"macie miec serce czyste wtedy chusta bedzie wem liczona jako dodatkowy plus ale nie noscie jej jesli nie macie pokory w sercu bo to wam bedzie za zlo liczone\" tak nie czytalem w Koranie. Pokaz mi gdzie jest. A jednak ja ciebie pokazuje czym istnieje co oznacza w jezyku Polskim: \"Powiedz wierzacym kobietom, zeby spuszczaly skromnie swoje spojrzenia i strzegly swojej czystosci; i zeby pokazywaly jedynie te ozdoby, które sa widoczne na zewnatrz; i zeby narzucaly zaslony na piersi, i pokazywaly swoje ozdoby jedynie swoim mezom lub ojcom, albo ojcom swoich mezów, albo swoim synom lub synom swoich mezów, albo swoim braciom, albo synom braci, lub synom swoich sióstr; lub ich zonom, lub tym, którymi zawladnely ich prawice; albo swoim sluzacym sposród mezczyzn, którzy nie sa owladnieci pozadaniem cielesnym; albo tez chlopcom, którzy nie poznali nagosci kobiet. I niech one nie stapaja tak, aby bylo wiadomo, jakie ukrywaja ozdoby. Nawracajcie sie wszyscy do Boga, o wy, wierzacy! Byc moze, bedziecie szczesliwi! \" (Sura Nur, Ayat 31) Teraz patzmy na biblii: \"Jeseli wiec jakas kobieta nie nakrywa glowy, niechze ostrzyze swe wlosy! Jesli natomiast hanbi kobiete to, ze jest ostrzyzona lub ogolona, niechze nakrywa glowe! Meczyna zas nie powinienen nakrywac glowy, bo jest obrazem i chwala Boga, a kobieta jest chwala meczyny. To nie meczyna powstal z kobiety, lecz kobieta z meczyny. Podobnie tez meczyna nie zostal stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla meczyny. Oto dlaczego kobieta winna miec na glowie znak poddania, ze wzgledu na aniolow. (1 kor 11 6:10)\" Jak widzisz, \"ubieram sie dekoltowo ale mam czyste serce\" to klamstwo do powiedzienie siebie. Jesli czlowiek ma czyste serce, chetnie akceptuje nakazy Allaha. W kolejnych postach moge opowiedziec troche historia chrestianstwa. Bo ja znam w starym testamencie ze nie wolno jesc wieprzowiny, nie wolno pic alkoholu. A ty mowisz Jezus (Pokoj z Nim) tak powiedzial. Chcalem wiedziec tego dowodu. Na tematu toaleta potem moze wracam, tylo narazie tyle powiem ze ta \"dziura\" jest toaleta alaturka, nie dziura :) Jesli chcesz widziec czysta toaleta idz nastepnym razem toalety meczety. Tam jest mniej brudny niz publicznym. Ale i tak ja bym nie chcial ktos zajmuje sie z swoim tylkiem, nie myje reki, potem ze mna przewita. IlonkaASK, Wcale pomylisz... \"yahve a name for the old testament god as transliterated from the hebrew yhvh [syn: yahweh, yhwh, yahwe, yahveh, yhvh, yahve, wahvey, jahvey, jahweh, jehovah, jhvh] \" Slowo Allah to imie Boga, nie byl bozkiem ksiezyc albo cos takiego. Nie wiem skad sie nauczylas takie rzeczy. A ostatni dla sibellllle Co ty powiesz zalezy od osoba. I nie tylko wylacznie u nas. Ja bylem przed waszym katolickim urlopiem w markecie, zapytalem kasjerka, czy sklep jutro czynny. Powiedziala nie. Pytalem a jaka swieta macie jutro? Ona: \"eee....15 zloty\". Jesli nadal ciekawa jestes o znaczeniu modlitwy, napisz postaramy sie wysylac znaczenia. Narazie tyle powiem, nawet byl dlugo, moze potem wyjasnie jesli ktos nierozumie.

Poprawka: "Tzn najezajacy sunna (zycia i zdania naszego Proroka (SAV)). Naukowiecy, Imamy nalezy do Sunni, sczegolnie poszukali zgosnosc z kazdymi skomentowania zdania Proroka, Koranu. " W tej zdania nie zrozumcie ze zdania Proroka to Koran, Koran jest zdania Allaha, nie Proroka. Ma byc "Tzn najezajacy sunna (zycia i zdania naszego Proroka (SAV)). Naukowiecy, Imamy nalezy do Sunni, sczegolnie poszukali zgosnosc z kazdymi skomentowania zdania Proroka, i Koranu. "

.Do polka 79.... Nie wiem skąd bierzesz swoje informacje/cytaty-odniesienia na temat wieprzowiny i zasłaniania twarzy, ja ich nie znam...więc proszę abyś przybliżyła mi skąd pochodzą te fragmenty...z Biblii, Koranu czy może z Twojej głowy. Co do wieprzowiny, to juz w Biblii nietrudno odszukać informacji na temat zwierząt czystych i nieczystych , a wiec tych które są dozwolone do jedzenia i te które są zabronione. Odsyłam głownie do Księgi Kaplańskiej i Księgi Powtórzonego Prawa. Niżej podam tylko kilka przykładów: Księga Kapłańska 11:4-8 Ale[następujących zwierząt], mających rozdzielone kopyto i przeżuwajcych nie będziecie jedli: wielbłąd, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; zając, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta – będzie dla was nieczysty; wieprz, ponieważ ma rozdzielone kopyto, ale nie przeżuwa- będzie dla was nieczysty. Nie będziecie jedli ich mięsa ani dotykali ich padliny – są one dla was nieczyste. Księga Powtórzonego Prawa 14:7-8 Nie będziecie jeść spośród tych, które przeżuwają albo mają kopyto, to jest rozdzieloną racicę, jak wiełbłąd, zając i krolik. Te przeżuwają, lecz nie mają podzielonych kopyt- uważać je będziecie za nieczyste. Wieprz, który ma racicę rozdzieloną, lecz nie przeżuwa, jest nieczysty, mięsa jego jeść nie będziecie i padliny jego się nie dotkniecie. Więc jak widzisz nie tylko Koran i względy zdrowotne przemawiają za nie jedzeniem mięsa ze świni!. Co do \"zakrywania twarzy\"..już Biblia o tym wspomina... .. List św. Pawła do Koryntian, rozdział 11: 5 Każda zaś kobieta, modląc się lub prorokując z odkrytą głową, hańbi swoją głowę; wygląda bowiem tak, jakby była ogolona. 6 Jeżeli więc jakaś kobieta nie nakrywa głowy, niechże ostrzyże swe włosy! Jeśli natomiast hańbi kobietę to, że jest ostrzyżona lub ogolona, niechże nakrywa głowę! \" Jeśli interesuje Cię ten temat odsyłam na stronę http://www.planetaislam.com/kobiety/islamvsinne/16.html Na tym forum już wiele napisałam na temat tego co mi daje noszenie chusty...

Do Sibelllle Ja wychowywałam się w religii katolickiej...i wiem że dużo ludzi chodzących do kościoła też nie myśli o tym jakie słowa modlitw wypowiada....to takie powtarzanie wyuczonych reguł.....wiem cos na ten temat....córka mojej koleżanki w zeszłym roku szła do pierwszej komunii i widziałam ile problemów stwarzało jej mamie odpowiedzenie na proste pytania... zanim zaczniesz atakować pomyśl jak często Ty jesteś w pełni skupiona na modlitwie i wypowiadasz słowa z serca a nie powtarzasz za innymi.... Ja dopiero w Islamie zrozumiałam czym jest Modlitwa.... Musiałam się nauczyć modlić w obcym dla mnie języku, ale zanim nauczę się kolejnej sury staram się poznać co oznaczają te słowa.